Onsdag 21 mars

Lösningen: Medarbetarsamtal

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

Illustration: Jens Magnusson

Det ska vara ett utmärkt tillfälle att sitta ostört och prata med chefen. Men alla tycker inte att medarbetarsamtalet är den där unika möjligheten att utveckla sig själv. Många våndas och får handsvett bara över tanken på att konfronteras helt ensam med chefen.
– Vi måste avdramatisera det här med medarbetarsamtal. Kom förberedd till mötet så är det enklare att hålla fokus på det som det handlar om, säger Alexander Lindgren som är ombudsman på Jusek.
Men det är inte bara skräcken för att möta chefen ensam som kan göra att det känns jobbigt.
– Dels så finns det en ovana vid att sitta och prata och lyfta fram sig själv, dels så blir man utvärderad på ett sätt som man inte heller är van vid, förklarar han.

Medarbetarsamtalet är ett bra tillfälle att få veta vad som förväntas av dig som anställd. Det behöver inte bara vara målbilden eller de långsiktiga målen, utan handla mer konkret om vad man förväntas prestera. Detta har också en tydlig koppling till lönesamtalet som bör ske ungefär ett halvår senare och ha sin utgångspunkt i just medarbetarsamtalet.
– Arbetsgivarens förväntningar, och hur du utför ditt jobb i förhållande till dem, kan då tydligare kopplas till att motivera den framtida lönebilden, säger Alexander Lindgren.

Nyckeln till ett framgångsrikt medarbetarsamtal är förberedelser, både från medarbetarens och chefens sida. På många arbetsplatser finns det en mall som man kan följa och gå igenom före mötet.
– Är du förberedd så blir det alltid bättre. Var bara dig själv och tänk på vad du har gjort under året och vad du vill uppnå, säger han. 
Syftet med medarbetarsamtalen är bland annat att gå igenom de tidigare målen och sätta upp nya.
– Då gäller det att ha så korta och konkreta mål som möjligt, som både är realistiska och tidsatta, förklarar han.
– Och prata bara i jag-form: ”jag tycker att”, ”jag har gjort detta”. Var så konkret som det går för det handlar om dig, ditt jobb och ditt privatliv, betonar han.

Alexander Lindgren delar in medarbetarsamtalet i tre faser: före, under och efter. Och alla är lika viktiga.
– Förberedelser innan mötet, lugn och ro under och så uppföljning efter, för att inte glömma bort de mål som sattes upp, säger han.
Det är lättare att få till en bra och öppen dialog om det finns ett förtroende mellan chefen och medarbetaren. Men förtroende kommer inte bara av ett möte, utan är något som måste arbetas upp under hela året.
– Ha en löpande dialog, det skapar och bygger förtroende. Kommunikationen på en arbetsplats är viktigt, inte bara under medarbetarsamtalet, säger Alexander Lindgren.

På vissa arbetsplatser bakas medarbetarsamtal ihop med lönesamtal, vilket han inte rekommenderar. 
– Lönesamtalet handlar enbart om lön och medarbetarsamtalet om allt annat, i princip. Det är viktigt att separera dem, men det är också viktigt att man genom medarbetarsamtalet vet vad som krävs för att höja sin lön. 

---

Experternas tips:

Anna Rohlin Larsson, verksamhetschef på Stiftelsen Expo.
Hur ska man förbereda sig inför medarbetarsamtalet?
– Som chef har jag samma förväntningar som jag har på mig själv – var ordentligt förberedd. Ta del av dokument som du har till din hjälp och tänk över hur tiden sedan det senaste medarbetarsamtalet har varit.

– Se det som ett peppigt tillfälle där ni kan prata om hur ni gemensamt ska gå vidare för att ha roligt på jobbet och känna er stimulerade – och inte bara som kontroll och uppföljning. Ta plats, se det här som din chans att säga vad du önskar dig till din chef. Har du en bra chef så tar den emot det och uppskattar att du är ärlig.

Vilka fallgropar ska man akta sig för?
– En fallgrop kan vara att man sätter för luddiga mål, då blir det svårt att koppla dem till lönesamtalet. Jag tror också att det finns en risk för att man hastar igenom medarbetarsamtalet, både som medarbetare och chef, för att man inte ser värdet av det och vill ha det överstökat på grund av tidsbrist. Men man vinner i längden på att ha ett ordentligt samtal.

Elaine Eksvärd, författare och retorikexpert.
Hur ska man förbereda sig inför medarbetarsamtalet?
– Du ska gå igenom, och helst stolpa ner, det du vill ta upp. Dels ska du se till dina prestationer, och dels till det du saknar från din arbetsgivare.

– Det kan ju komma upp kritik under medarbetarsamtalet, och då är det bra att vara förberedd och kunna ge en rimlig förklaring även till det – det skapar tillit. Det är viktigt att du visar förståelse först och ger en förklaring efter det. En bra sak att tänka på när du förklarar är att inte säga ”jag gjorde fel, MEN…”, utan använda ordet samtidigt: ”jag gjorde fel, samtidigt…”.

– Tänk också på vad du har för kläder den dagen. Gå igenom din garderob och leta efter något som du både är bekväm i och som du känner ger dig pondus. Klädvalet säger mycket vid ett möte.

Vilka fallgropar ska man akta sig för?
– En fallgrop kan vara att man är dålig på att ta kritik, inte tar ansvar för sina misstag och spelar martyr. Om du inte tittar på dina misstag nyktert vinner du ingen tillit. 

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter