Torsdag 22 februari

Balans & livsstil: Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

Det digitala och flexibla arbetslivet utmanar begreppet arbetstid. Bärbara datorer och mejl i mobilen ger stora fördelar, men ställer också högre krav på vår förmåga att kontrollera hur mycket vi arbetar.
Nu när stämpelklockan är ett minne blott är det upp till oss att prioritera så att vi får tillräckligt med återhämtning. Att hela tiden vara på tå inför jobbsamtal och jobbmejl är en usel idé. Se till att ta reda på vad din arbetsgivare förväntar sig av dig och ta sedan fram papper och penna och följ mina tips. Och detta med just papper och penna – att skriva ner dina tankar och beslut är en av nycklarna för att komma till insikt, beslut och förändring. 

Skriv ner vad du lägger tid på
Genom att skriva ner hur mycket tid du 
lägger på olika aktiviteter under en vecka, kan du se om det du tycker är meningsfullt prioriteras. Gå igenom din lista, undersök vad som suger onödig tid och skapa en handlingsplan för hur du kan skapa bättre balans. 
Bor du i en familj så kan det vara en bra idé 
att göra det tillsammans. Om du googlar ”livshjulet” får du fram en modell för 
hur du klart och tydligt kan 
utvärdera olika delar 
av ditt liv. 

Var öppen för förändringar
Även om du innerst inne har bestämda 
åsikter om hur din vardag ska se ut och 
vad du ska hinna med – var beredd på 
förändringar som du inte kan påverka. 
Acceptera dem och lär dig hur du 
kan reagera, omvärdera och 
agera utifrån det. 

Hjälpas åt
Att hitta balans och att integrera arbete och fritid involverar andra människor. I en familj, men också bland vänner, kanske andra kan ställa upp med att hämta barn på förskola eller rasta hunden om du själv behöver eller vill prioritera annat. Hjälp varandra. Prata om det!

Ta en dag i taget
Ett tips är att inte spika vissa 
prioriteringar för långt i förväg, utan att ibland planera dag för dag. Varje dag kan du bestämma om en hög med e-post är viktigare än att äta lunch med en gammal gymnasiekompis, eller vice versa. Det måste finnas flexibilitet i ditt schema. 

Att älska jobbet är okej
Vissa älskar sina jobb, så mycket att de 
är villiga att spendera timmar på att utveckla sig själva och företaget. Om det gör dig glad att ta med din bärbara dator hem för att du 
känner att du gör skillnad i världen – eller bara för att du älskar arbetet – gör det! 
Var dock oerhört lyhörd för om det 
finns yttre eller inre prestationskrav 
som ligger bakom dina val. 

Hitta din egen rytm  
Forskare blir allt mer intresserade av den 
biologiska och personliga dygnsklockan, och de har upptäckt att när man är som mest kreativ, energisk och produktiv varierar mycket mellan olika människor. Tänk på hur dina egna energinivåer 
varierar under dagen. Om du är piggast på 
morgonen: försök att komma till kontoret tidigt.
Om du vaknar till liv efter klockan nio kanske du ska överväga att skapa ett mindre traditionellt arbetsschema. På så sätt kommer du inte känna att du slösar bort värdefull tid på jobbet. Självklart har 
inte alla en sådan flexibel arbetssituation. Du kan också använda powernaps för 
att få energi, undvika att dricka alkohol dagar 
innan du ska upp och jobba och hitta platser som ger dig energi. 

Du definierar balansen
Definitionen av vad balans i livet 
innebär varierar mellan individer. Titta på din livssituation i stället för 
att rätta dig efter normer och vad andra gör. Så länge du hittar lugn 
och glädje i ditt liv spelar det ingen roll om ditt schema ser 
annorlunda ut än 
någon annans.

Sovrummet är inte ett arbetsrum
Om du jobbar hemma bör du se till att inte göra det i sovrummet. Vår hjärna är smart och kopplar ihop platser och känslor. Om jobbet får dig att gå upp i varv kommer 
hjärnan ihåg det. Sovrummet ska inte uppfattas som en plats för 
arbete, utan för vila och 
återhämtning.

Prioritera
En av de svåraste utmaningarna 
med att uppnå balans i livet är att 
erkänna att man aldrig kommer att 
hinna med allt. Både stimuli och återhämtning – och inte bara i form av sömn – ska hinnas med under dygnets 24 timmar. 
Du kan inte prestera på topp inom alla 
områden under en längre tid. Så när 
du bestämt vad som är viktigt i ditt 
liv kan du välja och vraka bland 
det du prioriterar. Glöm resten!

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter