Onsdag 21 mars

Rappakalja eller workshop?

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Foto: Ellika Henrikson

Inlärningskurvan i början var rätt hög, men när rutinerna väl satt gick det smidigt.  Allt detta skedde i en fiktiv värld på vardagskvällar efter jobbet, ibland också på helgerna. Vi spelade World of Warcraft och spelet blev ett sätt att slappna av, en mental strategi för att varva ner från dagens arbetsuppgifter. Till viss del använde vi precis samma egenskaper som på en arbetsplats. Imiterade oss själva, fast i formen av lek som inte ledde till någonting alls förutom vänskap, skratt och förhoppningsvis bättre svärd när bossarna väl hade dödats.

Vid ungefär samma tidpunkt öppnade ett brädspelskafé i Göteborg. Där satt mina vänner och jag, åt middag tillsammans och spelade olika spel för avkoppling och umgänge. Vardagens vuxenvärv kopplades bort, samtidigt som vi förfinade våra strategiska, taktiska, snackiga och säljiga personlighetsdrag. Ta ett klassiskt sällskapsspel som Rappakalja, där obegripligheter ska förklaras så övertygande som möjligt. Lite som att ”killgissa”, ett av orden på 2017 års nyordslista från

Institutet för språk och folkminnen. Bilder av jobbverklighetens Powerpoint-presentationer, obekväma workshops och inhyrda inspiratörer flimrade förbi, där vi satt och snackade strunt som lät bra men inte hade någon substans. En annan favorit var The Resistance, ett spel som till stor del går ut på att kunna låta övertygande och ägna sig åt smutskastning av motståndarna för att avancera. På ett sätt ganska likt den korridorspolitik och fulkonkurrens som ofta präglar dysfunktionella arbetsplatser, fast bara på skoj, och alla var vänner på slutet oavsett vem som vann.

Eller alla spel där vi byggde samhällen, ekonomier, tågräls och civilisationer, fast med Excel-arken i huvudet i stället för på skärmen och låtsassamhällenas lagar i ett instruktionshäfte. Genom spel fick vi en möjlighet att testa fler roller än våra vanliga, bredda vårt tänkande och ventilera vår frustration innan nästa dag som rimlig, ansvarstagande och vuxen människa tog vid.

Bilden av att det mest är tonårspojkar som spelar är cementerad, men stämmer inte med verkligheten. Av 190 miljoner digitalt spelande amerikaner är till exempel 48 procent kvinnor. Pojkar och män mellan 10 och 25 år utgör bara 15 procent. Beroende, arbetslöshet och ensamhet är ändå återkommande nyckelord i den allmänna bilden av datorspel. Helt utan fog är det inte, men vid något tillfälle tröttnade jag på ensidigheten och frågade min World of Warcraft-grupp vad de hade för yrke.

Jag fick bland annat svaren inköpschef, doktorand, programmerare, lärare, arkitekt, psykolog, konsultchef, digital marknadsförare och egenföretagare. När man pratar om sätt att hantera stress brukar vardagsmotion, ordentligt med sömn och regelbundna måltider lyftas fram. Jag skulle tro att även våra fåniga små krigar- och magikerfigurer, och deras värld av monster och motståndare, var en gemensam stresshantering. En spegling av verkligheten, en sorts skrattbild och ett sätt för hjärnan att både användas och vila. 

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter