Lördag 21 oktober

Krönikan: Agnes Arpi

Vår generations dansbaneelände

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Foto: Ellika Henrikson

Där riksdagsmotionerna tidigare hade fyllts av farhågor kring rollspel – en oerhört destruktiv sysselsättning enligt dåtidens bekymrade vuxenvärld – tog de ungas chattande, spelande och allmänna tidsfördriv på nätet över. 

Min generation fick ett helt eget dansbaneelände. Och visst kom den nya tekniken med en hel del nya problem, men trots allt så lurade inte en ful gubbe bakom varje användarnamn i chattrummen. I det allt brokigare utbudet fanns många sorters människor, och en del av dem gillade samma saker som jag. Några av dem är fortfarande mina vänner, sedan vi samlades i subkulturella forum och bråkade om musik med varandra. 

Det var ännu långt till tiden då nästan alla skulle gå omkring med en liten dator i fickan, till det som kom att kallas sociala medier och till höger-vänster-dejting med helt egna sociala spelregler. 

Jag tänker på det nu eftersom samtidens lättillgängliga teknik återigen är i skottgluggen på alla möjliga fronter. Det är barn som pillar på paddan i stället för hopp och lek, ungdomar som mobbar varandra på nya uppfinningsrika sätt i stället för att vara ute i skog och mark och så alla vuxna som hellre sitter och stirrar i telefonerna än pratar med varandra på bussen. Det är hjärnstress och brist på verklig kommunikation. Mobilberoende och Iphone-tumme. 

Det finns förstås en del substans även i kritiken och oron kring detta. Men jag kan ändå inte förneka hur dessa appar, som sägs styra livet på alla möjliga dåliga sätt, gjort det lite mer tillfredsställande.

Ta till exempel min spring-app. Jag gillar egentligen inte att springa, utan tränar hellre på andra sätt, och just därför bestämde jag mig för att börja göra just det. Ett sturskt försök att visa kroppen att det är hjärnan som bestämmer. Min app säger när jag ska springa och när jag ska gå. Min app säger att jag är duktig när jag har sprungit i två minuter. Den kallar mig ”awesome runner”. Den ger mig belöningar. Nu är jag uppe i 35 minuter, eftersom appen vid varje avslutat pass säger att vi ses om några dagar och jag måste följa appens lag. 

Efter att jag har sprungit registrerar jag träningen i en annan app. Där är jag kompis med tre personer som kommenterar varje inlägg som vore jag en atlet. Det är mycket praktiskt att ha dessa tre kompisar. 

På kvällarna spelar jag ordspel i lag med mina föräldrar och deras vänner. ”Nu tar vi dom jävlarna” skriver vi i chatten, och försöker sedan lista ut krångliga ord på tid. 

Min man har hittat ett helt annat användningsområde. Han har en app som säger till honom att han inte ska äta godis och att han ska göra sin sjukgymnastik. Om han lyckas kryssa av allt han ska och inte ska göra under ett dygn markeras det i appen. En ofullständig dag innebär en ofullständig markering. Symmetrin rubbas. En fullständig vecka är däremot något behagligt, en tydlig bekräftelse på plikttrogenhet och självkontroll.

Skog och mark, hopp och lek, kommunikation och motivation i ett. Undra på att man får gamnacke och ont i tummen. 

Men så en dag dör batteriet, och beroendet av fungerande teknik blir smärtsamt påtagligt. Allt man delegerat från huvudet till telefonen är som bortblåst. Det spelar ingen roll hur många lätt hånfulla leenden jag möter när jag plockar fram den; min papperskalender förblir orubblig. 

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter