Fredag 20 april

Tema: Framtidsspaning

Organisationen. Frilans, anställning, livsvärv?

Ledig. Kontra arbeteVad betyder det i framtiden? Hittills har begreppen oftast stått i motsats till varandra. Men samtliga Karriärs spanare tror att även de flyter samman allt mer. 

Illustration: Björn Öberg

Redan nu kan man nog säga att ett så kallat fast jobb, en tillsvidareanställning, inte är ett normaltillstånd. 

– Det räcker att se tunnelbanereklamen i Stockholm så inser man att egenanställningar i olika former breder ut sig, säger Sofia Hylander, som tror att det är en utveckling som drivs både av arbetsgivare och arbetstagare.

– Företag och organisationer köper in det man behöver när man behöver det. Och unga personer värderar flexibilitet i livet.

Mattias Hansson, som är COO – kontorschef – för Epicenters svenska verksamhet, är det på konsultbasis. Han vänder på frågan:

– Vad är en anställning i dag? Det är helt uppluckrat, det är inte så det funkar, säger han och exemplifierar med att de är runt tolv personer som jobbar varje dag på Epicenter – men han skickar ut betydligt fler lönebesked per år. 

Med utblick över de bolag som många hoppas ska bli nästa Ericsson och Spotify, ser Mattias Hansson tendensen till klart plattare bolagsstrukturer med en tydlig spets i mitten.

– De flesta av oss vill att någon bestämmer, konstaterar han.

En ledare, en liten ledningsgrupp och sedan alla som jobbar, i olika projekt, med olika anställningsformer. Så ser framtidens organisation ut.

Ulf Boman på Kairos Future håller med om det:

– Jag tror att antalet självanställda växer men att majoriteten kommer att vara anställda av någon annan. Däremot förändras strukturen i stora företag till att bli mer entreprenöriell, det vill säga att man jobbar i projekt i ständig förändring. På olika tjänster, men med en anställning i bolaget. Att ha och vara anställda skapar också en samhörighet, en vi-känsla, säger han. 

Daniel Lind på Jusek pekar på att det digitala samhället inte värdesätter storlek på samma sätt. De fördelar man tidigare haft av att vara en stor organisation kan i stället bli en börda, tror han. Däremot blir det viktigt att vara djup i sin kunskap:

– Jag tror att vi får se en ökad specialisering där man arbetar i nätverk, som kan innebära att dagens konkurrenter snarare blir samarbetspartners.

Även relationen mellan arbetstagare och arbetsgivare luckras upp med diversifieringen av arbetsförhållanden:

– Vem jobbar jag för, var ligger min lojalitet? Det kanske är hos kollegorna, snarare än företagsnamnet. Eller hos kunderna? När individernas kraft är det som skapar värde för kunden blir det ännu viktigare att medarbetarna mår bra. Det ökar produktiviteten och lönsamheten även för företaget.

Tillbaka i arbetsmiljön, för det är med den – såväl den fysiska, psykiska som digitala – som arbetsgivare förtjänar sin like-tumme i medarbetarnas värld. Så länge de nu stannar. För kvar, det blir de inte. Är det något framtiden bjuder på är det krav på förändring.  

Vad var det Darja Isaksson sa nu igen? ”Det viktiga kunskapslyftet är när vi gör människor till förändringsagenter”, får dem att vilja driva utveckling. Sin egen och andras.

– Ingen kommer att säga: Jag hade ett yrkesliv på företaget X. I stället, hoppas jag, kommer de att definiera sitt yrkesliv utifrån vilka förändringar de har bidragit till, säger hon.

Del 4: Digitaliseringen. 

Foto: Shutterstock

Fler kvinnor än män får högre lön på nytt jobb

21 procent fler kvinnor än män höjer sin lön när de byter jobb enligt nya siffror från Trygghetsrådet. "Löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut", säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström.

 • 19 april

Saco-S vill förhandla om villkor vid omlokaliseringar

De statliga förhandlingsorganisationerna har lämnat in en framställan om förhandling till Arbetsgivarverket. Saco-S, Seko och OFR/S, P, O efterlyser en större förståelse för medarbetare när myndigheter omlokaliseras.

 • 18 april

Annons

Foto: Shutterstock/Jusek

Vårbudget: Jusek efterlyser mer pengar till rättsväsendet

Polisen får 200 miljoner extra för att bekämpa organiserad brottslighet och terror i regeringens vårbudget. Bra, men inte bra nog, menar Juseks ordförande Sofia Larsen.

 • 16 april
Foto: Shutterstock

Blandade känslor för aktivitetsbaserat kontor

För att trivas i ett aktivitetsbaserat kontor utan fasta platser ska man vara chef, arbeta mycket i grupp eller ha arbetsuppgifter som inte kräver så mycket koncentration. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • 13 april

Annons

Foto: Shutterstock

Lyckoforskningen kan ge nya perspektiv på välfärden

Att komplettera de traditionella, ekonomiska måtten med subjektivt välbefinnande har varit på tapeten i flera länder – bland annat i Sverige. Så, varför börjar blickarna att riktas mot lyckoforskningen – och vad kan vi lära av den? 

 • 12 april
Foto: Jusek

Jusek lanserar handbok om mentorskapsprogram

I dag släpps Kliv in – handbok för mentorskapsprogram för utrikesfödda, i vilken Juseks erfarenheter av att jobba med mentorskap samlas. "Vi vill med handboken underlätta för, och inspirera fler, arbetsgivare och organisationer att starta mentorskapsprogram för nyanlända", säger Charlotte Tarschys, biträdande samhällspolitisk chef på Jusek.

 • 10 april

Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. "Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan", säger han till TT.

 • 9 april
Foto: Pressbild

"Mitt samvete är min motor"

I snart tjugo år har hon varit verksam inom frågor som rör mänskliga rättigheter och CSR. Men Parul Sharma, rektor och vd för The Academy for Human Rights in Business, har inga planer på att sakta ned – snarare tvärtom. 

 • 5 april

Liten ökning för flexibla anställningar

Utvecklingen på arbetsmarknaden rör sig mot mer flexibla och uppdragsbaserade anställningar – men än dröjer det innan gigekonomin tar över. Det konstaterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet i en ny rapport.

 • 4 april
Foto: Shutterstock/pressbild

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

 • 3 april

Balans & livsstil : Återhämtning

Foto: Olof Holdar

"Ni hittar svar utanför policy och värdegrund"

Det här är min sista artikel i formatet Balans & livsstil i Jusektidningen Karriär. Jag vill därför ta tillfället i akt att inte ge er en mängd konkreta tips utan i stället reflektera kring bristen av återhämtning för hjärnan. Det är ett centralt problem i dagens diskussion om stress och psykisk ohälsa, skriver Fredrik Grythberg. 

 • 23 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter