Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Krönikan: Katrine Marçal

Kvinnor och män bär uniform på olika villkor

Jag älskar uniformer. Nej, inte av Richard-Gere-i-en officer-och-en-gentleman-typen. Sådana har jag aldrig förstått. Snarast handlar det om  idén att ha likadana kläder på sig varje dag: Johnny Cash alltid i svart, Tom Wolfe i vit kostym, Steve Jobs i polotröja, Michael Kors i svart kavaj med svart T-shirt under.

Barack Obama och Hillary ­Clinton har båda rationaliserat sina garderober, men av olika anedningar – Obama för att slippa ta beslut. Hillary för att slippa få kritik, säger Katrine Marçal
Foto: Åsa Westerlund

Det gör livet enklare. Och det är uppenbarligen bra för det personliga varumärket.
Som bosatt i Storbritannien med barn saknar jag svensk föräldraförsäkring och svensk barnomsorg varje dag. Det enda jag kan trösta mig med är att det i alla fall finns skoluniform i England. Man slipper tänka på vad barnen ska ha på sig på morgonen, än mindre måste man diskutera saken med dem: ”varsågod, här är din blå pikétröja och dina mörkblå byxor, dina vita strumpor och dina svarta skor.”
Himmelskt!

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg förklarade sin garderob (som i princip bara består av grå huvtröjor, grå T-shirts och jeans) med att upplägget handlar om att slippa fatta onödiga beslut. Även små val som vilken tröja eller vilka skor man ska ta på sig tar energi. Enligt Daniel Levitins populärvetenskapliga bok  The Organized Mind: Thinking Straight in the Age of Information Overload bränner hjärnan glukos för varje beslut den tvingas fatta. Ju fler onödiga val, desto tröttare blir den när det väl gäller.
Jag förstår vad han menar. Själv äger jag i princip inga smycken. Bara tanken på att behöva ta ställning till, inte bara vad man ska ha på sig, utan även vad man ska ha till är helt enkelt för mycket. Även om det bara tar ytterligare en minut på morgonen. Jag gillar klänningar av samma skäl. Det är ett plagg. Inte två, eller tre som behöver matchas. Och sedan är man klar.
Inga fler val att göra.

Tidsstudier visar att kvinnor ägnar runt sex månader av sina yrkesverksamma år på att välja vilka kläder de ska ha på sig till jobbet. Det är sjutton minuter varje morgon som blir fyra hela dagar per år. I någon mening är det rationellt. Kläder påverkar hur vi uppfattas och hur vi känner oss, men hittar man en uppsättning som funkar, varför då inte bara köpa den i flera färger?
Män har det på många sätt enklare.
Valmöjligheterna är färre.
Det är därför ingen slump att världens mäktigaste kvinnor har skapat sina egna uniformer. Hillary Clinton har i princip alltid raka byxor och rak matchande kavaj. Angela Merkel har en stylist vars jobb är att se till att den tyska kanslern ser likadan ut varje dag. Det ska inte finnas något för tidningarna att skriva om: samma frisyr, samma typ av byxdräkt.
En manlig politiker behöver ingen sådan hjälp.  För män finns det redan en maktuniform: mörk kostym, ljus skjorta och slips. Barack Obama meddelade nyligen att han har låtit rationalisera ner sin garderob till enbart blå och grå kostymer.
Så att han inte ska behöva tänka.
Det är väl just här som skillnaden ligger: maktens och näringslivets män har likadana kläder varje dag för att slippa fatta onödiga beslut.
Kvinnor för att slippa kritik.

Det spelar ingen roll vad en kvinna har på sig i en offentlig roll. Hon kommer att bli kritiserad. Antingen fokuserar hon för mycket, eller för lite på sitt utseende. Vad Hillary Clinton och Angela Merkel har upptäckt är att det enda sättet att undvika åsikter är att få folk att glömma bort att de överhuvudtaget bär kläder.
Våra hjärnor registrerar förändring, inte saker och ting som hela tiden verkar vara konstanta. Blir vi vana vid att se någon i exakt likadan kläder slutar vi att tänka på deras kläder.
Där ligger friheten. Alltså: Länge leve uniformen!
Särskilt i dessa tider av instagram och “dagens outfit”.

 

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter