Hot och våld vardag för rättsväsendets anställda

Var tredje Jusekmedlem som är anställd inom rättsväsendet och på vissa andra myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier under de senaste två åren. Var femte känner sig otrygg på jobbet.

När hot blir en del av vardagen

Foto: Sofia Sabel

Arbetsmiljö

Juristen: ”I brevet stod det att jag skulle dö”

När juristen Anton Konradsson kom hem från en jobbresa väntade ett anonymt brev på honom. "Det innehöll ett vitt pulver och ett meddelande om att jag skulle dö."

Arbetsmiljö

Barbro Jönsson: ”Den krypande otrygghetskänslan är det största hotet”

Tidigt på morgonen den 20 november 2007 exploderade en kraftig sprängladdning vid chefsåklagare Barbro Jönssons ytterdörr i Trollhättan. Det förändrade hennes liv.

Arbetsmiljö

Domaren: ”Jag kände direkt stark oro för mina barn”

Flera år efter att målet avgjorts hotades domaren Peter av en man som han varit med att besluta om tvångsvård för. "Jag blev rädd, framför allt för mina barns skull. De var ensamma hemma."

Läs mer

Arbetsmiljö

Kraftig ökning av hot mot Försäkringskassan

Anställda på Försäkringskassan utsätts för allt fler hot och trakasserier. Under de senaste fem åren har antalet incidenter ökat med nästan 175 procent.

Arbetsmiljö

Domare hotas i sociala medier

Hot och trakasserier i sociala medier är en allt vanligare del av många domares vardag. "Det gäller särskilt i samband med vissa uppmärksammade mål och är något som man måste ta på allvar", säger Fredrik Wersäll som varit president i Svea hovrätt.

Arbetsmiljö

Detta är arbetsgivarens ansvar

Hur ser arbetsgivarens ansvar ut när det gäller hot, våld och trakasserier i arbetet? Vi bad Juseks förbundsjurist Catharina Klåvus att reda ut vad som gäller.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Så maxar du semestern

Ledigheten är i antågande. Aram Seddigh, doktor i arbets- och organisationspsykologi, ger sina bästa tips för att få ut det mesta av årets semesterveckor.

Nyheter

Karriärstöd

"Se misstag som något värdefullt"

Det är för mycket fokus på framgång och för lite på misstagens betydelse i organisationer. Det hävdar författaren Pontus Bodelsson, som har valt att berätta om sina egna.

Foto: Birgit Walsh

Arbetsmiljö

Internationell lektion i svensk arbetsplatskultur

Hur fungerar arbetsplatser i Sverige? Det är temat i en ny bok i vilken författarna förklarar 250 typiska begrepp i svensk arbetsplatskultur, från semla till kollektivavtal.

Karriärstöd

Deras podd ska göra juridiken lättillgänglig

Nyligen startade Fahima Adem och Cattie Hamilton Juristpodden m.m. Och de siktar redan på en internationell publik.

Karriärstöd

Tre steg för att säga nej på jobbet

Har du svårt att säga nej till förfrågningar från chefer och kollegor? Här följer tre steg för att neka, utan att det blir personligt.

Fler nyheter

Karriärstöd

Mycket vabb – sämre karriär

Vabbar du mycket blir det svårare att få en chefsposition, i synnerhet för män. Det visar en rapport från den fackliga centralorganisationen Saco.

Madeleine Leijonhufvud har avlidit

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt och tidigare ordförande i Jusek, avled i helgen 75 år gammal efter en tids sjukdom. Det säger hennes make Sigfrid Leijonhufvud till TT. ”Som kunnig och välkänd jurist var hon en aktiv och viktig röst i samhällsdebatten”, säger Juseks nuvarande ordförande Sofia Larsen.

Foto: Shutterstock

Karriärstöd

Fem tips som ökar dina chanser på Linkedin

Du har bara tio sekunder på dig att göra intryck på en rekryterare via Linkedin, enligt yrkesnätverkets egna data. Jusektidningen Karriär ringde därför upp Erik Fors-Andrée, vd på karriärrådgivningsföretaget Cruited för att få tips om hur du som jobbsökande kan fånga rekryterarnas intresse.

Ledarskap

Göteborgs Stad får årets Guldlänk

Årets vinnare av Guldlänken är Göteborgs Stad, som får priset för appen Anmäl hinder. Genom den kan kommuninvånarna hjälpa till att förenkla tillgängligheten på allmänna platser och lokaler.

Fråga coachen

Hur hindrar jag vårljuset från att störa sömnen?

"Nu blir det ljusare och ljusare. De flesta verkar älska våren, men jag tycker att min sömn blir störd av ljusets intåg. Vad kan jag göra?", skriver en läsare. Kerstin Jeding, legitimerad psykolog, ger sina råd.

Nyheter

Arbetsmiljö

Prognos: God jobbtillväxt – men stora matchningsproblem

Det råder fortsatt högkonjunktur på arbetsmarknaden med en jobbtillväxt på 145000 fler sysselsatta i år och nästa år. Trots det är arbetskraftsbristen stor.

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Mikropauser får oss att må bättre på jobbet

Att ta regelbundna mikropauser i en massagefåtölj kan öka välmåendet på jobbet på bara några veckor. Det visar en ny avhandling av Jasmin Müller, adjunkt i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde.

"Konflikträtten är en grundbult i förhandlingssystemet"

Arbetsmarknadens parter har enats om att stridsåtgärder enbart ska få användas för att träffa kollektivavtal. Jusek och Saco är nöjda med överenskommelsen som tillkommit med anledning av konflikten i Göteborgs hamn.

Arbetsmiljö

Stridsåtgärdsutredningen i malpåse

Regeringens stridsåtgärdsutredning hamnar i malpåse efter att arbetsmarknadens parter kommit överens i förra veckan.

Granskning:

Flyttröran

Flera hundra statliga jobb håller på att flyttas från Stockholm till övriga delar av Sverige. Färre än 15 medarbetare väntas i dagsläget flytta med, visar Jusektidningen Karriärs granskning av de senaste årens stora statliga flyttkarusell. Många väljer i stället att säga upp sig, med följden att viktig kompetens går förlorad.

Granskning

Arbetsmiljö

Jusek: "Inte bra sätt att hantera skattemedel"

Juseks förhandlingschef Lena Emanuelsson är kritisk till hur regeringen flyttar statliga myndigheter från en ort till en annan: "Det är kostsamt, ineffektivt och inte ett bra sätt att hantera vare sig personal eller skattemedel."

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsmiljö

Ardalan Shekarabi: ”Staten ska ha en legitimitet i hela landet”

Civilminister Ardalan Shekarabi vill att fler statliga myndigheter lämnar Stockholms innerstad och flyttar ut till socialt utsatta områden: "Då förstärker man det positiva i dessa områden samtidigt som myndigheternas lokalkostnader sänks."

Foto: Fredrik Karlsson

Arbetsmiljö

Johan valde att flytta med: ”Förutsättningarna är bättre här”

Till skillnad mot de flesta av sina kollegor valde utredaren Johan Jarelin att flytta med Konsumentverket från Stockholm till Karlstad. "Det har jag inte ångrat. Jag trivs mycket bra i Karlstad. Men det var turbulent när flyttbeskedet kom."

Foto: Magnus Glans

Arbetsmiljö

Karin valde att inte flytta med: ”Det är omöjligt för oss att flytta permanent”

Ingen av de anställda på Myndigheten för familjerätt och föräldraskaps­stöd följer med när myndigheten i sommar flyttar från Stockholm till Skellefteå. "Det är många som ­redan har slutat", säger juristen Karin Juhlén.