Lön & Pension

Här skriver vi om allt som har med din lön att göra, som lönestatistik, lönesamtal och löneanspråk. Dessutom sådant som är kopplat till lönen – till exempel föräldrapenning och föräldraledighet, a-kassa, semestertillägg, avgångsvederlag, pension (både tjänstepension och allmän pension), semester och semesterersättning.

Mer om lön & pension

Karriärstöd

Mycket vabb – sämre karriär

Vabbar du mycket blir det svårare att få en chefsposition, i synnerhet för män. Det visar en rapport från den fackliga centralorganisationen Saco.

Lön & Pension

Små skillnader i när män och kvinnor lämnar arbetslivet

Kvinnor kliver ur arbetslivet tidigare än män vilket bidrar till lägre pensioner – även om det är lönegapet som har störst betydelse för pensionsnivån. Det visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), skriven på uppdrag av Pensionsgruppen.

Foto: Shutterstock

Karriärstöd

Så kan utvecklingssamtalet bli en succé

Utvecklingssamtal kan, rätt använt, vara ett sätt att öka engagemang, stärka relationer och höja lönsamheten. Det menar affärsutvecklaren Sara Roos, som efter att själv blivit besviken efter flera utvecklingssamtal skrev en bok om hur de kan användas som strategiskt verktyg.

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

PTK: Lägre förtroende för privata pensionsrådgivare

Var tredje privatanställd tjänsteman har fått en mer negativ bild av privatrådgivare i pensions- och försäkringsbranschen under det senaste året, visar en undersökning från PTK. Juseks pensionsexpert Åsa Harvig Göthberg uppmanar de som känner sig osäkra att läsa på om pensionen.

Foto: Shutterstock

Lönespecial

Sju steg till ett lyckat lönesamtal

Dags för lönesamtal? Vi har samlat de bästa tipsen, som du kan använda dig av både innan, under och efter samtalet.

Så maxar du pensionen genom hela karriären

Lön & Pension

Ny på arbetsmarknaden: Kom igång tidigt – och kolla avtalen

Att börja jobba som ung lägger en bra grund för pensionen. – Varenda krona man får in tidigt är bra, konstaterar Anna Allerstrand på PTK.

Lön & Pension

Mitt i livet: Planera för familjen och livsekonomin

Karriären har tagit fart. Samtidigt bildar man familj, köper bostad och kanske bil. Under några år går livet i en rasande fart. – Man ska inte oroa sig för pensionen de där åren, säger Anna Allerstrand på PTK.

Lön & Pension

Om karriären förändras: Nya villkor ger nya förutsättningar

Mitt i livet så kommer erbjudandet om ett nytt jobb. Eller så viker hälsan och man blir sjukskriven. När livet förändras påverkas pensionen.

Lön & Pension

När pensionen närmar sig: Tid för förberedelse och reflektion

I 55-årsåldern är det dags att börja fundera på hur livet som pensionär ska bli. – Då hinner man förstå och ta reda på allt i god tid, säger Åsa Harvig Göthberg på Jusek.

Foto: Jens Magnusson

Fråga coachen

Hur påverkar en ny titel min lön?

Fråga: Jag har under fyra år varit ansvarig för min grupp. I samband med en omorganisation har ledningen beslutat att alla ska ha samma titlar för att platta till organisationen. Det innebär att jag ”på papper” blir degraderad. Men, jag kommer fortfarande att ha kvar samma arbetsuppgifter. Jag är rädd för att det här kommer att påverka min framtida löneutveckling. Vad ska jag tänka på när det är dags för lönesamtal?