Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Krönikan: Christina Öst

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

Den nosade koncentrerat. Det kan ha varit en jack russell, åtminstone minns jag den som någon sorts terrier. Den där hunden, den gick runt i sin egen värld. Uppslukad och uppfylld av dofter och nyanser som vi människor aldrig ens kan föreställa oss. För vovvar lever i ett annat paradigm än vi. Den såg glad ut, svansen viftade och tassarna studsade lätt mot marken. Envis och övertygad om att världen tillhör den som tar den i besittning. 

Jag gillar hundar, och det här var en fin hund, men det som verkligen väckte mitt intresse var hussen som höll i kopplet. Hussar brukar dra i koppel när hundar står still, hussar förefaller ofta att ha tankarna någon annanstans än just där de befinner sig. När det är så förvandlas stunden med människans bästa vän till en punkt på att göra-listan. Den som ska bockas av så snabbt som möjligt. 

Men så var inte den här hussen. Det jag såg var två bästa vänner som var ute och gick tillsammans. Precis som det alltid borde vara. Hussen följde med hunden i någon sorts invand dans medan de granskade husen och omgivningens detaljer. Som om de undersökte verkligheten för första gången och gillade den. 

Det jag såg var en ocharmig gata med nedsmutsade hus. I bottenvåningen på ett av dem låg ett dagis där snöstjärnor i papper satt fasttejpade på fönstren fast helgerna för länge sen passerat. I gathörnet kurade ett senapsgult hus som överlevt 1900-talets rivningsvågor. Himlen hängde blyertsgrå.

Hussen granskade mig där jag stod med mobilen vid örat, granskade stillsamt och nyfiket medan hunden gick runt fötterna på honom. Han tog in verkligheten i alla detaljer, noterade utan att döma. Just så måste medveten närvaro se ut när man har den mitt framför ögonen, tänkte jag. 

Den där förmågan att se på tillvaron är nåt som jag för egen del märkt har en tendens att försvinna under stressiga perioder. Men det kan väl ändå inte vara meningen med livet att checka ut med en tom almanacka? Ändå förvandlas vardagen lätt till ett maratonlopp. 

Visst, kanske är det så det måste vara ibland, men när det pågår en längre tid suger de där perioderna livet ur en. Livet har så många färger. Vi ska ta oss rätten att se dem, ta in dofterna. Vi behöver höja blicken från de egna skorna och vilken väg de ska ta framåt. Precis som där hussen och hans hund gjorde. Hur medveten närvaro sen ska uppnås i vardagen måste vi själva tänka ut.

För egen del gillar jag att besöka växthusen i Bergianska trädgården. Att gå runt där i stillheten, lukta och se på växterna. Visa barnen vad som växer var på jordklotet, diskutera varför bladen ser ut som de gör och hur frukterna från nytto-växterna smakar. Höra hur de gnatar och vill fika istället. Ändå påminna om vad vi sett tillsammans ute i naturen på de resor vi gjort. Andas in luften som ger olika intryck i de olika klimatzonerna som växterna trivs i. Ibland varm och fuktig och tropisk, ibland sval, hög och klar.

Den upplevelsen kurerar vad som helst. För mig, alltså, och kanske också för dig? Ha en skön, medveten vår nu.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar