Onsdag 13 december

Krönikan: Katrine Marçal

Ingen kritiserar sexistiska algoritmer

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

Hur gick det till? är en bättre fråga.  

Det fanns en tid när informationstekniken var tänkt att frigöra kvinnor. Cyborgfeministen Donna Haraway skrev om hur framtidens maskiner skulle hjälpa oss konstruera identiteter bortom kön. Så blev det inte. Det går inte att befinna sig på internet längre än några minuter utan att bli påmind om sitt kön. Eller för den delen sitt könsorgan: ”j*vla f*tta!” som det brukar heta i kommentarsfälten.  

I åratal blev vi tillsagda att inte bry oss om trollen. De var marginella typer: ett sista skri från patriarkatet som snart alla skulle implodera bakom tangentbordet. Sedan gick en av internettrollen och blev president i USA.

Nåja. De kanske inte var en så marginell företeelse trots allt. Och som om trollen inte var nog är det nu dags att börja oroa sig även för robotarna.

”Jag hatar de jävla feministerna, må de alla brinna i helvetet” det tog mindre än tolv timmar för Microsofts chatbot Tay att börja vråla på Twitter. Hon lanserades som ett experiment, en robot, ett försök till artificiell intelligens. Tanken var att hon skulle lära sig kommunicera av att interagera med människor på Twitter. Det var en dålig idé. Väldigt snart hade Tay börjat förespråka förintelsen och be andra användare att utföra mer eller mindre brutala sexuella handlingar. Microsoft fick dra tillbaka Tay och be om ursäkt.

Algoritmer är matematiska program som skapar regler för att bearbeta och sortera stora mängder information. Algoritmer används exempelvis hos företag för att välja ut vilka jobbansökningar som ska vidare, av kreditföretag för att bestämma vem som ska få lån och i politiska kampanjer för att bestämma vems dörr det ska knackas på. Googles algoritmer visar dig vad de tror att du behöver utifrån den information de har om dig. En studie från Carnegie Mellon University visade att kvinnliga jobbsökande fick se betydligt färre annonser för högbetalda jobb än vad manliga jobbsökande fick. Det var likadant med annonser för prestigefyllda utbildningar: de kom oftare upp på männens skärmar.

I sin nya bok ”Weapons of Math destruction” pekar Cathy O’Neill, en matematiker som gick från Harvard till Wall Street, på farorna med just algoritmer och det som kallas för big data.

Cathy O’Neill tar upp ett exempel med ett företag som vill hitta en modell för att förutsäga vilka ingenjörer som kan bli framgångsrika hos dem. De bygger en modell på historiska data om vilka ingenjörer som just har varit framgångsrika. Det kan tyckas naturligt. Men eftersom detta är en mans-dominerad bransch kommer all data som matas in bygga på vad som kännetecknar framgångsrika manliga ingenjörer. En sådan modell kommer att diskriminera kvinnor.  

Och nästan ingen som använder den kommer att veta om det. Det är detta som är själva risken. När sexismen robotiseras lyfts den bortom kritik.

Enligt en rapport från World Economic Forum är det kvinnor som kommer att förlora flest jobb till robotarna. Det är servicejobb och kontorsjobb som kommer automatiseras och försvinna de närmsta tjugo åren. Därför är det intressant hur så många robotar har fått kvinnliga namn och röster: Siri som bor i din Iphone, Microsofts Cortana eller Alexa, den personliga assistenten på Amazon. De är alltid vänliga och alltid tålmodiga, de säger aldrig ifrån. I tekniken ger vi liv åt extrema varianter av de idéer om kön som vi redan har. Sexrobotar sägs vara på väg: de kommer definitivt aldrig att säga nej.

Det mest obegripliga är trots allt hur folk på Microsoft kunde tro att en högprofilerad ”kvinna” som chatboten Tay skulle klara sig på Twitter längre än tolv timmar.

Det säger en del om hur lite de (i huvudsak män) som skapar tekniken egentligen vet.

Och antagligen är det väl här problemet ligger. 

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Annons

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november
Foto: Amanda Hjelm

Många intresserade att höra om fallet Kaj Linna

Lokalen var nästintill fullsatt när föreläsningen om fallet Kaj Linna drog igång på Juristklubben igår. Scenen delades av advokaten Thomas Magnusson och den före detta kriminalkommissarien Jan Olofsson, som tillsammans berättade om sina upplevelser och tankar kring vad som hände. 

 • 24 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter