Torsdag 22 februari

Balans & livsstil: Arbetsmiljö

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

Foto: Olof Holdar

1. Vi ska skapa möjligheter
Att ha kunskap om hälsosamma vanor är självklart en grund för att göra förändringar eller behålla en vana. Men utan rätt förutsättningar är kunskapen inte mycket värd. 

Att det finns möjlighet, tid och tillgänglighet, står för 40 procent av en beteendeförändring. Därför är det centralt för dig som arbetsgivare att skapa möjligheter för de anställda att följa de hälsoprogram som initieras. Det kan också handla om att motivera och möjliggöra för mentala resurser, att vara ”redo” för en viss förändring eller aktivitet. 

2. Vi ska rannsaka vår intention
Varför erbjuder företag friskvårdsbidrag och stegtävlingar? De flesta chefer har en förhoppning om, och förväntan på, att det till exempel ska minska kostnader för frånvaro, förändra beteenden, öka produktiviteten, förbättra testvärden (blodtryck, kondition och så vidare), öka lönsamheten eller bidra till en allmän positiv upplevelse av arbetsplatsen. 

Se till att rannsaka er intention; varför vill ni att personalen ska må bättre fysiskt, psykiskt och socialt? Att kommunicera mänskliga värden och omtanke skapar klart större engagemang än om medarbetare uppfattar hälsoinsatser som ett sätt att kunna pressa dem ännu mer.

3. Vi ska inte definiera hälsa
WHO:s definition av hälsa är ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning”. Och det kan innebära vitt skilda saker för olika individer. 

Alla har olika förutsättningar, värderingar, önskningar och mål. Någon kanske skulle må bra av att börja promenera, en annan av att gå till gymmet. En individ kan motiveras av att dra ner på något och en annan av att sluta helt. Vissa vill ha tydliga arbetstider, andra blir mindre stressade av flexibilitet. Låt varje individ definiera vad som ger dem en känsla av ett gott välbefinnande.  

4. Vi ska se utanför vår fysiska arbetsplats
För många är arbetslivet och den privata sfären sammanflätad på grund av dagens digitala arbetsmiljö. För de flesta arbetsgivare är hur mycket de ska lägga sig i personalens privatliv en ständig frågeställning. 

Men genom att se vad det finns för utmaningar när det gäller att få ihop vardagen hos de anställda, kan ni också se vad som skulle kunna vara värdefulla förmåner. Till exempel städhjälp till medarbetare med småbarn. Att minska på bördor som skapar stress i vardagen ger kraft att fokusera på arbetet och att återhämta sig på fritiden. 

5. Vi ska förstå effekterna
Arbetsmiljöarbete ska inte bara förankras hos ledning och chefer. Kompetensutveckla och utbilda för att denna grupp ska få förståelse för (både för sitt eget välbefinnande och sina medarbetares) vilka positiva effekter insatser kan ge. 

Ur förståelsen kan en vilja växa fram att låta välbefinnandet genomsyra allt från verksamhetsmål till vardagliga aktiviteter, arbetstider och relationer.  

6. Vi ska vara nyfikna
Ställ frågan ”Varför?” gång på gång. Varför är ni stressade? Varför har ni för hög arbetsbelastning? Varför har ni för dålig målstyrning? Varför stakar inte chefen ut vägen? Varför gör inte chefen detta? Jaha, hen har inte kunskap! 

Genom att arbetsgivaren inte tänker ut svaren själv utan i stället gör en gedigen behovsanalys, kan ni komma till botten med faktorer som skapar ohälsa. När ni tror att ni hittat svaret, fråga ”Varför?” igen från början till slut. Lägg ett pussel och se om ni behöver åtgärda problemet från flera håll.   

7. Vi ska inte göra allt
Att låta medarbetare inspirera sina kollegor skapar både förtroende och förståelse. Den som befinner sig mitt i vardagens uppgifter har koll på gruppens utmaningar.

Hitta olika medarbetare (ambassadörer) – som kan hantera stressen, är fysiskt aktiva, är glädjespridare, äter hälsosamt, får ihop livspusslet – och ge dem tid och budget att föreläsa eller initiera hälsoprojekt. Det här är en klassiker inom företagshälsovård, men också ett frustrerande åtagande om arbetsgivaren inte skapar tid. 

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter