Lördag 16 december

Lösningen: Medarbetarsamtal

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

Illustration: Jens Magnusson

Det ska vara ett utmärkt tillfälle att sitta ostört och prata med chefen. Men alla tycker inte att medarbetarsamtalet är den där unika möjligheten att utveckla sig själv. Många våndas och får handsvett bara över tanken på att konfronteras helt ensam med chefen.
– Vi måste avdramatisera det här med medarbetarsamtal. Kom förberedd till mötet så är det enklare att hålla fokus på det som det handlar om, säger Alexander Lindgren som är ombudsman på Jusek.
Men det är inte bara skräcken för att möta chefen ensam som kan göra att det känns jobbigt.
– Dels så finns det en ovana vid att sitta och prata och lyfta fram sig själv, dels så blir man utvärderad på ett sätt som man inte heller är van vid, förklarar han.

Medarbetarsamtalet är ett bra tillfälle att få veta vad som förväntas av dig som anställd. Det behöver inte bara vara målbilden eller de långsiktiga målen, utan handla mer konkret om vad man förväntas prestera. Detta har också en tydlig koppling till lönesamtalet som bör ske ungefär ett halvår senare och ha sin utgångspunkt i just medarbetarsamtalet.
– Arbetsgivarens förväntningar, och hur du utför ditt jobb i förhållande till dem, kan då tydligare kopplas till att motivera den framtida lönebilden, säger Alexander Lindgren.

Nyckeln till ett framgångsrikt medarbetarsamtal är förberedelser, både från medarbetarens och chefens sida. På många arbetsplatser finns det en mall som man kan följa och gå igenom före mötet.
– Är du förberedd så blir det alltid bättre. Var bara dig själv och tänk på vad du har gjort under året och vad du vill uppnå, säger han. 
Syftet med medarbetarsamtalen är bland annat att gå igenom de tidigare målen och sätta upp nya.
– Då gäller det att ha så korta och konkreta mål som möjligt, som både är realistiska och tidsatta, förklarar han.
– Och prata bara i jag-form: ”jag tycker att”, ”jag har gjort detta”. Var så konkret som det går för det handlar om dig, ditt jobb och ditt privatliv, betonar han.

Alexander Lindgren delar in medarbetarsamtalet i tre faser: före, under och efter. Och alla är lika viktiga.
– Förberedelser innan mötet, lugn och ro under och så uppföljning efter, för att inte glömma bort de mål som sattes upp, säger han.
Det är lättare att få till en bra och öppen dialog om det finns ett förtroende mellan chefen och medarbetaren. Men förtroende kommer inte bara av ett möte, utan är något som måste arbetas upp under hela året.
– Ha en löpande dialog, det skapar och bygger förtroende. Kommunikationen på en arbetsplats är viktigt, inte bara under medarbetarsamtalet, säger Alexander Lindgren.

På vissa arbetsplatser bakas medarbetarsamtal ihop med lönesamtal, vilket han inte rekommenderar. 
– Lönesamtalet handlar enbart om lön och medarbetarsamtalet om allt annat, i princip. Det är viktigt att separera dem, men det är också viktigt att man genom medarbetarsamtalet vet vad som krävs för att höja sin lön. 

---

Experternas tips:

Anna Rohlin Larsson, verksamhetschef på Stiftelsen Expo.
Hur ska man förbereda sig inför medarbetarsamtalet?
– Som chef har jag samma förväntningar som jag har på mig själv – var ordentligt förberedd. Ta del av dokument som du har till din hjälp och tänk över hur tiden sedan det senaste medarbetarsamtalet har varit.

– Se det som ett peppigt tillfälle där ni kan prata om hur ni gemensamt ska gå vidare för att ha roligt på jobbet och känna er stimulerade – och inte bara som kontroll och uppföljning. Ta plats, se det här som din chans att säga vad du önskar dig till din chef. Har du en bra chef så tar den emot det och uppskattar att du är ärlig.

Vilka fallgropar ska man akta sig för?
– En fallgrop kan vara att man sätter för luddiga mål, då blir det svårt att koppla dem till lönesamtalet. Jag tror också att det finns en risk för att man hastar igenom medarbetarsamtalet, både som medarbetare och chef, för att man inte ser värdet av det och vill ha det överstökat på grund av tidsbrist. Men man vinner i längden på att ha ett ordentligt samtal.

Elaine Eksvärd, författare och retorikexpert.
Hur ska man förbereda sig inför medarbetarsamtalet?
– Du ska gå igenom, och helst stolpa ner, det du vill ta upp. Dels ska du se till dina prestationer, och dels till det du saknar från din arbetsgivare.

– Det kan ju komma upp kritik under medarbetarsamtalet, och då är det bra att vara förberedd och kunna ge en rimlig förklaring även till det – det skapar tillit. Det är viktigt att du visar förståelse först och ger en förklaring efter det. En bra sak att tänka på när du förklarar är att inte säga ”jag gjorde fel, MEN…”, utan använda ordet samtidigt: ”jag gjorde fel, samtidigt…”.

– Tänk också på vad du har för kläder den dagen. Gå igenom din garderob och leta efter något som du både är bekväm i och som du känner ger dig pondus. Klädvalet säger mycket vid ett möte.

Vilka fallgropar ska man akta sig för?
– En fallgrop kan vara att man är dålig på att ta kritik, inte tar ansvar för sina misstag och spelar martyr. Om du inte tittar på dina misstag nyktert vinner du ingen tillit. 

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter