Söndag 22 oktober

Krönikan: Katrine Marçal

Moraliserande över mat ger onödig ångest

Min man hatar januari. ”Festen är slut” konstaterar han med ledsna ögon. I januari börjar den brittiska medelklassen nämligen fasta. ”Vad ska du ge upp i januari?” frågar folk på nyårsfesten.

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.
Foto: Åsa Westerlund

Förr brukade det vara alkohol, vilket givet den brittiska alkoholkulturen onekligen har sina poänger. Men på senare år har det hela utökats: till kött, gluten, mjölk eller socker. Min man har därmed ingen med vilken han kan konsumera kött, gluten, mjölk eller socker i en hel månad.
 Det gör honom ledsen. 
 
Människan har i årtusenden använt regler runt mat för att definiera moraliska gränser. Kroppen ska renas och mat är intimt: det vi stoppar i munnen blir bokstavligen en del av oss. Kanske har det dock blivit värre: ”Är mat det nya sex?” frågade Mary Eberstadt i en essän. Förr i tiden fördömde vi homosexualitet, nu fördömer vi cheeseburgare. På 50-talet åt man glatt halvfabrikat och konserver men hade starka åsikter om sex utanför äktenskapet, skriver Eberstadt. Idag lägger vi oss inte i sexuella val på samma sätt men moraliserar över pulvermos. Glutenfri blomkålspasta med kvarg är inte bara oätligt utan ett bevis på att du är en bra människa. Den sexuella lusten kan vi agera på men vår aptit måste vi kontrollera. Ångesten vi känner när vi ”syndar” med kolhydrater är lika äkta som någonsin viktoriansk skam över att ha sneglat på en välformad vad under krinolinens fall.

Å andra sidan är det inte så enkelt som Eberstadt hävdar: att vi bara har bytt ut vårt moraliserande över sex mot moraliserande över mat. Det fanns sexuell praktik som accepterades på 1950-talet som inte accepteras idag, som det där att våldta sin fru till exempel. Och visst hade de regler för mat på den tiden också.
De såg bara annorlunda ut.

Redan i slutet på 1700-talet ansågs exempelvis socker vara dåligt. Inte på grund av risken för övervikt eller diabetes, utan för att njutning ansågs syndigt. Man skyllde översexualitet och alkoholism på socker. I en bok från 1852 beskrivs de djur som åt honung som modiga och civiliserade: Biet, kollibrin och björnen är alla goda. De djur som åt socker ansågs däremot lägre ståenden. Det var inte lika fint att vara likt ”myran i sockerskålen”. 

I dag vet vi att man inte bör äta för mycket socker men det i sig självt kan inte förklara det totala fördömandet av socker som vore det ondskan själv. Hela uppdelningen av mat i det som är ”naturligt” eller ”onaturligt”, bra eller dåligt tyder på att det handlar om mer än bara hälsa. ”Dålig mat” skadar dig och ”bra mat” helar dig.
 
De senaste decennierna har vi väl egentligen slutat prata om mat och i stället börjat prata om ”fibrer”, ”kolesterol” och ”mättade fetter”. Mat är inte mat utan farkoster som transporterar dessa mystiska osynliga näringsämnen in i våra kroppar, vissa är goda, andra är onda och det gäller att hålla ordning på vad man stoppar i sig. 
 Ena veckan läser vi om att rostat bröd ger cancer, andra veckan att man kan få evigt liv av att äta chiafrön. Det finns så många påståenden som alla tycks motsäga varandra att vi slutar lita på experterna och istället diagnosticerar oss själva med glutenintolerans för att vi har läst om det på nätet.

I Storbritannien har hälsomatgurun Ella Mills nu mer eller mindre fått be om ursäkt. Råden i hennes bästsäljande kokböcker om hur farligt det är med gluten och mjölkprodukter har ingen grund i vetenskapen. Det borde man kanske förstått när man läste hennes resonemang om hur mjölk tvärtom vad man fick lära sig i skolan faktiskt kan orsaka brist på kalcium genom att suga ut det ur vårt skelett!
Vår längtan efter moralisk renhet må vara naturlig, men det finns anledning att låta mat vara mat, inte en stor strid mellan ont och gott. 
Inte ens i januari efter en brittisk jul med kalkon stor som en mindre björn.
---
Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter