Söndag 24 september

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Krönikan: Sara Wilk

Det löste sig, trots allt

Mitt första möte med den akademiska världen var hetsigt. I alla fall från mitt håll. Även om jag hade extremt goda marginaler halvsprang jag från närmaste tunnelbanestation för att komma i tid till uppropet.

Foto: Magnus Glans

Nervös satt jag sedan och fingrade på en kaffekopp tillsammans med ett trettiotal främlingar innan dörrarna till salen äntligen öppnades. Sedan följde en virvelvind av ärenden. Jag köpte kopieringskort, försökte lägga vantarna på ett av de eftertraktade förvaringsskåpen, betalade in kåravgiften, letade efter begagnad studentlitteratur och gjorde en heldagsutflykt till campus för att skaffa lånekort.

Den första veckan på universitetet var egentligen en intensivkurs i att bocka av att göra-listor, snarare än en djupdykning i företagsekonomi. Det handlade mer om praktiska göromål än jag någonsin hade kunnat föreställa mig.

Under de första åren på universitetet bodde jag i ett studentrum i Stockholm. Det var 16 kvadratmeter och hade delat kök. Jag trivdes inte jättebra, om jag ska vara helt ärlig. Väggarna i den långa korridoren var måhända vita, men en bred, grön rand gjorde att tankarna snarare drogs till sjukhuskorridor än studentboende. Trots att jag aldrig lyckades skapa någonting som liknade hemtrevnad i det lilla rummet, var det ändå mitt första egna hem.

Hela den där tiden var fylld av så många nya erfarenheter. Dels allt praktiskt, som att bo själv, planera veckans middagar och tvätta utan stödhjul. Dels allt med att leva i en ny stad och möta nya vänner, platser och sammanhang.

Det har gått mer än tio år. Ändå kan jag fortfarande komma ihåg de nedfällbara borden i studiesalarna; hur det luktade i korridorerna; värmen i datasalarna där skrivarna alltid strejkade och hur det var att sitta uppe alldeles för länge för att göra klart C-uppsatsen. Kanske sitter minnesbilderna så hårt etsade eftersom den där tiden, och den platsen, var så viktig och skulle komma att påverka så mycket.

I dag ser jag måhända studenttiden genom ett rosafärgat skimmer. Det är väldigt lätt att komma ihåg det som är positivt och skjuta undan allt annat. För jag minns också, när jag funderat en stund, att det var en stressig period där ens förmåga hela tiden sattes på prov samtidigt som plånboken var skrattretande tunn. Dessutom gjorde sig rädslan inför framtiden och vad som egentligen skulle hända efter examen ofta sig påmind.

Men, jag önskar att jag hade haft tillförsikt och njutit lite mer av studietiden. Det löste sig ju ändå, liksom det har gjort för den översvallande majoriteten av mina klasskamrater. Det kanske inte blev precis som jag hade tänkt mig alla gånger, men det betyder inte att det blev sämre.

Juseks arbetsmarknadsundersökning visar att 31 procent av de nyutexaminerade inom förbundets yrkesgrupper får jobb före examen – och 37 procent inom tre månader.

Jag önskar att jag hade vetat det när jag satt i sängen i mitt studentrum och funderade på vad det skulle bli av mig.

Foto: Shutterstock

Ledarskapet påverkas mer av ålder än kön

Det är betydligt större skillnad mellan yngre och äldre chefer, än mellan manliga och kvinnliga. Däremot skiljer sig de bakomliggande drivkrafterna åt, visar en studie från Göteborgs universitet.

 • 21 september

Fler än tidigare vill byta jobb

Intresset för att byta jobb har ökat under de senaste åren. I dag vill 71 procent av svenskarna som är mellan 40 och 55 år byta arbetsgivare eller yrkesroll, visar Folkuniversitetets Mitt-i-karriären Barometer.

 • 21 september

Annons

Ledarskap : Prata pengar

Foto: Susanne Kronholm

Konsten att prata pengar och prestation

Nöjd med lönen kan medarbetare vara utan att den är speciellt hög, visar en rapport från Jusek. Nyckeln är bland annat kommunikation och öppenhet. "Dialog på en arbetsplats är ovärderligt", säger Helena Wingemo, HR-chef på Ekonomistyrningsverket.

 • 18 september
Foto: Shutterstock

Få koll på inkorgen

Tar mejlen för mycket arbetstid i anspråk, eller svämmar den kanske helt enkelt över? Kristin Öster, psykologkandidat och tidigare ordförande i Sacos ungdomsförbund, ger sina bästa tips för en välfungerande inkorg.

 • 15 september

Annons

Foto: Shutterstock

Utbildning kan vara en förlustaffär

Av de länder som den internationella samarbetsorganisationen OECD granskar har Sverige lägst utbildningspremie. Det gör oss till ett av de länder där vidareutbildning är minst gynnsamt.

 • 14 september

Livet bakom fasaden : WE EFFECT

Foto: Dave Lemke

Han bistår i Vietnam

För fyra år sedan bestämde biståndsorganisationen We Effect att deras regionkontor för Asien skulle flyttas från Sverige till Vietnam. Magnus Persson fick ansvaret att dra igång det. Tillsammans med sina kollegor hjälper organisationen människor i fattigdom till ett bättre liv.

 • 12 september

Personal på Migrationsverket hotas under asylprocessen

Migrationsverkets personal i Stockholm utsätts för hot i sitt arbete, rapporterar SVT Nyheter som har gått igenom det senaste årets incidentrapporter. "Det vi ser en ökning av nu är en annan typ av hot mot medarbetare", säger huvudskyddsombudet Helena Liss till SVT.

 • 12 september

Oklart hur anställda berörs av Nordeas flytt

Det står nu klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Finland. Men exakt vad det betyder för de anställda är i nuläget för tidigt att avgöra.

 • 8 september

Arbetsmiljömyndighet ska inrättas i Gävle

En ny myndighet för arbetsmiljökunskap ska öppna 2018, det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om under budgetförhandlingarna. Ambitionen är att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet.

 • 8 september

Lösningen : Spetskompetens

Illustration: Jens Magnusson

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

 • 28 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb med likvärdigt ansvar, men med mer betalt och större möjlighet till utveckling. Egentligen vill jag stanna kvar där jag är eftersom jag trivs bra. Hur ska jag tänka – och hur tar jag upp det med min chef för att se om de kan matcha erbjudandet?

KRÖNIKAN

Det löste sig, trots allt

Mitt första möte med den akademiska världen var hetsigt. I alla fall från mitt håll. Även om jag hade extremt goda marginaler halvsprang jag från närmaste tunnelbanestation för att komma i tid till uppropet.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter