Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Krönikan: Marika King

Det är bra att låta hjärtat brista ibland

Gråter du ofta? Gråter du allt oftare? Välkommen till klubben. Jag har aldrig gråtit så mycket som 2015/16.

Marika King är ekonom, vice vd och författare.
Foto: Samir Soudah

Till viss del beror det på världsläget, det går ju inte att värja sig mot alla dessa bilder och hemska beskrivningar av IS-våldet eller koralldöden. Till viss del beror det säkert på åldern. Man har barn. Man har pappor som går bort i cancer. Tråden mellan liv och död blir tunnare och tunnare och vår egen sårbarhet allt påtagligare. Det spelar ingen roll hur mycket vi inreder, bakar surdegsbröd, downsizar, upsizar eller optimerar vår tarmflora, till slut ska vi alla dö. Och därför gråter vi hejdlöst till Kalle Anka eller när lillkillen börjar ettan och vi påminns om tidens gång.
Det är som det ska.

Men så finns det den där tredje kategorin tårar. De oförklarliga. De som dyker upp när jag minst anar det. Efter ett intensivt möte på jobbet. När jag hör en vacker pianoslinga på radion. När jag tittar ut genom fönstret och ser solen lysa genom klorofyllen, eller på tunnelbanan, när jag betraktar fjuniga tonårskillar som försöker imponera på varandra med förortsjargong.
De tårarna har också ökat.
Och då blir jag ibland rädd. Hur mår jag egentligen? Varför är jag så himla känslig? Och som ett brev på posten: inte är jag väl stressad? På väg att bli utbränd?
Hormoner säger ni nu. I alla fall ni som är kvinnor:) Men en dag när jag scrollar i mitt facebookflöde ser jag något som fångar min uppmärksamhet. Det är en sådan där visdomstext som man i nio fall av tio hoppar förbi för att de är så uppenbara. Den här är annorlunda:

 
    Let your heart break daily.
    In conversation.
    Over song lyrics.
    During the pause right before the sun rises.
    While you’re sipping coffee and looking into the eyes of someone talking about something they love.
    For it’s when we break a little – we come alive.
    It’s in this space of feeling,
    we get to expand.
    And it’s here,
    in our vulnerability and openness,
    we step into our greatest selves.

 
Och då slår mig en tanke. Det är förstås på grund av den där medvetna sårbarheten som jag blir känslig för allt annat. Det är som ett förhöjt medvetandefilter som slagits på, vare sig jag vill eller inte, därför att jag bara genom att leva varit med om fler saker. Mer sorg, mer smärta och fler stunder av saknad, men just därför också mer glädje och större tacksamhet.
Det är bra att låta hjärtat brista.

Jag ler och känner mig lättad, nästan befriad. Vi ska inte vara rädda för gråten, inte ens den mest oförklarliga, tvärtom! Vi ska bejaka den, gå in i sårbarheten, och möta den med huvudet högt och ärligt uppsåt. Det är då de skär igenom, dessa ögonblick av guld, som berikar och påminner oss om vad det är att vara människa på riktigt.
Och de ska vi vara lyckliga över.
Fast vi känner oss lite sköra. Eller tokiga. Eller hormonella.
Det är de som gör att vi lever.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter