Lördag 16 december

Krönikan: Agnes Arpi

Vår generations dansbaneelände

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Foto: Ellika Henrikson

Där riksdagsmotionerna tidigare hade fyllts av farhågor kring rollspel – en oerhört destruktiv sysselsättning enligt dåtidens bekymrade vuxenvärld – tog de ungas chattande, spelande och allmänna tidsfördriv på nätet över. 

Min generation fick ett helt eget dansbaneelände. Och visst kom den nya tekniken med en hel del nya problem, men trots allt så lurade inte en ful gubbe bakom varje användarnamn i chattrummen. I det allt brokigare utbudet fanns många sorters människor, och en del av dem gillade samma saker som jag. Några av dem är fortfarande mina vänner, sedan vi samlades i subkulturella forum och bråkade om musik med varandra. 

Det var ännu långt till tiden då nästan alla skulle gå omkring med en liten dator i fickan, till det som kom att kallas sociala medier och till höger-vänster-dejting med helt egna sociala spelregler. 

Jag tänker på det nu eftersom samtidens lättillgängliga teknik återigen är i skottgluggen på alla möjliga fronter. Det är barn som pillar på paddan i stället för hopp och lek, ungdomar som mobbar varandra på nya uppfinningsrika sätt i stället för att vara ute i skog och mark och så alla vuxna som hellre sitter och stirrar i telefonerna än pratar med varandra på bussen. Det är hjärnstress och brist på verklig kommunikation. Mobilberoende och Iphone-tumme. 

Det finns förstås en del substans även i kritiken och oron kring detta. Men jag kan ändå inte förneka hur dessa appar, som sägs styra livet på alla möjliga dåliga sätt, gjort det lite mer tillfredsställande.

Ta till exempel min spring-app. Jag gillar egentligen inte att springa, utan tränar hellre på andra sätt, och just därför bestämde jag mig för att börja göra just det. Ett sturskt försök att visa kroppen att det är hjärnan som bestämmer. Min app säger när jag ska springa och när jag ska gå. Min app säger att jag är duktig när jag har sprungit i två minuter. Den kallar mig ”awesome runner”. Den ger mig belöningar. Nu är jag uppe i 35 minuter, eftersom appen vid varje avslutat pass säger att vi ses om några dagar och jag måste följa appens lag. 

Efter att jag har sprungit registrerar jag träningen i en annan app. Där är jag kompis med tre personer som kommenterar varje inlägg som vore jag en atlet. Det är mycket praktiskt att ha dessa tre kompisar. 

På kvällarna spelar jag ordspel i lag med mina föräldrar och deras vänner. ”Nu tar vi dom jävlarna” skriver vi i chatten, och försöker sedan lista ut krångliga ord på tid. 

Min man har hittat ett helt annat användningsområde. Han har en app som säger till honom att han inte ska äta godis och att han ska göra sin sjukgymnastik. Om han lyckas kryssa av allt han ska och inte ska göra under ett dygn markeras det i appen. En ofullständig dag innebär en ofullständig markering. Symmetrin rubbas. En fullständig vecka är däremot något behagligt, en tydlig bekräftelse på plikttrogenhet och självkontroll.

Skog och mark, hopp och lek, kommunikation och motivation i ett. Undra på att man får gamnacke och ont i tummen. 

Men så en dag dör batteriet, och beroendet av fungerande teknik blir smärtsamt påtagligt. Allt man delegerat från huvudet till telefonen är som bortblåst. Det spelar ingen roll hur många lätt hånfulla leenden jag möter när jag plockar fram den; min papperskalender förblir orubblig. 

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter