Onsdag 21 mars

Lösningen: Möten med resultat

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

Foto: David Polberger

Ett fåtal som kommer med de flesta idéer – så ser det ut på många arbetsplatser. Men bara för att vissa är tysta betyder inte det att de inte har något att komma med. Det kan vara mötesklimatet som behöver förbättras, menar Hans Björkman, konsult inom utvecklingsprocesser på XLENT IT Management.

– De allra flesta har kunskap och erfarenhet som kan bidra till att utveckla verksamheten. Det viktiga är att få alla att komma med idéer. Om man känner delaktighet så blir man engagerad. Och engagemang driver resultat, säger han. 

Han tecknar en dyster bild av verkligheten: Forskning visar att vi använder 33 procent av mötestiden till det som mötet är avsett för. Om siffran ökade till 50 procent skulle det vara lika effektivt som att anställa ytterligare 20 procent personal.

– De här siffrorna är universella. Men egentligen borde förutsättningarna i Sverige för att etablera bra mötesformer vara bättre, det är ju inte så hierarkiskt här, säger han. 

Hur ser då drömmötet ut? Enligt Hans Björkman finns det grundläggande framgångsfaktorer: en blandning av individuellt och gemensamt arbete, att man går laget runt och har en avslutande gemensam diskussion. Det kan börja med något så enkelt som att alla får en stund för sig själva för att spåna fram tre idéer – som sedan tas vidare i gruppen. 

För att mötet ska bli meningsfullt krävs också en tydlig struktur. Mötet ska ha ett konkret syfte, en dagordning, någon ska skriva minnesanteckningar och mot slutet bör man gemensamt reflektera kring om man uppnått målet .

Det här skulle kunna låta som rena självklarheter, men är det långt därifrån. Det intygar Zofi Holgerson, teamcoach på den digitala byrån Ustwo, som jobbar med just mötesfacilitering och processdesign.

– Felet med många möten är att folk inte förstår varför de måste vara med. De känner sig inte tillräckligt berörda. 

Emellanåt stöter man på ett uttalat mötesförakt, åsikten att möten är slöseri med tid och en ”kan vi inte få jobba på riktigt i stället”-inställning. Precis som Hans Björkman säger Zofi Holgerson att ett tydligt syfte är viktigast. Mötet måste kännas relevant. På många arbetsplatser har man ersatt längre möten med snabba stand-ups där medarbetarna berättar vad de ska göra under dagen och vad de behöver hjälp med. Och även om man bokar en timmes möte kan gruppen vara effektiv och avsluta tidigare. Å ena sidan.

Å andra sidan kan det också vara bra att avsätta gott om tid så att deltagarna hinner komma till resultat. Att vara flexibel är bra. Är det någon punkt på agendan som är svår att lösa kan man boka in en ny tid och gå vidare till nästa.

– Det här är enkla och självklara saker, om vi tillämpar dem kan vi få till möten som är mer värdefulla, säger hon. 

Liksom Hans Björkman tycker Zofi Holgerson att en blandning av individuellt och gemensamt arbete underlättar för alla att komma till tals.

– Det är också viktigt att folk vågar uttala sig. Därför kan det vara bra att bryta isen, till exempel genom att låta folk ”checka in”, ta en runda där alla får säga något – kanske vad de har för förväntningar eller något helt annat, som vad de har ätit till frukost. Har man väl sagt något är det lättare att säga något igen.

Man ska inte heller vara rädd för att avbryta den som brer ut sig. Om man har skrivit upp några punkter med vad man vill uppnå under mötet så är det lättare att avbryta utan att någon känner sig kränkt.

– Det viktiga är att skapa en god möteskultur. I en tid av digitalisering är det fysiska mötet ännu viktigare, och det gäller att vi tar vara på det, säger Zofi Holgerson. 

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter