Lördag 21 oktober

Krönikan: Christina Öst

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

Den nosade koncentrerat. Det kan ha varit en jack russell, åtminstone minns jag den som någon sorts terrier. Den där hunden, den gick runt i sin egen värld. Uppslukad och uppfylld av dofter och nyanser som vi människor aldrig ens kan föreställa oss. För vovvar lever i ett annat paradigm än vi. Den såg glad ut, svansen viftade och tassarna studsade lätt mot marken. Envis och övertygad om att världen tillhör den som tar den i besittning. 

Jag gillar hundar, och det här var en fin hund, men det som verkligen väckte mitt intresse var hussen som höll i kopplet. Hussar brukar dra i koppel när hundar står still, hussar förefaller ofta att ha tankarna någon annanstans än just där de befinner sig. När det är så förvandlas stunden med människans bästa vän till en punkt på att göra-listan. Den som ska bockas av så snabbt som möjligt. 

Men så var inte den här hussen. Det jag såg var två bästa vänner som var ute och gick tillsammans. Precis som det alltid borde vara. Hussen följde med hunden i någon sorts invand dans medan de granskade husen och omgivningens detaljer. Som om de undersökte verkligheten för första gången och gillade den. 

Det jag såg var en ocharmig gata med nedsmutsade hus. I bottenvåningen på ett av dem låg ett dagis där snöstjärnor i papper satt fasttejpade på fönstren fast helgerna för länge sen passerat. I gathörnet kurade ett senapsgult hus som överlevt 1900-talets rivningsvågor. Himlen hängde blyertsgrå.

Hussen granskade mig där jag stod med mobilen vid örat, granskade stillsamt och nyfiket medan hunden gick runt fötterna på honom. Han tog in verkligheten i alla detaljer, noterade utan att döma. Just så måste medveten närvaro se ut när man har den mitt framför ögonen, tänkte jag. 

Den där förmågan att se på tillvaron är nåt som jag för egen del märkt har en tendens att försvinna under stressiga perioder. Men det kan väl ändå inte vara meningen med livet att checka ut med en tom almanacka? Ändå förvandlas vardagen lätt till ett maratonlopp. 

Visst, kanske är det så det måste vara ibland, men när det pågår en längre tid suger de där perioderna livet ur en. Livet har så många färger. Vi ska ta oss rätten att se dem, ta in dofterna. Vi behöver höja blicken från de egna skorna och vilken väg de ska ta framåt. Precis som där hussen och hans hund gjorde. Hur medveten närvaro sen ska uppnås i vardagen måste vi själva tänka ut.

För egen del gillar jag att besöka växthusen i Bergianska trädgården. Att gå runt där i stillheten, lukta och se på växterna. Visa barnen vad som växer var på jordklotet, diskutera varför bladen ser ut som de gör och hur frukterna från nytto-växterna smakar. Höra hur de gnatar och vill fika istället. Ändå påminna om vad vi sett tillsammans ute i naturen på de resor vi gjort. Andas in luften som ger olika intryck i de olika klimatzonerna som växterna trivs i. Ibland varm och fuktig och tropisk, ibland sval, hög och klar.

Den upplevelsen kurerar vad som helst. För mig, alltså, och kanske också för dig? Ha en skön, medveten vår nu.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter