Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Krönikan: Marika King

Du hjälper bäst med ett jobb

Det finns en pågående debatt kring värdet av bistånd, särskilt i Tanzania som är den enskilt största mottagaren av svenskt bilateralt bistånd sedan 60-talet. Jag har bott i Tanzania. Jag välkomnar en sådan debatt. Det finns otaliga exempel på när vår vilja att göra gott leder fel.

Marika King är ekonom, vice vd och författare.
Foto: Samir Soudah

Jag träffade ett amerikanskt missionärspar en gång på ett flyg hem till Europa. De hade varit på Zanzibar och berättade med saliga leenden hur de hade tagit med sig två kilo pennor från USA och delat ut till ”de fattiga barnen” och hur fantastiskt glada barnen hade blivit. Paret redogjorde ingående för barnens reaktioner medan jag lyssnade uppmärksamt och blev allt mer illa till mods. Jag visste nämligen vad som skulle hända i den där byn. Den lilla affären, som till vardags sålde pennor till barnens skolgång, skulle gå i konkurs. Och nästa gång det dök upp en turist skulle barnen be om fler pennor.

Tänk hur mycket bättre det hade blivit om paret i stället hade köpt pennorna i byn. Då hade de stärkt affärsinnehavarens plånbok vilket hade kommit dess familj och hela byn till godo. Invånarna skulle dessutom ha sett att turisterna bidrog till den lokala ekonomin och därigenom getts chansen att känna sig stolta över att byn kunde erbjuda något som turisterna ville ha. Turisterna och byborna hade varit på samma nivå.
Värdighet hade behållits. Ömsesidig respekt hade skapats.


Om paret dessutom hade kunnat hålla sig från att ge barnen pennorna på öppen gata, och i stället gett dem till by­skolan för läraren att distribuera, hade också barnens värdighet behållits. Visst hade de inte fått ta del av barnens glädje, och det hade ju varit trist, men det kanske är smällar man får ta om man vill hjälpa på riktigt?
Ett annat sätt att hjälpa är genom att anställa folk. När jag bodde i Afrika var det självklart att man hade hjälp hemma. Devisen bland ex-pats var att ”man anställer så många man har råd med så länge de har något vettigt att göra.” Jag har tänkt mycket på det där sedan jag flyttade hem. För även om det är vanligare nuförtiden att man tar hjälp med städning, barnpassning och trädgårdsskötsel så anses det fortfarande av vissa vara ett överklassbeteende som innebär att man på något sätt utnyttjar någon.


Och jag får inte ihop det. För vad kan vara mer en mer solidarisk handling än att ge folk jobb? Att låta en människa med värdighet utföra en syssla man är villig att betala för och på det sättet bidra till samhället?

Ett jobb ger så mycket. Det är lätt att se i Afrika där de direkta konsekvenserna av ett arbete är så uppenbara; mer mat i magen, en familj plötsligt att har råd att laga taket eller kunna skicka ytterligare en dotter till skolan.
Men egentligen är det samma sak här. Vi är många som då och då funderar på om det vi sysslar med är meningsfullt och om vi inte borde göra något som betyder något. Men sanningen är den att ett jobb – vilket jobb som helst – betyder massor. Varje jobb är ett strå i den myrstack som är vårt samhälle. Varje arbete skapar tio andra arbeten, genom att du får lön och kan efterfråga andras produkter och tjänster, och genom att din skatt bygger vägar och sjukhus.

Vi hjälper bäst genom att generera arbetstillfällen och skjuta in pengar i ekonomin oavsett om det är en by i Afrika eller hemma i Sverige. Fattigdom finns överallt, även hos oss. Därför är det så beklämmande när regeringen halverar RUT-bidraget och inte ens vill diskutera ingångslöner för att ta sig in på arbetsmarknaden.
Vi får försöka ändå.
Anställ folk, så mycket ni kan, köp deras produkter och tjänster.
Det är så vi hjälper med värdighet.

---

Marika King är ekonom, vice vd och författare.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar