Lördag 21 oktober

Krönikan: Katrine Marçal

Bevare oss för den fejkade feminismen

Jag kan inte ha varit den enda som har funderat på Ivanka Trump på sistone. Den 35-åriga företagaren som hjälper till att styra Trumps företagsimperium, driver framgångsrikt modeföretag och har en webbsida som hyllar ”kvinnor som jobbar”.

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.
Foto: Åsa Westerlund

Hon är feminist och hon är Donald Trumps ”favoritdotter”, vad nu det betyder. I åratal har hon sålt kläder, skor och smycken marknadsförda mot den moderna karriärkvinnan och mot flickor som vill bli den moderna karriärkvinnan. Ivanka Trump positionerar sitt företag med ett feministiskt klingande budskap och har samtidigt kampanjat hela vägen för sin sextrakasserande och kvinnoföraktande pappa.
Det går inte ihop.
Inte någonstans förutom på Ivanka Trumps pastellfärgade Instagram.

När den nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie i somras skrev en skönlitterär novell om familjen Trump, The Arrangements, låter hon sin fiktiva Ivanka donera pengar till Hillary Clinton. I hemlighet. Det hade varit mer logiskt än vad som har hänt i verkligheten.
Under en valkampanj som har utvecklats till ett regelrätt krig mellan könen försöker Ivanka Trump få USA att rösta på Donald, samtidigt som hela hennes varumärke i de företag som hon har skapat bygger på retorik om kvinnlig frigörelse.
I sin nya bok We Were Feminists Once diskuterar Andi Zeisler hur feminismen har paketerats om från en politisk rörelse till en kändisspäckad marknadsföringsstrategi. Den har blivit ett sätt att nå kvinnliga konsumenter, en självhjälpsstrategi och ytterligare en kommersialiserad identitet att bära. Emma Watson håller tal i om vikten av att förändra mansrollen bara för att omedelbart meddela att hennes nästa filmprojekt blir Skönheten och Odjuret. Andi Zeisler snäser: ”Hela världens älsklingsfeminist ska alltså göra film om att bli kär i en man som kidnappar henne och håller henne fången i ett slott…” Sådan är ”marknadsfeminismen”.
Det är inte Emma Watsons fel.
Det är kapitalets.

Vi lever i en tid där modellerna hos Chanel bär runt plakat om kvinnors rättigheter, Dove säljer tvål med kvinnokampsretorik och Miss Piggy kommer ut som feminist (eller ”feministisk gris” som hon själv uttryckte saken i en artikel för Time).
Andi Zeisler skriver inte om Ivanka Trump, men hon borde nog göra det. Ivanka Trump är fanbärare för just den kommersiella instagrambaserade feminism som gifter samman självhjälp för karriärkvinnor och allmänt positivt tänkande med retorik om kvinnlig frigörelse. Hon är hela världens Blondinbella.
Men Blondinbella skulle inte rösta på Donald Trump.  Blondinbella röstar på Annie Lööf.
Det mest talande med Ivanka Trumps feminism är att den verkar kunna samexistera med hennes fars allmänna kvinnohat.  Det säger något om hur urvattnad den här typen av marknadsfeminism har blivit.
Sparkar den inte bakut av Donald Trump, då sparkar den inte bakut av något.

Där Donald Trump personifierade 1980-talets amerikanska kapitalism i all sin bredaxlade, vulgära, hypermachoism personifierar hans dotter 2010-talets. Hon är karriärmamman med tre barn på armen i egendesignad klänning som lägger upp inspirerande citat om att allt är möjligt på instagram. Hon vet med andra ord allt om hur man bygger varumärke i sociala medier, säljer produkter på att verka socialt ansvarstagande och utraderar gränserna mellan sitt eget jag och bilden av sig själv. Hon är dagens kapitalism.
Hennes far är gårdagens.
De kanske trots allt är mer lika än man kunde tro.

---

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter