Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Lösningen: Graviddilemma

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

Illustration: Tove Hennix

När Anne von Porat sökte ett ekonomjobb på en klädkedja undrade arbetsgivaren om hon planerade att skaffa barn i framtiden.
– Jag tänkte att det bästa var att vara ärlig eftersom jag var gravid. Magen skulle ju växa och jag var rädd att de skulle bli sura, säger hon.

Så Anne von Porat valde att berätta. Hon fick dock inte det bemötande hon hade önskat.
– En annan chef ifrågasatte beslutet inför intervjuaren och mig, och undrade om de verkligen skulle anställa en gravid person, säger Anne von Porat och fortsätter:
– Att de ens ställde frågan tolkade jag som diskriminering. Man kan fråga sig varför de var nyfikna om de inte skulle ha informationen till något.

Under anställningsintervjun funderade inte Anne von Porat på om det hon blev utsatt för var lagligt eller inte. Hon ville bara gå den potentiella arbetsgivaren till mötes genom att vara så öppen som möjligt. Men i efterhand har hon sin åsikt klar.
– Det var först senare jag började tänka på det. Egentligen borde det vara olagligt att ställa frågan. Det är ju en privatsak, på samma sätt som vilken läggning man har, menar hon.

Hur ser det då ut juridiskt? Caroline Mitt-Holm, jurist på Diskrimineringsombudsmannen (DO), berättar att två lagar är viktiga att känna till: diskriminerings- och föräldraledighetslagen.
– Det är förbjudet att diskrimineraminera någon av skäl som har samband med kön. Dit hör graviditet. Enligt föräldraledighetslagen är det förbjudet att missgynna arbetssökande på grund av pågående eller planerad föräldraledighet.
– Vi får en del frågor om vad man får fråga vid anställningsintervjun, både från arbetsgivare som vill göra rätt, men framför allt från arbetssökande som upplever att de utsatts för diskriminering, säger Caroline Mitt-Holm.

Arbetsgivare ska behandla sökande likvärdigt. Den som frågar om graviditet kan i vissa fall kan göra sig skyldiga till trakasserier, alltså att ge uttryck för “förlöjligande eller nedvärderande generaliseringar”. Ett exempel är att fråga alla kvinnor om de planerar att vara mammalediga, men inte ställa samma fråga till sökande män. Men frågan i sig behöver inte vara olaglig.
– Att ställa en fråga behöver inte vara diskriminerande. Det avgörande är vad gör man med svaret, säger Caroline Mitt-Holm.

Den kanske tydligaste risken med att arbetsgivaren är alltför nyfiken är att den som är eller planerar att bli gravid helt enkelt väljs bort.
– Att missgynna någon på grund av graviditet är olagligt, det är diskriminering enligt diskrimineringsgrunden kön, säger Caroline Mitt-Holm.

Rekryteringar är komplexa, och många faktorer vägs in i beslutet om vem som ska anställas. Därför kan det vara svårt för en sökande att veta om barnplanerna varit en anledning till att hen valts bort.

Är det inte svårt att visa att man valts bort på grund av planerad graviditet?
– Jo, jag delar den bilden. Vi får in en del anmälningar om diskriminering där ord står mot ord.
Något som är till den arbetssökandes fördel i diskrimineringsmål är att det räcker med bevisning som gör det rimligt att anta att den sökande diskriminerats. Då går bollen över till arbetsgivaren.
– Om personen kan visa något som gör att man kan anta diskriminering går bevisbördan över till arbetsgivaren, som måste visa att diskriminering inte förekommit, berättar Caroline Mitt-Holm.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter