Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Krönikan: Katrine Marçal

Bevare oss för den fejkade feminismen

Jag kan inte ha varit den enda som har funderat på Ivanka Trump på sistone. Den 35-åriga företagaren som hjälper till att styra Trumps företagsimperium, driver framgångsrikt modeföretag och har en webbsida som hyllar ”kvinnor som jobbar”.

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.
Foto: Åsa Westerlund

Hon är feminist och hon är Donald Trumps ”favoritdotter”, vad nu det betyder. I åratal har hon sålt kläder, skor och smycken marknadsförda mot den moderna karriärkvinnan och mot flickor som vill bli den moderna karriärkvinnan. Ivanka Trump positionerar sitt företag med ett feministiskt klingande budskap och har samtidigt kampanjat hela vägen för sin sextrakasserande och kvinnoföraktande pappa.
Det går inte ihop.
Inte någonstans förutom på Ivanka Trumps pastellfärgade Instagram.

När den nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie i somras skrev en skönlitterär novell om familjen Trump, The Arrangements, låter hon sin fiktiva Ivanka donera pengar till Hillary Clinton. I hemlighet. Det hade varit mer logiskt än vad som har hänt i verkligheten.
Under en valkampanj som har utvecklats till ett regelrätt krig mellan könen försöker Ivanka Trump få USA att rösta på Donald, samtidigt som hela hennes varumärke i de företag som hon har skapat bygger på retorik om kvinnlig frigörelse.
I sin nya bok We Were Feminists Once diskuterar Andi Zeisler hur feminismen har paketerats om från en politisk rörelse till en kändisspäckad marknadsföringsstrategi. Den har blivit ett sätt att nå kvinnliga konsumenter, en självhjälpsstrategi och ytterligare en kommersialiserad identitet att bära. Emma Watson håller tal i om vikten av att förändra mansrollen bara för att omedelbart meddela att hennes nästa filmprojekt blir Skönheten och Odjuret. Andi Zeisler snäser: ”Hela världens älsklingsfeminist ska alltså göra film om att bli kär i en man som kidnappar henne och håller henne fången i ett slott…” Sådan är ”marknadsfeminismen”.
Det är inte Emma Watsons fel.
Det är kapitalets.

Vi lever i en tid där modellerna hos Chanel bär runt plakat om kvinnors rättigheter, Dove säljer tvål med kvinnokampsretorik och Miss Piggy kommer ut som feminist (eller ”feministisk gris” som hon själv uttryckte saken i en artikel för Time).
Andi Zeisler skriver inte om Ivanka Trump, men hon borde nog göra det. Ivanka Trump är fanbärare för just den kommersiella instagrambaserade feminism som gifter samman självhjälp för karriärkvinnor och allmänt positivt tänkande med retorik om kvinnlig frigörelse. Hon är hela världens Blondinbella.
Men Blondinbella skulle inte rösta på Donald Trump.  Blondinbella röstar på Annie Lööf.
Det mest talande med Ivanka Trumps feminism är att den verkar kunna samexistera med hennes fars allmänna kvinnohat.  Det säger något om hur urvattnad den här typen av marknadsfeminism har blivit.
Sparkar den inte bakut av Donald Trump, då sparkar den inte bakut av något.

Där Donald Trump personifierade 1980-talets amerikanska kapitalism i all sin bredaxlade, vulgära, hypermachoism personifierar hans dotter 2010-talets. Hon är karriärmamman med tre barn på armen i egendesignad klänning som lägger upp inspirerande citat om att allt är möjligt på instagram. Hon vet med andra ord allt om hur man bygger varumärke i sociala medier, säljer produkter på att verka socialt ansvarstagande och utraderar gränserna mellan sitt eget jag och bilden av sig själv. Hon är dagens kapitalism.
Hennes far är gårdagens.
De kanske trots allt är mer lika än man kunde tro.

---

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter