Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Krönikan: Marika King

Det är bra att låta hjärtat brista ibland

Gråter du ofta? Gråter du allt oftare? Välkommen till klubben. Jag har aldrig gråtit så mycket som 2015/16.

Marika King är ekonom, vice vd och författare.
Foto: Samir Soudah

Till viss del beror det på världsläget, det går ju inte att värja sig mot alla dessa bilder och hemska beskrivningar av IS-våldet eller koralldöden. Till viss del beror det säkert på åldern. Man har barn. Man har pappor som går bort i cancer. Tråden mellan liv och död blir tunnare och tunnare och vår egen sårbarhet allt påtagligare. Det spelar ingen roll hur mycket vi inreder, bakar surdegsbröd, downsizar, upsizar eller optimerar vår tarmflora, till slut ska vi alla dö. Och därför gråter vi hejdlöst till Kalle Anka eller när lillkillen börjar ettan och vi påminns om tidens gång.
Det är som det ska.

Men så finns det den där tredje kategorin tårar. De oförklarliga. De som dyker upp när jag minst anar det. Efter ett intensivt möte på jobbet. När jag hör en vacker pianoslinga på radion. När jag tittar ut genom fönstret och ser solen lysa genom klorofyllen, eller på tunnelbanan, när jag betraktar fjuniga tonårskillar som försöker imponera på varandra med förortsjargong.
De tårarna har också ökat.
Och då blir jag ibland rädd. Hur mår jag egentligen? Varför är jag så himla känslig? Och som ett brev på posten: inte är jag väl stressad? På väg att bli utbränd?
Hormoner säger ni nu. I alla fall ni som är kvinnor:) Men en dag när jag scrollar i mitt facebookflöde ser jag något som fångar min uppmärksamhet. Det är en sådan där visdomstext som man i nio fall av tio hoppar förbi för att de är så uppenbara. Den här är annorlunda:

 
    Let your heart break daily.
    In conversation.
    Over song lyrics.
    During the pause right before the sun rises.
    While you’re sipping coffee and looking into the eyes of someone talking about something they love.
    For it’s when we break a little – we come alive.
    It’s in this space of feeling,
    we get to expand.
    And it’s here,
    in our vulnerability and openness,
    we step into our greatest selves.

 
Och då slår mig en tanke. Det är förstås på grund av den där medvetna sårbarheten som jag blir känslig för allt annat. Det är som ett förhöjt medvetandefilter som slagits på, vare sig jag vill eller inte, därför att jag bara genom att leva varit med om fler saker. Mer sorg, mer smärta och fler stunder av saknad, men just därför också mer glädje och större tacksamhet.
Det är bra att låta hjärtat brista.

Jag ler och känner mig lättad, nästan befriad. Vi ska inte vara rädda för gråten, inte ens den mest oförklarliga, tvärtom! Vi ska bejaka den, gå in i sårbarheten, och möta den med huvudet högt och ärligt uppsåt. Det är då de skär igenom, dessa ögonblick av guld, som berikar och påminner oss om vad det är att vara människa på riktigt.
Och de ska vi vara lyckliga över.
Fast vi känner oss lite sköra. Eller tokiga. Eller hormonella.
Det är de som gör att vi lever.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar