Onsdag 13 december

Krönikan: Katrine Marçal

Moraliserande över mat ger onödig ångest

Min man hatar januari. ”Festen är slut” konstaterar han med ledsna ögon. I januari börjar den brittiska medelklassen nämligen fasta. ”Vad ska du ge upp i januari?” frågar folk på nyårsfesten.

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.
Foto: Åsa Westerlund

Förr brukade det vara alkohol, vilket givet den brittiska alkoholkulturen onekligen har sina poänger. Men på senare år har det hela utökats: till kött, gluten, mjölk eller socker. Min man har därmed ingen med vilken han kan konsumera kött, gluten, mjölk eller socker i en hel månad.
 Det gör honom ledsen. 
 
Människan har i årtusenden använt regler runt mat för att definiera moraliska gränser. Kroppen ska renas och mat är intimt: det vi stoppar i munnen blir bokstavligen en del av oss. Kanske har det dock blivit värre: ”Är mat det nya sex?” frågade Mary Eberstadt i en essän. Förr i tiden fördömde vi homosexualitet, nu fördömer vi cheeseburgare. På 50-talet åt man glatt halvfabrikat och konserver men hade starka åsikter om sex utanför äktenskapet, skriver Eberstadt. Idag lägger vi oss inte i sexuella val på samma sätt men moraliserar över pulvermos. Glutenfri blomkålspasta med kvarg är inte bara oätligt utan ett bevis på att du är en bra människa. Den sexuella lusten kan vi agera på men vår aptit måste vi kontrollera. Ångesten vi känner när vi ”syndar” med kolhydrater är lika äkta som någonsin viktoriansk skam över att ha sneglat på en välformad vad under krinolinens fall.

Å andra sidan är det inte så enkelt som Eberstadt hävdar: att vi bara har bytt ut vårt moraliserande över sex mot moraliserande över mat. Det fanns sexuell praktik som accepterades på 1950-talet som inte accepteras idag, som det där att våldta sin fru till exempel. Och visst hade de regler för mat på den tiden också.
De såg bara annorlunda ut.

Redan i slutet på 1700-talet ansågs exempelvis socker vara dåligt. Inte på grund av risken för övervikt eller diabetes, utan för att njutning ansågs syndigt. Man skyllde översexualitet och alkoholism på socker. I en bok från 1852 beskrivs de djur som åt honung som modiga och civiliserade: Biet, kollibrin och björnen är alla goda. De djur som åt socker ansågs däremot lägre ståenden. Det var inte lika fint att vara likt ”myran i sockerskålen”. 

I dag vet vi att man inte bör äta för mycket socker men det i sig självt kan inte förklara det totala fördömandet av socker som vore det ondskan själv. Hela uppdelningen av mat i det som är ”naturligt” eller ”onaturligt”, bra eller dåligt tyder på att det handlar om mer än bara hälsa. ”Dålig mat” skadar dig och ”bra mat” helar dig.
 
De senaste decennierna har vi väl egentligen slutat prata om mat och i stället börjat prata om ”fibrer”, ”kolesterol” och ”mättade fetter”. Mat är inte mat utan farkoster som transporterar dessa mystiska osynliga näringsämnen in i våra kroppar, vissa är goda, andra är onda och det gäller att hålla ordning på vad man stoppar i sig. 
 Ena veckan läser vi om att rostat bröd ger cancer, andra veckan att man kan få evigt liv av att äta chiafrön. Det finns så många påståenden som alla tycks motsäga varandra att vi slutar lita på experterna och istället diagnosticerar oss själva med glutenintolerans för att vi har läst om det på nätet.

I Storbritannien har hälsomatgurun Ella Mills nu mer eller mindre fått be om ursäkt. Råden i hennes bästsäljande kokböcker om hur farligt det är med gluten och mjölkprodukter har ingen grund i vetenskapen. Det borde man kanske förstått när man läste hennes resonemang om hur mjölk tvärtom vad man fick lära sig i skolan faktiskt kan orsaka brist på kalcium genom att suga ut det ur vårt skelett!
Vår längtan efter moralisk renhet må vara naturlig, men det finns anledning att låta mat vara mat, inte en stor strid mellan ont och gott. 
Inte ens i januari efter en brittisk jul med kalkon stor som en mindre björn.
---
Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Annons

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november
Foto: Amanda Hjelm

Många intresserade att höra om fallet Kaj Linna

Lokalen var nästintill fullsatt när föreläsningen om fallet Kaj Linna drog igång på Juristklubben igår. Scenen delades av advokaten Thomas Magnusson och den före detta kriminalkommissarien Jan Olofsson, som tillsammans berättade om sina upplevelser och tankar kring vad som hände. 

 • 24 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter