Lördag 17 mars

Sverige behöver fler statistiker

Vi har aldrig varit så bra på att samla in och spara data som nu. Ändå utnyttjas inte denna källa till kunskap fullt ut i Sverige. Trots att vi har alla tekniska förutsättningar görs inte den avancerade analys som krävs för att ta de rätta besluten. Bristen på statistisk kompetens inom näringsliv, forskning och offentlig sektor gör att Sverige riskerar att bli omsprunget av andra länder på dagens konkurrensutsatta marknad.

Paradoxalt nog står samtidigt platserna på statistikutbildningarna tomma. Det är dags att staten och näringslivet inleder ett samarbete för att öka statistikkompetensen i Sverige!

Ny teknik gör det möjligt att samla in, lagra och bearbeta stora mängder data, vilket medför att kunskapen om hur man värderar och analyserar data blir alltmer central. Nu har också många svenska företag och organisationer insett detta och efterfrågan på personer med statistisk och analytisk kompetens ökar lavinartat. För den som har en statistisk utbildning finns lysande framtidsutsikter inom många spännande yrken; allt från databasanalytiker, utredare och verksamhetsanalytiker till specifika professioner såsom bioinformatiker.

Trots detta minskar utbildningen av kvalificerade statistiker i Sverige. Universiteten har svårt att få sökande till statistikutbildningarna. Dagens gymnasie- och högskolestudenter väljer hellre mer glamourösa ämnen som media och design. Allt fler gymnasieelever väljer också bort viktiga matematikkurser, vilket leder till att de inte är behöriga att söka statistikprogrammen. Antalet studenter från samhällsvetenskapliga och ekonomiska gymnasieprogram som har läst tillräckligt med matematik för att vara behöriga att söka till högskolans statistikerprogram har nästan halverats på tio år. År 2006 var det bara 80 personer i hela Sverige som tog en examen med statistik som huvudämne – av totalt 40 000 studenter som tog ut examen.

Prognoser från analysföretaget IDC visar att en stor andel företag kommer att börja arbeta med mer databaserad verksamhetsanalys de närmaste fem åren. I prognosen varnar IDC för konsekvenserna av den nuvarande bristen på analyskompetens i Sverige.

Situationen inom den offentliga sektorn är likartad. Av tradition har Sverige databaser av hög kvalitet, men vi har väldigt få som analyserar dem. I andra länder, såsom Storbritannien, finns ofta en hel del problem med hur data ska samlas in och organiseras. Däremot finns det fler statistiker som bearbetar och analyserar data.

I en ny utredning kritiserar EUs statistikorgan Eurostat Sverige för att inte utnyttja befintliga databaser tillräckligt för analyser. Eurostat pekar också ut den framtida bristen på personal med god statistikkompetens som ett prioriterat förbättringsområde för Sverige.

Statistik spelar en viktig roll i hela samhället. Politiska beslut föregås nästan alltid av statistiska utredningar. Inom affärsvärlden har kunddatabaser ett stort ekonomiskt värde och det går att konkurrera och tjäna pengar på att ha god kunskap om sina kunder. Statistisk analys tillämpas bland annat för att upptäcka skattebedrägerier och bidragsfusk, för att klarlägga klimatförändringar, för värdering av DNA-analyser inom rättsväsendet och inom många andra områden.

Vår åsikt är att skolminister Jan Björklund och högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg borde ge Skolverket och Högskoleverket i uppdrag att i samarbete med företrädare för näringslivet utveckla en strategi för att öka statistikkompetensen i Sverige. Vill vi ha en konkurrenskraftig industri, konkurrenskraftiga banker och en forskning som ligger i framkant så måste statistikkompetensen värderas upp. 

Det är dags att modernisera statistikutbildningen och föra in nya exempel och tillämpningar i utbildningen för att attrahera dagens studenter. Statistik i nya former behövs i såväl grundskolan och på gymnasiet som på de flesta högskole- och universitetsutbildningar.

Anders Grimvall,
professor i statistik på Linköpings universitet

Anders Hasselrot PhD,
Data Mining Manager och ordförande i HBOS-Lab Halifax Bank of Scotland

Catharina Svenningstorp,
ansvarig för Analys på SAS Institute

 

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars
Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Annons

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Jusek har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet.

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Annons

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Shutterstock

Tänk på det här om du vabbar

Vad gäller egentligen vid vård av sjukt barn och vad är viktigt att ha i åtanke vid "vobbande"? Juseks ombudsman Emma Ehnmark Olséni tipsar och ger råd.

 • 2 mars

Ledarskap : Utvecklingssamtal

Foto: Shutterstock/Pressbild

Så kan utvecklingssamtalet bli en succé

Utvecklingssamtal kan, rätt använt, vara ett sätt att öka engagemang, stärka relationer och höja lönsamheten. Det menar affärsutvecklaren Sara Roos, som efter att själv blivit besviken efter flera utvecklingssamtal skrev en bok om hur de kan användas som strategiskt verktyg. 

 • 1 mars
Foto: Shutterstock

PTK: Lägre förtroende för privata pensionsrådgivare

Var tredje privatanställd tjänsteman har fått en mer negativ bild av privatrådgivare i pensions- och försäkringsbranschen under det senaste året, visar en undersökning från PTK. Juseks pensionsexpert Åsa Harvig Göthberg uppmanar de som känner sig osäkra att läsa på om pensionen. 

 • 27 februari
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter