En erfaren it-akademiker som jobbar som business analyst bör tjäna någonstans mellan 58 000 kronor till 69 000 kronor i lön. Det berättar Akavias lönespecialist.

Fråga: Jag är IT-akademiker med en utbildning inom Datavetenskap från Chalmers och har jobbat några år inom IT-utveckling på olika bolag.

Jag har nu börjat spana på tjänster som Business Analyst då jag även läst fristående kurser inom företagsekonomi på Stockholms Universitet det senaste året för att jag vill ta ett vidare kliv upp i karriären med formell utbildning som öppnar upp för fler jobbmöjligheter. Jag är född 1975 och just nu fokuserar jag på att hitta en tjänst inom området i Stockholm även om jag kommer utgå från möjligheten till flexibilitet i var jag arbetar ifrån. Var är rimligt för mig att begära i lön?

Svar: Det låter som att du satsat på din anställningsbarhet genom att vidareutbilda dig för att få en större bredd i din kompetens vilket låter mycket klokt. Vad det gäller löneläget för en Business Analyst född 1975 (där jag tittar på åldersspannet 1975-1979) så kan jag se i Saco-lönesök att medianen för löneläget 2023 ligger på 58 600kr.

Där brukar jag även titta på spridningen mellan övre kvartil som ligger på 69 700 kronor samt undre kvartil 56 200 kronor. Givet att du är äldst inom datasegmentet, det vill säga har längst erfarenhet är mitt råd att du tittar närmare på en lön mellan medianen och övre kvartil.

Denna statistik gäller för rollen oavsett var i landet du arbetar då vi har för lite data för att jag ska kunna ange specifik lön för Stockholm, men jag kan se att det främst rör sig om storstäderna där rollen finns. Jag vill också bara kort kommentera möjligheten till att arbeta med flexibel förläggning av din arbetsplats, Akavia anser att det är en del av det moderna arbetslivet att arbetsgivare idag förstår att det är en förmån många av våra akademiker förväntar sig när de söker nytt arbete idag.

Rätten till flexibel arbetsplats är inte reglerad i lag eller kollektivavtal idag vilket gör att det är av stor vikt att du har en dialog med din kommande arbetsgivare om detta. Många arbetsgivare skriver numera även ut i annonsen för tjänsten om det rör sig om möjlighet till arbete på flexibel arbetsplats och i vissa fall även flexibel ort. För att du ska få bästa regleringen av vad som gäller för dig är det vår rekommendation att du ser till att få frågan om rätten att arbeta från flexibel arbetsplats inskriven i ditt enskilda anställningsavtal.
Lycka till.

Läs också: Högre lön efter utbildning till projektledare

Läs också: Ingen rätt till lönerevision

Läs också: Får arbetsgivaren verkligen dra in bonusen

Caroline Lindeberg, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Caroline Lindeberg är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Hon svarar på medlemmarnas frågor i tidningen. Caroline Lindeberg är också specialist på löner. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.

Lönefrågor är en färskvara

Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.

Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.

Akavias lönerådgivning når du som är medlem här