Torsdag 22 februari

Tema: #metoo

Jämställdhet på agendan

Från 14 till 23 procent kvinnor bland delägarna på tre år. Advokatbyrån Delphi startade sitt strategiska jämställdhetsarbete 2014 och det har gett resultat. Nu ökar de takten.
– Vi har avgett ett löfte till medarbetarna att vi intensifierar arbetet 2018, säger Frida Rydin, administrativ chef.

Det är fyra dagar till julafton, en gråblöt onsdag när solen lyser med sin frånvaro. Frida Rydin, administrativ chef och personalansvarig, hinner egentligen inte nu i julstressen men klämmer ändå in en intervju med Karriär om byråns jämställdhetsarbete. Frågan har fått ökad tyngd efter #medvilkenrätt-uppropet, och kan de bidra med något så vill de.

Juristbranschen är inte precis känd för att vara jämställd, snarare tvärtom. När Allbrightstiftelsen 2014 gav ut sin rapport Kvinnor arbetar, män gör karriär var Gärde Wesslau den mest jämställda byrån med 22 procent kvinnor bland delägarna. Delphi låg då på 14 procent. I dag är 23 procent av byråns delägare kvinnor och bland juristerna, delägarna borträknade, är andelen kvinnor 56 procent. Så visst blir det bättre, men det är en ständig kamp: 

– Det är en utmaning för oss som för många andra byråer, vi tappar seniora kvinnor som hellre går vidare till exempelvis bolag, säger hon.

Byrån belönades med Justitiapriset för sitt jämställdhetsarbete 2017, vilket Frida Rydin ser som ett kvitto på att de är på rätt väg.

I januari startade de även ett nytt program för dem som varit på byrån i fem till sju år där de skolas in i affärsmannaskap, sälj och projektledning. Just för att behålla seniora jurister. 

– Efter fem år börjar det bli dags att bygga en egen klientstock som konsult och det känns ovant och lite läskigt för många, säger Frida Rydin.

Hon vet att de är på rätt spår efter-som de noggrant exitintervjuar medarbetare som lämnar byrån:

– Vi kartlägger och för statistik över varför folk slutar. Jag tror på att mäta och studera och vidta åtgärder utifrån den kunskapen.

Allbrightstiftelsens rapport 2014 visade på en enorm ojämställdhet i juristbranschen och insatserna för att förändra lyste med sin frånvaro. Kåren utnämndes till ”Sveriges mest konservativa”.

– Det skapade lite turbulens i branschen. Vi tog naturligtvis det på allvar, berättar Frida Rydin.

Delphi startade en jämställdhetsgrupp där medmedarbetare från olika nivåer och med olika funktioner på byrån deltar för att hitta lösningar för bättre jämställdhet. I dag är frågan en naturlig punkt på såväl delägar- som personal-
möten. Arbetet ger resultat, tycker hon.

– Det är till exempel inte lätt att jobba deltid i det här yrket, men vi har hittat sätt att jobba deltid även som counsels.

De gick med i det byrågemensamma initiativet Level the playing field för ökad mångfald. Flera byråer har fortsatt
att träffas efter programmets slut, i februari är det ”återträff” på Maqs. Föreläsningar och utbildningar i jämställdhet har förstås förekommit en tid för alla medarbetare, men i synnerhet för rekryterande chefer och jämställdhetsgruppen.

– Också om varför vi vill ha en jämställd arbetsplats. Att det är en lönsamhetsfråga, betonar Frida Rydin.

Reaktionerna på #medvilkenrätt har varit starka på byrån.

– Vi i ledningsgruppen har tydligt kommunicerat att vi står bakom det, gruppcheferna har i sin tur pratat med sin personal. Vi har också tagit in en jämställdhetskonsult för att göra en nulägesanalys genom en anonym enkätundersökning. 

Med det resultatet som underlag ska de lägga en ny handlingsplan.

– Det kan ju finnas en jargong som vissa kvinnor känner sig obekväma med, säger hon.

– Ändå uppfattar jag det som att vi har ett väldigt öppet klimat. Folk kommer och pratar med mig om alla möjliga önskemål.

Ett annat mer handfast verktyg för att hålla balansen mellan arbete och familjeliv är Delphis stoppljussystem:

– Det hjälper vår staffingansvarig att fördela arbetet jämnare mellan våra jurister. Varje vecka går man igenom varje enskild jurists arbetssituation och medarbetarna får kommunicera om man för tillfället är ”grön, gul eller röd”. Och vi bokar till exempel inte möten efter 17.00 slentrianmässigt, säger Frida Rydin, som tror att just traditionella arbetsförhållanden med hög prestation och ständig tillgänglighet är en bov i dramat: 

– Det är en utmaning i konsultbranschen, det är ju klienterna som styr vår tid och hög tillgänglighet är en viktig faktor för dem. Det är inte alltid vi lyckas, men vi pratar om det för att kunna jobba med det.

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter