Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Krönikan: Marika King

”Här finns både kvadratmeter och kärlek”

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. Om ingen kunde erbjuda ett hem åt den asylsökande pojken skulle han sättas på en buss till Norrland och förlora både skola, vänner och gemenskap.

Jag har sett dem förut, de här inläggen, och varje gång har jag tänkt: ”Åh, det där borde man ju göra. Städa ur ett rum och ge till någon som då slipper förflyttas ännu en gång och bli sysslolös och deprimerad.” Och sedan har jag skrollat vidare i en dimma av skuld, dåligt samvete och fullständig kapitulation inför vardagspusslet och känslan av en ständigt krympande förmåga att få ihop sitt liv. Den här gången var det annorlunda. 

Kanske berodde det på att livet (läs: människor) hade gett mig ovanligt många smällar under den senaste tiden och jag behövde ge tillbaka à la devisen When they go low, I go high. Eller på att jag hade förlorat min känsla av mening på jobbet och i stället behövde skapa den på annat sätt. Eller så var det bara det enkla faktum att killen gick på en skola som ligger femhundra meter från där vi bor. Femhundra meter.

Jag kunde inte värja mig längre. Vi ringde volontären som postat inlägget, kom överens om att träffa killen på söndagen och ägnade sedan hela lördagen åt att städa ur barnens lekrum vars innehåll fick förflyttas till sovrum, tv-rum och källare. På söndagen kom han, med keps och ett blygt leende, och vi bestämde att på tisdagen skulle vi hämta honom och hans tillhörigheter och så skulle han flytta hem till oss. Det är två veckor sedan. 

Sedan dess har vi lärt oss att han spelar fotboll, tennis och cricket och att det går att handla betydligt billigare i Kista 
och Sollentuna än på Coop i Enebyberg. Vi har lärt oss om Afghanistan och Pakistan och en mängd andra privata saker som jag inte tänker berätta här. 

 Faktum är att jag inte alls hade tänkt berätta något här, tvärtom. Jag och min familj gör inte detta för att få en medalj i någon godhetstävling. 

Men så var jag på en middag i helgen, och när jag berättade sa en av kvinnorna bestämt: ”Du måste berätta om detta. Det du har gjort är viktigt, missförstå mig inte, men det är ännu viktigare att du berättar och inspirerar andra i att det faktiskt går. Det finns många kvadratmetrar och mycket kärlek i det här landet. Men av någon anledning vågar folk inte öppna 
sina hem.” 

Och så började vi diskutera varför. Är det den svenska kulturen av ”privacy”, som också tar sig i uttryck i att Stockholm har världens tystaste tunnelbana, eller att det tar ett år innan vi bjuder hem en ny arbetskompis från ett annat land? Eller är det så att vi vill ha en frizon från elände hemma, och att ta in en ensamkommande levandegör orättvisor och fattigdom i ens kök tjugofyra timmar om dygnet? Eller att vår envisa tro på att vi lever i ett klasslöst samhälle, som lever kvar från 70-talet,  förstärker viljan att distansera och skydda sig? Jag vet inte. 

 Det jag vet är att vi nu bor med en kille som gillar sport och musik och har en mamma och syster långt borta. Och att han tycker om kryddstark mat som han lagar själv. Måhända blir det svårare, kanske blir han orolig över att inte få stanna eller att det tar för lång tid att lära sig svenska och matte på en nivå som gör att han kan börja gymnasiet. Vi får ta en dag i taget. 

Men just nu är det faktiskt inte svårare än att städa ur 
ett lekrum.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter