Arbetsmiljö

Nyheter

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Minskad sjukfrånvaro i staten

För första gången på sex år minskar sjukfrånvaron i staten. Det visar Statskontorets frånvarostatistik. Trots det fortsätter långtidsfrånvaron att öka.

Arbetsmiljö

Hot och våld vanligt på utsatta myndigheter

Var tredje Jusekmedlem inom rättsväsendet och på utsatta myndigheter har utsatts för hot eller våld de senaste två åren, visar en ny rapport.

Foto: Shutterstock

Ledarskap

Ny undersökning: Ohälsa vanligt bland chefer

Stress och psykisk ohälsa är vanligt bland chefer, framför allt bland kvinnor inom offentlig sektor. Trots det fortsätter många chefer att jobba när de är sjuka, visar en ny undersökning från Saco.

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Rödljus på skrivbordet ledde till färre avbrott

På en avdelning på ABB har man testat ett system med lampor som känner av hur upptagen någon är. De lyser grönt när det går bra att störa – och rött när personen är upptagen.

Allt som rör din arbetsmiljö – såväl den fysiska som den psykosociala. Här hittar du artiklar om allt från öppna kontorslandskap och det flexibla arbetslivet, till samspelet på arbetsplatsen, stress samt balans och livsstil.

Granskning: Flyttröran

Flera hundra statliga jobb håller på att flyttas från Stockholm till övriga delar av Sverige. Färre än 15 medarbetare väntas i dagsläget flytta med, visar Jusektidningen Karriärs granskning av de senaste årens stora statliga flyttkarusell. Många väljer i stället att säga upp sig, med följden att viktig kompetens går förlorad.

Foto: Fredrik Karlsson

Arbetsmiljö

Johan valde att flytta med: ”Förutsättningarna är bättre här”

Till skillnad mot de flesta av sina kollegor valde utredaren Johan Jarelin att flytta med Konsumentverket från Stockholm till Karlstad. "Det har jag inte ångrat. Jag trivs mycket bra i Karlstad. Men det var turbulent när flyttbeskedet kom."

Foto: Magnus Glans

Arbetsmiljö

Karin valde att inte flytta med: ”Det är omöjligt för oss att flytta permanent”

Ingen av de anställda på Myndigheten för familjerätt och föräldraskaps­stöd följer med när myndigheten i sommar flyttar från Stockholm till Skellefteå. "Det är många som ­redan har slutat", säger juristen Karin Juhlén.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsmiljö

Ardalan Shekarabi: ”Staten ska ha en legitimitet i hela landet”

Civilminister Ardalan Shekarabi vill att fler statliga myndigheter lämnar Stockholms innerstad och flyttar ut till socialt utsatta områden: "Då förstärker man det positiva i dessa områden samtidigt som myndigheternas lokalkostnader sänks."

Ska din arbetsplats flytta?

Checklista för dig som är statligt anställd.

Jusek: "Inte bra sätt att hantera skattemedel"

Juseks förhandlingschef Lena Emanuelsson är kritisk till hur regeringen flyttar statliga myndigheter från en ort till en annan.

Foto: Magnus Glans

Hon bjöd in 10 550 kollegor till föreläsning

Karolina Bäckström sprudlar av idéer kring hur man som förtroendevald kan bidra till en bättre arbetsplats – och hon lyckas förverkliga de flesta.

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

Fem härskartekniker – och vad du kan göra åt dem

Många har varit där någon gång: inte fått information, blivit förlöjligad eller osynliggjord i ett möte. Sara Berg och Rebecka Bohlin tipsar om några strategier för att motarbeta härskartekniker.

Andra har också läst

Foto: Tobias Regell/Camera Link

Arbetsmiljö

Ganska direkt började det hagla in hatmejl

Brottmåls­advokat Johan Eriksson står just nu i sitt livs största mål. "Största utmaningen är att det blir en juste rättegång, att alla invändningar är gjorda, att rätten har ett juste underlag och att den misstänkte har fattat alla moment. Då har jag skött min del i det hela."

Foto: Lieselotte van der Meijs

Arbetsmiljö

”Chefer måste börja skratta”

– Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen, säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

Foto: Shutterstock

Arbetsmiljö

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.