Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Krönikan: Katrine Marçal

Ingen kritiserar sexistiska algoritmer

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

Hur gick det till? är en bättre fråga.  

Det fanns en tid när informationstekniken var tänkt att frigöra kvinnor. Cyborgfeministen Donna Haraway skrev om hur framtidens maskiner skulle hjälpa oss konstruera identiteter bortom kön. Så blev det inte. Det går inte att befinna sig på internet längre än några minuter utan att bli påmind om sitt kön. Eller för den delen sitt könsorgan: ”j*vla f*tta!” som det brukar heta i kommentarsfälten.  

I åratal blev vi tillsagda att inte bry oss om trollen. De var marginella typer: ett sista skri från patriarkatet som snart alla skulle implodera bakom tangentbordet. Sedan gick en av internettrollen och blev president i USA.

Nåja. De kanske inte var en så marginell företeelse trots allt. Och som om trollen inte var nog är det nu dags att börja oroa sig även för robotarna.

”Jag hatar de jävla feministerna, må de alla brinna i helvetet” det tog mindre än tolv timmar för Microsofts chatbot Tay att börja vråla på Twitter. Hon lanserades som ett experiment, en robot, ett försök till artificiell intelligens. Tanken var att hon skulle lära sig kommunicera av att interagera med människor på Twitter. Det var en dålig idé. Väldigt snart hade Tay börjat förespråka förintelsen och be andra användare att utföra mer eller mindre brutala sexuella handlingar. Microsoft fick dra tillbaka Tay och be om ursäkt.

Algoritmer är matematiska program som skapar regler för att bearbeta och sortera stora mängder information. Algoritmer används exempelvis hos företag för att välja ut vilka jobbansökningar som ska vidare, av kreditföretag för att bestämma vem som ska få lån och i politiska kampanjer för att bestämma vems dörr det ska knackas på. Googles algoritmer visar dig vad de tror att du behöver utifrån den information de har om dig. En studie från Carnegie Mellon University visade att kvinnliga jobbsökande fick se betydligt färre annonser för högbetalda jobb än vad manliga jobbsökande fick. Det var likadant med annonser för prestigefyllda utbildningar: de kom oftare upp på männens skärmar.

I sin nya bok ”Weapons of Math destruction” pekar Cathy O’Neill, en matematiker som gick från Harvard till Wall Street, på farorna med just algoritmer och det som kallas för big data.

Cathy O’Neill tar upp ett exempel med ett företag som vill hitta en modell för att förutsäga vilka ingenjörer som kan bli framgångsrika hos dem. De bygger en modell på historiska data om vilka ingenjörer som just har varit framgångsrika. Det kan tyckas naturligt. Men eftersom detta är en mans-dominerad bransch kommer all data som matas in bygga på vad som kännetecknar framgångsrika manliga ingenjörer. En sådan modell kommer att diskriminera kvinnor.  

Och nästan ingen som använder den kommer att veta om det. Det är detta som är själva risken. När sexismen robotiseras lyfts den bortom kritik.

Enligt en rapport från World Economic Forum är det kvinnor som kommer att förlora flest jobb till robotarna. Det är servicejobb och kontorsjobb som kommer automatiseras och försvinna de närmsta tjugo åren. Därför är det intressant hur så många robotar har fått kvinnliga namn och röster: Siri som bor i din Iphone, Microsofts Cortana eller Alexa, den personliga assistenten på Amazon. De är alltid vänliga och alltid tålmodiga, de säger aldrig ifrån. I tekniken ger vi liv åt extrema varianter av de idéer om kön som vi redan har. Sexrobotar sägs vara på väg: de kommer definitivt aldrig att säga nej.

Det mest obegripliga är trots allt hur folk på Microsoft kunde tro att en högprofilerad ”kvinna” som chatboten Tay skulle klara sig på Twitter längre än tolv timmar.

Det säger en del om hur lite de (i huvudsak män) som skapar tekniken egentligen vet.

Och antagligen är det väl här problemet ligger. 

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter