Torsdag 22 februari

Tema: #metoo

5 riskfaktorer när det gäller sexuella trakasserier

1. Osäkra anställningar och arbetsvillkor. 

Om en del av medarbetarna har sämre arbetsvillkor eller osäkrare anställningar än andra skapas en maktobalans där osunda beroendeförhållanden kan växa fram.

– Det är inte bara risk för att sexuella trakasserier förekommer, utan också att utsatta inte vågar anmäla, säger Elin Hjelte, sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Jusek.

2. Hierarkiska maktstrukturer.
En riskfaktor är en tydligt hierarkisk arbetsplats, eftersom det ofta göder härskartekniker.

– Sexuella trakasserier kan handla om maktmissbruk för att själv klättra i karriären, när män känner sig hotade av kvinnor karriärmässigt, säger Elin Hjelte.

Eller, fortsätter hon, när män med makt och position blir ratade av (ofta yngre) kvinnor vid inviter.

3. Alla aktiviteter där alkohol är inblandade, liksom övernattningar.
Övernattningar tenderar att innebära alkohol och att man delvis spenderar privat tid med varandra.

– Alla bor på samma hotell och där finns det kanske ett spa som innebär badkläder, inte sällan en bar. Man hamnar delvis utanför sina professionella roller, säger hon. 

Det är då det visar sig vad det förebyggande värderingsarbete man haft på arbetsplatsen är värt. Finns det en tydlig respekt för varandra som personer? Blir attityden skämtsamt nedlåtande och vågar man säga ifrån? Hur tas ett ”nej” emot?

– Inför sådana aktiviteter är det jätteviktigt att arbetsgivaren är tydlig med vad som accepteras och att de verkligen vill veta om något trots allt händer. Synliggör även själva risken. Alla måste vara lyhörda för att sexuella trakasserier kan förekomma, även om de inte själva har sett det. Det är viktigt att inte bagatellisera det som händer. Om arbetsgivaren inte tar det på allvar kommer ingen heller att berätta.

4. En ojämställd arbetsplats är helt enkelt en riskfaktor i sig. 
Ojämställdhet kan definieras på olika nivåer. En är ojämlik könsfördelning, vilket man kan försöka utjämna genom strukturerade rekryteringsprocesser baserade på kompetens, så att rekryterande chefer inte bara anställer sina likar.

Men det kan också handla om att personer av det ena könet har mer makt och påverkansmöjlighet.

– Som ombudsman har jag även kommit i kontakt med situationer på kvinnodominerade arbetsplatser där kvinnor trakasserat män sexuellt, till exempel i vården. Genom #metoo har det blivit tydligt att sexuella trakasserier förekommer i alla branscher, även de som arbetar med människors rättigheter eller med redan utsatta människor, säger Elin Hjelte.

Det här resonemanget stannar inte heller enbart vid kön, påpekar hon, utan går igen även i andra diskrimineringsgrunder: ålder, etnicitet, funktion, sexualitet, religion och könsöverskridande identitet.

Att skapa en statusutjämnad arbetsplatskultur där alla medarbetare utifrån sin kompetens och funktion kan ingå i vilken som helst, för deras uppgifter relevant, ”vi-konstellation” på företaget är överlag en bra vaccination mot allehanda trakasserier.

– Det leder dessutom till en kreativare arbetsplats där människor trivs, vilket i sig är en lönsammare arbetsplats, säger hon. 

5. Normer och värderingar. 
Finns det en tystnadskultur där man inte vågar tala högt när man känner sig kränkt? En råbarkad jargong där ”högt i tak” snarare innebär rätten att skämta på andras bekostnad? Där en protest mot en upplevd kränkning möts med kommentaren ”lite får man väl tåla”, snarare än reflektion och en ursäkt för att man sårat en kollega?

– Risken för sexuella trakasserier ökar när man inte har tydliga och gemensamma värderingar för hur man behandlar varandra, var gränserna i umgänget går. Oftast är detta inte ett individproblem utan ett kulturellt problem, säger Elin Hjelte.

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter