Onsdag 21 mars

Krönikan: Agnes Arpi

Många är fortfarande tysta

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Foto: Ellika Henrikson

Berättelserna handlade om utsatthet i alla sorters miljöer, om övergrepp i nära relationer likaväl som kränkningar av främlingar på internet. Om att vara barn, tonåring och vuxen, och inte bli respekterad. De enskilda rösterna om sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter blev en högröstad kör. Erfarenheterna bildade ett tydligt mönster, när de visades upp samtidigt. 

Snabbt riktades fokus även här i Sverige mot de kända männen, mot tv- och tidningsprofilerna, mot filmproducenter och komiker. Jag tror också att mediebranschen och de närliggande kulturbranscherna har mycket på sitt samvete, med sin osunda kombination av människor med stjärnstatus, usla anställningsvillkor och ett kontaktnätsbaserat arbetsliv. Mixen skapar situationer där människor får hållas oavsett hur de beter sig, eftersom de är så viktiga för arbetsgivaren eller samarbetspartnern, medan människor med lägre status kan hotas, skrämmas och straffas. 

Vem vågar lyfta problemen i en sådan arbetsmiljö? Vem går till chefen och klagar, om chefen inte tar sitt ansvar? Eller om chefen är den som utsätter medarbetarna? 

Att det var de offentliga personerna som hamnade i blickfånget är inte så konstigt, men en av konsekvenserna blev att mycket annat, som också kom upp till ytan i samband med att #metoo-vågen svepte in över landet, till en början hamnade i skymundan. Däribland berättelserna från andra delar av arbetsmarknaden än medie- och kulturvärlden. Men sedan slog juristernas #medvilkenrätt ner som en bomb. I skrivande stund har 6 000 kvinnor i juristbranschen undertecknat uppropet för att få ett slut på trakasserier och chauvinism på jobbet. Och de är inte ensamma. Var fjärde kvinna utsätts för sexuella trakasserier i arbetslivet.

Den ideella stiftelsen Allbright verkar för meritokrati och jämställdhet i näringslivet. I DN 24 oktober sa vd Amanda Lundeteg: ”Näringslivet domineras av män på ledande positioner. Förövare har ofta en maktposition vilket gör att de kan bete sig på det här sättet utan att det händer något. Men arbetsgivare kan inte blunda för vad som har hänt och premiera män som beter sig svinaktigt, även om personen har en maktposition eller är en kassako.”

Det är en exakt spegling av det som har framkommit i granskningen av mediebranschen, av sångarnas och skådespelarnas upprop och av juristernas vrål, på ännu en arena. 

Även jag har bevittnat sexuella trakasserier. De riktades mot dels en ung man i hemtjänsten, som liksom jag var anställd som timvikarie. Dels mot en ung kvinna, som liksom jag var sommarjobbare på ett kommunalt bolag. I båda fallen var de kvinnliga cheferna drivande, och i ett av fallen deltog även det fackliga ombudet. Den gemensamma faktorn var och är maktasymmetri och bristen på utrymme att protestera. 

Om namnpubliceringar och drevmentalitet i sociala medier kan man tycka olika, men nu är locket av, åtminstone lite. På flera håll har fönster öppnats på glänt och gammal unken luft har börjat vädras ut. Kränkande beteenden som man sett mellan fingrarna med i åratal kan inte längre viftas bort. Så är i alla fall känslan i efterdyningarna, men det är viktigt att komma ihåg att för varje röst som hörs är det många fler som är tysta. Som inte har utrymmet eller möjligheten att tala öppet. Som inte kan lita på att de tas på allvar om de rapporterar vidare.

Därför ska blickarna vara fortsatt riktade mot just arbetsvillkor och arbetsmiljö, även när #metoo för länge sedan har slutat intressera medierna, och även när det inte finns kändisar att skriva om.

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter