Arbetsmiljö

Nyheter

Arbetsmiljö

Efter valet: Oviss väntan på regeringskansliet

Söndagens jämna val innebär en oviss väntan även för nära 4 800 anställda på regeringskansliet.

Arbetsmiljö

Parter storsatsar på friska arbetsplatser

Parterna på det statliga avtalsområdet har inlett en femårig satsning för att förbättra arbetsmiljön och motverka ohälsa. Arbetet bedrivs inom ramen för Partsrådet. Redan i höst inleds de första konkreta insatserna på olika myndigheter.

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Test ska ge svar om ohälsa

Ett nytt webbaserat test framtaget av forskare vid Sahlgrenska akademien kan ge svar på om du riskerar utbrändhet eller annan stressrelaterad ohälsa.

Arbetsmiljö

Många känner obehag inför jobbet

En miljon svenskar känner några gånger per månad eller oftare obehag av att gå till jobbet. Det framgår av jobbhälsoindex för 2018.

Hot och våld vardag för rättsväsendets anställda

Var tredje Jusekmedlem som är anställd inom rättsväsendet och på vissa andra myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier under de senaste två åren. Var femte känner sig otrygg på jobbet.

När hot blir en del av vardagen

Foto: Sofia Sabel

Arbetsmiljö

Juristen: ”I brevet stod det att jag skulle dö”

När juristen Anton Konradsson kom hem från en jobbresa väntade ett anonymt brev på honom. "Det innehöll ett vitt pulver och ett meddelande om att jag skulle dö."

Arbetsmiljö

Barbro Jönsson: ”Den krypande otrygghetskänslan är det största hotet”

Tidigt på morgonen den 20 november 2007 exploderade en kraftig sprängladdning vid chefsåklagare Barbro Jönssons ytterdörr i Trollhättan. Det förändrade hennes liv.

Arbetsmiljö

Domaren: ”Jag kände direkt stark oro för mina barn”

Flera år efter att målet avgjorts hotades domaren Peter av en man som han varit med att besluta om tvångsvård för. "Jag blev rädd, framför allt för mina barns skull. De var ensamma hemma."

Läs mer

Arbetsmiljö

Kraftig ökning av hot mot Försäkringskassan

Anställda på Försäkringskassan utsätts för allt fler hot och trakasserier. Under de senaste fem åren har antalet incidenter ökat med nästan 175 procent.

Arbetsmiljö

Domare hotas i sociala medier

Hot och trakasserier i sociala medier är en allt vanligare del av många domares vardag. "Det gäller särskilt i samband med vissa uppmärksammade mål och är något som man måste ta på allvar", säger Fredrik Wersäll som varit president i Svea hovrätt.

Arbetsmiljö

Detta är arbetsgivarens ansvar

Hur ser arbetsgivarens ansvar ut när det gäller hot, våld och trakasserier i arbetet? Vi bad Juseks förbundsjurist Catharina Klåvus att reda ut vad som gäller.

Allt som rör din arbetsmiljö – såväl den fysiska som den psykosociala. Här hittar du artiklar om allt från öppna kontorslandskap och det flexibla arbetslivet, till samspelet på arbetsplatsen, stress samt balans och livsstil.

Nyheter

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Bäst resultat i tysta zonen på flexkontor

Att det finns områden för både koncentration och kommunikation, att dessa zoner är åtskilda och att det går smidigt att växla mellan arbetsplatser. Det är det viktigaste för hög produktivitet på aktivitetsbaserade kontor, visar en ny studie.

Arbetsmiljö

Myndighetsflytt: Ny överenskommelse om stöd till medarbetare

Anställda som berörs av en myndighetsflytt ska bland annat erbjudas coachande samtal i samband med att de ska besluta om sin fortsatta anställning. Det enligt en ny överenskommelse mellan Arbetsgivarverket och fackliga förhandlingsorganisationer inom staten.

Ledarskap

Ökad insikt om arbetsmiljöns betydelse

Förebyggande arbetsmiljöarbete prioriteras allt högre, men fortfarande saknar sju av tio chefer kunskaper om den psykosociala arbetsmiljön. Det visar Arbetsmiljöindikatorn som presenteras av organisationen Prevent.

Karriärstöd

Tre steg för att säga nej på jobbet

Har du svårt att säga nej till förfrågningar från chefer och kollegor? Här följer tre steg för att neka, utan att det blir personligt.

Granskning: Flyttröran

Flera hundra statliga jobb håller på att flyttas från Stockholm till övriga delar av Sverige. Färre än 15 medarbetare väntas i dagsläget flytta med, visar Jusektidningen Karriärs granskning av de senaste årens stora statliga flyttkarusell. Många väljer i stället att säga upp sig, med följden att viktig kompetens går förlorad.

Foto: Fredrik Karlsson

Arbetsmiljö

Johan valde att flytta med: ”Förutsättningarna är bättre här”

Till skillnad mot de flesta av sina kollegor valde utredaren Johan Jarelin att flytta med Konsumentverket från Stockholm till Karlstad. "Det har jag inte ångrat. Jag trivs mycket bra i Karlstad. Men det var turbulent när flyttbeskedet kom."

Foto: Magnus Glans

Arbetsmiljö

Karin valde att inte flytta med: ”Det är omöjligt för oss att flytta permanent”

Ingen av de anställda på Myndigheten för familjerätt och föräldraskaps­stöd följer med när myndigheten i sommar flyttar från Stockholm till Skellefteå. "Det är många som ­redan har slutat", säger juristen Karin Juhlén.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsmiljö

Ardalan Shekarabi: ”Staten ska ha en legitimitet i hela landet”

Civilminister Ardalan Shekarabi vill att fler statliga myndigheter lämnar Stockholms innerstad och flyttar ut till socialt utsatta områden: "Då förstärker man det positiva i dessa områden samtidigt som myndigheternas lokalkostnader sänks."

Ska din arbetsplats flytta?

Checklista för dig som är statligt anställd.

Jusek: "Inte bra sätt att hantera skattemedel"

Juseks förhandlingschef Lena Emanuelsson är kritisk till hur regeringen flyttar statliga myndigheter från en ort till en annan.

Nyheter

Arbetsmiljö

Stridsåtgärdsutredningen i malpåse

Regeringens stridsåtgärdsutredning hamnar i malpåse efter att arbetsmarknadens parter kommit överens i förra veckan.

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Mikropauser får oss att må bättre på jobbet

Att ta regelbundna mikropauser i en massagefåtölj kan öka välmåendet på jobbet på bara några veckor. Det visar en ny avhandling av Jasmin Müller, adjunkt i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde.

Foto: Tobias Regell/Camera Link

Arbetsmiljö

Ganska direkt började det hagla in hatmejl

Brottmåls­advokat Johan Eriksson står just nu i sitt livs största mål. "Största utmaningen är att det blir en juste rättegång, att alla invändningar är gjorda, att rätten har ett juste underlag och att den misstänkte har fattat alla moment. Då har jag skött min del i det hela."

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

Foto: Magnus Glans

Hon bjöd in 10 550 kollegor till föreläsning

Karolina Bäckström sprudlar av idéer kring hur man som förtroendevald kan bidra till en bättre arbetsplats – och hon lyckas förverkliga de flesta.