Karriärstöd

Under Karriärstöd samlar vi allt som hjälper dig i karriären – var du än befinner dig. Här hittar du information oavsett om du är i färd med att söka jobb, skriva ett personligt brev, bättra på ditt cv, förbereda intervjufrågor, starta företag, lägga upp planen inför lönesamtalet eller söka jobb utomlands. En samlingsplats för stöd i yrkeslivet, helt enkelt.

Konsten att hitta rätt i testdjungeln

Olika typer av tester blir allt vanligare i rekryteringssammanhang, och det kan handla om allt från rena IQ-tester till oseriösa frågeformulär som syftar till att beskriva den sökande som ett djur. Men hur effektiva är de här testerna och hur vet du om ett test är seriöst eller inte?

Nyheter

Karriärstöd

Hur hindrar jag vårljuset från att störa sömnen?

En läsare undrar hur man hindrar vårljuset från att störa sömnen. Kerstin Jeding, legitimerad psykolog, ger sina råd.

Karriärstöd

Mycket vabb – sämre karriär

Vabbar du mycket blir det svårare att få en chefsposition, i synnerhet för män. Det visar en rapport från den fackliga centralorganisationen Saco.

Foto: Shutterstock

Karriärstöd

Fem tips som ökar dina chanser på Linkedin

Du har bara tio sekunder på dig att göra intryck på en rekryterare via Linkedin, enligt yrkesnätverkets egna data. Jusektidningen Karriär ringde därför upp Erik Fors-Andrée, vd på karriärrådgivningsföretaget Cruited för att få tips om hur du som jobbsökande kan fånga rekryterarnas intresse.

Karriärstöd

5 missuppfattningar om nätverkande

Framstående ekonomiprofessorn Herminia Ibarra om missuppfattningarna kring professionellt nätverkande som kan hindra dig på vägen.

Foto: Shutterstock

Ledarskap

Vill öka effektiviteten – Elon Musks 7 råd till anställda

I ett mejl till medarbetarna på elbilsföretaget Tesla ger Elon Musk sju råd som ska öka företagets effektivitet.

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

Foto: Shutterstock

Karriärstöd

Så kan utvecklingssamtalet bli en succé

Utvecklingssamtal kan, rätt använt, vara ett sätt att öka engagemang, stärka relationer och höja lönsamheten. Det menar affärsutvecklaren Sara Roos, som efter att själv blivit besviken efter flera utvecklingssamtal skrev en bok om hur de kan användas som strategiskt verktyg.

Steg för steg:

Så maxar du semestern

Ledigheten är i antågande. Aram Seddigh, doktor i arbets- och organisationspsykologi, ger sina bästa tips för att få ut det mesta av årets semesterveckor.

Läs mer om karriärstöd

Ledarskap

Avhandling utmanar schablonbilden av företagsledare

Företagsledare i tillväxtföretag är inte alltid så handlingsorienterade och strukturerade som schablonbilden påstår. ”Det finns anledning att ifrågasätta de ideal som finns om hur framgång nås”, säger Jonas Fasth vid Handelshögskolan i Göteborg som skrivit en avhandling i ämnet.

Karriärstöd

"Se misstag som något värdefullt"

Det är för mycket fokus på framgång och för lite på misstagens betydelse i organisationer. Det hävdar författaren Pontus Bodelsson, som har valt att berätta om sina egna.

Foto: Ellika Henrikson

Karriärstöd

Det positiva med att tänka negativt

Att gå en kurs i negativt tänkande är bland det roligaste jag har gjort den senaste tiden, skriver Agnes Arpi i sin krönika.

Karriärstöd

Tre steg för att säga nej på jobbet

Har du svårt att säga nej till förfrågningar från chefer och kollegor? Här följer tre steg för att neka, utan att det blir personligt.