Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Krönikan: Marika King

Du hjälper bäst med ett jobb

Det finns en pågående debatt kring värdet av bistånd, särskilt i Tanzania som är den enskilt största mottagaren av svenskt bilateralt bistånd sedan 60-talet. Jag har bott i Tanzania. Jag välkomnar en sådan debatt. Det finns otaliga exempel på när vår vilja att göra gott leder fel.

Marika King är ekonom, vice vd och författare.
Foto: Samir Soudah

Jag träffade ett amerikanskt missionärspar en gång på ett flyg hem till Europa. De hade varit på Zanzibar och berättade med saliga leenden hur de hade tagit med sig två kilo pennor från USA och delat ut till ”de fattiga barnen” och hur fantastiskt glada barnen hade blivit. Paret redogjorde ingående för barnens reaktioner medan jag lyssnade uppmärksamt och blev allt mer illa till mods. Jag visste nämligen vad som skulle hända i den där byn. Den lilla affären, som till vardags sålde pennor till barnens skolgång, skulle gå i konkurs. Och nästa gång det dök upp en turist skulle barnen be om fler pennor.

Tänk hur mycket bättre det hade blivit om paret i stället hade köpt pennorna i byn. Då hade de stärkt affärsinnehavarens plånbok vilket hade kommit dess familj och hela byn till godo. Invånarna skulle dessutom ha sett att turisterna bidrog till den lokala ekonomin och därigenom getts chansen att känna sig stolta över att byn kunde erbjuda något som turisterna ville ha. Turisterna och byborna hade varit på samma nivå.
Värdighet hade behållits. Ömsesidig respekt hade skapats.


Om paret dessutom hade kunnat hålla sig från att ge barnen pennorna på öppen gata, och i stället gett dem till by­skolan för läraren att distribuera, hade också barnens värdighet behållits. Visst hade de inte fått ta del av barnens glädje, och det hade ju varit trist, men det kanske är smällar man får ta om man vill hjälpa på riktigt?
Ett annat sätt att hjälpa är genom att anställa folk. När jag bodde i Afrika var det självklart att man hade hjälp hemma. Devisen bland ex-pats var att ”man anställer så många man har råd med så länge de har något vettigt att göra.” Jag har tänkt mycket på det där sedan jag flyttade hem. För även om det är vanligare nuförtiden att man tar hjälp med städning, barnpassning och trädgårdsskötsel så anses det fortfarande av vissa vara ett överklassbeteende som innebär att man på något sätt utnyttjar någon.


Och jag får inte ihop det. För vad kan vara mer en mer solidarisk handling än att ge folk jobb? Att låta en människa med värdighet utföra en syssla man är villig att betala för och på det sättet bidra till samhället?

Ett jobb ger så mycket. Det är lätt att se i Afrika där de direkta konsekvenserna av ett arbete är så uppenbara; mer mat i magen, en familj plötsligt att har råd att laga taket eller kunna skicka ytterligare en dotter till skolan.
Men egentligen är det samma sak här. Vi är många som då och då funderar på om det vi sysslar med är meningsfullt och om vi inte borde göra något som betyder något. Men sanningen är den att ett jobb – vilket jobb som helst – betyder massor. Varje jobb är ett strå i den myrstack som är vårt samhälle. Varje arbete skapar tio andra arbeten, genom att du får lön och kan efterfråga andras produkter och tjänster, och genom att din skatt bygger vägar och sjukhus.

Vi hjälper bäst genom att generera arbetstillfällen och skjuta in pengar i ekonomin oavsett om det är en by i Afrika eller hemma i Sverige. Fattigdom finns överallt, även hos oss. Därför är det så beklämmande när regeringen halverar RUT-bidraget och inte ens vill diskutera ingångslöner för att ta sig in på arbetsmarknaden.
Vi får försöka ändå.
Anställ folk, så mycket ni kan, köp deras produkter och tjänster.
Det är så vi hjälper med värdighet.

---

Marika King är ekonom, vice vd och författare.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter