Torsdag 22 februari

Lösningen: Spetskompetens

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

Illustration: Jens Magnusson

I förra numret av Karriär skrev vi om hur digitaliseringen ger nya jobb – och samtidigt skapar behov av andra former av kompetens. Men utvecklingen gör också att lösningar och system snabbt blir daterade, vilket sätter spår inte minst när det gäller systemvetarnas arbetsmarknad, konstaterar Jens Jansson som är ansvarig för IT- och telekomområdet på Jusek.

– Du kan vara en välbetald konsult inom en viss IT-gren, som helt plötsligt ersätts med en annan. Har du då inte den kompetens som krävs hamnar du i en situation där dina kunskaper – som tidigare varit väldigt efterfrågade – inte är attraktiva längre. Och som konsult har du då ofta kommit upp både i lön och ålder, det är en tuff utmaning, konstaterar han.
För systemvetarna är utvecklingen lite tuffare än för andra yrkesgrupper, menar Jens Jansson. Teknikskiftena sker snabbt. I slutet av 1990-talet var det till exempel möjligt att ta bra betalt för en hemsida. I dag går det att snickra ihop en habil version på eget bevåg.
 
Kompetensutveckling – eller anställningsbarhet – är ofta omskrivet i kollektivavtalet, men det finns sällan tvingande formuleringar. Magdalena Kock, som är regionchef på Trygghetsrådet i Göteborg och har lång erfarenhet som HR-chef bakom sig, lyfter upp att det är ett gemensamt ansvar mellan arbetsgivare och anställd.
– Specialisering är viktigt för många företag eftersom det är en klar konkurrensfördel. Svårigheten uppstår om du är specialiserad inom ett område där det inte längre finns efterfrågan. Så du måste vara medveten om hur vindarna blåser och kanske själv bredda dig för att vara anställningsbar även i framtiden, säger hon.
För vissa yrkesgrupper är det här med vidareutbildning och kompetensutveckling hårdare reglerat. Advokatsamfundet kräver till exempel att ledamöterna ska upprätthålla och vidareutveckla sin yrkeskompetens.

Erik Fors-Andrée, som är Juseks chefsrådgivare och vd på Cruited, berättar dock att han ofta stöter på specialister inom många yrkesområden som märker av en snävare arbetsmarknad.
– Jag upplever att det är fler och fler som ställs inför den här typen av situation och som har svårt att få en tjänst som matchar deras expertis. Det kanske finns tre eller fyra byråer och en handfull organisationer som skulle passa, säger han och berättar att han ser två tydliga, återkommande scenarier:
Dels de som specialiserat sig under lång tid och som i och med det har svårt att hitta en verksamhet där de känner sig hemma och där de kan använda sin kompetens till fullo.
Och dels de som har en gedigen forskningsbakgrund, men kanske saknar erfarenheter när det gäller till exempel kundansvar.
– Om man hamnar i en sådan situation bör man göra en inventering över vilka aktörer som är tillräckligt stora eller nischade, både på byrå- och kundsidan. Som expert har du ofta fördelen att det är lätt att få kontakt, säger han och fortsätter:
– Ett annat alternativ är att starta eget, vilket kan ge möjlighet att jobba med just de frågor som du brinner för. Men då bör du verkligen göra en analys av läget. Har du till exempel höga lönekrav måste du väga det mot tillvaron som nybliven företagare.

---

Experternas tips:

"Fundera på möjligheten att komplettera din kompetens"
Jens Jansson, ombudsman och ansvarig för IT- och telekomområdet på Jusek

Det som blir viktigare, och i synnerhet inom IT, är att kontinuerligt hålla sig á jour. Det går inte längre att utbilda sig i 20-årsåldern och leva på det under resten av sin karriär. Det finns visserligen ett gemensamt ansvar mellan arbetstagare och arbetsgivare, men det gäller att vara om sig och kring sig. Med lite tur och planering är det möjligt att se teknikskiften och förändringarna som kommer.
Om du har hamnat i en situation där det är svårt att ta nästa steg kan du fundera på om det är möjligt att komplettera din kompetens. Kombinationen av två områden kan göra skillnad på arbetsmarknaden.

"Det kan vara läge att starta eget, eller fundera på en akademisk väg"
Erik Fors-Andrée, vd för Cruited och Juseks chefsrådgivare

Det finns flera olika karriärstilar. Om du drivs av expertis – av att bli bäst i landet på något – gäller det att tänka till kring karriärplaneringen eftersom möjliga arbetsgivare kan vara få. Och finns det väldigt få arbetsgivare att gå till kan det också göra förhandlingsläget svårare, inte minst när det gäller lönen.
Är det dags att ta nästa steg kan du inventera möjliga arbetsgivare, eller kanske fundera över om det är läge att starta eget. Sedan tycker jag inte att du ska bortse från en mer akademisk väg om din drivkraft är kunskap och expertis, även om det kommer med överväganden av mer praktisk karaktär, som till exempel lönenivåer.

"Många företag går på attityd, personlighet och inställning"
Magdalena Kock, regionchef på Trygghetsrådet

Arbetsgivaren har ett ansvar när det gäller anställningsbarhet. Men som individ ansvarar du också för dig själv. Det finns många bra arbetsgivare som behåller fokus och jobbar med frågan, men ibland måste man själv ligga på.
Det är viktigt med kompetens. Men vi ser också att många företag går på attityd, personlighet och inställning. En del värderar till och med det högre än expertis. Och här kommer man in på områden som samarbete och att dela med sig av sin kunskap, vilket också kan vara ett sätt att bredda sig inom sitt yrkesområde. Det är dessutom en fördel att behålla helhetsperspektivet, även om du är specialiserad.

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter