Lördag 16 december

Lösningen: Möten med resultat

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

Foto: David Polberger

Ett fåtal som kommer med de flesta idéer – så ser det ut på många arbetsplatser. Men bara för att vissa är tysta betyder inte det att de inte har något att komma med. Det kan vara mötesklimatet som behöver förbättras, menar Hans Björkman, konsult inom utvecklingsprocesser på XLENT IT Management.

– De allra flesta har kunskap och erfarenhet som kan bidra till att utveckla verksamheten. Det viktiga är att få alla att komma med idéer. Om man känner delaktighet så blir man engagerad. Och engagemang driver resultat, säger han. 

Han tecknar en dyster bild av verkligheten: Forskning visar att vi använder 33 procent av mötestiden till det som mötet är avsett för. Om siffran ökade till 50 procent skulle det vara lika effektivt som att anställa ytterligare 20 procent personal.

– De här siffrorna är universella. Men egentligen borde förutsättningarna i Sverige för att etablera bra mötesformer vara bättre, det är ju inte så hierarkiskt här, säger han. 

Hur ser då drömmötet ut? Enligt Hans Björkman finns det grundläggande framgångsfaktorer: en blandning av individuellt och gemensamt arbete, att man går laget runt och har en avslutande gemensam diskussion. Det kan börja med något så enkelt som att alla får en stund för sig själva för att spåna fram tre idéer – som sedan tas vidare i gruppen. 

För att mötet ska bli meningsfullt krävs också en tydlig struktur. Mötet ska ha ett konkret syfte, en dagordning, någon ska skriva minnesanteckningar och mot slutet bör man gemensamt reflektera kring om man uppnått målet .

Det här skulle kunna låta som rena självklarheter, men är det långt därifrån. Det intygar Zofi Holgerson, teamcoach på den digitala byrån Ustwo, som jobbar med just mötesfacilitering och processdesign.

– Felet med många möten är att folk inte förstår varför de måste vara med. De känner sig inte tillräckligt berörda. 

Emellanåt stöter man på ett uttalat mötesförakt, åsikten att möten är slöseri med tid och en ”kan vi inte få jobba på riktigt i stället”-inställning. Precis som Hans Björkman säger Zofi Holgerson att ett tydligt syfte är viktigast. Mötet måste kännas relevant. På många arbetsplatser har man ersatt längre möten med snabba stand-ups där medarbetarna berättar vad de ska göra under dagen och vad de behöver hjälp med. Och även om man bokar en timmes möte kan gruppen vara effektiv och avsluta tidigare. Å ena sidan.

Å andra sidan kan det också vara bra att avsätta gott om tid så att deltagarna hinner komma till resultat. Att vara flexibel är bra. Är det någon punkt på agendan som är svår att lösa kan man boka in en ny tid och gå vidare till nästa.

– Det här är enkla och självklara saker, om vi tillämpar dem kan vi få till möten som är mer värdefulla, säger hon. 

Liksom Hans Björkman tycker Zofi Holgerson att en blandning av individuellt och gemensamt arbete underlättar för alla att komma till tals.

– Det är också viktigt att folk vågar uttala sig. Därför kan det vara bra att bryta isen, till exempel genom att låta folk ”checka in”, ta en runda där alla får säga något – kanske vad de har för förväntningar eller något helt annat, som vad de har ätit till frukost. Har man väl sagt något är det lättare att säga något igen.

Man ska inte heller vara rädd för att avbryta den som brer ut sig. Om man har skrivit upp några punkter med vad man vill uppnå under mötet så är det lättare att avbryta utan att någon känner sig kränkt.

– Det viktiga är att skapa en god möteskultur. I en tid av digitalisering är det fysiska mötet ännu viktigare, och det gäller att vi tar vara på det, säger Zofi Holgerson. 

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter