Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Krönikan: Christina Öst

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

Den nosade koncentrerat. Det kan ha varit en jack russell, åtminstone minns jag den som någon sorts terrier. Den där hunden, den gick runt i sin egen värld. Uppslukad och uppfylld av dofter och nyanser som vi människor aldrig ens kan föreställa oss. För vovvar lever i ett annat paradigm än vi. Den såg glad ut, svansen viftade och tassarna studsade lätt mot marken. Envis och övertygad om att världen tillhör den som tar den i besittning. 

Jag gillar hundar, och det här var en fin hund, men det som verkligen väckte mitt intresse var hussen som höll i kopplet. Hussar brukar dra i koppel när hundar står still, hussar förefaller ofta att ha tankarna någon annanstans än just där de befinner sig. När det är så förvandlas stunden med människans bästa vän till en punkt på att göra-listan. Den som ska bockas av så snabbt som möjligt. 

Men så var inte den här hussen. Det jag såg var två bästa vänner som var ute och gick tillsammans. Precis som det alltid borde vara. Hussen följde med hunden i någon sorts invand dans medan de granskade husen och omgivningens detaljer. Som om de undersökte verkligheten för första gången och gillade den. 

Det jag såg var en ocharmig gata med nedsmutsade hus. I bottenvåningen på ett av dem låg ett dagis där snöstjärnor i papper satt fasttejpade på fönstren fast helgerna för länge sen passerat. I gathörnet kurade ett senapsgult hus som överlevt 1900-talets rivningsvågor. Himlen hängde blyertsgrå.

Hussen granskade mig där jag stod med mobilen vid örat, granskade stillsamt och nyfiket medan hunden gick runt fötterna på honom. Han tog in verkligheten i alla detaljer, noterade utan att döma. Just så måste medveten närvaro se ut när man har den mitt framför ögonen, tänkte jag. 

Den där förmågan att se på tillvaron är nåt som jag för egen del märkt har en tendens att försvinna under stressiga perioder. Men det kan väl ändå inte vara meningen med livet att checka ut med en tom almanacka? Ändå förvandlas vardagen lätt till ett maratonlopp. 

Visst, kanske är det så det måste vara ibland, men när det pågår en längre tid suger de där perioderna livet ur en. Livet har så många färger. Vi ska ta oss rätten att se dem, ta in dofterna. Vi behöver höja blicken från de egna skorna och vilken väg de ska ta framåt. Precis som där hussen och hans hund gjorde. Hur medveten närvaro sen ska uppnås i vardagen måste vi själva tänka ut.

För egen del gillar jag att besöka växthusen i Bergianska trädgården. Att gå runt där i stillheten, lukta och se på växterna. Visa barnen vad som växer var på jordklotet, diskutera varför bladen ser ut som de gör och hur frukterna från nytto-växterna smakar. Höra hur de gnatar och vill fika istället. Ändå påminna om vad vi sett tillsammans ute i naturen på de resor vi gjort. Andas in luften som ger olika intryck i de olika klimatzonerna som växterna trivs i. Ibland varm och fuktig och tropisk, ibland sval, hög och klar.

Den upplevelsen kurerar vad som helst. För mig, alltså, och kanske också för dig? Ha en skön, medveten vår nu.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter