Onsdag 23 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Krönikan: Marika King

”Här finns både kvadratmeter och kärlek”

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. Om ingen kunde erbjuda ett hem åt den asylsökande pojken skulle han sättas på en buss till Norrland och förlora både skola, vänner och gemenskap.

Jag har sett dem förut, de här inläggen, och varje gång har jag tänkt: ”Åh, det där borde man ju göra. Städa ur ett rum och ge till någon som då slipper förflyttas ännu en gång och bli sysslolös och deprimerad.” Och sedan har jag skrollat vidare i en dimma av skuld, dåligt samvete och fullständig kapitulation inför vardagspusslet och känslan av en ständigt krympande förmåga att få ihop sitt liv. Den här gången var det annorlunda. 

Kanske berodde det på att livet (läs: människor) hade gett mig ovanligt många smällar under den senaste tiden och jag behövde ge tillbaka à la devisen When they go low, I go high. Eller på att jag hade förlorat min känsla av mening på jobbet och i stället behövde skapa den på annat sätt. Eller så var det bara det enkla faktum att killen gick på en skola som ligger femhundra meter från där vi bor. Femhundra meter.

Jag kunde inte värja mig längre. Vi ringde volontären som postat inlägget, kom överens om att träffa killen på söndagen och ägnade sedan hela lördagen åt att städa ur barnens lekrum vars innehåll fick förflyttas till sovrum, tv-rum och källare. På söndagen kom han, med keps och ett blygt leende, och vi bestämde att på tisdagen skulle vi hämta honom och hans tillhörigheter och så skulle han flytta hem till oss. Det är två veckor sedan. 

Sedan dess har vi lärt oss att han spelar fotboll, tennis och cricket och att det går att handla betydligt billigare i Kista 
och Sollentuna än på Coop i Enebyberg. Vi har lärt oss om Afghanistan och Pakistan och en mängd andra privata saker som jag inte tänker berätta här. 

 Faktum är att jag inte alls hade tänkt berätta något här, tvärtom. Jag och min familj gör inte detta för att få en medalj i någon godhetstävling. 

Men så var jag på en middag i helgen, och när jag berättade sa en av kvinnorna bestämt: ”Du måste berätta om detta. Det du har gjort är viktigt, missförstå mig inte, men det är ännu viktigare att du berättar och inspirerar andra i att det faktiskt går. Det finns många kvadratmetrar och mycket kärlek i det här landet. Men av någon anledning vågar folk inte öppna 
sina hem.” 

Och så började vi diskutera varför. Är det den svenska kulturen av ”privacy”, som också tar sig i uttryck i att Stockholm har världens tystaste tunnelbana, eller att det tar ett år innan vi bjuder hem en ny arbetskompis från ett annat land? Eller är det så att vi vill ha en frizon från elände hemma, och att ta in en ensamkommande levandegör orättvisor och fattigdom i ens kök tjugofyra timmar om dygnet? Eller att vår envisa tro på att vi lever i ett klasslöst samhälle, som lever kvar från 70-talet,  förstärker viljan att distansera och skydda sig? Jag vet inte. 

 Det jag vet är att vi nu bor med en kille som gillar sport och musik och har en mamma och syster långt borta. Och att han tycker om kryddstark mat som han lagar själv. Måhända blir det svårare, kanske blir han orolig över att inte få stanna eller att det tar för lång tid att lära sig svenska och matte på en nivå som gör att han kan börja gymnasiet. Vi får ta en dag i taget. 

Men just nu är det faktiskt inte svårare än att städa ur 
ett lekrum.

Fler uppsagda får högre lön på nytt jobb

Antalet uppsagda tjänstemän minskar. Samtidigt får fler av dem högre lön när de börjar på nytt jobb. TRR Trygghetsrådets halvårsstatistik pekar på en stark arbetsmarknad för tjänstemännen.

 • 22 augusti

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ivan skulle omplaceras till en lägre tjänst

Chefen informerade Ivan om att han inte uppfyllde arbetsgivarens förväntningar i sitt yrkesutövande. De ville omplacera honom och erbjöd en okvalificerad tjänst – och lägre lön.

 • 21 augusti

Annons

Min karriär : Tahero Nori

”Jag lyssnar på magkänslan”

Entreprenören Tahero Nori sa upp sig när han var 27 år och investerade allt han hade för att starta eget. Efter tre år har han nått hela vägen.

 • 21 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Annons

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter