Lördag 25 mars

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Välj bort företag som smiter från tjänstepension

I avtalsrörelsen håller jag tummarna för tjänstepensionerna. Haken är de arbetsgivare som smiter undan avtalen.

Foto: Karriär

Pensionsreformen 1994–1998 har gett Sverige ett bättre allmänt pensionssystem än de flesta andra länder. Det är anpassat efter hur samhällsekonomin, arbetsmarknaden och medellivslängden förändras.
Men anpassningen har sitt pris. För att inte bli för dyrt har det allmänna systemet ett tak. Där är det bara inkomster upp till drygt 39 000 kronor i månaden som ger pension. Ju fler som blir äldre, desto långsammare räknas pension upp, och lika illa går det om många hamnar utanför arbetskraften.
En avgörande faktor är hur länge vi arbetar. Om fler kommer ut i arbetslivet tidigare, om integrationen fungerar bättre än i dag, om vi arbetar ytterligare några friska år efter 65 – då stärker vi det allmänna pensionssystemet. Men det är många ”om”…

I detta är tjänstepensionen en välsignelse. Facken avstår löneutrymme som i stället blir pension. Dels försäkras lönedelarna över taket, dels späs pensionen på genom att en viss procent på lönesumman (i många avtal 4,5 procent) sätts av till framtida pensioner. Kommer detta att räcka? Den mest sannolika utvecklingen är att den allmänna pensionen krymper som andel av slutlönen. Då är det klokt av facken att driva pensionsfrågan i årets avtalsförhandlingar. Genom att höja den generella avsättningen lindras könsskillnaderna i systemet.

Höjda avsättningar borde också vara lättare för arbetsgivarna än löneökningar rakt av. Inom ITP-systemet kan företagen behålla pensionskapitalet i sina egna balansräkningar tills det är dags för utbetalning. På så sätt blir ökade pensionsavsättningar billigare än höjda löner, eftersom pengarna fortfarande kan förräntas i den egna verksamheten. I princip är läget detsamma för staten och kommunerna.

Det finns riskgrupper. Invandrare som kommit för sent för att hinna in i systemen, kvinnor som arbetat deltid för låg lön, egenföretagare som inte sett om sitt hus i tid. Men det verkligt oroande, det är de som arbetat i företag utan kollektivavtal – och inte fått några insättningar i tjänstepensioner.
En grov uppskattning säger att tio procent står utanför, men på en del områden handlar det om betydligt fler. PR- och medieföretagen hör till syndarbranscherna, advokatbyråer och revisionsfirmor likaså, utländska dotterföretag också. Deras anställda är beroende av vad just den arbetsgivaren erbjuder just dem. Några gör säkert rätt för sig – men vem kan själv hålla reda på alla fallgropar som kollektivavtalen försökt förutse?

Arbetsgivarna som smiter lämpar av kostnaden på sina anställda som får sämre skydd, men också på kollektivet. Den största kostnaden kommer tjugo, trettio år senare. De som blivit blåsta på sina pensioner ramlar i värsta fall ner i garantipensionen, som alla skattebetalare måste stå för.
Det är märkligt att smitarna kommer så lindrigt undan i debatten. De snyltar på det allmänna, i en skala som få andra företag kommer upp i.

Det vore mycket begärt att alla ska bojkotta avtalssmitarna. Arbetsmarknaden är kärv nog ändå. Men låt kollektivavtalet väga tungt om du har flera jobb att välja emellan. Om du ändå hamnar hos en skolkare, byt så snabbt som möjligt till någon som gör rätt för sig! Städa arbetsmarknaden med fötterna!

Gunnar Wetterberg är historiker & tidigare samhällspolitisk chef på Saco

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 22 februari

Ledarskap : Omorganisation

Foto: Samir Soudah

Filosofera fram den nya organisationen

Trots minutiös planering blir omorganisationer lätt en storm med människor som motarbetar varandra. Med ett existensfilosofiskt perspektiv på människan kan det undvikas.

 • 22 februari

Annons

Ärendet : Jusek griper in

Arbetsgivaren hittade på egna pensionsregler

Att hålla koll på tjänstepensionen är viktigt, men svårt. Särskilt när arbetsgivaren hänvisar till både fel regler och fel avtal. "Jag var beredd att ge upp många gånger. Det hade inte gått utan Jusek," säger Anna.

 • 22 februari

"Färre och större kommuner att föredra"

Regeringen har tillsatt en kommunutredning. Men uppdraget är alltför försiktigt formulerat, anser Juseks opinionsbildare Margareta Wilhelmsson.

 • 21 februari

Annons

Mitt första jobb : Eva-Lena Frick

Foto: Maria Ottosson

Hon går mot framtida segrar

"Jag minns inte om jag sökte eller om jag bara halkade in, men mitt första jobb var som simlärare för barn under sommarlovet. På den tiden hade man inte simskolan inomhus, utan i insjöar. Det ser man sällan nu för tiden."

 • 21 februari

Min karriär : Henrik Storm Dyrssen

Med en brinnande själ för välfärden

Henrik Storm Dyrssen brinner så mycket för bättre fungerande välfärd att han kallar sig ”eldsjäl”. Men i starten av karriären sparkade han folk på investmentbanken UBS i London.

 • 21 februari

Annons

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

 • 21 februari

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 21 februari

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

 • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

 • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

 • 5 december

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

 • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar