Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Krönikan: Katrine Marçal

Kvinnor och män bär uniform på olika villkor

Jag älskar uniformer. Nej, inte av Richard-Gere-i-en officer-och-en-gentleman-typen. Sådana har jag aldrig förstått. Snarast handlar det om  idén att ha likadana kläder på sig varje dag: Johnny Cash alltid i svart, Tom Wolfe i vit kostym, Steve Jobs i polotröja, Michael Kors i svart kavaj med svart T-shirt under.

Barack Obama och Hillary ­Clinton har båda rationaliserat sina garderober, men av olika anedningar – Obama för att slippa ta beslut. Hillary för att slippa få kritik, säger Katrine Marçal
Foto: Åsa Westerlund

Det gör livet enklare. Och det är uppenbarligen bra för det personliga varumärket.
Som bosatt i Storbritannien med barn saknar jag svensk föräldraförsäkring och svensk barnomsorg varje dag. Det enda jag kan trösta mig med är att det i alla fall finns skoluniform i England. Man slipper tänka på vad barnen ska ha på sig på morgonen, än mindre måste man diskutera saken med dem: ”varsågod, här är din blå pikétröja och dina mörkblå byxor, dina vita strumpor och dina svarta skor.”
Himmelskt!

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg förklarade sin garderob (som i princip bara består av grå huvtröjor, grå T-shirts och jeans) med att upplägget handlar om att slippa fatta onödiga beslut. Även små val som vilken tröja eller vilka skor man ska ta på sig tar energi. Enligt Daniel Levitins populärvetenskapliga bok  The Organized Mind: Thinking Straight in the Age of Information Overload bränner hjärnan glukos för varje beslut den tvingas fatta. Ju fler onödiga val, desto tröttare blir den när det väl gäller.
Jag förstår vad han menar. Själv äger jag i princip inga smycken. Bara tanken på att behöva ta ställning till, inte bara vad man ska ha på sig, utan även vad man ska ha till är helt enkelt för mycket. Även om det bara tar ytterligare en minut på morgonen. Jag gillar klänningar av samma skäl. Det är ett plagg. Inte två, eller tre som behöver matchas. Och sedan är man klar.
Inga fler val att göra.

Tidsstudier visar att kvinnor ägnar runt sex månader av sina yrkesverksamma år på att välja vilka kläder de ska ha på sig till jobbet. Det är sjutton minuter varje morgon som blir fyra hela dagar per år. I någon mening är det rationellt. Kläder påverkar hur vi uppfattas och hur vi känner oss, men hittar man en uppsättning som funkar, varför då inte bara köpa den i flera färger?
Män har det på många sätt enklare.
Valmöjligheterna är färre.
Det är därför ingen slump att världens mäktigaste kvinnor har skapat sina egna uniformer. Hillary Clinton har i princip alltid raka byxor och rak matchande kavaj. Angela Merkel har en stylist vars jobb är att se till att den tyska kanslern ser likadan ut varje dag. Det ska inte finnas något för tidningarna att skriva om: samma frisyr, samma typ av byxdräkt.
En manlig politiker behöver ingen sådan hjälp.  För män finns det redan en maktuniform: mörk kostym, ljus skjorta och slips. Barack Obama meddelade nyligen att han har låtit rationalisera ner sin garderob till enbart blå och grå kostymer.
Så att han inte ska behöva tänka.
Det är väl just här som skillnaden ligger: maktens och näringslivets män har likadana kläder varje dag för att slippa fatta onödiga beslut.
Kvinnor för att slippa kritik.

Det spelar ingen roll vad en kvinna har på sig i en offentlig roll. Hon kommer att bli kritiserad. Antingen fokuserar hon för mycket, eller för lite på sitt utseende. Vad Hillary Clinton och Angela Merkel har upptäckt är att det enda sättet att undvika åsikter är att få folk att glömma bort att de överhuvudtaget bär kläder.
Våra hjärnor registrerar förändring, inte saker och ting som hela tiden verkar vara konstanta. Blir vi vana vid att se någon i exakt likadan kläder slutar vi att tänka på deras kläder.
Där ligger friheten. Alltså: Länge leve uniformen!
Särskilt i dessa tider av instagram och “dagens outfit”.

 

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter