Lördag 21 oktober

Lösningen: När övertid blivit norm

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

Illustration: Tove Hennix

Det är egentligen reglerat genom avtal och lagar, men på vissa arbetsplatser är gränserna mer flytande och organisationskulturen uppmuntrar de anställda att jobba över. Ofta är det frampressat av intern konkurrens. I en allt mer karriärinriktad och gränslös arbetsmarknad väljer därför många att lägga mer än 40 timmar i veckan på jobbet. Det kan vara det som gör skillnad när det är dags att ta nästa karriärsteg, ge lite mer i lön eller så är det helt enkelt ett måste för att hinna med alla arbetsuppgifter.

Advokatbyråerna är ofta en sådan plats för unga jurister. En arbetsuppgift som för en erfaren advokat kanske bara tar någon timme, kan för en ung jurist ta mycket längre tid. Övertid som de oftast måste lägga till för att hinna med. När Christel Bridal, ombudsman på Jusek, hade utbildat sig till jurist och var nyanställd på en advokatbyrå hade hon ingen möjlighet att jobba över som de andra.
– Jag hade ett litet barn så jag gick alltid hem klockan fem, jag satt nästan aldrig över, berättar hon.
Det ledde till att hon fick mycket kritik på den egna arbetsplatsen, vilket hon tog upp med sin arbetsgivare.
– Jag kan väl inte rå för att jag är så effektiv att jag är klar klockan fem, medan andra måste sitta till klockan åtta på kvällen – det säger ju mer om dem än om mig, sa jag kaxigt till min arbetsgivare. Vilket inte var populärt så klart.
– Det finns ingen anledning att sitta kvar bara för att det ska se ut på ett 
visst sätt, finns en underförstådd förväntan på att du ska vara på jobbet länge eller för att det är en del av kulturen på arbetsplatsen. Bara för att du sitter till klockan åtta eller tio på kvällen så betyder inte det att du faktiskt jobbar, fortsätter hon.

Det finns flera skäl till att dra tydliga gränser mellan arbete och fritid. Ju 
mer du jobbar desto mindre tid blir det över till återhämtning och risken för sämre hälsa och stressrelaterade sjukdomar ökar.
– Det kanske inte alltid är antalet timmar som är viktigt, utan hur man tar sig an dem. Gör man många saker samtidigt – och i tillägg hoppar alla pauser som fika, lunch och allt annat som är återhämtning – så är det förödande, säger Giorgio Grossi, forskningsansvarig och legitimerad psykoterapeut på Stressmottagningen i Stockholm.
Han har i många år jobbat med stress och utbrändhet och har flera förslag på hur man hanterar en stressig arbetssituation utan övertid.
– Ofta handlar det om otydlighet från arbetsledningens sida, att man inte har fått tillräckligt tydliga direktiv. Så be din chef om förtydliganden, säger Giorgio Grossi.

Eller varför inte be om hjälp eller avlastning?
– Många skäms över att be om hjälp, det finns någon norm att man inte ska göra det. Men att våga be om hjälp kan leda till ett bättre jobb långsiktigt, säger han.

Glöm inte heller bort dig själv under arbetet, tänk på att ta pauser, gå och hämta kaffe eller ta en kort promenad. Då får hjärnan vila och du har mer kraft och energi och kan jobba bättre efteråt.
– Vi behöver alla bli bättre på att varva aktivitet och återhämtning, säger Giorgio Grossi och pekar på att det i längden faktiskt kan leda till att du blir mer effektiv.
– Det viktiga är att ta en paus innan du ens börjar känna dig trött. Sedan finns det olika sorters trötthet. Är du fysiskt trött så behöver kroppen vila medan knoppen är väldigt pigg. Är du mentalt trött så är det huvudet som behöver vila och då kan det hjälpa med bara en mikropaus, släppa allt och fokusera på in och utandning. 

Att sätta gränser på jobbet kan till och med vara bra för karriären, konstaterar han.
– Det gäller ju också att ta hand om sig själv för att orka göra karriär.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter