Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Krönikan: Katrine Marçal

Bevare oss för den fejkade feminismen

Jag kan inte ha varit den enda som har funderat på Ivanka Trump på sistone. Den 35-åriga företagaren som hjälper till att styra Trumps företagsimperium, driver framgångsrikt modeföretag och har en webbsida som hyllar ”kvinnor som jobbar”.

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.
Foto: Åsa Westerlund

Hon är feminist och hon är Donald Trumps ”favoritdotter”, vad nu det betyder. I åratal har hon sålt kläder, skor och smycken marknadsförda mot den moderna karriärkvinnan och mot flickor som vill bli den moderna karriärkvinnan. Ivanka Trump positionerar sitt företag med ett feministiskt klingande budskap och har samtidigt kampanjat hela vägen för sin sextrakasserande och kvinnoföraktande pappa.
Det går inte ihop.
Inte någonstans förutom på Ivanka Trumps pastellfärgade Instagram.

När den nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie i somras skrev en skönlitterär novell om familjen Trump, The Arrangements, låter hon sin fiktiva Ivanka donera pengar till Hillary Clinton. I hemlighet. Det hade varit mer logiskt än vad som har hänt i verkligheten.
Under en valkampanj som har utvecklats till ett regelrätt krig mellan könen försöker Ivanka Trump få USA att rösta på Donald, samtidigt som hela hennes varumärke i de företag som hon har skapat bygger på retorik om kvinnlig frigörelse.
I sin nya bok We Were Feminists Once diskuterar Andi Zeisler hur feminismen har paketerats om från en politisk rörelse till en kändisspäckad marknadsföringsstrategi. Den har blivit ett sätt att nå kvinnliga konsumenter, en självhjälpsstrategi och ytterligare en kommersialiserad identitet att bära. Emma Watson håller tal i om vikten av att förändra mansrollen bara för att omedelbart meddela att hennes nästa filmprojekt blir Skönheten och Odjuret. Andi Zeisler snäser: ”Hela världens älsklingsfeminist ska alltså göra film om att bli kär i en man som kidnappar henne och håller henne fången i ett slott…” Sådan är ”marknadsfeminismen”.
Det är inte Emma Watsons fel.
Det är kapitalets.

Vi lever i en tid där modellerna hos Chanel bär runt plakat om kvinnors rättigheter, Dove säljer tvål med kvinnokampsretorik och Miss Piggy kommer ut som feminist (eller ”feministisk gris” som hon själv uttryckte saken i en artikel för Time).
Andi Zeisler skriver inte om Ivanka Trump, men hon borde nog göra det. Ivanka Trump är fanbärare för just den kommersiella instagrambaserade feminism som gifter samman självhjälp för karriärkvinnor och allmänt positivt tänkande med retorik om kvinnlig frigörelse. Hon är hela världens Blondinbella.
Men Blondinbella skulle inte rösta på Donald Trump.  Blondinbella röstar på Annie Lööf.
Det mest talande med Ivanka Trumps feminism är att den verkar kunna samexistera med hennes fars allmänna kvinnohat.  Det säger något om hur urvattnad den här typen av marknadsfeminism har blivit.
Sparkar den inte bakut av Donald Trump, då sparkar den inte bakut av något.

Där Donald Trump personifierade 1980-talets amerikanska kapitalism i all sin bredaxlade, vulgära, hypermachoism personifierar hans dotter 2010-talets. Hon är karriärmamman med tre barn på armen i egendesignad klänning som lägger upp inspirerande citat om att allt är möjligt på instagram. Hon vet med andra ord allt om hur man bygger varumärke i sociala medier, säljer produkter på att verka socialt ansvarstagande och utraderar gränserna mellan sitt eget jag och bilden av sig själv. Hon är dagens kapitalism.
Hennes far är gårdagens.
De kanske trots allt är mer lika än man kunde tro.

---

Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter