Fredag 20 april

Balans & livsstil: Stressdetox inför helgen

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

Foto: Olof Holdar

Att ta en mikropaus är ett sätt att tvärnita i stressen som många upplever veckorna före jul. Genom att släppa alla måsten, tankar och planer i några minuter kan du komma tillbaka till dig själv. Du ger dig själv tillåtelse och möjlighet att samla mental energi. I nuet finns en kraftfull energi och stillhet som många går miste om. Så ge dig själv chansen att trycka in en paus mellan alla aktiviteter som annars avlöser varandra.

Nedan hittar du ett 14-dagarsprogram med en tre minuter lång, nedvarvande uppgift per dag. Mitt tips är att sätta mobilen i flygplansläge, timern på tre minuter – så att du kan slappna av och inte behöver tänka på tiden – och sitta någonstans där andra inte kan störa dig. Ett alternativ är att räkna andetagen; du tar cirka 20–25 andetag på tre minuter.

11 december
Innan du går upp ur sängen på morgonen: Lägg dig på rygg med händerna på magen och öva på att andas med magen. Känn hur den reser sig och sjunker ihop. Känns det som om du inte har tid till det här? Tillåt dig själv att ha tre minuter.

12 december
Så snart som möjligt på morgonen, efter att du har gått upp, sträcker du armarna uppåt medan du andas in och böjer dig ner så du hänger med armarna mot fötterna på utandning. Böj knäna lite.

13 december
När du kommit till jobbet och kanske satt dig vid ditt skrivbord, fokusera på din andning och känn magens rörelser. Sitt med bra hållning så att du öppnar kroppen. Om du ska på möte direkt, hitta en lugn plats för att göra övningen i tre minuter. Eller gör den med kollegorna på mötet.  

14 december
Pausa i tre minuter mellan två valfria aktiviteter; kanske innan du går på lunch, ska in på ett möte eller börjar med en ny större uppgift. Se till att du tidigt på dagen bestämmer när du ska pausa. Annars finns det risk att du glömmer bort det. Kanske ska du sätta larmet på mobilen? 

15 december
Ta en lunchpromenad och stanna upp i tre minuter på någon plats, gärna i en park eller vid ett träd. Andas djupt och lugnt och släpp alla andra tankar. Var närvarande och titta på träd och natur. Ta in omgivningen och observera med acceptans. 

16 december & 17 december
Öva på att uppmärksamma din andning när du gör saker som att diska, duscha och klä på dig. Andas du snabbt och ytligt? Är du spänd i mage eller bröstkorg? Kan du andas djupare och lugnare och på så sätt ge dig själv energi och minska känslan av stress?

18 december
Sista veckan innan jul. Känner du dig stressad över allt som ska göras? Några minuter för att sätta dig och blunda har alla. Pausa tre minuter i samband med dagens transport hem från jobbet; på bussen eller tåget, innan du cyklar iväg, går från kontoret eller startar bilen. 

19 december
Vid en av dagens måltider (kan även vara om du tar en frukt eller en kopp kaffe) så stannar du upp innan du börjar äta/dricka. Fokusera på nästippen och luften som passerar när du andas in och ut. Kommer andra tankar så ta tillbaka fokus till nästippen och andningen.

20 december
Erinra dig en plats där du alltid känner dig harmonisk, kanske är det på landet, ett ställe du brukar resa till eller balkongen hemma. Blunda och visualisera denna plats under tre minuter. Var detaljerad och känn in känslan du har när du är där. Bestäm redan på morgon när du ska ta denna paus.

21 december
När du tar din första kopp kaffe eller te på morgonen på jobbet så drick med närvaro. Det innebär att känna den varma koppen mot läpparna, drycken som fyller din mun och sedan värmer din kropp. Lukta på drycken. Känn alla dofter och smaknyanser. Andas och var närvarande. 

22 december
Om du arbetar i dag så ska du släppa jobbet när du går hem. När allt är avslutat, datorn avstängd och du är klar för att gå: Blunda och visualisera att du släpper jobbet. Visualisera hur uppgifterna lämnar dig och hur semestern står framför dig. Andas lugnt och känn ett leende på läpparna. 

23 december
Titta tillbaka på alla övningar du har gjort och välj några att upprepa i dag. Du har kanske insett att mikropauser och att hitta din lugna, djupa andning i magen ger positiva effekter för att sänka stress och minska oro. 

24 december
Hur toppen eller halvbra din julafton än känns, så kan du alltid öka din medvetenhet om andningen och på så sätt hitta mer lugn, känna dig mer grundad och tryggare i dig själv. Om olika åsikter, konflikter eller stress uppkommer – gå till andningen direkt och se om du kan agera på ett sätt som ger mer lugn och inte trissar upp stämningen. 

Foto: Shutterstock

Fler kvinnor än män får högre lön på nytt jobb

21 procent fler kvinnor än män höjer sin lön när de byter jobb enligt nya siffror från Trygghetsrådet. "Löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut", säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström.

 • 19 april

Saco-S vill förhandla om villkor vid omlokaliseringar

De statliga förhandlingsorganisationerna har lämnat in en framställan om förhandling till Arbetsgivarverket. Saco-S, Seko och OFR/S, P, O efterlyser en större förståelse för medarbetare när myndigheter omlokaliseras.

 • 18 april

Annons

Foto: Shutterstock/Jusek

Vårbudget: Jusek efterlyser mer pengar till rättsväsendet

Polisen får 200 miljoner extra för att bekämpa organiserad brottslighet och terror i regeringens vårbudget. Bra, men inte bra nog, menar Juseks ordförande Sofia Larsen.

 • 16 april
Foto: Shutterstock

Blandade känslor för aktivitetsbaserat kontor

För att trivas i ett aktivitetsbaserat kontor utan fasta platser ska man vara chef, arbeta mycket i grupp eller ha arbetsuppgifter som inte kräver så mycket koncentration. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • 13 april

Annons

Foto: Shutterstock

Lyckoforskningen kan ge nya perspektiv på välfärden

Att komplettera de traditionella, ekonomiska måtten med subjektivt välbefinnande har varit på tapeten i flera länder – bland annat i Sverige. Så, varför börjar blickarna att riktas mot lyckoforskningen – och vad kan vi lära av den? 

 • 12 april
Foto: Jusek

Jusek lanserar handbok om mentorskapsprogram

I dag släpps Kliv in – handbok för mentorskapsprogram för utrikesfödda, i vilken Juseks erfarenheter av att jobba med mentorskap samlas. "Vi vill med handboken underlätta för, och inspirera fler, arbetsgivare och organisationer att starta mentorskapsprogram för nyanlända", säger Charlotte Tarschys, biträdande samhällspolitisk chef på Jusek.

 • 10 april

Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. "Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan", säger han till TT.

 • 9 april
Foto: Pressbild

"Mitt samvete är min motor"

I snart tjugo år har hon varit verksam inom frågor som rör mänskliga rättigheter och CSR. Men Parul Sharma, rektor och vd för The Academy for Human Rights in Business, har inga planer på att sakta ned – snarare tvärtom. 

 • 5 april

Liten ökning för flexibla anställningar

Utvecklingen på arbetsmarknaden rör sig mot mer flexibla och uppdragsbaserade anställningar – men än dröjer det innan gigekonomin tar över. Det konstaterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet i en ny rapport.

 • 4 april
Foto: Shutterstock/pressbild

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

 • 3 april

Balans & livsstil : Återhämtning

Foto: Olof Holdar

"Ni hittar svar utanför policy och värdegrund"

Det här är min sista artikel i formatet Balans & livsstil i Jusektidningen Karriär. Jag vill därför ta tillfället i akt att inte ge er en mängd konkreta tips utan i stället reflektera kring bristen av återhämtning för hjärnan. Det är ett centralt problem i dagens diskussion om stress och psykisk ohälsa, skriver Fredrik Grythberg. 

 • 23 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter