Torsdag 23 november

Balans & livsstil: Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

Det digitala och flexibla arbetslivet utmanar begreppet arbetstid. Bärbara datorer och mejl i mobilen ger stora fördelar, men ställer också högre krav på vår förmåga att kontrollera hur mycket vi arbetar.
Nu när stämpelklockan är ett minne blott är det upp till oss att prioritera så att vi får tillräckligt med återhämtning. Att hela tiden vara på tå inför jobbsamtal och jobbmejl är en usel idé. Se till att ta reda på vad din arbetsgivare förväntar sig av dig och ta sedan fram papper och penna och följ mina tips. Och detta med just papper och penna – att skriva ner dina tankar och beslut är en av nycklarna för att komma till insikt, beslut och förändring. 

Skriv ner vad du lägger tid på
Genom att skriva ner hur mycket tid du 
lägger på olika aktiviteter under en vecka, kan du se om det du tycker är meningsfullt prioriteras. Gå igenom din lista, undersök vad som suger onödig tid och skapa en handlingsplan för hur du kan skapa bättre balans. 
Bor du i en familj så kan det vara en bra idé 
att göra det tillsammans. Om du googlar ”livshjulet” får du fram en modell för 
hur du klart och tydligt kan 
utvärdera olika delar 
av ditt liv. 

Var öppen för förändringar
Även om du innerst inne har bestämda 
åsikter om hur din vardag ska se ut och 
vad du ska hinna med – var beredd på 
förändringar som du inte kan påverka. 
Acceptera dem och lär dig hur du 
kan reagera, omvärdera och 
agera utifrån det. 

Hjälpas åt
Att hitta balans och att integrera arbete och fritid involverar andra människor. I en familj, men också bland vänner, kanske andra kan ställa upp med att hämta barn på förskola eller rasta hunden om du själv behöver eller vill prioritera annat. Hjälp varandra. Prata om det!

Ta en dag i taget
Ett tips är att inte spika vissa 
prioriteringar för långt i förväg, utan att ibland planera dag för dag. Varje dag kan du bestämma om en hög med e-post är viktigare än att äta lunch med en gammal gymnasiekompis, eller vice versa. Det måste finnas flexibilitet i ditt schema. 

Att älska jobbet är okej
Vissa älskar sina jobb, så mycket att de 
är villiga att spendera timmar på att utveckla sig själva och företaget. Om det gör dig glad att ta med din bärbara dator hem för att du 
känner att du gör skillnad i världen – eller bara för att du älskar arbetet – gör det! 
Var dock oerhört lyhörd för om det 
finns yttre eller inre prestationskrav 
som ligger bakom dina val. 

Hitta din egen rytm  
Forskare blir allt mer intresserade av den 
biologiska och personliga dygnsklockan, och de har upptäckt att när man är som mest kreativ, energisk och produktiv varierar mycket mellan olika människor. Tänk på hur dina egna energinivåer 
varierar under dagen. Om du är piggast på 
morgonen: försök att komma till kontoret tidigt.
Om du vaknar till liv efter klockan nio kanske du ska överväga att skapa ett mindre traditionellt arbetsschema. På så sätt kommer du inte känna att du slösar bort värdefull tid på jobbet. Självklart har 
inte alla en sådan flexibel arbetssituation. Du kan också använda powernaps för 
att få energi, undvika att dricka alkohol dagar 
innan du ska upp och jobba och hitta platser som ger dig energi. 

Du definierar balansen
Definitionen av vad balans i livet 
innebär varierar mellan individer. Titta på din livssituation i stället för 
att rätta dig efter normer och vad andra gör. Så länge du hittar lugn 
och glädje i ditt liv spelar det ingen roll om ditt schema ser 
annorlunda ut än 
någon annans.

Sovrummet är inte ett arbetsrum
Om du jobbar hemma bör du se till att inte göra det i sovrummet. Vår hjärna är smart och kopplar ihop platser och känslor. Om jobbet får dig att gå upp i varv kommer 
hjärnan ihåg det. Sovrummet ska inte uppfattas som en plats för 
arbete, utan för vila och 
återhämtning.

Prioritera
En av de svåraste utmaningarna 
med att uppnå balans i livet är att 
erkänna att man aldrig kommer att 
hinna med allt. Både stimuli och återhämtning – och inte bara i form av sömn – ska hinnas med under dygnets 24 timmar. 
Du kan inte prestera på topp inom alla 
områden under en längre tid. Så när 
du bestämt vad som är viktigt i ditt 
liv kan du välja och vraka bland 
det du prioriterar. Glöm resten!

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter