Lördag 21 oktober

Krönikan: Marika King

Du hjälper bäst med ett jobb

Det finns en pågående debatt kring värdet av bistånd, särskilt i Tanzania som är den enskilt största mottagaren av svenskt bilateralt bistånd sedan 60-talet. Jag har bott i Tanzania. Jag välkomnar en sådan debatt. Det finns otaliga exempel på när vår vilja att göra gott leder fel.

Marika King är ekonom, vice vd och författare.
Foto: Samir Soudah

Jag träffade ett amerikanskt missionärspar en gång på ett flyg hem till Europa. De hade varit på Zanzibar och berättade med saliga leenden hur de hade tagit med sig två kilo pennor från USA och delat ut till ”de fattiga barnen” och hur fantastiskt glada barnen hade blivit. Paret redogjorde ingående för barnens reaktioner medan jag lyssnade uppmärksamt och blev allt mer illa till mods. Jag visste nämligen vad som skulle hända i den där byn. Den lilla affären, som till vardags sålde pennor till barnens skolgång, skulle gå i konkurs. Och nästa gång det dök upp en turist skulle barnen be om fler pennor.

Tänk hur mycket bättre det hade blivit om paret i stället hade köpt pennorna i byn. Då hade de stärkt affärsinnehavarens plånbok vilket hade kommit dess familj och hela byn till godo. Invånarna skulle dessutom ha sett att turisterna bidrog till den lokala ekonomin och därigenom getts chansen att känna sig stolta över att byn kunde erbjuda något som turisterna ville ha. Turisterna och byborna hade varit på samma nivå.
Värdighet hade behållits. Ömsesidig respekt hade skapats.


Om paret dessutom hade kunnat hålla sig från att ge barnen pennorna på öppen gata, och i stället gett dem till by­skolan för läraren att distribuera, hade också barnens värdighet behållits. Visst hade de inte fått ta del av barnens glädje, och det hade ju varit trist, men det kanske är smällar man får ta om man vill hjälpa på riktigt?
Ett annat sätt att hjälpa är genom att anställa folk. När jag bodde i Afrika var det självklart att man hade hjälp hemma. Devisen bland ex-pats var att ”man anställer så många man har råd med så länge de har något vettigt att göra.” Jag har tänkt mycket på det där sedan jag flyttade hem. För även om det är vanligare nuförtiden att man tar hjälp med städning, barnpassning och trädgårdsskötsel så anses det fortfarande av vissa vara ett överklassbeteende som innebär att man på något sätt utnyttjar någon.


Och jag får inte ihop det. För vad kan vara mer en mer solidarisk handling än att ge folk jobb? Att låta en människa med värdighet utföra en syssla man är villig att betala för och på det sättet bidra till samhället?

Ett jobb ger så mycket. Det är lätt att se i Afrika där de direkta konsekvenserna av ett arbete är så uppenbara; mer mat i magen, en familj plötsligt att har råd att laga taket eller kunna skicka ytterligare en dotter till skolan.
Men egentligen är det samma sak här. Vi är många som då och då funderar på om det vi sysslar med är meningsfullt och om vi inte borde göra något som betyder något. Men sanningen är den att ett jobb – vilket jobb som helst – betyder massor. Varje jobb är ett strå i den myrstack som är vårt samhälle. Varje arbete skapar tio andra arbeten, genom att du får lön och kan efterfråga andras produkter och tjänster, och genom att din skatt bygger vägar och sjukhus.

Vi hjälper bäst genom att generera arbetstillfällen och skjuta in pengar i ekonomin oavsett om det är en by i Afrika eller hemma i Sverige. Fattigdom finns överallt, även hos oss. Därför är det så beklämmande när regeringen halverar RUT-bidraget och inte ens vill diskutera ingångslöner för att ta sig in på arbetsmarknaden.
Vi får försöka ändå.
Anställ folk, så mycket ni kan, köp deras produkter och tjänster.
Det är så vi hjälper med värdighet.

---

Marika King är ekonom, vice vd och författare.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter