Söndag 22 oktober

Krönikan: Marika King

”Här finns både kvadratmeter och kärlek”

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Foto: Lars Trangius

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. Om ingen kunde erbjuda ett hem åt den asylsökande pojken skulle han sättas på en buss till Norrland och förlora både skola, vänner och gemenskap.

Jag har sett dem förut, de här inläggen, och varje gång har jag tänkt: ”Åh, det där borde man ju göra. Städa ur ett rum och ge till någon som då slipper förflyttas ännu en gång och bli sysslolös och deprimerad.” Och sedan har jag skrollat vidare i en dimma av skuld, dåligt samvete och fullständig kapitulation inför vardagspusslet och känslan av en ständigt krympande förmåga att få ihop sitt liv. Den här gången var det annorlunda. 

Kanske berodde det på att livet (läs: människor) hade gett mig ovanligt många smällar under den senaste tiden och jag behövde ge tillbaka à la devisen When they go low, I go high. Eller på att jag hade förlorat min känsla av mening på jobbet och i stället behövde skapa den på annat sätt. Eller så var det bara det enkla faktum att killen gick på en skola som ligger femhundra meter från där vi bor. Femhundra meter.

Jag kunde inte värja mig längre. Vi ringde volontären som postat inlägget, kom överens om att träffa killen på söndagen och ägnade sedan hela lördagen åt att städa ur barnens lekrum vars innehåll fick förflyttas till sovrum, tv-rum och källare. På söndagen kom han, med keps och ett blygt leende, och vi bestämde att på tisdagen skulle vi hämta honom och hans tillhörigheter och så skulle han flytta hem till oss. Det är två veckor sedan. 

Sedan dess har vi lärt oss att han spelar fotboll, tennis och cricket och att det går att handla betydligt billigare i Kista 
och Sollentuna än på Coop i Enebyberg. Vi har lärt oss om Afghanistan och Pakistan och en mängd andra privata saker som jag inte tänker berätta här. 

 Faktum är att jag inte alls hade tänkt berätta något här, tvärtom. Jag och min familj gör inte detta för att få en medalj i någon godhetstävling. 

Men så var jag på en middag i helgen, och när jag berättade sa en av kvinnorna bestämt: ”Du måste berätta om detta. Det du har gjort är viktigt, missförstå mig inte, men det är ännu viktigare att du berättar och inspirerar andra i att det faktiskt går. Det finns många kvadratmetrar och mycket kärlek i det här landet. Men av någon anledning vågar folk inte öppna 
sina hem.” 

Och så började vi diskutera varför. Är det den svenska kulturen av ”privacy”, som också tar sig i uttryck i att Stockholm har världens tystaste tunnelbana, eller att det tar ett år innan vi bjuder hem en ny arbetskompis från ett annat land? Eller är det så att vi vill ha en frizon från elände hemma, och att ta in en ensamkommande levandegör orättvisor och fattigdom i ens kök tjugofyra timmar om dygnet? Eller att vår envisa tro på att vi lever i ett klasslöst samhälle, som lever kvar från 70-talet,  förstärker viljan att distansera och skydda sig? Jag vet inte. 

 Det jag vet är att vi nu bor med en kille som gillar sport och musik och har en mamma och syster långt borta. Och att han tycker om kryddstark mat som han lagar själv. Måhända blir det svårare, kanske blir han orolig över att inte få stanna eller att det tar för lång tid att lära sig svenska och matte på en nivå som gör att han kan börja gymnasiet. Vi får ta en dag i taget. 

Men just nu är det faktiskt inte svårare än att städa ur 
ett lekrum.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter