När drevet går

Det har beskrivits som dagens dödsstraff, forna tiders kyrkliga skampåle och en jakt i samhällets tjänst. Den som utsatts för ett mediedrev känner av effekterna länge. "Ofta handlar det om att minimera skadan, man kan aldrig gå tillbaka till hur det var innan drevet", säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Fråga coachen

Vad ska jag tänka på när det gäller avtal?

"Jag står i startgroparna att starta eget företag och har börjat prata med en eventuell kund. Om allt går väl kommer vi att skriva avtal, vilket jag känner mig lite osäker kring. Vad ska jag tänka på?"

Nyheter

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Svårt att prata om psykisk ohälsa med chefen

Det är jobbigare att prata om psykisk ohälsa än om fysisk med chefen. Det visar en studie som Länsförsäkringar gjort.

Ledarskap

Så behåller företagen talangerna

Hur ska arbetsgivare göra för att rekrytera nya talanger och få dem att stanna och växa i företaget? "Pensionsförsäkringar och gymkort är hygienfaktorer som måste finnas men det räcker inte för att få talanger att stanna", säger Henrik Uggla, docent i varumärkesstrategi.

Karriärstöd

Roboten som själv letar kandidater

Effektivare och snabbare sökningar samtidigt som medarbetarna får mer tid att interagera med kandidater och kunder. Rekryteringsföretaget First Reserve har tagit fram en virtuell assistent baserad på artificiell intelligens – som inte låter sig påverkas av fördomar eller åsikter.

Foto: Shutterstock

Karriärstöd

Fler svenska företag rankas högt bland unga

Google kniper första platsen för fjärde året i rad när studenter och unga akademiker rankar olika arbetsgivares anseende. Sex svenska företag finns på tio-i-topp.

Utmaningen

På det psykologiska försvarets frontlinje

Den psykologiska krigföringen på­går i stort sett hela tiden. Med valet i höst ökar hoten. Fredrik Konnander, verksamhetsansvarig för att möta informationspåverkan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), har rustat för det värsta tänkbara.

Arbetsmiljö

Parter storsatsar på friska arbetsplatser

Parterna på det statliga avtalsområdet har inlett en femårig satsning för att förbättra arbetsmiljön och motverka ohälsa. Arbetet bedrivs inom ramen för Partsrådet. Redan i höst inleds de första konkreta insatserna på olika myndigheter.

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Test ska ge svar om ohälsa

Ett nytt webbaserat test framtaget av forskare vid Sahlgrenska akademien kan ge svar på om du riskerar utbrändhet eller annan stressrelaterad ohälsa.

Arbetsmiljö

Efter valet: Oviss väntan på regeringskansliet

Söndagens jämna val innebär en oviss väntan även för nära 4 800 anställda på regeringskansliet.

Foto: Pressbild

Ledarskap

Kampen för demokratin lockade nya JK:n

Att få tillfälle att värna demokratin, rättssäkerheten och yttrandefriheten. Det var det som fick Mari Heidenborg att tacka ja till tjänsten som ny Justitiekansler.

Tempen på opinionen

Valrörelse. Opinionsundersökningarna fyller medierna, både traditionella och sociala. Men samtidigt blir det allt svårare att få människor att dela med sig av sina åsikter. Så, vad säger undersökningarna egentligen?

Fler nyheter

Karriärstöd

Mycket fortfarande oklart kring Brexit

Framtiden efter Brexit för svenskar som jobbar i Storbritannien är fortfarande oklar. Det finns dock inget som talar för att EU-medborgare kommer tvingas lämna landet – inte ens om utträdesförhandlingarna skulle stranda.

Därför varnas Massi Fritz

I augusti tilldelades advokat Elisabeth Massi Fritz en varning av Advokatsamfundets disciplinnämnd. I dag offentliggjordes beslutet där nämnden bland annat skriver att de anställningsavtal hon har använt sig av strider mot god advokatsed.

Arbetsmiljö

Efter valet: Oviss väntan på regeringskansliet

Söndagens jämna val innebär en oviss väntan även för nära 4 800 anställda på regeringskansliet.

Arbetsmiljö

Öppna kontor bättre för hälsan

Ett öppet kontorslandskap är bättre för hälsan än ett med skiljeväggar eller egna rum. Det rapporterar BBC som hänvisar till en studie gjord vid universitetet i Arizona.

Hot och våld vardag för rättsväsendets anställda

Var tredje Jusekmedlem som är anställd inom rättsväsendet och på vissa andra myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier under de senaste två åren. Var femte känner sig otrygg på jobbet.

När hot blir en del av vardagen

Foto: Sofia Sabel

Arbetsmiljö

Juristen: ”I brevet stod det att jag skulle dö”

När juristen Anton Konradsson kom hem från en jobbresa väntade ett anonymt brev på honom. "Det innehöll ett vitt pulver och ett meddelande om att jag skulle dö."

Arbetsmiljö

Barbro Jönsson: ”Den krypande otrygghetskänslan är det största hotet”

Tidigt på morgonen den 20 november 2007 exploderade en kraftig sprängladdning vid chefsåklagare Barbro Jönssons ytterdörr i Trollhättan. Det förändrade hennes liv.

Arbetsmiljö

Domaren: ”Jag kände direkt stark oro för mina barn”

Flera år efter att målet avgjorts hotades domaren Peter av en man som han varit med att besluta om tvångsvård för. "Jag blev rädd, framför allt för mina barns skull. De var ensamma hemma."

Läs mer

Arbetsmiljö

Kraftig ökning av hot mot Försäkringskassan

Anställda på Försäkringskassan utsätts för allt fler hot och trakasserier. Under de senaste fem åren har antalet incidenter ökat med nästan 175 procent.

Arbetsmiljö

Domare hotas i sociala medier

Hot och trakasserier i sociala medier är en allt vanligare del av många domares vardag. "Det gäller särskilt i samband med vissa uppmärksammade mål och är något som man måste ta på allvar", säger Fredrik Wersäll som varit president i Svea hovrätt.

Arbetsmiljö

Detta är arbetsgivarens ansvar

Hur ser arbetsgivarens ansvar ut när det gäller hot, våld och trakasserier i arbetet? Vi bad Juseks förbundsjurist Catharina Klåvus att reda ut vad som gäller.

Konsten att hitta rätt i testdjungeln

Olika typer av tester blir allt vanligare i rekryteringssammanhang, och det kan handla om allt från rena IQ-tester till oseriösa frågeformulär som syftar till att beskriva den sökande som ett djur. Men hur effektiva är de här testerna och hur vet du om ett test är seriöst eller inte?

Nyheter

Ledarskap

Jan Carlzon: "Det krävs modigare ledningar"

Den är kurslitteratur på Harvard Business School och förre presidenten Bill Clintons favoritbok. Trots att det gått 33 år sedan den skrevs är Jan Carlzons "Riv pyramiderna!" ständigt aktuell. Nu kommer ännu en svensk nyutgåva.

Karriär nominerad i Svenska Designpriset

I våras gjordes Jusektidningen Karriär om – och nu är den nya formen nominerad i en av Sveriges största designtävlingar.

Foto: Shutterstock

Karriärstöd

Valet synas i unikt samarbete

Genom forskningssamarbetet "Snabbtänkt – reflektioner från den svenska valrörelsen 2018 av ledande forskare" ska resultat, analyser och reflektioner kring årets val finnas tillgängliga att ladda ner redan tio dagar efter valet.

Karriärstöd

6 frågor att ställa inför utlandsjobbet

Att få jobba utomlands är en dröm för många. Men det finns en del saker att kolla upp innan du sticker iväg.

Granskning:

Flyttröran

Flera hundra statliga jobb håller på att flyttas från Stockholm till övriga delar av Sverige. Färre än 15 medarbetare väntas i dagsläget flytta med, visar Jusektidningen Karriärs granskning av de senaste årens stora statliga flyttkarusell. Många väljer i stället att säga upp sig, med följden att viktig kompetens går förlorad.

Granskning

Arbetsmiljö

Jusek: "Inte bra sätt att hantera skattemedel"

Juseks förhandlingschef Lena Emanuelsson är kritisk till hur regeringen flyttar statliga myndigheter från en ort till en annan: "Det är kostsamt, ineffektivt och inte ett bra sätt att hantera vare sig personal eller skattemedel."

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsmiljö

Ardalan Shekarabi: ”Staten ska ha en legitimitet i hela landet”

Civilminister Ardalan Shekarabi vill att fler statliga myndigheter lämnar Stockholms innerstad och flyttar ut till socialt utsatta områden: "Då förstärker man det positiva i dessa områden samtidigt som myndigheternas lokalkostnader sänks."

Foto: Fredrik Karlsson

Arbetsmiljö

Johan valde att flytta med: ”Förutsättningarna är bättre här”

Till skillnad mot de flesta av sina kollegor valde utredaren Johan Jarelin att flytta med Konsumentverket från Stockholm till Karlstad. "Det har jag inte ångrat. Jag trivs mycket bra i Karlstad. Men det var turbulent när flyttbeskedet kom."

Foto: Magnus Glans

Arbetsmiljö

Karin valde att inte flytta med: ”Det är omöjligt för oss att flytta permanent”

Ingen av de anställda på Myndigheten för familjerätt och föräldraskaps­stöd följer med när myndigheten i sommar flyttar från Stockholm till Skellefteå. "Det är många som ­redan har slutat", säger juristen Karin Juhlén.