Rödljus på skrivbordet ledde till färre avbrott

Foto: Shutterstock

På en avdelning på ABB har man testat ett system med lampor som känner av hur upptagen någon är. De lyser grönt när det går bra att störa – och rött när personen är upptagen. Det har lett till högre produktivitet och färre avbrott, berättar teamleader Mikael Ohlsson, när Jusektidningen Karriär ringer upp för att kolla hur testet har gått.

Nu har ni provat lamporna i två år, märker ni någon skillnad?

– Ja, vi upplever att det är färre avbrott. När någon ser att den röda lampan är tänd respekteras det på ett helt annat sätt än förut och det är lugnare på kontoret. Dessutom hinner vi mer och blir färdiga fortare sedan vi fick lamporna, säger Mikael Ohlsson. 

Behövs det verkligen lampor, kan man inte bara säga att man är upptagen?

– Vi sitter i kontorslandskap och vissa, som till exempel mjukvaruprogrammerarna, behöver i bland jobba väldigt koncentrerat. Bara det att någon kommer fram och säger något kan räcka för att man ska tappa koncentrationen och måste så att säga ”starta om”. Vi tyckte att det här systemet verkade intressant och ville se om det kunde vara något för oss.

Finns det några nackdelar med lamporna?

– Inte mer än att de skulle behöva vidareutvecklas. Det vore bra om de kunde kopplas till hjärnaktivitet och ögonrörelser. Till exempel när det verkar som om jag bara sitter och stirrar på skärmen och inte gör något speciellt, fast jag i själva verket sitter och tänker. Det vore bra om den röda lampan tändes även då.