”Jag kan inte leva i en jävla fejkvärld”

Med hjälp av en egen Youtube-kanal, seminarier i Almedalen och opinionsdrivande juridik riktar Sargon De Basso stark kritik mot populistiska politiker och mediernas etik. "Rättssäkerheten i Sverige är under attack", säger han.

Nyheter

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Sju av tio gick sjuka till jobbet

Sju av tio sysselsatta har under det senaste året gått till jobbet trots att de är sjuka. Det visar den senaste arbetsmiljöundersökningen.

Studentliv

Hon tar över i Jusek Student

Inkludering och närmare koppling mellan studier och arbete. Det är några av de frågor som Roza Kizil tänker driva som nybliven ordförande för Jusek studerandesektions nationella styrelse.

Arbetsmiljö

Samtalsgrupper på jobbet förebygger utbrändhet

Personer som befinner sig i riskzonen för att gå in i väggen mår bättre av att få utbyta erfarenheter med kollegor i samma situation. En nyligen genomförd studie visar att de upplever en lägre grad av depression och av ångest.

Karriärstöd

Karriär nominerad i Tidskriftspriset

Jusektidningen Karriär är nominerad till Tidskriftspriset i kategorin ”Årets Tidskrift Fackpress Print”. "Det här är ett kvitto på att vi gör en fackförbundstidning med hög kvalitet", säger chefredaktör Sara Wilk.

Utmaningen

”Jag slutar inte jobba förrän jag somnat”

Jobbet pågår varje vaken timme. Samtidigt blir det allt svårare att armbåga sig fram i vårt tätnande medielandskap. Men jobbet för Moderaternas presschefer tar inte slut med valrörelsen.

Foto: Shutterstock

Studentliv

Färre går direkt till högskolestudier

Färre unga pluggar på högskola direkt efter gymnasiet. Det visar en undersökning som gjorts av Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

Lön & Pension

Pensionsexperten: Så påverkas du av en ny riktålder

Pensionsmyndigheten har lämnat förslag till ny riktålder för pension. Men vad betyder det för Sveriges arbetstagare? Jusektidningen Karriär har kollat med Juseks pensionsexpert Åsa Harvig Göthberg.

Arbetsmiljö

Sänkta krav viktigast för att minska risken för utbrändhet

Det bästa för att minska risken för utbrändhet i jobbet är att sänka kraven. Det visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Ledarskap

Ett hack för framtidens statliga rekytering

Inkludering behövs för att säkerställa framtidens rekrytering. Med det ingångsvärdet arrangerades Skills360 Hackathon där aktörer från hela arbetsmarknaden under en heldag arbetade med frågan om hur statliga myndigheter kan utveckla sitt arbete på området.

Granskning:

Balansen i juristbranschen

Kvinnor är i majoritet på både juristutbildningarna och bland yngre advokater. Trots det tillhör de undantagen bland de större affärsjuridiska byråernas delägare. "Många kvinnor på advokatbyråer är missgynnade på grund av sitt kön. En del väljer att lämna byråvärlden och göra karriär någon annanstans", säger Jenny Wernqvist Kallerman som är andra vice ordförande i Jusek.

Granskning: Balansen i juristbranschen

Arbetsmiljö

”Det har saknats kvinnliga förebilder”

Det är inte bara på de största advokatbyråerna som det är färre kvinnor än män i toppen. På samma sätt är det inom rättsväsendet. "Det blir bättre och bättre, men det går tyvärr ganska långsamt", säger Petra Lundh som sedan några veckor tillbaka är riksåklagare och en av Sveriges högsta jurister.

Arbetsmiljö

Få advokatbyråer har kollektivavtal

I dag finns det en del byråer som både bryter mot lagen och utnyttjar – framför allt – unga jurister, säger Gun Alexandersson Malm som är ombudsman och arbetsrättsjurist på Jusek. "Med kollektivavtal skulle fler få justa villkor", säger hon.

Arbetsmiljö

Stefan lämnade byrån: ”Jag ville hinna med livet”

Till slut fick Stefan nog och lämnade den affärsjuridiska byrå som han var delägare i. "Det blev för mycket snoppmätning och för stort fokus på pengar."

Arbetsmiljö

Unga nobbar advokatbyråer

Andelen nya jurister som väljer advokatbyråer som sin första arbetsplats minskar. "Det pågår en värderingsförändring bland unga", säger Sofia Hylander som är opinionsbildare på Jusek.

Arbetsmiljö

Kunder kan tvinga fram förändringar

Tuffare krav vid upphandling kan förändra arbetsvillkoren i advokatbranschen. Det menar den affärsjuridiska byrån Front Advokaters vice vd Camilla Wikland. "Skulle kunderna inte köpa juridiska tjänster från ojämställda arbetsplatser skulle mycket hända."

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

När drevet går

Det har beskrivits som dagens dödsstraff, forna tiders kyrkliga skampåle och en jakt i samhällets tjänst. Den som utsatts för ett mediedrev känner av effekterna länge. "Ofta handlar det om att minimera skadan, man kan aldrig gå tillbaka till hur det var innan drevet", säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare.

Fler nyheter

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Stor risk för hot mot statsanställda

Risken för trakasserier, hot och våld mot anställda på statliga myndigheter är utbredd. Det visar en undersökning från Statskontoret.

Arbetsmiljö

Psykologens tips för att hantera en hög arbetsbörda

En full mejlkorg och en massa saker på att göra-listan? Här är fem tips som hjälper dig att hantera det.

Ledarskap

Tekniklabb förändrar HR-arbetet för PwC

En HR-anställd med idéer om hur teknik kan utveckla arbetet och en chef som hade modet att satsa. Det var de viktigaste komponenterna som ledde fram till PwC:s uppmärksammade HR Tech Lab.

Foto: Marlene Jonsson

100 forskares unika blixtanalys av valet

Blott elva dagar efter riksdagsvalet släpptes rapporten Snabbtänkt. I den analyserar närmare 100 forskare valet utifrån slutresultat, det politiska läget och valrörelsen. "Det har varit en jätteutmaning för oss", säger redaktören Niklas Bolin, docent i statsvetenskap på Mittuniversitetet.

Utmaningen

På det psykologiska försvarets frontlinje

Den psykologiska krigföringen på­går i stort sett hela tiden. Med valet i höst ökar hoten. Fredrik Konnander, verksamhetsansvarig för att möta informationspåverkan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), har rustat för det värsta tänkbara.

Nyheter

Foto: Shutterstock

Lön & Pension

Fler yngre värdesätter tjänstepension

Allt fler ser värdet av att ha en tjänstepension. Det visar en färsk undersökning som PTK har gjort.

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Svårt att prata om psykisk ohälsa med chefen

Det är jobbigare att prata om psykisk ohälsa än om fysisk med chefen. Det visar en studie som Länsförsäkringar gjort.

Ledarskap

Så behåller företagen talangerna

Hur ska arbetsgivare göra för att rekrytera nya talanger och få dem att stanna och växa i företaget? "Pensionsförsäkringar och gymkort är hygienfaktorer som måste finnas men det räcker inte för att få talanger att stanna", säger Henrik Uggla, docent i varumärkesstrategi.

Karriärstöd

Så tänker unga akademiker om arbetslivet

Bra chef, trevliga arbetskamrater och bra lön. Det är de tre viktigaste faktorerna när unga akademiker ska välja arbetsgivare.

Tempen på opinionen

Valrörelse. Opinionsundersökningarna fyller medierna, både traditionella och sociala. Men samtidigt blir det allt svårare att få människor att dela med sig av sina åsikter. Så, vad säger undersökningarna egentligen?

Hot och våld vardag för rättsväsendets anställda

Var tredje Jusekmedlem som är anställd inom rättsväsendet och på vissa andra myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier under de senaste två åren. Var femte känner sig otrygg på jobbet.

När hot blir en del av vardagen

Foto: Sofia Sabel

Arbetsmiljö

Juristen: ”I brevet stod det att jag skulle dö”

När juristen Anton Konradsson kom hem från en jobbresa väntade ett anonymt brev på honom. "Det innehöll ett vitt pulver och ett meddelande om att jag skulle dö."

Arbetsmiljö

Barbro Jönsson: ”Den krypande otrygghetskänslan är det största hotet”

Tidigt på morgonen den 20 november 2007 exploderade en kraftig sprängladdning vid chefsåklagare Barbro Jönssons ytterdörr i Trollhättan. Det förändrade hennes liv.

Arbetsmiljö

Domaren: ”Jag kände direkt stark oro för mina barn”

Flera år efter att målet avgjorts hotades domaren Peter av en man som han varit med att besluta om tvångsvård för. "Jag blev rädd, framför allt för mina barns skull. De var ensamma hemma."

Läs mer

Arbetsmiljö

Kraftig ökning av hot mot Försäkringskassan

Anställda på Försäkringskassan utsätts för allt fler hot och trakasserier. Under de senaste fem åren har antalet incidenter ökat med nästan 175 procent.

Arbetsmiljö

Domare hotas i sociala medier

Hot och trakasserier i sociala medier är en allt vanligare del av många domares vardag. "Det gäller särskilt i samband med vissa uppmärksammade mål och är något som man måste ta på allvar", säger Fredrik Wersäll som varit president i Svea hovrätt.

Arbetsmiljö

Detta är arbetsgivarens ansvar

Hur ser arbetsgivarens ansvar ut när det gäller hot, våld och trakasserier i arbetet? Vi bad Juseks förbundsjurist Catharina Klåvus att reda ut vad som gäller.

Konsten att hitta rätt i testdjungeln

Olika typer av tester blir allt vanligare i rekryteringssammanhang, och det kan handla om allt från rena IQ-tester till oseriösa frågeformulär som syftar till att beskriva den sökande som ett djur. Men hur effektiva är de här testerna och hur vet du om ett test är seriöst eller inte?