Fredag 20 april

Krönikan: Marika King

Det var då jag blev fri

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Foto: Lars Trangius

Efteråt står man där, upplyst i både hjärta och hjärna, och förstår något så tydligt att det inte går att begripa hur man inte förstod det alldeles nyss.

Det är befriande. Medvetandehöjande. Och ibland till och med så pass betydelsefullt att det blir en vändpunkt, ett nedslag i tiden där livshistorien tar en ny vändning.

En av mina starkaste sådana upplevelser hade jag när jag var sjukskriven för utmattningsdepression. Jag hade kommit en bit på väg, men var fortfarande skör och behövde ta det väldigt lugnt. På en av mina dagliga promenader runt kvarteren träffade jag först på en kille som sålde Situation Stockholm. Han var runt 40, hade dåliga tänder och avklippta fingervantar – och även om han såg rätt bra ut hade år av vad jag antog var narkotikamissbruk satt sina spår. Han log när han sträckte fram tidningen och jag minns att jag tänkte: ”Tja. Vi är inte så olika, du och jag. Du är beroende av droger och jag är beroende av jobb och bekräftelse.”

Två kvarter längre bort gick jag in på Ica för att köpa mjölk. Jag kom på mig själv med att stå en lång stund och betrakta tjejen som satt i kassan. Hon var ung och hade långt brunt hår, men i övrigt såg jag henne inte. Jag var där, men ändå inte, eftersom större delen av mig var upptagen av att följa något som höll på att ta plats inombords. Det var inte konkreta tankar, utan mer känslor som böljade fram och tillbaka som vågor på öppet hav, och jag började att bli sjösjuk. 

Jag stod blickstilla. Och så plötsligt, som från ingenstans, en röst inuti:
”Hon jobbar. Det gör inte jag.”

Och omedelbart därefter:
”Hon bidrar till samhället. Det gör inte jag.”

I nästa sekund såg jag mig själv sitta i kassan. Och jag tänkte att om jag nu inte kunde ha den sortens utmanande jobb jag hade pluggat till och var van vid, så fick det vara så. Jag var tvungen att acceptera det. För vad hade jag för val? 

Jag hade inte känt lust för någonting på nästan ett år och jag hade tappat tron på att jag någonsin skulle återfå lusten att jobba. Det var så deprimerande att jag hade svårt att andas. Men det var just det: Vad hade jag för val? 

Kassatjejen tog en bananklase, slog på kassaapparaten. Jag var imponerad av henne, av alla som hade ett jobb att gå till. De klarade av det. De gjorde något. De bidrog till samhället och det var mer än vad jag lyckades göra.

Jag släppte taget. Om mig själv, om min självbild som sa att jag med min kapacitet behövde bidra lite mer än alla andra, om mitt behov att vara ”framgångsrik”. 

För om jag nu inte kunde det, var jag ju tvungen att älska mig själv ändå. Det skulle bli ett annat liv, men ändå ett liv.
Ett liv värt att leva. Att dela. Jag kunde fortfarande vara en bra kompis, en bra flickvän och så småningom kanske en bra mamma. 

Det var min vändpunkt. Det var då jag kunde börja lära känna mig själv på riktigt, bortom prestationer och idéer om vem jag ”borde” vara. 

Det var då jag blev fri.

Foto: Shutterstock

Fler kvinnor än män får högre lön på nytt jobb

21 procent fler kvinnor än män höjer sin lön när de byter jobb enligt nya siffror från Trygghetsrådet. "Löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut", säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström.

 • 19 april

Saco-S vill förhandla om villkor vid omlokaliseringar

De statliga förhandlingsorganisationerna har lämnat in en framställan om förhandling till Arbetsgivarverket. Saco-S, Seko och OFR/S, P, O efterlyser en större förståelse för medarbetare när myndigheter omlokaliseras.

 • 18 april

Annons

Foto: Shutterstock/Jusek

Vårbudget: Jusek efterlyser mer pengar till rättsväsendet

Polisen får 200 miljoner extra för att bekämpa organiserad brottslighet och terror i regeringens vårbudget. Bra, men inte bra nog, menar Juseks ordförande Sofia Larsen.

 • 16 april
Foto: Shutterstock

Blandade känslor för aktivitetsbaserat kontor

För att trivas i ett aktivitetsbaserat kontor utan fasta platser ska man vara chef, arbeta mycket i grupp eller ha arbetsuppgifter som inte kräver så mycket koncentration. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • 13 april

Annons

Foto: Shutterstock

Lyckoforskningen kan ge nya perspektiv på välfärden

Att komplettera de traditionella, ekonomiska måtten med subjektivt välbefinnande har varit på tapeten i flera länder – bland annat i Sverige. Så, varför börjar blickarna att riktas mot lyckoforskningen – och vad kan vi lära av den? 

 • 12 april
Foto: Jusek

Jusek lanserar handbok om mentorskapsprogram

I dag släpps Kliv in – handbok för mentorskapsprogram för utrikesfödda, i vilken Juseks erfarenheter av att jobba med mentorskap samlas. "Vi vill med handboken underlätta för, och inspirera fler, arbetsgivare och organisationer att starta mentorskapsprogram för nyanlända", säger Charlotte Tarschys, biträdande samhällspolitisk chef på Jusek.

 • 10 april

Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. "Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan", säger han till TT.

 • 9 april
Foto: Pressbild

"Mitt samvete är min motor"

I snart tjugo år har hon varit verksam inom frågor som rör mänskliga rättigheter och CSR. Men Parul Sharma, rektor och vd för The Academy for Human Rights in Business, har inga planer på att sakta ned – snarare tvärtom. 

 • 5 april

Liten ökning för flexibla anställningar

Utvecklingen på arbetsmarknaden rör sig mot mer flexibla och uppdragsbaserade anställningar – men än dröjer det innan gigekonomin tar över. Det konstaterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet i en ny rapport.

 • 4 april
Foto: Shutterstock/pressbild

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

 • 3 april

Balans & livsstil : Återhämtning

Foto: Olof Holdar

"Ni hittar svar utanför policy och värdegrund"

Det här är min sista artikel i formatet Balans & livsstil i Jusektidningen Karriär. Jag vill därför ta tillfället i akt att inte ge er en mängd konkreta tips utan i stället reflektera kring bristen av återhämtning för hjärnan. Det är ett centralt problem i dagens diskussion om stress och psykisk ohälsa, skriver Fredrik Grythberg. 

 • 23 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter