Vem är den moderna chefen?

Det moderna arbetslivet har utvecklats i rasande fart, och det kräver att chefer och ledningssystem följer efter. Borta är superhjälten som ska motivera och kontrollera – i stället är alla anställda lika viktiga. Jusektidningen Karriär undersöker den senaste ledarskapsforskningen.

Studentliv

Så ska Handels bredda sin rekrytering

Handelshögskolan i Stockholm vill bredda sin rekrytering, främst genom att locka fler studenter som inte har högskoleutbildade föräldrar. "Mångfald är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att vara konkurrenskraftiga", säger skolans rektor Lars Strannegård.

Lön & Pension

Hur får jag koll på pensionen?

Ända sedan jag slutade plugga har jag omväxlingsvis jobbat som konsult i egen firma och som anställd – ibland på företag med kollektivavtal och ibland inte. I och med det känner jag att jag inte har något grepp om min samlade tjänstepension, funderar en läsare. Pensionsexperten ger råd.

Studentliv

Kriminalgåta ska locka till eget tänkande

En skönlitterär lärobok i juridik, är det möjligt? Ja, i alla fall enligt Claes Sandgren som skrivit ”Förlåt, det är Göran som är död – en brottslig satir”.

Nyheter

Arbetsmiljö

Kräver riktlinjer mot trakasserier

Fler statliga myndigheter och aktörer bör få inskrivet i sina regleringsbrev att de ska arbeta mot sexuella trakasserier. Det skriver Jämställdhetsmyndigheten i en rapport till regeringen.

Shutterstock
Studentliv

Lite lärarledd undervisning för svenska studenter

Studenter i Sverige har minst lärarledd undervisning i Europa. Och på landets högskolor får blivande jurister och samhällsvetare färre timmar än studenter inom naturvetenskap och teknik.

Karriärstöd

Så gör ni det mesta av mentorskapet

Frank Ekelund är en av författarna bakom "Kliv in – Handbok för mentorer och adepter i mentorskapsprogram för utrikesfödda". Två av hans tips för att lyckas med mentorskapet är att bygga en relation och prata om era förväntningar.

Ett år med metoo

I dagarna är det ett år sedan metoo exploderade. "Det var ett vrål som fick oss att prata om sådant som vi inte har för vana att prata om. Men nu gäller det att gå från ord till handling", säger Emmy Lilliehorn som är en av samordnarna av de svenska metoo-uppropen.

Shutterstock
Arbetsmiljö

Kluven inställning till kommunal bidragsrobot

Trelleborgs införande av en robot som beslutar om försörjningsstöd har effektiviserat ansökningsprocessen och tycks ha stöd från både politiker och tjänstemän. Men i exempelvis Kungsbacka har systemet väckt ont blod och flera socialsekreterare har sagt upp sig i protest.

Karriärstöd

Chefsjurist debuterar som romanförfattare

Eltels chefsjurist Henrik Sundell tar ett nytt steg i sin karriär – som romanförfattare. Hans debut Solitär utspelar sig i Stockholms juristvärld och behandlar ämnen som härkomst, status och fåfäng jakt efter yttre framgång.

Ledarskap

Rikspolischefen: "Systemen måste hänga ihop"

Inför valet övertrumfade politikerna varandra om löften om fler poliser – men rikspolischefen Anders Thornberg vill inte se ett ensidigt satsande på bara Polismyndigheten.

Porträttet

Hon har nyckeln till internet

I en stålbur utanför Washington DC i USA bevaras internets största hemlighet. Och den kan bara nås av sju utvalda nyckelbärare. En av dem är svenska nät­säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Ledarskap

Lagens man i Svenska Akademien

Under krisen i Svenska Akademien kallades justitierådet Eric M Runesson in för att medla. Nu har han valts in i akademien och tillträder officiellt den 20 december.

Karriärstöd

Chefsjurist debuterar som romanförfattare

Eltels chefsjurist Henrik Sundell tar ett nytt steg i sin karriär – som romanförfattare. Hans debut Solitär utspelar sig i Stockholms juristvärld och behandlar ämnen som härkomst, status och fåfäng jakt efter yttre framgång.

Arbetsmiljö

Flera nyheter i Justitiapriset

Metoo gör avtryck i årets Justitiapris. Det berättar Sofia Andersson, som är ny ordförande.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Jakten på kunskap

I vissa branscher är konstant utveckling viktigt för att vara konkurrenskraftig. Ny teknik, nya regler och nya processer ställer konstanta krav på kompetens. Men hur möter man dem?

Jessica Segerberg
Karriärstöd

Juseks styrelse vill bilda nytt förbund med Civilekonomerna

Juseks förbundsstyrelse har fattat ett inriktningsbeslut om att bilda ett nytt förbund tillsammans med Civilekonomerna. Ambitionen är att stärka medlemsnyttan. I maj säger fullmäktige sitt. "Tiden är rätt", säger Juseks ordförande Sofia Larsen.

Shutterstock
Lön & Pension

Stöd från a-kassan ökade i augusti

Arbetslösheten bland medlemmarna i akademikernas a-kassa fortsätter långsamt att stiga.

Shutterstock
Lön & Pension

Svag löneutveckling trots högkonjunktur

Löneökningarna under de senaste åren har varit låga i förhållande till konjunkturläget, konstateras i en ekonomisk kommentar från Riksbanken.

Granskning:

Balansen i juristbranschen

Kvinnor är i majoritet på både juristutbildningarna och bland yngre advokater. Trots det tillhör de undantagen bland de större affärsjuridiska byråernas delägare. "Många kvinnor på advokatbyråer är missgynnade på grund av sitt kön. En del väljer att lämna byråvärlden och göra karriär någon annanstans", säger Jenny Wernqvist Kallerman som är andra vice ordförande i Jusek.

Granskning: Balansen i juristbranschen

Arbetsmiljö

”Det har saknats kvinnliga förebilder”

Det är inte bara på de största advokatbyråerna som det är färre kvinnor än män i toppen. På samma sätt är det inom rättsväsendet. "Det blir bättre och bättre, men det går tyvärr ganska långsamt", säger Petra Lundh som sedan några veckor tillbaka är riksåklagare och en av Sveriges högsta jurister.

Arbetsmiljö

Få advokatbyråer har kollektivavtal

I dag finns det en del byråer som både bryter mot lagen och utnyttjar – framför allt – unga jurister, säger Gun Alexandersson Malm som är ombudsman och arbetsrättsjurist på Jusek. "Med kollektivavtal skulle fler få justa villkor", säger hon.

Arbetsmiljö

Stefan lämnade byrån: ”Jag ville hinna med livet”

Till slut fick Stefan nog och lämnade den affärsjuridiska byrå som han var delägare i. "Det blev för mycket snoppmätning och för stort fokus på pengar."

Arbetsmiljö

Unga nobbar advokatbyråer

Andelen nya jurister som väljer advokatbyråer som sin första arbetsplats minskar. "Det pågår en värderingsförändring bland unga", säger Sofia Hylander som är opinionsbildare på Jusek.

Arbetsmiljö

Kunder kan tvinga fram förändringar

Tuffare krav vid upphandling kan förändra arbetsvillkoren i advokatbranschen. Det menar den affärsjuridiska byrån Front Advokaters vice vd Camilla Wikland. "Skulle kunderna inte köpa juridiska tjänster från ojämställda arbetsplatser skulle mycket hända."

När drevet går

Det har beskrivits som dagens dödsstraff, forna tiders kyrkliga skampåle och en jakt i samhällets tjänst. Den som utsatts för ett mediedrev känner av effekterna länge. "Ofta handlar det om att minimera skadan, man kan aldrig gå tillbaka till hur det var innan drevet", säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare.

Fler nyheter

Ellika Henrikson
Arbetsmiljö

Krönika: "Kontorslandskapen förenar oss i avsky"

Det verkar som att de flesta är rörande överens om att kontorslandskap är ett uselt påfund. Långt ifrån alla arbetsmiljöfrågor får ett lika brett genomslag i medierna, eller blir föremål för universitetens intresse, skriver Agnes Arpi i sin krönika.

Shutterstock
Arbetsmiljö

Osjälviska personer får högre lön

Du tjänar på att dra ner på egot. Det verkar vara slutsatsen i en ny studie som pekar på att generösa människor får fler barn och tjänar mer pengar.

Studentliv

Student? Det här söker arbetsgivarna

Vad står högt i kurs när arbetsgivarna rekryterar? Rätt kurser? Personlighet? Eller kanske arbetslivserfarenhet? Vi frågade tre populära arbetsgivare om vilka egenskaper som betyder mest när de anställer.

Utmaningen

”Jag slutar inte jobba förrän jag somnat”

Jobbet pågår varje vaken timme. Samtidigt blir det allt svårare att armbåga sig fram i vårt tätnande medielandskap. Men jobbet för Moderaternas presschefer tar inte slut med valrörelsen.

Arbetsmiljö

Sänkta krav viktigast för att minska risken för utbrändhet

Det bästa för att minska risken för utbrändhet i jobbet är att sänka kraven. Det visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Shutterstock
Arbetsmiljö

Sju av tio gick sjuka till jobbet

Sju av tio sysselsatta har under det senaste året gått till jobbet trots att de är sjuka. Det visar den senaste arbetsmiljöundersökningen.

Arbetsmiljö

Statistik: Män sämre på vardagsmotion

Nästan hälften av alla anställda tycker att de får för lite motion – och särskilt illa ställt är det bland männen.

Hot och våld vardag för rättsväsendets anställda

Var tredje Jusekmedlem som är anställd inom rättsväsendet och på vissa andra myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier under de senaste två åren. Var femte känner sig otrygg på jobbet.