Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Krönikan: Katrine Marçal

Kvinnor och män bär uniform på olika villkor

Jag älskar uniformer. Nej, inte av Richard-Gere-i-en officer-och-en-gentleman-typen. Sådana har jag aldrig förstått. Snarast handlar det om  idén att ha likadana kläder på sig varje dag: Johnny Cash alltid i svart, Tom Wolfe i vit kostym, Steve Jobs i polotröja, Michael Kors i svart kavaj med svart T-shirt under.

Barack Obama och Hillary ­Clinton har båda rationaliserat sina garderober, men av olika anedningar – Obama för att slippa ta beslut. Hillary för att slippa få kritik, säger Katrine Marçal
Foto: Åsa Westerlund

Det gör livet enklare. Och det är uppenbarligen bra för det personliga varumärket.
Som bosatt i Storbritannien med barn saknar jag svensk föräldraförsäkring och svensk barnomsorg varje dag. Det enda jag kan trösta mig med är att det i alla fall finns skoluniform i England. Man slipper tänka på vad barnen ska ha på sig på morgonen, än mindre måste man diskutera saken med dem: ”varsågod, här är din blå pikétröja och dina mörkblå byxor, dina vita strumpor och dina svarta skor.”
Himmelskt!

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg förklarade sin garderob (som i princip bara består av grå huvtröjor, grå T-shirts och jeans) med att upplägget handlar om att slippa fatta onödiga beslut. Även små val som vilken tröja eller vilka skor man ska ta på sig tar energi. Enligt Daniel Levitins populärvetenskapliga bok  The Organized Mind: Thinking Straight in the Age of Information Overload bränner hjärnan glukos för varje beslut den tvingas fatta. Ju fler onödiga val, desto tröttare blir den när det väl gäller.
Jag förstår vad han menar. Själv äger jag i princip inga smycken. Bara tanken på att behöva ta ställning till, inte bara vad man ska ha på sig, utan även vad man ska ha till är helt enkelt för mycket. Även om det bara tar ytterligare en minut på morgonen. Jag gillar klänningar av samma skäl. Det är ett plagg. Inte två, eller tre som behöver matchas. Och sedan är man klar.
Inga fler val att göra.

Tidsstudier visar att kvinnor ägnar runt sex månader av sina yrkesverksamma år på att välja vilka kläder de ska ha på sig till jobbet. Det är sjutton minuter varje morgon som blir fyra hela dagar per år. I någon mening är det rationellt. Kläder påverkar hur vi uppfattas och hur vi känner oss, men hittar man en uppsättning som funkar, varför då inte bara köpa den i flera färger?
Män har det på många sätt enklare.
Valmöjligheterna är färre.
Det är därför ingen slump att världens mäktigaste kvinnor har skapat sina egna uniformer. Hillary Clinton har i princip alltid raka byxor och rak matchande kavaj. Angela Merkel har en stylist vars jobb är att se till att den tyska kanslern ser likadan ut varje dag. Det ska inte finnas något för tidningarna att skriva om: samma frisyr, samma typ av byxdräkt.
En manlig politiker behöver ingen sådan hjälp.  För män finns det redan en maktuniform: mörk kostym, ljus skjorta och slips. Barack Obama meddelade nyligen att han har låtit rationalisera ner sin garderob till enbart blå och grå kostymer.
Så att han inte ska behöva tänka.
Det är väl just här som skillnaden ligger: maktens och näringslivets män har likadana kläder varje dag för att slippa fatta onödiga beslut.
Kvinnor för att slippa kritik.

Det spelar ingen roll vad en kvinna har på sig i en offentlig roll. Hon kommer att bli kritiserad. Antingen fokuserar hon för mycket, eller för lite på sitt utseende. Vad Hillary Clinton och Angela Merkel har upptäckt är att det enda sättet att undvika åsikter är att få folk att glömma bort att de överhuvudtaget bär kläder.
Våra hjärnor registrerar förändring, inte saker och ting som hela tiden verkar vara konstanta. Blir vi vana vid att se någon i exakt likadan kläder slutar vi att tänka på deras kläder.
Där ligger friheten. Alltså: Länge leve uniformen!
Särskilt i dessa tider av instagram och “dagens outfit”.

 

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar