Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Lösningen: När övertid blivit norm

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

Illustration: Tove Hennix

Det är egentligen reglerat genom avtal och lagar, men på vissa arbetsplatser är gränserna mer flytande och organisationskulturen uppmuntrar de anställda att jobba över. Ofta är det frampressat av intern konkurrens. I en allt mer karriärinriktad och gränslös arbetsmarknad väljer därför många att lägga mer än 40 timmar i veckan på jobbet. Det kan vara det som gör skillnad när det är dags att ta nästa karriärsteg, ge lite mer i lön eller så är det helt enkelt ett måste för att hinna med alla arbetsuppgifter.

Advokatbyråerna är ofta en sådan plats för unga jurister. En arbetsuppgift som för en erfaren advokat kanske bara tar någon timme, kan för en ung jurist ta mycket längre tid. Övertid som de oftast måste lägga till för att hinna med. När Christel Bridal, ombudsman på Jusek, hade utbildat sig till jurist och var nyanställd på en advokatbyrå hade hon ingen möjlighet att jobba över som de andra.
– Jag hade ett litet barn så jag gick alltid hem klockan fem, jag satt nästan aldrig över, berättar hon.
Det ledde till att hon fick mycket kritik på den egna arbetsplatsen, vilket hon tog upp med sin arbetsgivare.
– Jag kan väl inte rå för att jag är så effektiv att jag är klar klockan fem, medan andra måste sitta till klockan åtta på kvällen – det säger ju mer om dem än om mig, sa jag kaxigt till min arbetsgivare. Vilket inte var populärt så klart.
– Det finns ingen anledning att sitta kvar bara för att det ska se ut på ett 
visst sätt, finns en underförstådd förväntan på att du ska vara på jobbet länge eller för att det är en del av kulturen på arbetsplatsen. Bara för att du sitter till klockan åtta eller tio på kvällen så betyder inte det att du faktiskt jobbar, fortsätter hon.

Det finns flera skäl till att dra tydliga gränser mellan arbete och fritid. Ju 
mer du jobbar desto mindre tid blir det över till återhämtning och risken för sämre hälsa och stressrelaterade sjukdomar ökar.
– Det kanske inte alltid är antalet timmar som är viktigt, utan hur man tar sig an dem. Gör man många saker samtidigt – och i tillägg hoppar alla pauser som fika, lunch och allt annat som är återhämtning – så är det förödande, säger Giorgio Grossi, forskningsansvarig och legitimerad psykoterapeut på Stressmottagningen i Stockholm.
Han har i många år jobbat med stress och utbrändhet och har flera förslag på hur man hanterar en stressig arbetssituation utan övertid.
– Ofta handlar det om otydlighet från arbetsledningens sida, att man inte har fått tillräckligt tydliga direktiv. Så be din chef om förtydliganden, säger Giorgio Grossi.

Eller varför inte be om hjälp eller avlastning?
– Många skäms över att be om hjälp, det finns någon norm att man inte ska göra det. Men att våga be om hjälp kan leda till ett bättre jobb långsiktigt, säger han.

Glöm inte heller bort dig själv under arbetet, tänk på att ta pauser, gå och hämta kaffe eller ta en kort promenad. Då får hjärnan vila och du har mer kraft och energi och kan jobba bättre efteråt.
– Vi behöver alla bli bättre på att varva aktivitet och återhämtning, säger Giorgio Grossi och pekar på att det i längden faktiskt kan leda till att du blir mer effektiv.
– Det viktiga är att ta en paus innan du ens börjar känna dig trött. Sedan finns det olika sorters trötthet. Är du fysiskt trött så behöver kroppen vila medan knoppen är väldigt pigg. Är du mentalt trött så är det huvudet som behöver vila och då kan det hjälpa med bara en mikropaus, släppa allt och fokusera på in och utandning. 

Att sätta gränser på jobbet kan till och med vara bra för karriären, konstaterar han.
– Det gäller ju också att ta hand om sig själv för att orka göra karriär.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter