Fredag 20 april

Lösningen: Föräldraledighet

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

Foto: Shutterstock

Ska du bli förälder? Grattis! Snart är det dags att vara ledigt från arbetet för att ta hand om barn. Men innan dess gäller det att ha god framförhållning, planera och prata med din arbetsgivare. Grundregeln är att du är skyldig att berätta om din planerade föräldraledighet minst två månader före ledighetens början eller så snart du vill och kan. Då ska du också meddela hur länge du tänker vara ledig.

– Du har rätt att vara hemma tills barnet är 18 månader, oavsett om du tar ut föräldrapenning eller inte, säger Emma Ehnmark Olséni, ombudsman på Jusek.

Innan föräldraledigheten kan du diskutera med din arbetsgivare om hur kontakten ska hållas och säkerhetsställa att du blir kallad till löne- och utvecklingssamtal. Om du vill kan du redan innan ledigheten ta upp vad som ska hända och vad du vill göra när du kommer tillbaka.

– Då kommer chefen ihåg dig och ser att du är positiv till att komma tillbaka. Det är trevligt att besöka dem på jobbet under ledigheten, försöka ha lite koll på vad som händer på arbetsplatsen – och via sociala medier kan du hålla dig uppdaterad kring vad som är på gång i din bransch.  

Enligt svensk lag får ingen missgynnas på grund av föräldraskap och föräldraledighet. Och den som är föräldraledig har många rättigheter. Utöver reglerna kring rätt till ledighet är föräldraledigheten också semestergrundande under de första 120 dagarna, eller 180 dagar för ensamstående föräldrar.

Om du funderar på att byta jobb under föräldraledigheten är det klokt att säkerhetsställa din rätt till pensionsavsättningar. Många kollektivavtal ger dig även rätt till föräldralön som fyller ut Försäkringskassans föräldrapenning. 

– Undersök vad just ditt kollektivavtal innehåller, men de flesta avtal har föräldralön i upp till sex månader, säger Emma Ehnmark Olséni.

Inför återgång efter ledigheten tipsar hon om att vara proaktiv.

– Visa att du är intresserad, positiv och mån om att komma tillbaka. Alla vinner på att hålla kontakten. Arbetsgivaren är ofta skyldig att kalla dig till lönesamtal, men att också bjuda in till julfesten, konferensen eller andra aktiviteter frivilligt kan betyda mycket för den som är föräldraledig – samtidigt som det är en positiv signal till kollegorna.

Angeli Sjöström Hederberg, samhällsentreprenör och författare med en bakgrund som karriärkonsult, anser att det är klokt att redan innan ledigheten visa framfötterna för sin arbetsgivare.

– Föreslå till exempel att du vill gå en kurs när du är tillbaka eller arbeta med nya projekt. Då minskar risken att din chef råkar glömma dig, säger hon.

Att samtidigt göra klart för arbetsgivaren att föräldraledigheten är en tid för att njuta av sitt barn är viktigt, menar hon.

– Att vara föräldraledig är ett heltidsjobb. Många arbetsgivare vill till exempel att du ska ha koll på mejlen, men då tycker jag att du ska säga ifrån och åtminstone under en viss tid av föräldraledigheten stänga av jobbet. Det är inte minst viktigt att män tar den fajten, då jag har sett att det är vanligare att män ställer upp under sin föräldraledighet.

Emma Ehnmark Olséni håller med:

– Att bli föräldrar är omvälvande och en chans att få en paus från arbetslivet. Glöm inte att njuta av ditt nya liv. Föräldraledigheten går snabbt och jag tycker att det är klokt att släppa jobbet. Men, med det sagt, kan det ändå vara trevligt att hålla sig lite uppdaterad. 

När det är dags att komma tillbaka är det klokt att berätta om dina förväntningar för chefen.

– Gör klart att du vill satsa på jobbet samtidigt som du berättar att du är en närvarande förälder som vill vara med på avslutningar och luciafiranden. Det förstår en modern arbetsgivare. Om inte tycker jag att du ska se dig om efter ett annat arbete där du både kan göra karriär och vara en närvarande förälder, säger Angeli Sjöström Hederberg. 

---

Experternas tips: 
”Planera i god tid och försök hålla kontakten med dem på arbetsplatsen”
Emma Ehnmark Olséni, ombudsman på Jusek:
"En föräldraledighet går snabbt. Njut av ditt barn och ditt föräldraskap, lägg jobbet lite åt sidan. Försök i stället att planera och tänka till innan du går på ledighet. Hur ska du vara ledig? 

Ta reda på om du och din partner har föräldralön från jobbet och fundera på hur det påverkar ert uttag av föräldrapenning. Undersök hur det är med pensionsavsättningar. Ska den som arbetar kompensera för pensionsavsättningar för den som är hemma? Fundera också på hur ni vill göra när barnet ska börja på förskolan och ni båda ska arbeta. Ska någon gå ned i tid? Eller kanske båda? 

Arbetsgivaren har också skyldigheter under din föräldraledighet. Exempelvis omfattas du normalt sett av lönerevision och ska kallas till lönesamtal och/eller utvecklingssamtal. Du får självklart inte missgynnas med anledning av ditt föräldraskap vare sig du är föräldraledig eller när du är tillbaka i tjänst."

”Ramla inte ned i deltidsfällan och var inte dumsnäll”
Angeli Sjöström Hederberg, samhälls-entreprenör och författare med bakgrund som karriärkonsult: 
"Att vara förälder och föräldraledig är lite dubbelt när det kommer till karriär och utveckling. Prata med din arbetsgivare för att få dem att förstå att du vill utvecklas professionellt samtidigt som du kan vabba och spendera lov med dina barn. Jag tror också att man ska våga säga att man önskar utveckling och karriär fast man har barn. Hitta ditt eget sätt men titta också normkritiskt på dina val. 

Om du går ned i tid, ramla inte ned i deltidsfällan, det vill säga att du gör samma arbete på kortare tid och med mindre lön. Fråga din chef vad du ska plocka bort när du går ned i tid. Prata också med din partner om hur ni ska kompensera för exempelvis en lägre pension. 

Det är lätt att bli karriärstressad av småbarnsåren men kom ihåg att det handlar om ett par år under ett helt arbetsliv. Det är en hårfin gräns mellan att vara lojal mot sin arbetsgivare och dumsnäll."

Foto: Shutterstock

Fler kvinnor än män får högre lön på nytt jobb

21 procent fler kvinnor än män höjer sin lön när de byter jobb enligt nya siffror från Trygghetsrådet. "Löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut", säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström.

 • 19 april

Saco-S vill förhandla om villkor vid omlokaliseringar

De statliga förhandlingsorganisationerna har lämnat in en framställan om förhandling till Arbetsgivarverket. Saco-S, Seko och OFR/S, P, O efterlyser en större förståelse för medarbetare när myndigheter omlokaliseras.

 • 18 april

Annons

Foto: Shutterstock/Jusek

Vårbudget: Jusek efterlyser mer pengar till rättsväsendet

Polisen får 200 miljoner extra för att bekämpa organiserad brottslighet och terror i regeringens vårbudget. Bra, men inte bra nog, menar Juseks ordförande Sofia Larsen.

 • 16 april
Foto: Shutterstock

Blandade känslor för aktivitetsbaserat kontor

För att trivas i ett aktivitetsbaserat kontor utan fasta platser ska man vara chef, arbeta mycket i grupp eller ha arbetsuppgifter som inte kräver så mycket koncentration. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • 13 april

Annons

Foto: Shutterstock

Lyckoforskningen kan ge nya perspektiv på välfärden

Att komplettera de traditionella, ekonomiska måtten med subjektivt välbefinnande har varit på tapeten i flera länder – bland annat i Sverige. Så, varför börjar blickarna att riktas mot lyckoforskningen – och vad kan vi lära av den? 

 • 12 april
Foto: Jusek

Jusek lanserar handbok om mentorskapsprogram

I dag släpps Kliv in – handbok för mentorskapsprogram för utrikesfödda, i vilken Juseks erfarenheter av att jobba med mentorskap samlas. "Vi vill med handboken underlätta för, och inspirera fler, arbetsgivare och organisationer att starta mentorskapsprogram för nyanlända", säger Charlotte Tarschys, biträdande samhällspolitisk chef på Jusek.

 • 10 april

Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. "Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan", säger han till TT.

 • 9 april
Foto: Pressbild

"Mitt samvete är min motor"

I snart tjugo år har hon varit verksam inom frågor som rör mänskliga rättigheter och CSR. Men Parul Sharma, rektor och vd för The Academy for Human Rights in Business, har inga planer på att sakta ned – snarare tvärtom. 

 • 5 april

Liten ökning för flexibla anställningar

Utvecklingen på arbetsmarknaden rör sig mot mer flexibla och uppdragsbaserade anställningar – men än dröjer det innan gigekonomin tar över. Det konstaterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet i en ny rapport.

 • 4 april
Foto: Shutterstock/pressbild

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

 • 3 april

Balans & livsstil : Återhämtning

Foto: Olof Holdar

"Ni hittar svar utanför policy och värdegrund"

Det här är min sista artikel i formatet Balans & livsstil i Jusektidningen Karriär. Jag vill därför ta tillfället i akt att inte ge er en mängd konkreta tips utan i stället reflektera kring bristen av återhämtning för hjärnan. Det är ett centralt problem i dagens diskussion om stress och psykisk ohälsa, skriver Fredrik Grythberg. 

 • 23 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter