Torsdag 22 februari

Balans & livsstil: Pigg på jobbet

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

Foto: Olof Holdar

Energi och ork är något vi behöver för att uppfatta och hantera tillvaron. Vissa uppgifter, som att ta beslut och att prioritera, tar mycket processutrymme i hjärnan; mental energi. Stillasittande arbete gör oss mentalt trötta, och bekymrar vi oss eller är stressade är fysiska känningar i form av spända axlar och huvudvärk vanligt. Den fysiska och mentala energin är i konstant symbios.

Varje individs energi och ork på-verkar den kollektiva energin på arbetsplatsen – den psykosociala arbetsmiljön; om kommunikationen känns öppen eller sluten, om det sociala klimatet känns glädjefyllt eller gnälligt. Men det handlar självklart också om hur arbetsgivaren skapar struktur och ramar utifrån olika behov. 

Fysisk energi
Att vara fysiskt aktiv och träna regelbundet är sätt att ge sig själv mer fysisk energi och bättre sömn. Det vet de flesta. Men det kan också skapa mer mental energi genom att träning ”hämmar” delar i hjärnan (amygdala) som aktiverar stressystemet och oron. Samtidigt växer andra delar som agerar som en stressbroms (hippocampus). Träning stärker frontalloben, hjärnans mest avancerade del där förmågor som koncentration, beslutsfattande och impulshämning finns. 

Chefen hälsar kort och snäsigt på dig på morgonen. Amygdala signalerar: ”Å nej vad har jag gjort för fel? Chefen gillar mig inte”. En bra fungerande frontallob (som alltså påverkas positivt av träning) säger: ”Chefen var lite kort. Hen har säkert sovit dåligt. Det har inget med mig att göra”. Du lägger energi på vettigare saker. 

Träning gör oss mer avslappnade i sinnet. Mer resistenta mot stress. Att uppmuntra och möjliggöra att stå upp och jobba på kontoret, promenera på lunchen och ta mikropauser gör under för den psykosociala arbetsmiljön. 

Mental energi – att skapa utrymme
När jag under mina föreläsningar om arbetsmiljöarbete frågar vad mental energi innebär så svarar många att det handlar om att känna sig lugn, pigg, inspirerad, kreativ och fokuserad. Vad betyder mental energi för dig?  

Det digitala, gränslösa arbetslivet gör att många känner att de aldrig är
lediga. En ny undersökning visar att åtta av tio chefer känner att de måste jobba över. Det är viktigare än någonsin att skapa utrymme för oss själva. Sinnesro. Mikropauser och meditation är
två metoder. 

Titta utanför din egen karta
Verkligheten existerar oberoende av oss, men hur vi uppfattar den är beroende av vår uppfattning. Låt mig förklara.

På en arbetsplats har vi uppfattningar om det mesta: vår egen grupp, den andra gruppen, olika professioner, chefer och medarbetare. När vi skapat vår uppfattning letar hjärnan efter förklaringar som matchar den. Vi människor tenderar att tycka om och försvara vår grupps uppfattningar och ignorera annat. 

Genom att ha ett öppet sinne skapas mentalt utrymme och energi för att lyssna på andra och utmana det man tror på. Att våga se utanför sin egen karta. Det finns två sidor: jag och andra. Men en tredje som vi lätt glömmer bort: vi. Genom att lösa upp mentala blockeringar i form av åsikter och låsta förväntningar skapas en arbetsplats med både acceptans och kreativitet. Och effektivitet, eftersom du lägger din energi på helheten och de gemensamma målen.

Tidigare artiklar

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter