Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Lösningen: När övertid blivit norm

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

Illustration: Tove Hennix

Det är egentligen reglerat genom avtal och lagar, men på vissa arbetsplatser är gränserna mer flytande och organisationskulturen uppmuntrar de anställda att jobba över. Ofta är det frampressat av intern konkurrens. I en allt mer karriärinriktad och gränslös arbetsmarknad väljer därför många att lägga mer än 40 timmar i veckan på jobbet. Det kan vara det som gör skillnad när det är dags att ta nästa karriärsteg, ge lite mer i lön eller så är det helt enkelt ett måste för att hinna med alla arbetsuppgifter.

Advokatbyråerna är ofta en sådan plats för unga jurister. En arbetsuppgift som för en erfaren advokat kanske bara tar någon timme, kan för en ung jurist ta mycket längre tid. Övertid som de oftast måste lägga till för att hinna med. När Christel Bridal, ombudsman på Jusek, hade utbildat sig till jurist och var nyanställd på en advokatbyrå hade hon ingen möjlighet att jobba över som de andra.
– Jag hade ett litet barn så jag gick alltid hem klockan fem, jag satt nästan aldrig över, berättar hon.
Det ledde till att hon fick mycket kritik på den egna arbetsplatsen, vilket hon tog upp med sin arbetsgivare.
– Jag kan väl inte rå för att jag är så effektiv att jag är klar klockan fem, medan andra måste sitta till klockan åtta på kvällen – det säger ju mer om dem än om mig, sa jag kaxigt till min arbetsgivare. Vilket inte var populärt så klart.
– Det finns ingen anledning att sitta kvar bara för att det ska se ut på ett 
visst sätt, finns en underförstådd förväntan på att du ska vara på jobbet länge eller för att det är en del av kulturen på arbetsplatsen. Bara för att du sitter till klockan åtta eller tio på kvällen så betyder inte det att du faktiskt jobbar, fortsätter hon.

Det finns flera skäl till att dra tydliga gränser mellan arbete och fritid. Ju 
mer du jobbar desto mindre tid blir det över till återhämtning och risken för sämre hälsa och stressrelaterade sjukdomar ökar.
– Det kanske inte alltid är antalet timmar som är viktigt, utan hur man tar sig an dem. Gör man många saker samtidigt – och i tillägg hoppar alla pauser som fika, lunch och allt annat som är återhämtning – så är det förödande, säger Giorgio Grossi, forskningsansvarig och legitimerad psykoterapeut på Stressmottagningen i Stockholm.
Han har i många år jobbat med stress och utbrändhet och har flera förslag på hur man hanterar en stressig arbetssituation utan övertid.
– Ofta handlar det om otydlighet från arbetsledningens sida, att man inte har fått tillräckligt tydliga direktiv. Så be din chef om förtydliganden, säger Giorgio Grossi.

Eller varför inte be om hjälp eller avlastning?
– Många skäms över att be om hjälp, det finns någon norm att man inte ska göra det. Men att våga be om hjälp kan leda till ett bättre jobb långsiktigt, säger han.

Glöm inte heller bort dig själv under arbetet, tänk på att ta pauser, gå och hämta kaffe eller ta en kort promenad. Då får hjärnan vila och du har mer kraft och energi och kan jobba bättre efteråt.
– Vi behöver alla bli bättre på att varva aktivitet och återhämtning, säger Giorgio Grossi och pekar på att det i längden faktiskt kan leda till att du blir mer effektiv.
– Det viktiga är att ta en paus innan du ens börjar känna dig trött. Sedan finns det olika sorters trötthet. Är du fysiskt trött så behöver kroppen vila medan knoppen är väldigt pigg. Är du mentalt trött så är det huvudet som behöver vila och då kan det hjälpa med bara en mikropaus, släppa allt och fokusera på in och utandning. 

Att sätta gränser på jobbet kan till och med vara bra för karriären, konstaterar han.
– Det gäller ju också att ta hand om sig själv för att orka göra karriär.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

 • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter