Fredag 19 januari

Tema: Framtidsspaning

Digitaliseringen. Hot eller möjlighet?

Men den stora, läskigaste frågan då: Får vi vara med, får vi bidra? Behövs vi i framtiden, vi vanliga människor som inte är robotutvecklare eller superledare? En allt oftare upprepad spaning är att det inte kommer att finnas jobb till alla. Men här delar sig meningarna i Karriärs egen spanarkvintett.

Illustration: Björn Öberg

Jodå, jobb försvinner. Och nya kommer. Men vilka vet vi inte. Omställningen för personer och grupper blir svår, precis som under den industriella revolutionen. Men inte omöjlig. Om man är öppen för det agila arbetssättet i sitt liv. Beredd att testa, pröva nytt, förkasta, pröva igen, hitta nya vägar.

Med artificiell intelligens ökar antalet arbetsuppgifter som datorer kan göra bättre, säkrare och snabbare än människor dramatiskt.

Christian Sandström på Chalmers ger en statusuppdatering av hur långt tekniken har tagit över kontorsarbetet: I första vågen blev analoga data digital. I andra vågen söker tekniken själv fram relevant information och sammanställer den.

– Första vågen är nästan över, den andra pågår. AI kan göra analyser i dag. I den tredje vågen fattar AI även beslut på sina analyser. Men det är mer prat än hockey i dag, säger han.

Biträdande jurister, redovisningskonsulter och handläggare som hanterar stora mängder (även avancerad) information på olika sätt kommer att se sig ersatta.

– Det är inte jobbigare för en dator att gå igenom 100 000 homogena hyreskontrakt än 1 000. Men för en jurist är skillnaden betydande. Det som tidigare tog en biträdande jurist 5–10 timmar kan nu göras på 15 minuter med hjälp av mjukvara, säger han och pekar på att det handlar om en rörelse uppåt i näringskedjan: det är de enkla och tråkiga jobben som försvinner.

– Supportfunktionerna på advokatbyråerna har förändrats drastiskt sedan 80-talet. Då fanns det en sekreterare på varje advokat. I dag är det snarare åtta advokater per sekreterare.  

Ulf Boman på Kairos Future pekar också på blockchain-tekniken, i dag mest känd för att möjliggöra den digitala valutan bitcoin. Men tekniken gör så mycket mer. Avtalshantering, till exempel, signaturer på dokument blir koder i ett system i stället för kråkor på papper. 

– Det är många vanliga jobb för ekonomer och jurister som datorer kommer att göra, säger han. 

– I stället skapar digitalisering och AI nya mer komplexa, sofistikerade frågeställningar; om compliance, privacy, sekretess. Frågor som kräver avancerat arbete av människor för att lösas.  

Sofia Hylander ser dock ett problem med att enklare tjänster försvinner:

– Hur blir man senior och duktig expert om man aldrig fått vara junior i sitt jobb? Det finns en risk att vi tappar lärande längs vägen här.

Rädslan för att tappa något är dock något vi behöver släppa, menar Darja Isaksson. Men lätt är det inte, det håller hon med om. Vi har ett nedärvt biologiskt behov av säkerhet och trygghet som kommer att utmanas rejält i framtiden. Kontrollbehovet är helt enkelt en del av människan.

– Vi måste omvärdera begreppet kontroll, säger hon och påpekar att människorna inte hade mer kontroll förr, då man valde att få fler barn som en pensionsförsäkring.

Den agila arbetsmetoden ser hon som ett sätt att ta kontroll.

– Man får acceptera att man inte kan ha kontroll med en grymt genomtänkt specifikation. 

Kontrollen skaffar man sig i stället genom att utveckla i små steg och justera ofta, så att man kan anpassa produkten eller tjänsten utifrån den pågående förändringen. Specifikation och projektplan ersätts av målsättning, syfte och ständigt lärande. På samma sätt kan man lägga undan karriärplanen och slutexamen till förmån för grundläggande värderingar och ett eget livsvärv. 

– Och fråga sig någorlunda regelbundet: Sysslar jag med det? resonerar Darja Isaksson.

Helt avgörande för framtidens demokrati och välfärd blir om vi lyckas bygga om samhällets strukturer och institutioner utifrån villkoren i en digitaliserad värld; utbildningssystemet,pensionssystemet, arbetsmarknadslagarna, socialförsäkringssystemet, med mera. Den orolige kan trösta sig med att i stället kavla upp ärmarna: Det finns mycket att göra för Juseks yrkesgrupper framöver.

Foto: Privat

Från chef till skibum – vad hände sen?

En av de gångna årets mest lästa artiklar på tidningenkarriar.se handlade om Mats Erwald som bytte ut toppjobbet mot alptoppar och livet som skibum. Nu är han hemma igen. Karriär ställde frågan: hur gick det?

 • 18 januari

Jusek: Blåljusutredningen missar viktiga grupper

Yrkesgrupper med en avgörande funktion för rättssäkerheten lämnas utanför i blåljusutredningens förslag att införa blåljussabotage som ett nytt brott, menar förbundet. 

 • 18 januari

Annons

Förslag: Skärpt straff för grovt våld eller hot mot tjänsteman

I blåljusutredningens delbetänkande föreslås bland annat att blåljussabotage ska bli ett nytt brott. Samt att det lägsta straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.  

 • 17 januari

Min karriär : Mikael Ribbenvik

Foto: Pressbild

”Jobbet är ett av de mest stimulerande som finns”

I dag är han Migrationsverkets generaldirektör. Men karriären hade kunnat få ett abrupt slut när en nyanställd och nervös Mikael Ribbenvik råkade köra in i en betongvägg med myndighetens buss. Första dagen på jobbet.

 • 16 januari

Annons

Foto: Pressbild

”Intresset för Justitiapriset har blivit större”

Den 3 maj avgörs årets upplaga av Justitiapriset, som efter #metoo lägger större vikt vid de tävlande advokatbyråernas arbete mot sexuella trakasserier. "#Metoo har satt fokus på ett grundläggande problem i samhället", säger prisets grundare Louise Meijer. 

 • 12 januari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Ny omgång av Justitiapriset

Justitiapriset delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som jobbar bäst med jämställdhet. Nu har anmälan till årets upplaga öppnat.  

 • 9 januari
Foto: Shutterstock

Mest klickat under 2017

Nyutexaminerades löner, karriärbyten och myndighetsflyttar. Det är dags att se tillbaka på 2017. Här är några av de mest lästa artiklarna från Jusektidningen Karriärs arkiv. 

 • 8 januari

Mitt första jobb : Sunit Mehrotra

Foto: Privat

”Då lärde jag mig att sätta kunden i första rummet”

Sunit Mehrotra är grundare av reklambyrån King. Men karriären började som säljare på skidbutiken Reddevil. Här berättar han om tidiga minnen – och lärdomar – från arbetslivet. 

 • 22 december
Foto: Stressmottagningen / Shutterstock

Psykologen: Så laddar du om under ledigheten

Hur bär man sig åt för att komma tillbaka med nytt bränsle efter bara några veckors ledighet? Är det ens möjligt? Vi ställde frågan till Kerstin Jeding, legitimerad psykolog på Stressmottagningen. 

 • 21 december

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag arbetar sedan flera år på ett kommunalt bolag. I dagsläget är min fru hemma på föräldraledighet med vårt tredje barn. Tyvärr har hon blivit sjuk och har ibland inte möjlighet att vara själv hemma. För att klara vardagen måste jag vabba ibland ...

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter