Lördag 16 december

Krönikan: Christina Öst

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

Den nosade koncentrerat. Det kan ha varit en jack russell, åtminstone minns jag den som någon sorts terrier. Den där hunden, den gick runt i sin egen värld. Uppslukad och uppfylld av dofter och nyanser som vi människor aldrig ens kan föreställa oss. För vovvar lever i ett annat paradigm än vi. Den såg glad ut, svansen viftade och tassarna studsade lätt mot marken. Envis och övertygad om att världen tillhör den som tar den i besittning. 

Jag gillar hundar, och det här var en fin hund, men det som verkligen väckte mitt intresse var hussen som höll i kopplet. Hussar brukar dra i koppel när hundar står still, hussar förefaller ofta att ha tankarna någon annanstans än just där de befinner sig. När det är så förvandlas stunden med människans bästa vän till en punkt på att göra-listan. Den som ska bockas av så snabbt som möjligt. 

Men så var inte den här hussen. Det jag såg var två bästa vänner som var ute och gick tillsammans. Precis som det alltid borde vara. Hussen följde med hunden i någon sorts invand dans medan de granskade husen och omgivningens detaljer. Som om de undersökte verkligheten för första gången och gillade den. 

Det jag såg var en ocharmig gata med nedsmutsade hus. I bottenvåningen på ett av dem låg ett dagis där snöstjärnor i papper satt fasttejpade på fönstren fast helgerna för länge sen passerat. I gathörnet kurade ett senapsgult hus som överlevt 1900-talets rivningsvågor. Himlen hängde blyertsgrå.

Hussen granskade mig där jag stod med mobilen vid örat, granskade stillsamt och nyfiket medan hunden gick runt fötterna på honom. Han tog in verkligheten i alla detaljer, noterade utan att döma. Just så måste medveten närvaro se ut när man har den mitt framför ögonen, tänkte jag. 

Den där förmågan att se på tillvaron är nåt som jag för egen del märkt har en tendens att försvinna under stressiga perioder. Men det kan väl ändå inte vara meningen med livet att checka ut med en tom almanacka? Ändå förvandlas vardagen lätt till ett maratonlopp. 

Visst, kanske är det så det måste vara ibland, men när det pågår en längre tid suger de där perioderna livet ur en. Livet har så många färger. Vi ska ta oss rätten att se dem, ta in dofterna. Vi behöver höja blicken från de egna skorna och vilken väg de ska ta framåt. Precis som där hussen och hans hund gjorde. Hur medveten närvaro sen ska uppnås i vardagen måste vi själva tänka ut.

För egen del gillar jag att besöka växthusen i Bergianska trädgården. Att gå runt där i stillheten, lukta och se på växterna. Visa barnen vad som växer var på jordklotet, diskutera varför bladen ser ut som de gör och hur frukterna från nytto-växterna smakar. Höra hur de gnatar och vill fika istället. Ändå påminna om vad vi sett tillsammans ute i naturen på de resor vi gjort. Andas in luften som ger olika intryck i de olika klimatzonerna som växterna trivs i. Ibland varm och fuktig och tropisk, ibland sval, hög och klar.

Den upplevelsen kurerar vad som helst. För mig, alltså, och kanske också för dig? Ha en skön, medveten vår nu.

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter