Onsdag 21 mars

Krönikan: Agnes Arpi

Vår generations dansbaneelände

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Foto: Ellika Henrikson

Där riksdagsmotionerna tidigare hade fyllts av farhågor kring rollspel – en oerhört destruktiv sysselsättning enligt dåtidens bekymrade vuxenvärld – tog de ungas chattande, spelande och allmänna tidsfördriv på nätet över. 

Min generation fick ett helt eget dansbaneelände. Och visst kom den nya tekniken med en hel del nya problem, men trots allt så lurade inte en ful gubbe bakom varje användarnamn i chattrummen. I det allt brokigare utbudet fanns många sorters människor, och en del av dem gillade samma saker som jag. Några av dem är fortfarande mina vänner, sedan vi samlades i subkulturella forum och bråkade om musik med varandra. 

Det var ännu långt till tiden då nästan alla skulle gå omkring med en liten dator i fickan, till det som kom att kallas sociala medier och till höger-vänster-dejting med helt egna sociala spelregler. 

Jag tänker på det nu eftersom samtidens lättillgängliga teknik återigen är i skottgluggen på alla möjliga fronter. Det är barn som pillar på paddan i stället för hopp och lek, ungdomar som mobbar varandra på nya uppfinningsrika sätt i stället för att vara ute i skog och mark och så alla vuxna som hellre sitter och stirrar i telefonerna än pratar med varandra på bussen. Det är hjärnstress och brist på verklig kommunikation. Mobilberoende och Iphone-tumme. 

Det finns förstås en del substans även i kritiken och oron kring detta. Men jag kan ändå inte förneka hur dessa appar, som sägs styra livet på alla möjliga dåliga sätt, gjort det lite mer tillfredsställande.

Ta till exempel min spring-app. Jag gillar egentligen inte att springa, utan tränar hellre på andra sätt, och just därför bestämde jag mig för att börja göra just det. Ett sturskt försök att visa kroppen att det är hjärnan som bestämmer. Min app säger när jag ska springa och när jag ska gå. Min app säger att jag är duktig när jag har sprungit i två minuter. Den kallar mig ”awesome runner”. Den ger mig belöningar. Nu är jag uppe i 35 minuter, eftersom appen vid varje avslutat pass säger att vi ses om några dagar och jag måste följa appens lag. 

Efter att jag har sprungit registrerar jag träningen i en annan app. Där är jag kompis med tre personer som kommenterar varje inlägg som vore jag en atlet. Det är mycket praktiskt att ha dessa tre kompisar. 

På kvällarna spelar jag ordspel i lag med mina föräldrar och deras vänner. ”Nu tar vi dom jävlarna” skriver vi i chatten, och försöker sedan lista ut krångliga ord på tid. 

Min man har hittat ett helt annat användningsområde. Han har en app som säger till honom att han inte ska äta godis och att han ska göra sin sjukgymnastik. Om han lyckas kryssa av allt han ska och inte ska göra under ett dygn markeras det i appen. En ofullständig dag innebär en ofullständig markering. Symmetrin rubbas. En fullständig vecka är däremot något behagligt, en tydlig bekräftelse på plikttrogenhet och självkontroll.

Skog och mark, hopp och lek, kommunikation och motivation i ett. Undra på att man får gamnacke och ont i tummen. 

Men så en dag dör batteriet, och beroendet av fungerande teknik blir smärtsamt påtagligt. Allt man delegerat från huvudet till telefonen är som bortblåst. Det spelar ingen roll hur många lätt hånfulla leenden jag möter när jag plockar fram den; min papperskalender förblir orubblig. 

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter