Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Krönikan: Marika King

Du hjälper bäst med ett jobb

Det finns en pågående debatt kring värdet av bistånd, särskilt i Tanzania som är den enskilt största mottagaren av svenskt bilateralt bistånd sedan 60-talet. Jag har bott i Tanzania. Jag välkomnar en sådan debatt. Det finns otaliga exempel på när vår vilja att göra gott leder fel.

Marika King är ekonom, vice vd och författare.
Foto: Samir Soudah

Jag träffade ett amerikanskt missionärspar en gång på ett flyg hem till Europa. De hade varit på Zanzibar och berättade med saliga leenden hur de hade tagit med sig två kilo pennor från USA och delat ut till ”de fattiga barnen” och hur fantastiskt glada barnen hade blivit. Paret redogjorde ingående för barnens reaktioner medan jag lyssnade uppmärksamt och blev allt mer illa till mods. Jag visste nämligen vad som skulle hända i den där byn. Den lilla affären, som till vardags sålde pennor till barnens skolgång, skulle gå i konkurs. Och nästa gång det dök upp en turist skulle barnen be om fler pennor.

Tänk hur mycket bättre det hade blivit om paret i stället hade köpt pennorna i byn. Då hade de stärkt affärsinnehavarens plånbok vilket hade kommit dess familj och hela byn till godo. Invånarna skulle dessutom ha sett att turisterna bidrog till den lokala ekonomin och därigenom getts chansen att känna sig stolta över att byn kunde erbjuda något som turisterna ville ha. Turisterna och byborna hade varit på samma nivå.
Värdighet hade behållits. Ömsesidig respekt hade skapats.


Om paret dessutom hade kunnat hålla sig från att ge barnen pennorna på öppen gata, och i stället gett dem till by­skolan för läraren att distribuera, hade också barnens värdighet behållits. Visst hade de inte fått ta del av barnens glädje, och det hade ju varit trist, men det kanske är smällar man får ta om man vill hjälpa på riktigt?
Ett annat sätt att hjälpa är genom att anställa folk. När jag bodde i Afrika var det självklart att man hade hjälp hemma. Devisen bland ex-pats var att ”man anställer så många man har råd med så länge de har något vettigt att göra.” Jag har tänkt mycket på det där sedan jag flyttade hem. För även om det är vanligare nuförtiden att man tar hjälp med städning, barnpassning och trädgårdsskötsel så anses det fortfarande av vissa vara ett överklassbeteende som innebär att man på något sätt utnyttjar någon.


Och jag får inte ihop det. För vad kan vara mer en mer solidarisk handling än att ge folk jobb? Att låta en människa med värdighet utföra en syssla man är villig att betala för och på det sättet bidra till samhället?

Ett jobb ger så mycket. Det är lätt att se i Afrika där de direkta konsekvenserna av ett arbete är så uppenbara; mer mat i magen, en familj plötsligt att har råd att laga taket eller kunna skicka ytterligare en dotter till skolan.
Men egentligen är det samma sak här. Vi är många som då och då funderar på om det vi sysslar med är meningsfullt och om vi inte borde göra något som betyder något. Men sanningen är den att ett jobb – vilket jobb som helst – betyder massor. Varje jobb är ett strå i den myrstack som är vårt samhälle. Varje arbete skapar tio andra arbeten, genom att du får lön och kan efterfråga andras produkter och tjänster, och genom att din skatt bygger vägar och sjukhus.

Vi hjälper bäst genom att generera arbetstillfällen och skjuta in pengar i ekonomin oavsett om det är en by i Afrika eller hemma i Sverige. Fattigdom finns överallt, även hos oss. Därför är det så beklämmande när regeringen halverar RUT-bidraget och inte ens vill diskutera ingångslöner för att ta sig in på arbetsmarknaden.
Vi får försöka ändå.
Anställ folk, så mycket ni kan, köp deras produkter och tjänster.
Det är så vi hjälper med värdighet.

---

Marika King är ekonom, vice vd och författare.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter