Ledarskap

Nyheter om ledarskap

Karriärstöd

Roboten som själv letar kandidater

Effektivare och snabbare sökningar samtidigt som medarbetarna får mer tid att interagera med kandidater och kunder. Rekryteringsföretaget First Reserve har tagit fram en virtuell assistent baserad på artificiell intelligens – som inte låter sig påverkas av fördomar eller åsikter.

Ledarskap

Så behåller företagen talangerna

Hur ska arbetsgivare göra för att rekrytera nya talanger och få dem att stanna och växa i företaget? "Pensionsförsäkringar och gymkort är hygienfaktorer som måste finnas men det räcker inte för att få talanger att stanna", säger Henrik Uggla, docent i varumärkesstrategi.

Arbetsmiljö

Parter storsatsar på friska arbetsplatser

Parterna på det statliga avtalsområdet har inlett en femårig satsning för att förbättra arbetsmiljön och motverka ohälsa. Arbetet bedrivs inom ramen för Partsrådet. Redan i höst inleds de första konkreta insatserna på olika myndigheter.

Foto: Pressbild

Ledarskap

Kampen för demokratin lockade nya JK:n

Att få tillfälle att värna demokratin, rättssäkerheten och yttrandefriheten. Det var det som fick Mari Heidenborg att tacka ja till tjänsten som ny Justitiekansler.

Nyheter om ledarskap

Ledarskap

Jan Carlzon: "Det krävs modigare ledningar"

Den är kurslitteratur på Harvard Business School och förre presidenten Bill Clintons favoritbok. Trots att det gått 33 år sedan den skrevs är Jan Carlzons "Riv pyramiderna!" ständigt aktuell. Nu kommer ännu en svensk nyutgåva.

Foto: Shutterstock

Ledarskap

Ny undersökning: Ohälsa vanligt bland chefer

Stress och psykisk ohälsa är vanligt bland chefer, framför allt bland kvinnor inom offentlig sektor. Trots det fortsätter många chefer att jobba när de är sjuka, visar en ny undersökning från Saco.

Foto: Magnus Glans

Ledarskap

Koncernchefen som blev adept

Fryshuset Up & Coming Executive Program har syftet är att bredda synen på kompetens genom att låta streetsmarta personer bli mentorer åt chefer på den svenska arbetsmarknaden. Karriär träffade adepten Jens Henriksson, koncernchef för Folksamgruppen, och hans mentor Faje Gani, Nordenchef på Twitter.

Foto: Anders G Warne

Ledarskap

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

Nyheter för dig som är intresserad av ledarskap. Här finns bland annat tips från experter, färsk lönestatistik och information om hur du förbereder både medarbetarsamtal och lönesamtal. Kort och gott en resurs när det handlar om att utvecklas i din roll som chef eller ledare.

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?

Foto: Shutterstock

Byrån där generation Z står i centrum

För kommunikationsstrategerna och systrarna Helena och Johanna Engström är Z-värderingar ingenting nytt. Kanske inte så konstigt, eftersom de själva tillhör generationen.

Foto: Magnus Glans

Mer om ledarskap

Foto: Shutterstock

Ledarskap

Vill öka effektiviteten – Elon Musks 7 råd till anställda

I ett mejl till medarbetarna på elbilsföretaget Tesla ger Elon Musk sju råd som ska öka företagets effektivitet.

Foto: Jens Magnusson

Lön & Pension

Coachen: Hur påverkar en ny titel min lön?

Bernt Strömsholm, ombudsman på Jusek svarar på frågan: "Vad ska jag tänka på när det är dags för lönesamtal?"

Ledarskap

Högt betyg till chefers kommunikation

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet.

Foto: Pressbild

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. – Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor.