Texasbon Brittany Villegas flyttade till Sverige 2017 för ett gemensamt liv med svenske maken i Stockholm. Som journalist visade sig dock möjligheterna till jobb små eftersom hon inte kunde skriva på svenska. Så småningom öppnade sig dock möjligheten att jobba med marknadsföring av en app som stöttar kvinnor med endometrios.

– Det var en startup som jag lade ner själ och hjärta i, men det var 2020 och pandemin härjade. Vi hittade inte tillräckligt med finansiering. Det var mitt livs första smak av misslyckande, säger Brittany Villegas.

Det var dock även hennes livs första riktiga möte med techbranschen, och hon gillade det.

– Så jag började utbilda mig i programmering. Jag hade fallenhet för det och där finns jobbmöjligheter.

Att lära sig att programmera var dock en mycket ensam resa, insåg hon.

– Jag ville träffa andra som gjorde samma sak och det fanns inga lämpliga communities, och eftersom jag själv är invandrare startade jag Coding for immigrants. Jag ville också tipsa andra om att programmering är ett bra sätt att få jobb som just invandrare.

I februari 2021 drog hon i gång CFI och sedan dess har medlemsskaran vuxit stadigt, trots att de inte har haft tid för marknadsföring. I dag är de cirka 450 medlemmarna spridda över hela världen, såsom i Sverige, Brasilien, USA, Nigeria, Tyskland och Storbritannien.

CFI hjälper och stöttar medlemmarna med feedback på cv och online portfolios, liksom även intervjuförberedelser. De ordnar också kodningsworkshops, nätverksevent och kontakter inom arbetslivet.

– Men det viktigaste vi bidrar med är att stärka individen. När man söker jobb i ett nytt land och det går trögt börjar du snart ifrågasätta dig själv och din intelligens. Är jag inte bra nog? Kan jag inte detta? Många blir utbrända av processen, säger hon.

– Hos oss på CFI får de veta att andra delar samma upplevelse och att den är fullkomligt normal. Det är svårt att få jobb om du har ett annorlunda namn, en annan hudfärg och inte känner någon i ett nytt land, men du är inte ensam.

År 2022 nominerades Brittany Villegas till ”Årets it-kvinna” av konsultföretaget CGI för sitt arbete med CFI.

– Det kom i en tid då jag tvivlade mycket på mig själv och vart jag var på väg. Det var som ett kvitto på att jag skulle fortsätta med detta.

Hur går det då – är svenska företag bra på att anställa människor med olika ursprung?

– De flesta företag säger att de värderar mångfald, men ofta, speciellt i ledningen, är det inte alls diversifierat. Och värderar de då verkligen mångfald? Jag skulle säga nej, men Sverige är på god väg. Processen går dock väldigt långsamt.

Läs också: Det säger jobbannonserna egentligen

Läs också: Het arbetsmarknad när många byter jobb

Läs också: Så planerar du karriären genom hela arbetslivet

Kompetensbehovet och invandrade akademiker

Trots stor brist på kvalificerad arbetskraft har många invandrade akademiker svårt att få jobb. Bland högutbildade flyktingar och anhöriginvandrare är det bara en av tio som efter sex år i Sverige har ett jobb som motsvarar deras utbildning – något som leder till mycket stora kostnader för det svenska samhället. Kartläggningen publicerades i augusti 2022.

Kompetensbehovet kan lösas med invandrade akademiker

Lee Wermelin: "Ett stort slöseri för samhället"

Fler skulle kunna få sin utbildning översatt

Fyra av tio utländska jurister fick jobb efter utbildning

Hon fick rätt jobb - tack vare sin mentor

 

Läs också: Så är det att vara mentor

Läs också: Adepter får råd av mentorer för att hitta jobb

Läs också: Mentorprogram för alla medlemmar

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.