Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Krönikan: Katrine Marçal

Ingen kritiserar sexistiska algoritmer

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

Hur gick det till? är en bättre fråga.  

Det fanns en tid när informationstekniken var tänkt att frigöra kvinnor. Cyborgfeministen Donna Haraway skrev om hur framtidens maskiner skulle hjälpa oss konstruera identiteter bortom kön. Så blev det inte. Det går inte att befinna sig på internet längre än några minuter utan att bli påmind om sitt kön. Eller för den delen sitt könsorgan: ”j*vla f*tta!” som det brukar heta i kommentarsfälten.  

I åratal blev vi tillsagda att inte bry oss om trollen. De var marginella typer: ett sista skri från patriarkatet som snart alla skulle implodera bakom tangentbordet. Sedan gick en av internettrollen och blev president i USA.

Nåja. De kanske inte var en så marginell företeelse trots allt. Och som om trollen inte var nog är det nu dags att börja oroa sig även för robotarna.

”Jag hatar de jävla feministerna, må de alla brinna i helvetet” det tog mindre än tolv timmar för Microsofts chatbot Tay att börja vråla på Twitter. Hon lanserades som ett experiment, en robot, ett försök till artificiell intelligens. Tanken var att hon skulle lära sig kommunicera av att interagera med människor på Twitter. Det var en dålig idé. Väldigt snart hade Tay börjat förespråka förintelsen och be andra användare att utföra mer eller mindre brutala sexuella handlingar. Microsoft fick dra tillbaka Tay och be om ursäkt.

Algoritmer är matematiska program som skapar regler för att bearbeta och sortera stora mängder information. Algoritmer används exempelvis hos företag för att välja ut vilka jobbansökningar som ska vidare, av kreditföretag för att bestämma vem som ska få lån och i politiska kampanjer för att bestämma vems dörr det ska knackas på. Googles algoritmer visar dig vad de tror att du behöver utifrån den information de har om dig. En studie från Carnegie Mellon University visade att kvinnliga jobbsökande fick se betydligt färre annonser för högbetalda jobb än vad manliga jobbsökande fick. Det var likadant med annonser för prestigefyllda utbildningar: de kom oftare upp på männens skärmar.

I sin nya bok ”Weapons of Math destruction” pekar Cathy O’Neill, en matematiker som gick från Harvard till Wall Street, på farorna med just algoritmer och det som kallas för big data.

Cathy O’Neill tar upp ett exempel med ett företag som vill hitta en modell för att förutsäga vilka ingenjörer som kan bli framgångsrika hos dem. De bygger en modell på historiska data om vilka ingenjörer som just har varit framgångsrika. Det kan tyckas naturligt. Men eftersom detta är en mans-dominerad bransch kommer all data som matas in bygga på vad som kännetecknar framgångsrika manliga ingenjörer. En sådan modell kommer att diskriminera kvinnor.  

Och nästan ingen som använder den kommer att veta om det. Det är detta som är själva risken. När sexismen robotiseras lyfts den bortom kritik.

Enligt en rapport från World Economic Forum är det kvinnor som kommer att förlora flest jobb till robotarna. Det är servicejobb och kontorsjobb som kommer automatiseras och försvinna de närmsta tjugo åren. Därför är det intressant hur så många robotar har fått kvinnliga namn och röster: Siri som bor i din Iphone, Microsofts Cortana eller Alexa, den personliga assistenten på Amazon. De är alltid vänliga och alltid tålmodiga, de säger aldrig ifrån. I tekniken ger vi liv åt extrema varianter av de idéer om kön som vi redan har. Sexrobotar sägs vara på väg: de kommer definitivt aldrig att säga nej.

Det mest obegripliga är trots allt hur folk på Microsoft kunde tro att en högprofilerad ”kvinna” som chatboten Tay skulle klara sig på Twitter längre än tolv timmar.

Det säger en del om hur lite de (i huvudsak män) som skapar tekniken egentligen vet.

Och antagligen är det väl här problemet ligger. 

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar