Onsdag 13 december

Krönikan: Marika King

”Här finns både kvadratmeter och kärlek”

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Foto: Lars Trangius

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. Om ingen kunde erbjuda ett hem åt den asylsökande pojken skulle han sättas på en buss till Norrland och förlora både skola, vänner och gemenskap.

Jag har sett dem förut, de här inläggen, och varje gång har jag tänkt: ”Åh, det där borde man ju göra. Städa ur ett rum och ge till någon som då slipper förflyttas ännu en gång och bli sysslolös och deprimerad.” Och sedan har jag skrollat vidare i en dimma av skuld, dåligt samvete och fullständig kapitulation inför vardagspusslet och känslan av en ständigt krympande förmåga att få ihop sitt liv. Den här gången var det annorlunda. 

Kanske berodde det på att livet (läs: människor) hade gett mig ovanligt många smällar under den senaste tiden och jag behövde ge tillbaka à la devisen When they go low, I go high. Eller på att jag hade förlorat min känsla av mening på jobbet och i stället behövde skapa den på annat sätt. Eller så var det bara det enkla faktum att killen gick på en skola som ligger femhundra meter från där vi bor. Femhundra meter.

Jag kunde inte värja mig längre. Vi ringde volontären som postat inlägget, kom överens om att träffa killen på söndagen och ägnade sedan hela lördagen åt att städa ur barnens lekrum vars innehåll fick förflyttas till sovrum, tv-rum och källare. På söndagen kom han, med keps och ett blygt leende, och vi bestämde att på tisdagen skulle vi hämta honom och hans tillhörigheter och så skulle han flytta hem till oss. Det är två veckor sedan. 

Sedan dess har vi lärt oss att han spelar fotboll, tennis och cricket och att det går att handla betydligt billigare i Kista 
och Sollentuna än på Coop i Enebyberg. Vi har lärt oss om Afghanistan och Pakistan och en mängd andra privata saker som jag inte tänker berätta här. 

 Faktum är att jag inte alls hade tänkt berätta något här, tvärtom. Jag och min familj gör inte detta för att få en medalj i någon godhetstävling. 

Men så var jag på en middag i helgen, och när jag berättade sa en av kvinnorna bestämt: ”Du måste berätta om detta. Det du har gjort är viktigt, missförstå mig inte, men det är ännu viktigare att du berättar och inspirerar andra i att det faktiskt går. Det finns många kvadratmetrar och mycket kärlek i det här landet. Men av någon anledning vågar folk inte öppna 
sina hem.” 

Och så började vi diskutera varför. Är det den svenska kulturen av ”privacy”, som också tar sig i uttryck i att Stockholm har världens tystaste tunnelbana, eller att det tar ett år innan vi bjuder hem en ny arbetskompis från ett annat land? Eller är det så att vi vill ha en frizon från elände hemma, och att ta in en ensamkommande levandegör orättvisor och fattigdom i ens kök tjugofyra timmar om dygnet? Eller att vår envisa tro på att vi lever i ett klasslöst samhälle, som lever kvar från 70-talet,  förstärker viljan att distansera och skydda sig? Jag vet inte. 

 Det jag vet är att vi nu bor med en kille som gillar sport och musik och har en mamma och syster långt borta. Och att han tycker om kryddstark mat som han lagar själv. Måhända blir det svårare, kanske blir han orolig över att inte få stanna eller att det tar för lång tid att lära sig svenska och matte på en nivå som gör att han kan börja gymnasiet. Vi får ta en dag i taget. 

Men just nu är det faktiskt inte svårare än att städa ur 
ett lekrum.

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Annons

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november
Foto: Amanda Hjelm

Många intresserade att höra om fallet Kaj Linna

Lokalen var nästintill fullsatt när föreläsningen om fallet Kaj Linna drog igång på Juristklubben igår. Scenen delades av advokaten Thomas Magnusson och den före detta kriminalkommissarien Jan Olofsson, som tillsammans berättade om sina upplevelser och tankar kring vad som hände. 

 • 24 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter