Lördag 21 oktober

Lösningen: Medarbetarsamtal

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

Illustration: Jens Magnusson

Det ska vara ett utmärkt tillfälle att sitta ostört och prata med chefen. Men alla tycker inte att medarbetarsamtalet är den där unika möjligheten att utveckla sig själv. Många våndas och får handsvett bara över tanken på att konfronteras helt ensam med chefen.
– Vi måste avdramatisera det här med medarbetarsamtal. Kom förberedd till mötet så är det enklare att hålla fokus på det som det handlar om, säger Alexander Lindgren som är ombudsman på Jusek.
Men det är inte bara skräcken för att möta chefen ensam som kan göra att det känns jobbigt.
– Dels så finns det en ovana vid att sitta och prata och lyfta fram sig själv, dels så blir man utvärderad på ett sätt som man inte heller är van vid, förklarar han.

Medarbetarsamtalet är ett bra tillfälle att få veta vad som förväntas av dig som anställd. Det behöver inte bara vara målbilden eller de långsiktiga målen, utan handla mer konkret om vad man förväntas prestera. Detta har också en tydlig koppling till lönesamtalet som bör ske ungefär ett halvår senare och ha sin utgångspunkt i just medarbetarsamtalet.
– Arbetsgivarens förväntningar, och hur du utför ditt jobb i förhållande till dem, kan då tydligare kopplas till att motivera den framtida lönebilden, säger Alexander Lindgren.

Nyckeln till ett framgångsrikt medarbetarsamtal är förberedelser, både från medarbetarens och chefens sida. På många arbetsplatser finns det en mall som man kan följa och gå igenom före mötet.
– Är du förberedd så blir det alltid bättre. Var bara dig själv och tänk på vad du har gjort under året och vad du vill uppnå, säger han. 
Syftet med medarbetarsamtalen är bland annat att gå igenom de tidigare målen och sätta upp nya.
– Då gäller det att ha så korta och konkreta mål som möjligt, som både är realistiska och tidsatta, förklarar han.
– Och prata bara i jag-form: ”jag tycker att”, ”jag har gjort detta”. Var så konkret som det går för det handlar om dig, ditt jobb och ditt privatliv, betonar han.

Alexander Lindgren delar in medarbetarsamtalet i tre faser: före, under och efter. Och alla är lika viktiga.
– Förberedelser innan mötet, lugn och ro under och så uppföljning efter, för att inte glömma bort de mål som sattes upp, säger han.
Det är lättare att få till en bra och öppen dialog om det finns ett förtroende mellan chefen och medarbetaren. Men förtroende kommer inte bara av ett möte, utan är något som måste arbetas upp under hela året.
– Ha en löpande dialog, det skapar och bygger förtroende. Kommunikationen på en arbetsplats är viktigt, inte bara under medarbetarsamtalet, säger Alexander Lindgren.

På vissa arbetsplatser bakas medarbetarsamtal ihop med lönesamtal, vilket han inte rekommenderar. 
– Lönesamtalet handlar enbart om lön och medarbetarsamtalet om allt annat, i princip. Det är viktigt att separera dem, men det är också viktigt att man genom medarbetarsamtalet vet vad som krävs för att höja sin lön. 

---

Experternas tips:

Anna Rohlin Larsson, verksamhetschef på Stiftelsen Expo.
Hur ska man förbereda sig inför medarbetarsamtalet?
– Som chef har jag samma förväntningar som jag har på mig själv – var ordentligt förberedd. Ta del av dokument som du har till din hjälp och tänk över hur tiden sedan det senaste medarbetarsamtalet har varit.

– Se det som ett peppigt tillfälle där ni kan prata om hur ni gemensamt ska gå vidare för att ha roligt på jobbet och känna er stimulerade – och inte bara som kontroll och uppföljning. Ta plats, se det här som din chans att säga vad du önskar dig till din chef. Har du en bra chef så tar den emot det och uppskattar att du är ärlig.

Vilka fallgropar ska man akta sig för?
– En fallgrop kan vara att man sätter för luddiga mål, då blir det svårt att koppla dem till lönesamtalet. Jag tror också att det finns en risk för att man hastar igenom medarbetarsamtalet, både som medarbetare och chef, för att man inte ser värdet av det och vill ha det överstökat på grund av tidsbrist. Men man vinner i längden på att ha ett ordentligt samtal.

Elaine Eksvärd, författare och retorikexpert.
Hur ska man förbereda sig inför medarbetarsamtalet?
– Du ska gå igenom, och helst stolpa ner, det du vill ta upp. Dels ska du se till dina prestationer, och dels till det du saknar från din arbetsgivare.

– Det kan ju komma upp kritik under medarbetarsamtalet, och då är det bra att vara förberedd och kunna ge en rimlig förklaring även till det – det skapar tillit. Det är viktigt att du visar förståelse först och ger en förklaring efter det. En bra sak att tänka på när du förklarar är att inte säga ”jag gjorde fel, MEN…”, utan använda ordet samtidigt: ”jag gjorde fel, samtidigt…”.

– Tänk också på vad du har för kläder den dagen. Gå igenom din garderob och leta efter något som du både är bekväm i och som du känner ger dig pondus. Klädvalet säger mycket vid ett möte.

Vilka fallgropar ska man akta sig för?
– En fallgrop kan vara att man är dålig på att ta kritik, inte tar ansvar för sina misstag och spelar martyr. Om du inte tittar på dina misstag nyktert vinner du ingen tillit. 

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Lösningen : Spetskompetens

Illustration: Jens Magnusson

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

 • 28 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter