Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Krönikan: Katrine Marçal

Ingen kritiserar sexistiska algoritmer

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

Hur gick det till? är en bättre fråga.  

Det fanns en tid när informationstekniken var tänkt att frigöra kvinnor. Cyborgfeministen Donna Haraway skrev om hur framtidens maskiner skulle hjälpa oss konstruera identiteter bortom kön. Så blev det inte. Det går inte att befinna sig på internet längre än några minuter utan att bli påmind om sitt kön. Eller för den delen sitt könsorgan: ”j*vla f*tta!” som det brukar heta i kommentarsfälten.  

I åratal blev vi tillsagda att inte bry oss om trollen. De var marginella typer: ett sista skri från patriarkatet som snart alla skulle implodera bakom tangentbordet. Sedan gick en av internettrollen och blev president i USA.

Nåja. De kanske inte var en så marginell företeelse trots allt. Och som om trollen inte var nog är det nu dags att börja oroa sig även för robotarna.

”Jag hatar de jävla feministerna, må de alla brinna i helvetet” det tog mindre än tolv timmar för Microsofts chatbot Tay att börja vråla på Twitter. Hon lanserades som ett experiment, en robot, ett försök till artificiell intelligens. Tanken var att hon skulle lära sig kommunicera av att interagera med människor på Twitter. Det var en dålig idé. Väldigt snart hade Tay börjat förespråka förintelsen och be andra användare att utföra mer eller mindre brutala sexuella handlingar. Microsoft fick dra tillbaka Tay och be om ursäkt.

Algoritmer är matematiska program som skapar regler för att bearbeta och sortera stora mängder information. Algoritmer används exempelvis hos företag för att välja ut vilka jobbansökningar som ska vidare, av kreditföretag för att bestämma vem som ska få lån och i politiska kampanjer för att bestämma vems dörr det ska knackas på. Googles algoritmer visar dig vad de tror att du behöver utifrån den information de har om dig. En studie från Carnegie Mellon University visade att kvinnliga jobbsökande fick se betydligt färre annonser för högbetalda jobb än vad manliga jobbsökande fick. Det var likadant med annonser för prestigefyllda utbildningar: de kom oftare upp på männens skärmar.

I sin nya bok ”Weapons of Math destruction” pekar Cathy O’Neill, en matematiker som gick från Harvard till Wall Street, på farorna med just algoritmer och det som kallas för big data.

Cathy O’Neill tar upp ett exempel med ett företag som vill hitta en modell för att förutsäga vilka ingenjörer som kan bli framgångsrika hos dem. De bygger en modell på historiska data om vilka ingenjörer som just har varit framgångsrika. Det kan tyckas naturligt. Men eftersom detta är en mans-dominerad bransch kommer all data som matas in bygga på vad som kännetecknar framgångsrika manliga ingenjörer. En sådan modell kommer att diskriminera kvinnor.  

Och nästan ingen som använder den kommer att veta om det. Det är detta som är själva risken. När sexismen robotiseras lyfts den bortom kritik.

Enligt en rapport från World Economic Forum är det kvinnor som kommer att förlora flest jobb till robotarna. Det är servicejobb och kontorsjobb som kommer automatiseras och försvinna de närmsta tjugo åren. Därför är det intressant hur så många robotar har fått kvinnliga namn och röster: Siri som bor i din Iphone, Microsofts Cortana eller Alexa, den personliga assistenten på Amazon. De är alltid vänliga och alltid tålmodiga, de säger aldrig ifrån. I tekniken ger vi liv åt extrema varianter av de idéer om kön som vi redan har. Sexrobotar sägs vara på väg: de kommer definitivt aldrig att säga nej.

Det mest obegripliga är trots allt hur folk på Microsoft kunde tro att en högprofilerad ”kvinna” som chatboten Tay skulle klara sig på Twitter längre än tolv timmar.

Det säger en del om hur lite de (i huvudsak män) som skapar tekniken egentligen vet.

Och antagligen är det väl här problemet ligger. 

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter