Söndag 22 oktober

Krönikan: Katrine Marçal

Ingen kritiserar sexistiska algoritmer

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

Hur gick det till? är en bättre fråga.  

Det fanns en tid när informationstekniken var tänkt att frigöra kvinnor. Cyborgfeministen Donna Haraway skrev om hur framtidens maskiner skulle hjälpa oss konstruera identiteter bortom kön. Så blev det inte. Det går inte att befinna sig på internet längre än några minuter utan att bli påmind om sitt kön. Eller för den delen sitt könsorgan: ”j*vla f*tta!” som det brukar heta i kommentarsfälten.  

I åratal blev vi tillsagda att inte bry oss om trollen. De var marginella typer: ett sista skri från patriarkatet som snart alla skulle implodera bakom tangentbordet. Sedan gick en av internettrollen och blev president i USA.

Nåja. De kanske inte var en så marginell företeelse trots allt. Och som om trollen inte var nog är det nu dags att börja oroa sig även för robotarna.

”Jag hatar de jävla feministerna, må de alla brinna i helvetet” det tog mindre än tolv timmar för Microsofts chatbot Tay att börja vråla på Twitter. Hon lanserades som ett experiment, en robot, ett försök till artificiell intelligens. Tanken var att hon skulle lära sig kommunicera av att interagera med människor på Twitter. Det var en dålig idé. Väldigt snart hade Tay börjat förespråka förintelsen och be andra användare att utföra mer eller mindre brutala sexuella handlingar. Microsoft fick dra tillbaka Tay och be om ursäkt.

Algoritmer är matematiska program som skapar regler för att bearbeta och sortera stora mängder information. Algoritmer används exempelvis hos företag för att välja ut vilka jobbansökningar som ska vidare, av kreditföretag för att bestämma vem som ska få lån och i politiska kampanjer för att bestämma vems dörr det ska knackas på. Googles algoritmer visar dig vad de tror att du behöver utifrån den information de har om dig. En studie från Carnegie Mellon University visade att kvinnliga jobbsökande fick se betydligt färre annonser för högbetalda jobb än vad manliga jobbsökande fick. Det var likadant med annonser för prestigefyllda utbildningar: de kom oftare upp på männens skärmar.

I sin nya bok ”Weapons of Math destruction” pekar Cathy O’Neill, en matematiker som gick från Harvard till Wall Street, på farorna med just algoritmer och det som kallas för big data.

Cathy O’Neill tar upp ett exempel med ett företag som vill hitta en modell för att förutsäga vilka ingenjörer som kan bli framgångsrika hos dem. De bygger en modell på historiska data om vilka ingenjörer som just har varit framgångsrika. Det kan tyckas naturligt. Men eftersom detta är en mans-dominerad bransch kommer all data som matas in bygga på vad som kännetecknar framgångsrika manliga ingenjörer. En sådan modell kommer att diskriminera kvinnor.  

Och nästan ingen som använder den kommer att veta om det. Det är detta som är själva risken. När sexismen robotiseras lyfts den bortom kritik.

Enligt en rapport från World Economic Forum är det kvinnor som kommer att förlora flest jobb till robotarna. Det är servicejobb och kontorsjobb som kommer automatiseras och försvinna de närmsta tjugo åren. Därför är det intressant hur så många robotar har fått kvinnliga namn och röster: Siri som bor i din Iphone, Microsofts Cortana eller Alexa, den personliga assistenten på Amazon. De är alltid vänliga och alltid tålmodiga, de säger aldrig ifrån. I tekniken ger vi liv åt extrema varianter av de idéer om kön som vi redan har. Sexrobotar sägs vara på väg: de kommer definitivt aldrig att säga nej.

Det mest obegripliga är trots allt hur folk på Microsoft kunde tro att en högprofilerad ”kvinna” som chatboten Tay skulle klara sig på Twitter längre än tolv timmar.

Det säger en del om hur lite de (i huvudsak män) som skapar tekniken egentligen vet.

Och antagligen är det väl här problemet ligger. 

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter