Fredag 19 januari

Balans & livsstil: Stressdetox inför helgen

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

Foto: Olof Holdar

Att ta en mikropaus är ett sätt att tvärnita i stressen som många upplever veckorna före jul. Genom att släppa alla måsten, tankar och planer i några minuter kan du komma tillbaka till dig själv. Du ger dig själv tillåtelse och möjlighet att samla mental energi. I nuet finns en kraftfull energi och stillhet som många går miste om. Så ge dig själv chansen att trycka in en paus mellan alla aktiviteter som annars avlöser varandra.

Nedan hittar du ett 14-dagarsprogram med en tre minuter lång, nedvarvande uppgift per dag. Mitt tips är att sätta mobilen i flygplansläge, timern på tre minuter – så att du kan slappna av och inte behöver tänka på tiden – och sitta någonstans där andra inte kan störa dig. Ett alternativ är att räkna andetagen; du tar cirka 20–25 andetag på tre minuter.

11 december
Innan du går upp ur sängen på morgonen: Lägg dig på rygg med händerna på magen och öva på att andas med magen. Känn hur den reser sig och sjunker ihop. Känns det som om du inte har tid till det här? Tillåt dig själv att ha tre minuter.

12 december
Så snart som möjligt på morgonen, efter att du har gått upp, sträcker du armarna uppåt medan du andas in och böjer dig ner så du hänger med armarna mot fötterna på utandning. Böj knäna lite.

13 december
När du kommit till jobbet och kanske satt dig vid ditt skrivbord, fokusera på din andning och känn magens rörelser. Sitt med bra hållning så att du öppnar kroppen. Om du ska på möte direkt, hitta en lugn plats för att göra övningen i tre minuter. Eller gör den med kollegorna på mötet.  

14 december
Pausa i tre minuter mellan två valfria aktiviteter; kanske innan du går på lunch, ska in på ett möte eller börjar med en ny större uppgift. Se till att du tidigt på dagen bestämmer när du ska pausa. Annars finns det risk att du glömmer bort det. Kanske ska du sätta larmet på mobilen? 

15 december
Ta en lunchpromenad och stanna upp i tre minuter på någon plats, gärna i en park eller vid ett träd. Andas djupt och lugnt och släpp alla andra tankar. Var närvarande och titta på träd och natur. Ta in omgivningen och observera med acceptans. 

16 december & 17 december
Öva på att uppmärksamma din andning när du gör saker som att diska, duscha och klä på dig. Andas du snabbt och ytligt? Är du spänd i mage eller bröstkorg? Kan du andas djupare och lugnare och på så sätt ge dig själv energi och minska känslan av stress?

18 december
Sista veckan innan jul. Känner du dig stressad över allt som ska göras? Några minuter för att sätta dig och blunda har alla. Pausa tre minuter i samband med dagens transport hem från jobbet; på bussen eller tåget, innan du cyklar iväg, går från kontoret eller startar bilen. 

19 december
Vid en av dagens måltider (kan även vara om du tar en frukt eller en kopp kaffe) så stannar du upp innan du börjar äta/dricka. Fokusera på nästippen och luften som passerar när du andas in och ut. Kommer andra tankar så ta tillbaka fokus till nästippen och andningen.

20 december
Erinra dig en plats där du alltid känner dig harmonisk, kanske är det på landet, ett ställe du brukar resa till eller balkongen hemma. Blunda och visualisera denna plats under tre minuter. Var detaljerad och känn in känslan du har när du är där. Bestäm redan på morgon när du ska ta denna paus.

21 december
När du tar din första kopp kaffe eller te på morgonen på jobbet så drick med närvaro. Det innebär att känna den varma koppen mot läpparna, drycken som fyller din mun och sedan värmer din kropp. Lukta på drycken. Känn alla dofter och smaknyanser. Andas och var närvarande. 

22 december
Om du arbetar i dag så ska du släppa jobbet när du går hem. När allt är avslutat, datorn avstängd och du är klar för att gå: Blunda och visualisera att du släpper jobbet. Visualisera hur uppgifterna lämnar dig och hur semestern står framför dig. Andas lugnt och känn ett leende på läpparna. 

23 december
Titta tillbaka på alla övningar du har gjort och välj några att upprepa i dag. Du har kanske insett att mikropauser och att hitta din lugna, djupa andning i magen ger positiva effekter för att sänka stress och minska oro. 

24 december
Hur toppen eller halvbra din julafton än känns, så kan du alltid öka din medvetenhet om andningen och på så sätt hitta mer lugn, känna dig mer grundad och tryggare i dig själv. Om olika åsikter, konflikter eller stress uppkommer – gå till andningen direkt och se om du kan agera på ett sätt som ger mer lugn och inte trissar upp stämningen. 

Foto: Privat

Från chef till skibum – vad hände sen?

En av de gångna årets mest lästa artiklar på tidningenkarriar.se handlade om Mats Erwald som bytte ut toppjobbet mot alptoppar och livet som skibum. Nu är han hemma igen. Karriär ställde frågan: hur gick det?

 • 18 januari

Jusek: Blåljusutredningen missar viktiga grupper

Yrkesgrupper med en avgörande funktion för rättssäkerheten lämnas utanför i blåljusutredningens förslag att införa blåljussabotage som ett nytt brott, menar förbundet. 

 • 18 januari

Annons

Förslag: Skärpt straff för grovt våld eller hot mot tjänsteman

I blåljusutredningens delbetänkande föreslås bland annat att blåljussabotage ska bli ett nytt brott. Samt att det lägsta straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.  

 • 17 januari

Min karriär : Mikael Ribbenvik

Foto: Pressbild

”Jobbet är ett av de mest stimulerande som finns”

I dag är han Migrationsverkets generaldirektör. Men karriären hade kunnat få ett abrupt slut när en nyanställd och nervös Mikael Ribbenvik råkade köra in i en betongvägg med myndighetens buss. Första dagen på jobbet.

 • 16 januari

Annons

Foto: Pressbild

”Intresset för Justitiapriset har blivit större”

Den 3 maj avgörs årets upplaga av Justitiapriset, som efter #metoo lägger större vikt vid de tävlande advokatbyråernas arbete mot sexuella trakasserier. "#Metoo har satt fokus på ett grundläggande problem i samhället", säger prisets grundare Louise Meijer. 

 • 12 januari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Ny omgång av Justitiapriset

Justitiapriset delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som jobbar bäst med jämställdhet. Nu har anmälan till årets upplaga öppnat.  

 • 9 januari
Foto: Shutterstock

Mest klickat under 2017

Nyutexaminerades löner, karriärbyten och myndighetsflyttar. Det är dags att se tillbaka på 2017. Här är några av de mest lästa artiklarna från Jusektidningen Karriärs arkiv. 

 • 8 januari

Mitt första jobb : Sunit Mehrotra

Foto: Privat

”Då lärde jag mig att sätta kunden i första rummet”

Sunit Mehrotra är grundare av reklambyrån King. Men karriären började som säljare på skidbutiken Reddevil. Här berättar han om tidiga minnen – och lärdomar – från arbetslivet. 

 • 22 december
Foto: Stressmottagningen / Shutterstock

Psykologen: Så laddar du om under ledigheten

Hur bär man sig åt för att komma tillbaka med nytt bränsle efter bara några veckors ledighet? Är det ens möjligt? Vi ställde frågan till Kerstin Jeding, legitimerad psykolog på Stressmottagningen. 

 • 21 december

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag arbetar sedan flera år på ett kommunalt bolag. I dagsläget är min fru hemma på föräldraledighet med vårt tredje barn. Tyvärr har hon blivit sjuk och har ibland inte möjlighet att vara själv hemma. För att klara vardagen måste jag vabba ibland ...

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter