Torsdag 23 november

Lösningen: Spetskompetens

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

Illustration: Jens Magnusson

I förra numret av Karriär skrev vi om hur digitaliseringen ger nya jobb – och samtidigt skapar behov av andra former av kompetens. Men utvecklingen gör också att lösningar och system snabbt blir daterade, vilket sätter spår inte minst när det gäller systemvetarnas arbetsmarknad, konstaterar Jens Jansson som är ansvarig för IT- och telekomområdet på Jusek.

– Du kan vara en välbetald konsult inom en viss IT-gren, som helt plötsligt ersätts med en annan. Har du då inte den kompetens som krävs hamnar du i en situation där dina kunskaper – som tidigare varit väldigt efterfrågade – inte är attraktiva längre. Och som konsult har du då ofta kommit upp både i lön och ålder, det är en tuff utmaning, konstaterar han.
För systemvetarna är utvecklingen lite tuffare än för andra yrkesgrupper, menar Jens Jansson. Teknikskiftena sker snabbt. I slutet av 1990-talet var det till exempel möjligt att ta bra betalt för en hemsida. I dag går det att snickra ihop en habil version på eget bevåg.
 
Kompetensutveckling – eller anställningsbarhet – är ofta omskrivet i kollektivavtalet, men det finns sällan tvingande formuleringar. Magdalena Kock, som är regionchef på Trygghetsrådet i Göteborg och har lång erfarenhet som HR-chef bakom sig, lyfter upp att det är ett gemensamt ansvar mellan arbetsgivare och anställd.
– Specialisering är viktigt för många företag eftersom det är en klar konkurrensfördel. Svårigheten uppstår om du är specialiserad inom ett område där det inte längre finns efterfrågan. Så du måste vara medveten om hur vindarna blåser och kanske själv bredda dig för att vara anställningsbar även i framtiden, säger hon.
För vissa yrkesgrupper är det här med vidareutbildning och kompetensutveckling hårdare reglerat. Advokatsamfundet kräver till exempel att ledamöterna ska upprätthålla och vidareutveckla sin yrkeskompetens.

Erik Fors-Andrée, som är Juseks chefsrådgivare och vd på Cruited, berättar dock att han ofta stöter på specialister inom många yrkesområden som märker av en snävare arbetsmarknad.
– Jag upplever att det är fler och fler som ställs inför den här typen av situation och som har svårt att få en tjänst som matchar deras expertis. Det kanske finns tre eller fyra byråer och en handfull organisationer som skulle passa, säger han och berättar att han ser två tydliga, återkommande scenarier:
Dels de som specialiserat sig under lång tid och som i och med det har svårt att hitta en verksamhet där de känner sig hemma och där de kan använda sin kompetens till fullo.
Och dels de som har en gedigen forskningsbakgrund, men kanske saknar erfarenheter när det gäller till exempel kundansvar.
– Om man hamnar i en sådan situation bör man göra en inventering över vilka aktörer som är tillräckligt stora eller nischade, både på byrå- och kundsidan. Som expert har du ofta fördelen att det är lätt att få kontakt, säger han och fortsätter:
– Ett annat alternativ är att starta eget, vilket kan ge möjlighet att jobba med just de frågor som du brinner för. Men då bör du verkligen göra en analys av läget. Har du till exempel höga lönekrav måste du väga det mot tillvaron som nybliven företagare.

---

Experternas tips:

"Fundera på möjligheten att komplettera din kompetens"
Jens Jansson, ombudsman och ansvarig för IT- och telekomområdet på Jusek

Det som blir viktigare, och i synnerhet inom IT, är att kontinuerligt hålla sig á jour. Det går inte längre att utbilda sig i 20-årsåldern och leva på det under resten av sin karriär. Det finns visserligen ett gemensamt ansvar mellan arbetstagare och arbetsgivare, men det gäller att vara om sig och kring sig. Med lite tur och planering är det möjligt att se teknikskiften och förändringarna som kommer.
Om du har hamnat i en situation där det är svårt att ta nästa steg kan du fundera på om det är möjligt att komplettera din kompetens. Kombinationen av två områden kan göra skillnad på arbetsmarknaden.

"Det kan vara läge att starta eget, eller fundera på en akademisk väg"
Erik Fors-Andrée, vd för Cruited och Juseks chefsrådgivare

Det finns flera olika karriärstilar. Om du drivs av expertis – av att bli bäst i landet på något – gäller det att tänka till kring karriärplaneringen eftersom möjliga arbetsgivare kan vara få. Och finns det väldigt få arbetsgivare att gå till kan det också göra förhandlingsläget svårare, inte minst när det gäller lönen.
Är det dags att ta nästa steg kan du inventera möjliga arbetsgivare, eller kanske fundera över om det är läge att starta eget. Sedan tycker jag inte att du ska bortse från en mer akademisk väg om din drivkraft är kunskap och expertis, även om det kommer med överväganden av mer praktisk karaktär, som till exempel lönenivåer.

"Många företag går på attityd, personlighet och inställning"
Magdalena Kock, regionchef på Trygghetsrådet

Arbetsgivaren har ett ansvar när det gäller anställningsbarhet. Men som individ ansvarar du också för dig själv. Det finns många bra arbetsgivare som behåller fokus och jobbar med frågan, men ibland måste man själv ligga på.
Det är viktigt med kompetens. Men vi ser också att många företag går på attityd, personlighet och inställning. En del värderar till och med det högre än expertis. Och här kommer man in på områden som samarbete och att dela med sig av sin kunskap, vilket också kan vara ett sätt att bredda sig inom sitt yrkesområde. Det är dessutom en fördel att behålla helhetsperspektivet, även om du är specialiserad.

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter