Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Lösningen: Graviddilemma

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

Illustration: Tove Hennix

När Anne von Porat sökte ett ekonomjobb på en klädkedja undrade arbetsgivaren om hon planerade att skaffa barn i framtiden.
– Jag tänkte att det bästa var att vara ärlig eftersom jag var gravid. Magen skulle ju växa och jag var rädd att de skulle bli sura, säger hon.

Så Anne von Porat valde att berätta. Hon fick dock inte det bemötande hon hade önskat.
– En annan chef ifrågasatte beslutet inför intervjuaren och mig, och undrade om de verkligen skulle anställa en gravid person, säger Anne von Porat och fortsätter:
– Att de ens ställde frågan tolkade jag som diskriminering. Man kan fråga sig varför de var nyfikna om de inte skulle ha informationen till något.

Under anställningsintervjun funderade inte Anne von Porat på om det hon blev utsatt för var lagligt eller inte. Hon ville bara gå den potentiella arbetsgivaren till mötes genom att vara så öppen som möjligt. Men i efterhand har hon sin åsikt klar.
– Det var först senare jag började tänka på det. Egentligen borde det vara olagligt att ställa frågan. Det är ju en privatsak, på samma sätt som vilken läggning man har, menar hon.

Hur ser det då ut juridiskt? Caroline Mitt-Holm, jurist på Diskrimineringsombudsmannen (DO), berättar att två lagar är viktiga att känna till: diskriminerings- och föräldraledighetslagen.
– Det är förbjudet att diskrimineraminera någon av skäl som har samband med kön. Dit hör graviditet. Enligt föräldraledighetslagen är det förbjudet att missgynna arbetssökande på grund av pågående eller planerad föräldraledighet.
– Vi får en del frågor om vad man får fråga vid anställningsintervjun, både från arbetsgivare som vill göra rätt, men framför allt från arbetssökande som upplever att de utsatts för diskriminering, säger Caroline Mitt-Holm.

Arbetsgivare ska behandla sökande likvärdigt. Den som frågar om graviditet kan i vissa fall kan göra sig skyldiga till trakasserier, alltså att ge uttryck för “förlöjligande eller nedvärderande generaliseringar”. Ett exempel är att fråga alla kvinnor om de planerar att vara mammalediga, men inte ställa samma fråga till sökande män. Men frågan i sig behöver inte vara olaglig.
– Att ställa en fråga behöver inte vara diskriminerande. Det avgörande är vad gör man med svaret, säger Caroline Mitt-Holm.

Den kanske tydligaste risken med att arbetsgivaren är alltför nyfiken är att den som är eller planerar att bli gravid helt enkelt väljs bort.
– Att missgynna någon på grund av graviditet är olagligt, det är diskriminering enligt diskrimineringsgrunden kön, säger Caroline Mitt-Holm.

Rekryteringar är komplexa, och många faktorer vägs in i beslutet om vem som ska anställas. Därför kan det vara svårt för en sökande att veta om barnplanerna varit en anledning till att hen valts bort.

Är det inte svårt att visa att man valts bort på grund av planerad graviditet?
– Jo, jag delar den bilden. Vi får in en del anmälningar om diskriminering där ord står mot ord.
Något som är till den arbetssökandes fördel i diskrimineringsmål är att det räcker med bevisning som gör det rimligt att anta att den sökande diskriminerats. Då går bollen över till arbetsgivaren.
– Om personen kan visa något som gör att man kan anta diskriminering går bevisbördan över till arbetsgivaren, som måste visa att diskriminering inte förekommit, berättar Caroline Mitt-Holm.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari

Annons

Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari

Annons

Lösningen : Exitsamtal

Nu vill företaget veta vad du tyckt om din tid hos dem. Vågar du verkligen vara ärlig, eller kommer det att ge dig dåligt rykte?
Illustration: Tove Hennix

Så ger du rätt respons under exitsamtalet

Du har sagt upp dig och det är dags för sista arbetsdagen. Nu vill företaget veta vad du tyckt om din tid hos dem. Vågar du verkligen vara ärlig, eller kommer det att ge dig dåligt rykte?

  • 13 december
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar