Tisdag 20 februari

Krönikan: Marika King

”Här finns både kvadratmeter och kärlek”

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Foto: Lars Trangius

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. Om ingen kunde erbjuda ett hem åt den asylsökande pojken skulle han sättas på en buss till Norrland och förlora både skola, vänner och gemenskap.

Jag har sett dem förut, de här inläggen, och varje gång har jag tänkt: ”Åh, det där borde man ju göra. Städa ur ett rum och ge till någon som då slipper förflyttas ännu en gång och bli sysslolös och deprimerad.” Och sedan har jag skrollat vidare i en dimma av skuld, dåligt samvete och fullständig kapitulation inför vardagspusslet och känslan av en ständigt krympande förmåga att få ihop sitt liv. Den här gången var det annorlunda. 

Kanske berodde det på att livet (läs: människor) hade gett mig ovanligt många smällar under den senaste tiden och jag behövde ge tillbaka à la devisen When they go low, I go high. Eller på att jag hade förlorat min känsla av mening på jobbet och i stället behövde skapa den på annat sätt. Eller så var det bara det enkla faktum att killen gick på en skola som ligger femhundra meter från där vi bor. Femhundra meter.

Jag kunde inte värja mig längre. Vi ringde volontären som postat inlägget, kom överens om att träffa killen på söndagen och ägnade sedan hela lördagen åt att städa ur barnens lekrum vars innehåll fick förflyttas till sovrum, tv-rum och källare. På söndagen kom han, med keps och ett blygt leende, och vi bestämde att på tisdagen skulle vi hämta honom och hans tillhörigheter och så skulle han flytta hem till oss. Det är två veckor sedan. 

Sedan dess har vi lärt oss att han spelar fotboll, tennis och cricket och att det går att handla betydligt billigare i Kista 
och Sollentuna än på Coop i Enebyberg. Vi har lärt oss om Afghanistan och Pakistan och en mängd andra privata saker som jag inte tänker berätta här. 

 Faktum är att jag inte alls hade tänkt berätta något här, tvärtom. Jag och min familj gör inte detta för att få en medalj i någon godhetstävling. 

Men så var jag på en middag i helgen, och när jag berättade sa en av kvinnorna bestämt: ”Du måste berätta om detta. Det du har gjort är viktigt, missförstå mig inte, men det är ännu viktigare att du berättar och inspirerar andra i att det faktiskt går. Det finns många kvadratmetrar och mycket kärlek i det här landet. Men av någon anledning vågar folk inte öppna 
sina hem.” 

Och så började vi diskutera varför. Är det den svenska kulturen av ”privacy”, som också tar sig i uttryck i att Stockholm har världens tystaste tunnelbana, eller att det tar ett år innan vi bjuder hem en ny arbetskompis från ett annat land? Eller är det så att vi vill ha en frizon från elände hemma, och att ta in en ensamkommande levandegör orättvisor och fattigdom i ens kök tjugofyra timmar om dygnet? Eller att vår envisa tro på att vi lever i ett klasslöst samhälle, som lever kvar från 70-talet,  förstärker viljan att distansera och skydda sig? Jag vet inte. 

 Det jag vet är att vi nu bor med en kille som gillar sport och musik och har en mamma och syster långt borta. Och att han tycker om kryddstark mat som han lagar själv. Måhända blir det svårare, kanske blir han orolig över att inte få stanna eller att det tar för lång tid att lära sig svenska och matte på en nivå som gör att han kan börja gymnasiet. Vi får ta en dag i taget. 

Men just nu är det faktiskt inte svårare än att städa ur 
ett lekrum.

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Annons

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari
Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Annons

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari
Foto: Privat

Mer subtila beteenden när chefer mobbas

En ny rapport från Karolinska institutet visar att 3,2 procent av chefer utsatts för mobbning på sin arbetsplats. "Om du som chef blir utsatt är det mycket mer subtila beteenden. Många ser inte mönstret förrän det har gått för långt", säger rapportens författare Christina Björklund.

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter