Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Krönikan: Katrine Marçal

Moraliserande över mat ger onödig ångest

Min man hatar januari. ”Festen är slut” konstaterar han med ledsna ögon. I januari börjar den brittiska medelklassen nämligen fasta. ”Vad ska du ge upp i januari?” frågar folk på nyårsfesten.

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.
Foto: Åsa Westerlund

Förr brukade det vara alkohol, vilket givet den brittiska alkoholkulturen onekligen har sina poänger. Men på senare år har det hela utökats: till kött, gluten, mjölk eller socker. Min man har därmed ingen med vilken han kan konsumera kött, gluten, mjölk eller socker i en hel månad.
 Det gör honom ledsen. 
 
Människan har i årtusenden använt regler runt mat för att definiera moraliska gränser. Kroppen ska renas och mat är intimt: det vi stoppar i munnen blir bokstavligen en del av oss. Kanske har det dock blivit värre: ”Är mat det nya sex?” frågade Mary Eberstadt i en essän. Förr i tiden fördömde vi homosexualitet, nu fördömer vi cheeseburgare. På 50-talet åt man glatt halvfabrikat och konserver men hade starka åsikter om sex utanför äktenskapet, skriver Eberstadt. Idag lägger vi oss inte i sexuella val på samma sätt men moraliserar över pulvermos. Glutenfri blomkålspasta med kvarg är inte bara oätligt utan ett bevis på att du är en bra människa. Den sexuella lusten kan vi agera på men vår aptit måste vi kontrollera. Ångesten vi känner när vi ”syndar” med kolhydrater är lika äkta som någonsin viktoriansk skam över att ha sneglat på en välformad vad under krinolinens fall.

Å andra sidan är det inte så enkelt som Eberstadt hävdar: att vi bara har bytt ut vårt moraliserande över sex mot moraliserande över mat. Det fanns sexuell praktik som accepterades på 1950-talet som inte accepteras idag, som det där att våldta sin fru till exempel. Och visst hade de regler för mat på den tiden också.
De såg bara annorlunda ut.

Redan i slutet på 1700-talet ansågs exempelvis socker vara dåligt. Inte på grund av risken för övervikt eller diabetes, utan för att njutning ansågs syndigt. Man skyllde översexualitet och alkoholism på socker. I en bok från 1852 beskrivs de djur som åt honung som modiga och civiliserade: Biet, kollibrin och björnen är alla goda. De djur som åt socker ansågs däremot lägre ståenden. Det var inte lika fint att vara likt ”myran i sockerskålen”. 

I dag vet vi att man inte bör äta för mycket socker men det i sig självt kan inte förklara det totala fördömandet av socker som vore det ondskan själv. Hela uppdelningen av mat i det som är ”naturligt” eller ”onaturligt”, bra eller dåligt tyder på att det handlar om mer än bara hälsa. ”Dålig mat” skadar dig och ”bra mat” helar dig.
 
De senaste decennierna har vi väl egentligen slutat prata om mat och i stället börjat prata om ”fibrer”, ”kolesterol” och ”mättade fetter”. Mat är inte mat utan farkoster som transporterar dessa mystiska osynliga näringsämnen in i våra kroppar, vissa är goda, andra är onda och det gäller att hålla ordning på vad man stoppar i sig. 
 Ena veckan läser vi om att rostat bröd ger cancer, andra veckan att man kan få evigt liv av att äta chiafrön. Det finns så många påståenden som alla tycks motsäga varandra att vi slutar lita på experterna och istället diagnosticerar oss själva med glutenintolerans för att vi har läst om det på nätet.

I Storbritannien har hälsomatgurun Ella Mills nu mer eller mindre fått be om ursäkt. Råden i hennes bästsäljande kokböcker om hur farligt det är med gluten och mjölkprodukter har ingen grund i vetenskapen. Det borde man kanske förstått när man läste hennes resonemang om hur mjölk tvärtom vad man fick lära sig i skolan faktiskt kan orsaka brist på kalcium genom att suga ut det ur vårt skelett!
Vår längtan efter moralisk renhet må vara naturlig, men det finns anledning att låta mat vara mat, inte en stor strid mellan ont och gott. 
Inte ens i januari efter en brittisk jul med kalkon stor som en mindre björn.
---
Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter