"Politik är en bedömningssport"

Höstens val är rörigare än någonsin. Som politisk kommentator ska statsvetaren och forskaren Jenny Madestam inte bara hålla stenkoll på läget, utan även på ett begripligt sätt förmedla det till oss andra – ofta utan betänketid. En uppgift som ter sig svårare än tidigare.

Nyheter

Foto: Shutterstock

Karriärstöd

Så kollar arbetsgivarna dig på nätet

Att kritisera en tidigare arbetsgivare eller publicera lättklädda bilder på Facebook är sådant som kan påverka dina chanser att få ett sökt jobb. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Foto: Pressbild

Karriärstöd

Klä dig rätt för jobbintervjun

Rätt kläder kan göra skillnaden mellan succé och fiasko vid anställningsintervjun. Stilexperten och författaren Oscar Arrsjö ger sina bästa tips.

Foto: Shutterstock

Karriärstöd

Två miljoner funderar på jobbyte

Att byta jobb kan innebära högre lön och en välbehövlig energiboost i vardagslunken. Och hela 2,2 miljoner svenskar funderar på att göra just det, visar siffror från Trygghetsrådet.

Lön & Pension

Lönegapet fortsätter minska

Lönegapet mellan kvinnor och män fortsätter att minska. 2017 var skillnaden 11,3 procent vilket är en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med föregående år, visar en rapport från Medlingsinstitutet.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Konsten att hitta rätt i testdjungeln

Olika typer av tester blir allt vanligare i rekryteringssammanhang, och det kan handla om allt från rena IQ-tester till oseriösa frågeformulär som syftar till att beskriva den sökande som ett djur. Men hur effektiva är de här testerna och hur vet du om ett test är seriöst eller inte?

Fler nyheter

Foto: Shutterstock

Karriärstöd

Minska tillbaka-till-jobbet-stressen

Semestern är en tid för vila och återhämtning. Men när det är dags att återgå till jobbet känner många stress och ångest. Giorgio Grossi på Stressmottagningen i Stockholm förklarar varför – och vad man kan göra åt det.

Foto: Ellika Henrikson

Karriärstöd

Det positiva med att tänka negativt

Att gå en kurs i negativt tänkande är bland det roligaste jag har gjort den senaste tiden, skriver Agnes Arpi i sin krönika.

Foto: Olof Holdar

Karriärstöd

”Det är ett ohållbart slöseri med kompetens”

Sverige riskerar att gå miste om en stor resurs om inte utrikes födda akademiker får arbete i nivå med sin utbildning, visar en forskningsrapport som Jusek låtit ta fram. "Alla tjänar på att utrikes födda akademiker får ett arbete som motsvarar deras utbildning", säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek.

Karriärstöd

"Se misstag som något värdefullt"

Det är för mycket fokus på framgång och för lite på misstagens betydelse i organisationer. Det hävdar författaren Pontus Bodelsson, som har valt att berätta om sina egna.

Hot och våld vardag för rättsväsendets anställda

Var tredje Jusekmedlem som är anställd inom rättsväsendet och på vissa andra myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier under de senaste två åren. Var femte känner sig otrygg på jobbet.

När hot blir en del av vardagen

Foto: Sofia Sabel

Arbetsmiljö

Juristen: ”I brevet stod det att jag skulle dö”

När juristen Anton Konradsson kom hem från en jobbresa väntade ett anonymt brev på honom. "Det innehöll ett vitt pulver och ett meddelande om att jag skulle dö."

Arbetsmiljö

Barbro Jönsson: ”Den krypande otrygghetskänslan är det största hotet”

Tidigt på morgonen den 20 november 2007 exploderade en kraftig sprängladdning vid chefsåklagare Barbro Jönssons ytterdörr i Trollhättan. Det förändrade hennes liv.

Arbetsmiljö

Domaren: ”Jag kände direkt stark oro för mina barn”

Flera år efter att målet avgjorts hotades domaren Peter av en man som han varit med att besluta om tvångsvård för. "Jag blev rädd, framför allt för mina barns skull. De var ensamma hemma."

Läs mer

Arbetsmiljö

Kraftig ökning av hot mot Försäkringskassan

Anställda på Försäkringskassan utsätts för allt fler hot och trakasserier. Under de senaste fem åren har antalet incidenter ökat med nästan 175 procent.

Arbetsmiljö

Domare hotas i sociala medier

Hot och trakasserier i sociala medier är en allt vanligare del av många domares vardag. "Det gäller särskilt i samband med vissa uppmärksammade mål och är något som man måste ta på allvar", säger Fredrik Wersäll som varit president i Svea hovrätt.

Arbetsmiljö

Detta är arbetsgivarens ansvar

Hur ser arbetsgivarens ansvar ut när det gäller hot, våld och trakasserier i arbetet? Vi bad Juseks förbundsjurist Catharina Klåvus att reda ut vad som gäller.

Fråga coachen

Hur hindrar jag vårljuset från att störa sömnen?

"Nu blir det ljusare och ljusare. De flesta verkar älska våren, men jag tycker att min sömn blir störd av ljusets intåg. Vad kan jag göra?", skriver en läsare. Kerstin Jeding, legitimerad psykolog, ger sina råd.

Steg för steg:

Så maxar du semestern

Ledigheten är i antågande. Aram Seddigh, doktor i arbets- och organisationspsykologi, ger sina bästa tips för att få ut det mesta av årets semesterveckor.

Nyheter

Karriärstöd

Mycket vabb – sämre karriär

Vabbar du mycket blir det svårare att få en chefsposition, i synnerhet för män. Det visar en rapport från den fackliga centralorganisationen Saco.

Karriärstöd

Deras podd ska göra juridiken lättillgänglig

Nyligen startade Fahima Adem och Cattie Hamilton Juristpodden m.m. Och de siktar redan på en internationell publik.

Karriärstöd

Tre steg för att säga nej på jobbet

Har du svårt att säga nej till förfrågningar från chefer och kollegor? Här följer tre steg för att neka, utan att det blir personligt.

Foto: Birgit Walsh

Arbetsmiljö

Internationell lektion i svensk arbetsplatskultur

Hur fungerar arbetsplatser i Sverige? Det är temat i en ny bok i vilken författarna förklarar 250 typiska begrepp i svensk arbetsplatskultur, från semla till kollektivavtal.

Granskning:

Flyttröran

Flera hundra statliga jobb håller på att flyttas från Stockholm till övriga delar av Sverige. Färre än 15 medarbetare väntas i dagsläget flytta med, visar Jusektidningen Karriärs granskning av de senaste årens stora statliga flyttkarusell. Många väljer i stället att säga upp sig, med följden att viktig kompetens går förlorad.

Granskning

Arbetsmiljö

Jusek: "Inte bra sätt att hantera skattemedel"

Juseks förhandlingschef Lena Emanuelsson är kritisk till hur regeringen flyttar statliga myndigheter från en ort till en annan: "Det är kostsamt, ineffektivt och inte ett bra sätt att hantera vare sig personal eller skattemedel."

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsmiljö

Ardalan Shekarabi: ”Staten ska ha en legitimitet i hela landet”

Civilminister Ardalan Shekarabi vill att fler statliga myndigheter lämnar Stockholms innerstad och flyttar ut till socialt utsatta områden: "Då förstärker man det positiva i dessa områden samtidigt som myndigheternas lokalkostnader sänks."

Foto: Fredrik Karlsson

Arbetsmiljö

Johan valde att flytta med: ”Förutsättningarna är bättre här”

Till skillnad mot de flesta av sina kollegor valde utredaren Johan Jarelin att flytta med Konsumentverket från Stockholm till Karlstad. "Det har jag inte ångrat. Jag trivs mycket bra i Karlstad. Men det var turbulent när flyttbeskedet kom."

Foto: Magnus Glans

Arbetsmiljö

Karin valde att inte flytta med: ”Det är omöjligt för oss att flytta permanent”

Ingen av de anställda på Myndigheten för familjerätt och föräldraskaps­stöd följer med när myndigheten i sommar flyttar från Stockholm till Skellefteå. "Det är många som ­redan har slutat", säger juristen Karin Juhlén.