Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Krönikan: Katrine Marçal

Bevare oss för den fejkade feminismen

Jag kan inte ha varit den enda som har funderat på Ivanka Trump på sistone. Den 35-åriga företagaren som hjälper till att styra Trumps företagsimperium, driver framgångsrikt modeföretag och har en webbsida som hyllar ”kvinnor som jobbar”.

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.
Foto: Åsa Westerlund

Hon är feminist och hon är Donald Trumps ”favoritdotter”, vad nu det betyder. I åratal har hon sålt kläder, skor och smycken marknadsförda mot den moderna karriärkvinnan och mot flickor som vill bli den moderna karriärkvinnan. Ivanka Trump positionerar sitt företag med ett feministiskt klingande budskap och har samtidigt kampanjat hela vägen för sin sextrakasserande och kvinnoföraktande pappa.
Det går inte ihop.
Inte någonstans förutom på Ivanka Trumps pastellfärgade Instagram.

När den nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie i somras skrev en skönlitterär novell om familjen Trump, The Arrangements, låter hon sin fiktiva Ivanka donera pengar till Hillary Clinton. I hemlighet. Det hade varit mer logiskt än vad som har hänt i verkligheten.
Under en valkampanj som har utvecklats till ett regelrätt krig mellan könen försöker Ivanka Trump få USA att rösta på Donald, samtidigt som hela hennes varumärke i de företag som hon har skapat bygger på retorik om kvinnlig frigörelse.
I sin nya bok We Were Feminists Once diskuterar Andi Zeisler hur feminismen har paketerats om från en politisk rörelse till en kändisspäckad marknadsföringsstrategi. Den har blivit ett sätt att nå kvinnliga konsumenter, en självhjälpsstrategi och ytterligare en kommersialiserad identitet att bära. Emma Watson håller tal i om vikten av att förändra mansrollen bara för att omedelbart meddela att hennes nästa filmprojekt blir Skönheten och Odjuret. Andi Zeisler snäser: ”Hela världens älsklingsfeminist ska alltså göra film om att bli kär i en man som kidnappar henne och håller henne fången i ett slott…” Sådan är ”marknadsfeminismen”.
Det är inte Emma Watsons fel.
Det är kapitalets.

Vi lever i en tid där modellerna hos Chanel bär runt plakat om kvinnors rättigheter, Dove säljer tvål med kvinnokampsretorik och Miss Piggy kommer ut som feminist (eller ”feministisk gris” som hon själv uttryckte saken i en artikel för Time).
Andi Zeisler skriver inte om Ivanka Trump, men hon borde nog göra det. Ivanka Trump är fanbärare för just den kommersiella instagrambaserade feminism som gifter samman självhjälp för karriärkvinnor och allmänt positivt tänkande med retorik om kvinnlig frigörelse. Hon är hela världens Blondinbella.
Men Blondinbella skulle inte rösta på Donald Trump.  Blondinbella röstar på Annie Lööf.
Det mest talande med Ivanka Trumps feminism är att den verkar kunna samexistera med hennes fars allmänna kvinnohat.  Det säger något om hur urvattnad den här typen av marknadsfeminism har blivit.
Sparkar den inte bakut av Donald Trump, då sparkar den inte bakut av något.

Där Donald Trump personifierade 1980-talets amerikanska kapitalism i all sin bredaxlade, vulgära, hypermachoism personifierar hans dotter 2010-talets. Hon är karriärmamman med tre barn på armen i egendesignad klänning som lägger upp inspirerande citat om att allt är möjligt på instagram. Hon vet med andra ord allt om hur man bygger varumärke i sociala medier, säljer produkter på att verka socialt ansvarstagande och utraderar gränserna mellan sitt eget jag och bilden av sig själv. Hon är dagens kapitalism.
Hennes far är gårdagens.
De kanske trots allt är mer lika än man kunde tro.

---

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar