Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Krönikan: Marika King

Det är bra att låta hjärtat brista ibland

Gråter du ofta? Gråter du allt oftare? Välkommen till klubben. Jag har aldrig gråtit så mycket som 2015/16.

Marika King är ekonom, vice vd och författare.
Foto: Samir Soudah

Till viss del beror det på världsläget, det går ju inte att värja sig mot alla dessa bilder och hemska beskrivningar av IS-våldet eller koralldöden. Till viss del beror det säkert på åldern. Man har barn. Man har pappor som går bort i cancer. Tråden mellan liv och död blir tunnare och tunnare och vår egen sårbarhet allt påtagligare. Det spelar ingen roll hur mycket vi inreder, bakar surdegsbröd, downsizar, upsizar eller optimerar vår tarmflora, till slut ska vi alla dö. Och därför gråter vi hejdlöst till Kalle Anka eller när lillkillen börjar ettan och vi påminns om tidens gång.
Det är som det ska.

Men så finns det den där tredje kategorin tårar. De oförklarliga. De som dyker upp när jag minst anar det. Efter ett intensivt möte på jobbet. När jag hör en vacker pianoslinga på radion. När jag tittar ut genom fönstret och ser solen lysa genom klorofyllen, eller på tunnelbanan, när jag betraktar fjuniga tonårskillar som försöker imponera på varandra med förortsjargong.
De tårarna har också ökat.
Och då blir jag ibland rädd. Hur mår jag egentligen? Varför är jag så himla känslig? Och som ett brev på posten: inte är jag väl stressad? På väg att bli utbränd?
Hormoner säger ni nu. I alla fall ni som är kvinnor:) Men en dag när jag scrollar i mitt facebookflöde ser jag något som fångar min uppmärksamhet. Det är en sådan där visdomstext som man i nio fall av tio hoppar förbi för att de är så uppenbara. Den här är annorlunda:

 
    Let your heart break daily.
    In conversation.
    Over song lyrics.
    During the pause right before the sun rises.
    While you’re sipping coffee and looking into the eyes of someone talking about something they love.
    For it’s when we break a little – we come alive.
    It’s in this space of feeling,
    we get to expand.
    And it’s here,
    in our vulnerability and openness,
    we step into our greatest selves.

 
Och då slår mig en tanke. Det är förstås på grund av den där medvetna sårbarheten som jag blir känslig för allt annat. Det är som ett förhöjt medvetandefilter som slagits på, vare sig jag vill eller inte, därför att jag bara genom att leva varit med om fler saker. Mer sorg, mer smärta och fler stunder av saknad, men just därför också mer glädje och större tacksamhet.
Det är bra att låta hjärtat brista.

Jag ler och känner mig lättad, nästan befriad. Vi ska inte vara rädda för gråten, inte ens den mest oförklarliga, tvärtom! Vi ska bejaka den, gå in i sårbarheten, och möta den med huvudet högt och ärligt uppsåt. Det är då de skär igenom, dessa ögonblick av guld, som berikar och påminner oss om vad det är att vara människa på riktigt.
Och de ska vi vara lyckliga över.
Fast vi känner oss lite sköra. Eller tokiga. Eller hormonella.
Det är de som gör att vi lever.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter