Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Krönikan: Katrine Marçal

Amning är ett tidskrävande heltidsarbete

Nej, män ska nog undvika att offentligt ”förklara” sådant som har med barnafödande att göra. Ni minns kanske Paolo Roberto som berättade om sin frus förlossning och hur duktig han själv hade varit: ”Som kampsportare vet man att när man inte andas då gör det ont… man är van att hantera smärta och man hetsar inte upp sig”.
Bravo Paolo!

 Amning är ett arbete. Ett hårt och tidskrävande arbete. Ett arbete som bara kan utföras av kvinnor, säger Katrine Marçal.
Foto: Åsa Westerlund

Här i Storbritannien är det kändiskocken Jamie Olivier som har hamnat i blåsväder för liknande ”mansplaining”. Jamie Oliver var upprörd över att Storbritannien har den lägsta andelen ammande mammor i världen, detta föranledde honom att förklara att det där med amning minsann var ”enkelt, bekvämt, nyttigare, bättre och gratis.”

Själv satt jag hemma och ammade min nyfödda son när jag hörde hans kommentar. Jag hade då i månader redan varit utsatt för olika kampanjer från ”Bröstapo”, den välmenande löst sammanslutna gruppering av organisationer, individer och mammor som ser det som sin uppgift att uppmuntra, informera och i sista hand skuldbelägga kvinnor till att amma. Amning är förstås alldeles utmärkt, men attityden att alla kvinnor måste amma och att de kvinnor som inte gör det helt enkelt inte anstränger sig tillräckligt, den fascinerade mig.
I Storbritannien är det exempelvis förbjudet att ta med sig flaskor in på vissa BB:n och affärer får inte ge lojalitetspoäng på kundkortet för köp av mjölkersättning.
Mjölkersättning och cigaretter.
Bensin går däremot bra.

”Enkelt, bekvämt, nyttigare, bättre och gratis” hävdade Jamie Oliver. Låt oss gå igenom hans påståenden. För det första: amning är inte enkelt. Även de kvinnor som klarar av att amma utan problem får oftast kämpa i början. Nästan alla gråter. Sedan ska vi inte tala om alla komplikationer: från mjölkstockning till blödande bröstvårtor.
Amning är ”bekvämt” hävdar Jamie Oliver och det är det förstås ofta, inga behov av att sterilisera flaskor eller mäta upp mjölk. Blödande bröstvårtor är emellertid i högsta grad ”obekvämt”. Dessutom är amning ytterst opraktiskt i bemärkelsen att du som kvinna blir fullständigt låst vid din bebis, eller din bröstpump.
Ingen annan kan göra jobbet åt dig.

”Nyttigare” hävdar Jamie Oliver att amning är. Och ja, i u-länder är hälsofördelarna solklara. Men i rika länder med rent vatten och möjlighet att sterilisera flaskor? Här är det hela mycket mer oklart. Att bröstmjölk skulle skydda mot allergier till exempel, vilket basunerades ut på stora affischer på sjukhuset där jag födde min son, det är helt enkelt inte sant.
”Bättre” säger tevekocken och det kan han förstås tycka. Men det beror väl rimligen på vem man är. Är det ”bättre” att gråta, blöda, aldrig få sova och stressa sönder sig själv för att ”lyckas” med amningen? Eller, är det i en sådan situation ”bättre” att ge ersättning?
Den frågan kan bara avgöras av kvinnan själv.
Slutligen hävdar Jamie Oliver att amning är ”gratis”. Men faktum att jag ammar min son kostar faktiskt min familj tiotusentals kronor i månaden. Kvinnors tid är nämligen också värd pengar. De timmar jag ägnar åt att amma hade jag kunnat skriva artiklar på, artiklar som jag skulle få betalt för.
Nej, det finns inget sådant som gratis mjölk.

Amning är ett arbete. Ett hårt och tidskrävande arbete. Ett arbete som bara kan utföras av kvinnor. Resten av samhället verkar dock ha bestämt att detta arbete ska kvinnor göra automatiskt, självklart, gratis och oavsett vad kvinnan själv känner inför det. Den enda legitima förklaringen till att man inte ammar är en lång komplex utläggning om varför man inte kan, parat med ursäkter och ledsna ögon.
Inget annat duger.
Och det är fel.
Det borde få vara ett val.


Katrine Marçal är feminist, krönikör & Londonbo.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar