Fredag 19 januari

Lösningen: Föräldraledighet

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

Foto: Shutterstock

Ska du bli förälder? Grattis! Snart är det dags att vara ledigt från arbetet för att ta hand om barn. Men innan dess gäller det att ha god framförhållning, planera och prata med din arbetsgivare. Grundregeln är att du är skyldig att berätta om din planerade föräldraledighet minst två månader före ledighetens början eller så snart du vill och kan. Då ska du också meddela hur länge du tänker vara ledig.

– Du har rätt att vara hemma tills barnet är 18 månader, oavsett om du tar ut föräldrapenning eller inte, säger Emma Ehnmark Olséni, ombudsman på Jusek.

Innan föräldraledigheten kan du diskutera med din arbetsgivare om hur kontakten ska hållas och säkerhetsställa att du blir kallad till löne- och utvecklingssamtal. Om du vill kan du redan innan ledigheten ta upp vad som ska hända och vad du vill göra när du kommer tillbaka.

– Då kommer chefen ihåg dig och ser att du är positiv till att komma tillbaka. Det är trevligt att besöka dem på jobbet under ledigheten, försöka ha lite koll på vad som händer på arbetsplatsen – och via sociala medier kan du hålla dig uppdaterad kring vad som är på gång i din bransch.  

Enligt svensk lag får ingen missgynnas på grund av föräldraskap och föräldraledighet. Och den som är föräldraledig har många rättigheter. Utöver reglerna kring rätt till ledighet är föräldraledigheten också semestergrundande under de första 120 dagarna, eller 180 dagar för ensamstående föräldrar.

Om du funderar på att byta jobb under föräldraledigheten är det klokt att säkerhetsställa din rätt till pensionsavsättningar. Många kollektivavtal ger dig även rätt till föräldralön som fyller ut Försäkringskassans föräldrapenning. 

– Undersök vad just ditt kollektivavtal innehåller, men de flesta avtal har föräldralön i upp till sex månader, säger Emma Ehnmark Olséni.

Inför återgång efter ledigheten tipsar hon om att vara proaktiv.

– Visa att du är intresserad, positiv och mån om att komma tillbaka. Alla vinner på att hålla kontakten. Arbetsgivaren är ofta skyldig att kalla dig till lönesamtal, men att också bjuda in till julfesten, konferensen eller andra aktiviteter frivilligt kan betyda mycket för den som är föräldraledig – samtidigt som det är en positiv signal till kollegorna.

Angeli Sjöström Hederberg, samhällsentreprenör och författare med en bakgrund som karriärkonsult, anser att det är klokt att redan innan ledigheten visa framfötterna för sin arbetsgivare.

– Föreslå till exempel att du vill gå en kurs när du är tillbaka eller arbeta med nya projekt. Då minskar risken att din chef råkar glömma dig, säger hon.

Att samtidigt göra klart för arbetsgivaren att föräldraledigheten är en tid för att njuta av sitt barn är viktigt, menar hon.

– Att vara föräldraledig är ett heltidsjobb. Många arbetsgivare vill till exempel att du ska ha koll på mejlen, men då tycker jag att du ska säga ifrån och åtminstone under en viss tid av föräldraledigheten stänga av jobbet. Det är inte minst viktigt att män tar den fajten, då jag har sett att det är vanligare att män ställer upp under sin föräldraledighet.

Emma Ehnmark Olséni håller med:

– Att bli föräldrar är omvälvande och en chans att få en paus från arbetslivet. Glöm inte att njuta av ditt nya liv. Föräldraledigheten går snabbt och jag tycker att det är klokt att släppa jobbet. Men, med det sagt, kan det ändå vara trevligt att hålla sig lite uppdaterad. 

När det är dags att komma tillbaka är det klokt att berätta om dina förväntningar för chefen.

– Gör klart att du vill satsa på jobbet samtidigt som du berättar att du är en närvarande förälder som vill vara med på avslutningar och luciafiranden. Det förstår en modern arbetsgivare. Om inte tycker jag att du ska se dig om efter ett annat arbete där du både kan göra karriär och vara en närvarande förälder, säger Angeli Sjöström Hederberg. 

---

Experternas tips: 
”Planera i god tid och försök hålla kontakten med dem på arbetsplatsen”
Emma Ehnmark Olséni, ombudsman på Jusek:
"En föräldraledighet går snabbt. Njut av ditt barn och ditt föräldraskap, lägg jobbet lite åt sidan. Försök i stället att planera och tänka till innan du går på ledighet. Hur ska du vara ledig? 

Ta reda på om du och din partner har föräldralön från jobbet och fundera på hur det påverkar ert uttag av föräldrapenning. Undersök hur det är med pensionsavsättningar. Ska den som arbetar kompensera för pensionsavsättningar för den som är hemma? Fundera också på hur ni vill göra när barnet ska börja på förskolan och ni båda ska arbeta. Ska någon gå ned i tid? Eller kanske båda? 

Arbetsgivaren har också skyldigheter under din föräldraledighet. Exempelvis omfattas du normalt sett av lönerevision och ska kallas till lönesamtal och/eller utvecklingssamtal. Du får självklart inte missgynnas med anledning av ditt föräldraskap vare sig du är föräldraledig eller när du är tillbaka i tjänst."

”Ramla inte ned i deltidsfällan och var inte dumsnäll”
Angeli Sjöström Hederberg, samhälls-entreprenör och författare med bakgrund som karriärkonsult: 
"Att vara förälder och föräldraledig är lite dubbelt när det kommer till karriär och utveckling. Prata med din arbetsgivare för att få dem att förstå att du vill utvecklas professionellt samtidigt som du kan vabba och spendera lov med dina barn. Jag tror också att man ska våga säga att man önskar utveckling och karriär fast man har barn. Hitta ditt eget sätt men titta också normkritiskt på dina val. 

Om du går ned i tid, ramla inte ned i deltidsfällan, det vill säga att du gör samma arbete på kortare tid och med mindre lön. Fråga din chef vad du ska plocka bort när du går ned i tid. Prata också med din partner om hur ni ska kompensera för exempelvis en lägre pension. 

Det är lätt att bli karriärstressad av småbarnsåren men kom ihåg att det handlar om ett par år under ett helt arbetsliv. Det är en hårfin gräns mellan att vara lojal mot sin arbetsgivare och dumsnäll."

Foto: Privat

Från chef till skibum – vad hände sen?

En av de gångna årets mest lästa artiklar på tidningenkarriar.se handlade om Mats Erwald som bytte ut toppjobbet mot alptoppar och livet som skibum. Nu är han hemma igen. Karriär ställde frågan: hur gick det?

 • 18 januari

Jusek: Blåljusutredningen missar viktiga grupper

Yrkesgrupper med en avgörande funktion för rättssäkerheten lämnas utanför i blåljusutredningens förslag att införa blåljussabotage som ett nytt brott, menar förbundet. 

 • 18 januari

Annons

Förslag: Skärpt straff för grovt våld eller hot mot tjänsteman

I blåljusutredningens delbetänkande föreslås bland annat att blåljussabotage ska bli ett nytt brott. Samt att det lägsta straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.  

 • 17 januari

Min karriär : Mikael Ribbenvik

Foto: Pressbild

”Jobbet är ett av de mest stimulerande som finns”

I dag är han Migrationsverkets generaldirektör. Men karriären hade kunnat få ett abrupt slut när en nyanställd och nervös Mikael Ribbenvik råkade köra in i en betongvägg med myndighetens buss. Första dagen på jobbet.

 • 16 januari

Annons

Foto: Pressbild

”Intresset för Justitiapriset har blivit större”

Den 3 maj avgörs årets upplaga av Justitiapriset, som efter #metoo lägger större vikt vid de tävlande advokatbyråernas arbete mot sexuella trakasserier. "#Metoo har satt fokus på ett grundläggande problem i samhället", säger prisets grundare Louise Meijer. 

 • 12 januari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Ny omgång av Justitiapriset

Justitiapriset delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som jobbar bäst med jämställdhet. Nu har anmälan till årets upplaga öppnat.  

 • 9 januari
Foto: Shutterstock

Mest klickat under 2017

Nyutexaminerades löner, karriärbyten och myndighetsflyttar. Det är dags att se tillbaka på 2017. Här är några av de mest lästa artiklarna från Jusektidningen Karriärs arkiv. 

 • 8 januari

Mitt första jobb : Sunit Mehrotra

Foto: Privat

”Då lärde jag mig att sätta kunden i första rummet”

Sunit Mehrotra är grundare av reklambyrån King. Men karriären började som säljare på skidbutiken Reddevil. Här berättar han om tidiga minnen – och lärdomar – från arbetslivet. 

 • 22 december
Foto: Stressmottagningen / Shutterstock

Psykologen: Så laddar du om under ledigheten

Hur bär man sig åt för att komma tillbaka med nytt bränsle efter bara några veckors ledighet? Är det ens möjligt? Vi ställde frågan till Kerstin Jeding, legitimerad psykolog på Stressmottagningen. 

 • 21 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag arbetar sedan flera år på ett kommunalt bolag. I dagsläget är min fru hemma på föräldraledighet med vårt tredje barn. Tyvärr har hon blivit sjuk och har ibland inte möjlighet att vara själv hemma. För att klara vardagen måste jag vabba ibland ...

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter