Lördag 16 december

Krönikan: Agnes Arpi

Många är fortfarande tysta

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Foto: Ellika Henrikson

Berättelserna handlade om utsatthet i alla sorters miljöer, om övergrepp i nära relationer likaväl som kränkningar av främlingar på internet. Om att vara barn, tonåring och vuxen, och inte bli respekterad. De enskilda rösterna om sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter blev en högröstad kör. Erfarenheterna bildade ett tydligt mönster, när de visades upp samtidigt. 

Snabbt riktades fokus även här i Sverige mot de kända männen, mot tv- och tidningsprofilerna, mot filmproducenter och komiker. Jag tror också att mediebranschen och de närliggande kulturbranscherna har mycket på sitt samvete, med sin osunda kombination av människor med stjärnstatus, usla anställningsvillkor och ett kontaktnätsbaserat arbetsliv. Mixen skapar situationer där människor får hållas oavsett hur de beter sig, eftersom de är så viktiga för arbetsgivaren eller samarbetspartnern, medan människor med lägre status kan hotas, skrämmas och straffas. 

Vem vågar lyfta problemen i en sådan arbetsmiljö? Vem går till chefen och klagar, om chefen inte tar sitt ansvar? Eller om chefen är den som utsätter medarbetarna? 

Att det var de offentliga personerna som hamnade i blickfånget är inte så konstigt, men en av konsekvenserna blev att mycket annat, som också kom upp till ytan i samband med att #metoo-vågen svepte in över landet, till en början hamnade i skymundan. Däribland berättelserna från andra delar av arbetsmarknaden än medie- och kulturvärlden. Men sedan slog juristernas #medvilkenrätt ner som en bomb. I skrivande stund har 6 000 kvinnor i juristbranschen undertecknat uppropet för att få ett slut på trakasserier och chauvinism på jobbet. Och de är inte ensamma. Var fjärde kvinna utsätts för sexuella trakasserier i arbetslivet.

Den ideella stiftelsen Allbright verkar för meritokrati och jämställdhet i näringslivet. I DN 24 oktober sa vd Amanda Lundeteg: ”Näringslivet domineras av män på ledande positioner. Förövare har ofta en maktposition vilket gör att de kan bete sig på det här sättet utan att det händer något. Men arbetsgivare kan inte blunda för vad som har hänt och premiera män som beter sig svinaktigt, även om personen har en maktposition eller är en kassako.”

Det är en exakt spegling av det som har framkommit i granskningen av mediebranschen, av sångarnas och skådespelarnas upprop och av juristernas vrål, på ännu en arena. 

Även jag har bevittnat sexuella trakasserier. De riktades mot dels en ung man i hemtjänsten, som liksom jag var anställd som timvikarie. Dels mot en ung kvinna, som liksom jag var sommarjobbare på ett kommunalt bolag. I båda fallen var de kvinnliga cheferna drivande, och i ett av fallen deltog även det fackliga ombudet. Den gemensamma faktorn var och är maktasymmetri och bristen på utrymme att protestera. 

Om namnpubliceringar och drevmentalitet i sociala medier kan man tycka olika, men nu är locket av, åtminstone lite. På flera håll har fönster öppnats på glänt och gammal unken luft har börjat vädras ut. Kränkande beteenden som man sett mellan fingrarna med i åratal kan inte längre viftas bort. Så är i alla fall känslan i efterdyningarna, men det är viktigt att komma ihåg att för varje röst som hörs är det många fler som är tysta. Som inte har utrymmet eller möjligheten att tala öppet. Som inte kan lita på att de tas på allvar om de rapporterar vidare.

Därför ska blickarna vara fortsatt riktade mot just arbetsvillkor och arbetsmiljö, även när #metoo för länge sedan har slutat intressera medierna, och även när det inte finns kändisar att skriva om.

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter