Det skiljer sig en del i vad du bör begära för lön beroende på om din tilltänkta arbetsgivare har kollektivavtal eller inte. Du ska begärna högre lön om bolaget du söker jobb på saknar kollektivavtal, tipsar löneexperten.

Fråga: Jag har jobbat de senaste fyra åren på ett mellanstort bolag i privata sektorn i rollen som IT-ansvarig. Jag har fått en bra bredd inom området och kollar nu på tjänster som IT-konsult eller projektledare för att få mer utveckling inom området, och förhoppningsvis få upp lönen. Jag tog min examen 2002 från Linköpings universitet.

Jag har nu blivit kallad till intervju för en tjänst som IT-konsult på ett större konsultbolag inom branschen med kollektivavtal, samt att jag precis skickat i väg ansökan för en roll som projektledare på en lite mindre byrå utan kollektivavtal.
Vad kan jag förvänta mig för lön för dessa två olika tjänster?

Svar: Det låter som två spännande möjligheter för dig. Jag börjar med att påminna om att Akavias råd är att inte prata lön för tidigt i processen, så försök vänta med att diskutera lön tills du blivit erbjuden tjänsten, för då har du bästa förhandlingsläget.

Caroline LindebergMitt råd är att om du får frågan tidigt i processen, tydliggör att det är en fråga du gärna tar när du erbjuds tjänsten. Vidare till löneläget för dessa roller, där jag först tittar på statistiken för våra IT-akademiker: för en roll som IT-konsult med examensår runt 2002 ligger medianen på runt 60 000 kronor.

Där kan det även vara relevant att se på spannet där undre kvartil ligger på 53 500 kronor och övre kvartil på 65 000 kronor. Nu har inte du påtalat var i landet tjänsten ligger, men tittar jag på löneläget utanför Stockholm så ligger medianen i stället på 55 200 kronor med en undre kvartil på 50 000 kronor och en övre kvartil på 61 500 kronor, så det kan vara värt att ta med sig.

Tittar jag vidare på rollen som projektledare så ligger medianen för tjänsten i Stockholm på 62 000 kronor, och spannet där sträcker sig mellan 56 000 kronor på undre kvartilen och 67 400 kronor för övre kvartil. Detta att jämföra med löneläget i övriga Sverige för samma tjänst med en median på 51 300, med undre kvartil på 47 200 samt övre kvartil på 56 100 kronor.

Så, som du kan se är löneläget snäppet högre för IT-konsulttjänsten. Här kan det vara värt att ta i beaktande att i ett bolag med kollektivavtal får du dock en rad förmåner, såsom tjänstepension, sjuklöneförsäkring samt föräldralön. I ett bolag utan kollektivavtal måste du som alltid stämma av vilka förmåner de har för att också se till det totala förmånsvärdet i tjänsten jämte lön, så det kan du behöva fråga om när du kommit en bit in i processen.
Stort lycka till.

Läs också: Högre lön efter utbildning till projektledare

Läs också: Så mycket tjänar en business analyst

Läs också: Det tjänar en specialist på marknadsföring

Caroline Lindeberg, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Caroline Lindeberg är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Hon svarar på medlemmarnas frågor i tidningen. Caroline Lindeberg är också specialist på löner. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.

Lönefrågor är en färskvara

Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.

Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.

Akavias lönerådgivning når du som är medlem här

Så hanterar vi din medlemsfråga

Inskickade frågor till Akavias rådgivare/förhandlare redigeras och avidentifieras innan publicering i tidning och på webb. Det sker för att skydda dig som medlem och dina medlemsuppgifter.

Inga personliga frågor publiceras.