Torsdag 23 november

Krönikan: Marika King

Autenticitet är framtiden

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Foto: Lars Trangius

När jag växte upp präglades undervisningen av dikotomier. I samhällskunskapen var det företagen och de anställda som polariserades och hade motsatta målsättningar där de anställda antogs vilja ha mer lön och företagen mer vinst. På Handelshögskolan var det näringslivscheferna och aktieägarna som stod på den ena sidan och samhället på den andra.

Självklart ansåg man att företagen behövdes för att skapa jobb, men utöver det antogs de inte göra särskilt mycket gott om det inte var lönsamt. Vd:ns mål nummer ett var att maximera resultat och värdeutveckling – och då fick man ibland se mellan fingrarna när till exempel miljön fick stryka på foten.

Jag begrep aldrig det där. Vd:n som gick hem till sin familj efter dagens förvärv var ju samma person som under dagen fattade beslut i aktieägarnas namn. Inte ville väl den personen lämna efter sig en skitig värld till sina barn? Hur kunde hen i så fall dela upp sig själv i två delar, två beslutsfattare, och sedan efter middag och godnattpuss lägga huvudet på kudden med gott samvete? Och det där med anställda, det är väl självklart att de måste må bra – annars blir det ju ingen lönsamhet att tala om?

Som tur är håller denna syn på att förändras. Att det är långsiktigt smart att ta hand om sina anställda och se till att de utvecklas är det få som ifrågasätter. Och det är bra, även om utmaningarna med att få till det i vissa organisationer fortfarande är stora. Otydliga krav, förvirrande organisationsstrukturer, icke-existerande feedback och svagt ledarskap –
det finns många anledningar till varför människor inte trivs på jobbet. 

Men för att verkligen lyckas behöver företagen gå längre än så. Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen. Om att vilja se en konsekvens mellan ord och handling, mellan värderingar och beteenden, mellan hjärta och hjärna. Det handlar om närvaro och dialog.

Morgondagens ledarskap handlar om autenticitet.

Jag har sett det, jag har levt det. Det gör en otrolig skillnad.

Och då menar jag inte bara genom den atmosfär som uppstår – som ju blir betydligt intressantare och mer produktiv –
forskning inom positiv psykologi visar att man blir mer kreativ när man är i en ”positive state of mind”, det vill säga när man är glad, trygg och full av tillförsikt. 

Dessutom har våra unga talanger inte tålamod för något annat. Lyckas ditt företag skapa en autentisk kultur har det en stark konkurrensfördel i kampen om morgondagens talanger. 

Nu kommer vi tillbaka till näringslivschefen. För autenticiteten måste inte bara finnas mellan företaget, cheferna och individen, utan även utåt, gentemot resten av världen. 

Vi människor måste kunna känna att vi kan stå för vad företaget gör och hur det påverkar andra. En röd tråd mellan våra egna värderingar, företagets kärnvärden och hur vi tillsammans påverkar samhället. 

Autenticitet 1-2-3 kan man kalla det.

Eller autenticitet inifrån och ut.

Det är ett paradigmskifte. Ni som är unga ser inte det, för ni tror att det alltid har varit så här. Det har det inte. Och jag är så glad för att det äntligen är på väg att hända. Tillsammans förändrar vi världen, en dag i taget. 

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter