Söndag 24 september

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Balans & livsstil: Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

Det digitala och flexibla arbetslivet utmanar begreppet arbetstid. Bärbara datorer och mejl i mobilen ger stora fördelar, men ställer också högre krav på vår förmåga att kontrollera hur mycket vi arbetar.
Nu när stämpelklockan är ett minne blott är det upp till oss att prioritera så att vi får tillräckligt med återhämtning. Att hela tiden vara på tå inför jobbsamtal och jobbmejl är en usel idé. Se till att ta reda på vad din arbetsgivare förväntar sig av dig och ta sedan fram papper och penna och följ mina tips. Och detta med just papper och penna – att skriva ner dina tankar och beslut är en av nycklarna för att komma till insikt, beslut och förändring. 

Skriv ner vad du lägger tid på
Genom att skriva ner hur mycket tid du 
lägger på olika aktiviteter under en vecka, kan du se om det du tycker är meningsfullt prioriteras. Gå igenom din lista, undersök vad som suger onödig tid och skapa en handlingsplan för hur du kan skapa bättre balans. 
Bor du i en familj så kan det vara en bra idé 
att göra det tillsammans. Om du googlar ”livshjulet” får du fram en modell för 
hur du klart och tydligt kan 
utvärdera olika delar 
av ditt liv. 

Var öppen för förändringar
Även om du innerst inne har bestämda 
åsikter om hur din vardag ska se ut och 
vad du ska hinna med – var beredd på 
förändringar som du inte kan påverka. 
Acceptera dem och lär dig hur du 
kan reagera, omvärdera och 
agera utifrån det. 

Hjälpas åt
Att hitta balans och att integrera arbete och fritid involverar andra människor. I en familj, men också bland vänner, kanske andra kan ställa upp med att hämta barn på förskola eller rasta hunden om du själv behöver eller vill prioritera annat. Hjälp varandra. Prata om det!

Ta en dag i taget
Ett tips är att inte spika vissa 
prioriteringar för långt i förväg, utan att ibland planera dag för dag. Varje dag kan du bestämma om en hög med e-post är viktigare än att äta lunch med en gammal gymnasiekompis, eller vice versa. Det måste finnas flexibilitet i ditt schema. 

Att älska jobbet är okej
Vissa älskar sina jobb, så mycket att de 
är villiga att spendera timmar på att utveckla sig själva och företaget. Om det gör dig glad att ta med din bärbara dator hem för att du 
känner att du gör skillnad i världen – eller bara för att du älskar arbetet – gör det! 
Var dock oerhört lyhörd för om det 
finns yttre eller inre prestationskrav 
som ligger bakom dina val. 

Hitta din egen rytm  
Forskare blir allt mer intresserade av den 
biologiska och personliga dygnsklockan, och de har upptäckt att när man är som mest kreativ, energisk och produktiv varierar mycket mellan olika människor. Tänk på hur dina egna energinivåer 
varierar under dagen. Om du är piggast på 
morgonen: försök att komma till kontoret tidigt.
Om du vaknar till liv efter klockan nio kanske du ska överväga att skapa ett mindre traditionellt arbetsschema. På så sätt kommer du inte känna att du slösar bort värdefull tid på jobbet. Självklart har 
inte alla en sådan flexibel arbetssituation. Du kan också använda powernaps för 
att få energi, undvika att dricka alkohol dagar 
innan du ska upp och jobba och hitta platser som ger dig energi. 

Du definierar balansen
Definitionen av vad balans i livet 
innebär varierar mellan individer. Titta på din livssituation i stället för 
att rätta dig efter normer och vad andra gör. Så länge du hittar lugn 
och glädje i ditt liv spelar det ingen roll om ditt schema ser 
annorlunda ut än 
någon annans.

Sovrummet är inte ett arbetsrum
Om du jobbar hemma bör du se till att inte göra det i sovrummet. Vår hjärna är smart och kopplar ihop platser och känslor. Om jobbet får dig att gå upp i varv kommer 
hjärnan ihåg det. Sovrummet ska inte uppfattas som en plats för 
arbete, utan för vila och 
återhämtning.

Prioritera
En av de svåraste utmaningarna 
med att uppnå balans i livet är att 
erkänna att man aldrig kommer att 
hinna med allt. Både stimuli och återhämtning – och inte bara i form av sömn – ska hinnas med under dygnets 24 timmar. 
Du kan inte prestera på topp inom alla 
områden under en längre tid. Så när 
du bestämt vad som är viktigt i ditt 
liv kan du välja och vraka bland 
det du prioriterar. Glöm resten!

Foto: Shutterstock

Ledarskapet påverkas mer av ålder än kön

Det är betydligt större skillnad mellan yngre och äldre chefer, än mellan manliga och kvinnliga. Däremot skiljer sig de bakomliggande drivkrafterna åt, visar en studie från Göteborgs universitet.

 • 21 september

Fler än tidigare vill byta jobb

Intresset för att byta jobb har ökat under de senaste åren. I dag vill 71 procent av svenskarna som är mellan 40 och 55 år byta arbetsgivare eller yrkesroll, visar Folkuniversitetets Mitt-i-karriären Barometer.

 • 21 september

Annons

Ledarskap : Prata pengar

Foto: Susanne Kronholm

Konsten att prata pengar och prestation

Nöjd med lönen kan medarbetare vara utan att den är speciellt hög, visar en rapport från Jusek. Nyckeln är bland annat kommunikation och öppenhet. "Dialog på en arbetsplats är ovärderligt", säger Helena Wingemo, HR-chef på Ekonomistyrningsverket.

 • 18 september
Foto: Shutterstock

Få koll på inkorgen

Tar mejlen för mycket arbetstid i anspråk, eller svämmar den kanske helt enkelt över? Kristin Öster, psykologkandidat och tidigare ordförande i Sacos ungdomsförbund, ger sina bästa tips för en välfungerande inkorg.

 • 15 september

Annons

Foto: Shutterstock

Utbildning kan vara en förlustaffär

Av de länder som den internationella samarbetsorganisationen OECD granskar har Sverige lägst utbildningspremie. Det gör oss till ett av de länder där vidareutbildning är minst gynnsamt.

 • 14 september

Livet bakom fasaden : WE EFFECT

Foto: Dave Lemke

Han bistår i Vietnam

För fyra år sedan bestämde biståndsorganisationen We Effect att deras regionkontor för Asien skulle flyttas från Sverige till Vietnam. Magnus Persson fick ansvaret att dra igång det. Tillsammans med sina kollegor hjälper organisationen människor i fattigdom till ett bättre liv.

 • 12 september

Personal på Migrationsverket hotas under asylprocessen

Migrationsverkets personal i Stockholm utsätts för hot i sitt arbete, rapporterar SVT Nyheter som har gått igenom det senaste årets incidentrapporter. "Det vi ser en ökning av nu är en annan typ av hot mot medarbetare", säger huvudskyddsombudet Helena Liss till SVT.

 • 12 september

Oklart hur anställda berörs av Nordeas flytt

Det står nu klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Finland. Men exakt vad det betyder för de anställda är i nuläget för tidigt att avgöra.

 • 8 september

Arbetsmiljömyndighet ska inrättas i Gävle

En ny myndighet för arbetsmiljökunskap ska öppna 2018, det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om under budgetförhandlingarna. Ambitionen är att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet.

 • 8 september

Lösningen : Spetskompetens

Illustration: Jens Magnusson

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

 • 28 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb med likvärdigt ansvar, men med mer betalt och större möjlighet till utveckling. Egentligen vill jag stanna kvar där jag är eftersom jag trivs bra. Hur ska jag tänka – och hur tar jag upp det med min chef för att se om de kan matcha erbjudandet?

KRÖNIKAN

Det löste sig, trots allt

Mitt första möte med den akademiska världen var hetsigt. I alla fall från mitt håll. Även om jag hade extremt goda marginaler halvsprang jag från närmaste tunnelbanestation för att komma i tid till uppropet.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter