Fredag 20 april

Balans & livsstil: Återhämtning

"Ni hittar svar utanför policy och värdegrund"

Det här är min sista artikel i formatet Balans & livsstil i Jusektidningen Karriär. Jag vill därför ta tillfället i akt att inte ge er en mängd konkreta tips utan i stället reflektera kring bristen av återhämtning för hjärnan. Det är ett centralt problem i dagens diskussion om stress och psykisk ohälsa, skriver Fredrik Grythberg. 

Foto: Olof Holdar

Dagens tillvaro kräver ett snabbare tempo än någonsin, och ju mer vi ger oss hän ju mer förvirrade, spända och utmattade blir vi. Du kanske har märkt att många har bråttom per automatik. Samtidigt som flera funktioner i vår tillvaro uppmuntrar till att det ska gå snabbt; sms och mejl till exempel. Baksidan är att vi skickar mycket onödig och icke genomtänkt information som just skapar ”information overload”. Att utbyta information i dag är för lätt för vårt eget bästa.

Redan i det gamla bondesamhället pratade man om utmattning och trötthet, men då handlade det om kroppen. I dag handlar det om att våra hjärnor inte orkar med tempot och den konstanta stimulansen. En mängd studier visar att vi presterar sämre bara av att ha vår smartphone i närheten, eller av att ha mejlprogrammet öppet på datorn. Hjärnan är konstant redo för att något ska hända, en notifikation som piper till, ett mejl som kanske kommer.

Förr stängde man ner fabriken eller lämnade åkern för att äta lunch. När arbetsdagen var slut handlade fritid om att ta hand om hemmet eller att vila ut. I dag kan vi hoppa över lunchen och jobba vidare vid våra datorer. På väg hem kan vi fortsätta att läsa mejlen eller stimulera oss med appar och internet. Kolla bara på bussar eller tåg. Jag har räknat många gånger och det är alltid fler som håller på med mobilen än som inte gör det. Praktiskt kanske du tänker. Jovisst, men på bekostnad av att din hjärna inte får vila.

Arbetets gränser har suddats ut. Krav på tillgänglighet och service dygnet runt har ökat och sätter stor press på människor. Vi förväntar oss snabbhet i dag. Tekniken har skapat stora möjligheter, men den är ny för oss. Som arbetsgivare kan man inte bara ge alla tillgång och sedan inte vara tydlig med vad som förväntas och hur man kan prioritera och göra val för att behålla balansen i arbetsliv och privatliv. 

Antalet anmälda arbetssjukdomar på grund av bland annat hög arbetsbelastning har ökat med 70 procent på fyra år, enligt Arbetsmiljöverket. Samtidigt visar de årliga undersökningarna som Arbetsmiljöverket och SCB gör på svenska arbetsplatser att indikatorer på arbetsrelaterad stress ligger ganska stabilt över tid. Det kan låta anmärkningsvärt. Det kan dock vara en vägvisare för att stressande faktorer utanför arbetet påverkar vårt välbefinnande negativt och att livsstressen generellt har ökat.

Därför pratar många stressforskare om ett högt livstempo med många aktiviteter och höga krav på livsstil som en orsak till ökad livsstress och psykisk ohälsa. En konstant strid mot klockan när alla ska göra karriär samtidigt som man ska sköta om ett hem och en familj. Och många lever i en tillvaro där just självförverkligande, större lägenhet eller hus, fler prylar och den senaste mobilen är åtråvärda. Och då behöver vi jobba mer och tjäna mer. Och aldrig blir vi nöjda. 

Vår inblick i världen har expanderat. Media pumpar ut information om negativa händelser och problem. Det är ett faktum att det påverkar vår oro och våra tankar om tillvaron och livet. Våra tankar är inte bara här, i våra egna utmaningar, utan även i utvecklingen på andra sidan jordklotet.

Att ha fullt upp och gasa är helt ok om du bromsar och återhämtar dig lika mycket. Om du tar dig tid för reflektion och frågar kritiskt hur saker och ting går. Att se till att du återhämtar din hjärna är en av de viktigaste livsstilsfaktorerna i dag. Att stanna upp och bara vara här och nu.

Jag får ofta frågan om konkreta tips på hur man bäst stannar upp och varvar ner. Den här gången låter jag dig själv hitta svaren genom att börja diskutera vikten av återhämtning med kollegor, chef, vänner och familj. Ni har svaren utanför policy, värdegrunder och Google. 

Foto: Shutterstock

Fler kvinnor än män får högre lön på nytt jobb

21 procent fler kvinnor än män höjer sin lön när de byter jobb enligt nya siffror från Trygghetsrådet. "Löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut", säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström.

 • 19 april

Saco-S vill förhandla om villkor vid omlokaliseringar

De statliga förhandlingsorganisationerna har lämnat in en framställan om förhandling till Arbetsgivarverket. Saco-S, Seko och OFR/S, P, O efterlyser en större förståelse för medarbetare när myndigheter omlokaliseras.

 • 18 april

Annons

Foto: Shutterstock/Jusek

Vårbudget: Jusek efterlyser mer pengar till rättsväsendet

Polisen får 200 miljoner extra för att bekämpa organiserad brottslighet och terror i regeringens vårbudget. Bra, men inte bra nog, menar Juseks ordförande Sofia Larsen.

 • 16 april
Foto: Shutterstock

Blandade känslor för aktivitetsbaserat kontor

För att trivas i ett aktivitetsbaserat kontor utan fasta platser ska man vara chef, arbeta mycket i grupp eller ha arbetsuppgifter som inte kräver så mycket koncentration. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • 13 april

Annons

Foto: Shutterstock

Lyckoforskningen kan ge nya perspektiv på välfärden

Att komplettera de traditionella, ekonomiska måtten med subjektivt välbefinnande har varit på tapeten i flera länder – bland annat i Sverige. Så, varför börjar blickarna att riktas mot lyckoforskningen – och vad kan vi lära av den? 

 • 12 april
Foto: Jusek

Jusek lanserar handbok om mentorskapsprogram

I dag släpps Kliv in – handbok för mentorskapsprogram för utrikesfödda, i vilken Juseks erfarenheter av att jobba med mentorskap samlas. "Vi vill med handboken underlätta för, och inspirera fler, arbetsgivare och organisationer att starta mentorskapsprogram för nyanlända", säger Charlotte Tarschys, biträdande samhällspolitisk chef på Jusek.

 • 10 april

Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. "Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan", säger han till TT.

 • 9 april
Foto: Pressbild

"Mitt samvete är min motor"

I snart tjugo år har hon varit verksam inom frågor som rör mänskliga rättigheter och CSR. Men Parul Sharma, rektor och vd för The Academy for Human Rights in Business, har inga planer på att sakta ned – snarare tvärtom. 

 • 5 april

Liten ökning för flexibla anställningar

Utvecklingen på arbetsmarknaden rör sig mot mer flexibla och uppdragsbaserade anställningar – men än dröjer det innan gigekonomin tar över. Det konstaterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet i en ny rapport.

 • 4 april
Foto: Shutterstock/pressbild

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

 • 3 april

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter