Torsdag 23 november

Balans & livsstil: Pigg på jobbet

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

Foto: Olof Holdar

Energi och ork är något vi behöver för att uppfatta och hantera tillvaron. Vissa uppgifter, som att ta beslut och att prioritera, tar mycket processutrymme i hjärnan; mental energi. Stillasittande arbete gör oss mentalt trötta, och bekymrar vi oss eller är stressade är fysiska känningar i form av spända axlar och huvudvärk vanligt. Den fysiska och mentala energin är i konstant symbios.

Varje individs energi och ork på-verkar den kollektiva energin på arbetsplatsen – den psykosociala arbetsmiljön; om kommunikationen känns öppen eller sluten, om det sociala klimatet känns glädjefyllt eller gnälligt. Men det handlar självklart också om hur arbetsgivaren skapar struktur och ramar utifrån olika behov. 

Fysisk energi
Att vara fysiskt aktiv och träna regelbundet är sätt att ge sig själv mer fysisk energi och bättre sömn. Det vet de flesta. Men det kan också skapa mer mental energi genom att träning ”hämmar” delar i hjärnan (amygdala) som aktiverar stressystemet och oron. Samtidigt växer andra delar som agerar som en stressbroms (hippocampus). Träning stärker frontalloben, hjärnans mest avancerade del där förmågor som koncentration, beslutsfattande och impulshämning finns. 

Chefen hälsar kort och snäsigt på dig på morgonen. Amygdala signalerar: ”Å nej vad har jag gjort för fel? Chefen gillar mig inte”. En bra fungerande frontallob (som alltså påverkas positivt av träning) säger: ”Chefen var lite kort. Hen har säkert sovit dåligt. Det har inget med mig att göra”. Du lägger energi på vettigare saker. 

Träning gör oss mer avslappnade i sinnet. Mer resistenta mot stress. Att uppmuntra och möjliggöra att stå upp och jobba på kontoret, promenera på lunchen och ta mikropauser gör under för den psykosociala arbetsmiljön. 

Mental energi – att skapa utrymme
När jag under mina föreläsningar om arbetsmiljöarbete frågar vad mental energi innebär så svarar många att det handlar om att känna sig lugn, pigg, inspirerad, kreativ och fokuserad. Vad betyder mental energi för dig?  

Det digitala, gränslösa arbetslivet gör att många känner att de aldrig är
lediga. En ny undersökning visar att åtta av tio chefer känner att de måste jobba över. Det är viktigare än någonsin att skapa utrymme för oss själva. Sinnesro. Mikropauser och meditation är
två metoder. 

Titta utanför din egen karta
Verkligheten existerar oberoende av oss, men hur vi uppfattar den är beroende av vår uppfattning. Låt mig förklara.

På en arbetsplats har vi uppfattningar om det mesta: vår egen grupp, den andra gruppen, olika professioner, chefer och medarbetare. När vi skapat vår uppfattning letar hjärnan efter förklaringar som matchar den. Vi människor tenderar att tycka om och försvara vår grupps uppfattningar och ignorera annat. 

Genom att ha ett öppet sinne skapas mentalt utrymme och energi för att lyssna på andra och utmana det man tror på. Att våga se utanför sin egen karta. Det finns två sidor: jag och andra. Men en tredje som vi lätt glömmer bort: vi. Genom att lösa upp mentala blockeringar i form av åsikter och låsta förväntningar skapas en arbetsplats med både acceptans och kreativitet. Och effektivitet, eftersom du lägger din energi på helheten och de gemensamma målen.

Tidigare artiklar

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november

Balans & livsstil : Planera för välbefinnande

Foto: Olof Holdar

Planera in din hälsa i kalendern

Att ha en plan för sitt välbefinnande borde vara lika självklart som att planera sitt arbete, skriver Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg. Här är hans råd till dig som vill komma igång. 

 • 23 oktober
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter