Fredag 20 april

Tema: Framtidsspaning

Digitaliseringen. Hot eller möjlighet?

Men den stora, läskigaste frågan då: Får vi vara med, får vi bidra? Behövs vi i framtiden, vi vanliga människor som inte är robotutvecklare eller superledare? En allt oftare upprepad spaning är att det inte kommer att finnas jobb till alla. Men här delar sig meningarna i Karriärs egen spanarkvintett.

Illustration: Björn Öberg

Jodå, jobb försvinner. Och nya kommer. Men vilka vet vi inte. Omställningen för personer och grupper blir svår, precis som under den industriella revolutionen. Men inte omöjlig. Om man är öppen för det agila arbetssättet i sitt liv. Beredd att testa, pröva nytt, förkasta, pröva igen, hitta nya vägar.

Med artificiell intelligens ökar antalet arbetsuppgifter som datorer kan göra bättre, säkrare och snabbare än människor dramatiskt.

Christian Sandström på Chalmers ger en statusuppdatering av hur långt tekniken har tagit över kontorsarbetet: I första vågen blev analoga data digital. I andra vågen söker tekniken själv fram relevant information och sammanställer den.

– Första vågen är nästan över, den andra pågår. AI kan göra analyser i dag. I den tredje vågen fattar AI även beslut på sina analyser. Men det är mer prat än hockey i dag, säger han.

Biträdande jurister, redovisningskonsulter och handläggare som hanterar stora mängder (även avancerad) information på olika sätt kommer att se sig ersatta.

– Det är inte jobbigare för en dator att gå igenom 100 000 homogena hyreskontrakt än 1 000. Men för en jurist är skillnaden betydande. Det som tidigare tog en biträdande jurist 5–10 timmar kan nu göras på 15 minuter med hjälp av mjukvara, säger han och pekar på att det handlar om en rörelse uppåt i näringskedjan: det är de enkla och tråkiga jobben som försvinner.

– Supportfunktionerna på advokatbyråerna har förändrats drastiskt sedan 80-talet. Då fanns det en sekreterare på varje advokat. I dag är det snarare åtta advokater per sekreterare.  

Ulf Boman på Kairos Future pekar också på blockchain-tekniken, i dag mest känd för att möjliggöra den digitala valutan bitcoin. Men tekniken gör så mycket mer. Avtalshantering, till exempel, signaturer på dokument blir koder i ett system i stället för kråkor på papper. 

– Det är många vanliga jobb för ekonomer och jurister som datorer kommer att göra, säger han. 

– I stället skapar digitalisering och AI nya mer komplexa, sofistikerade frågeställningar; om compliance, privacy, sekretess. Frågor som kräver avancerat arbete av människor för att lösas.  

Sofia Hylander ser dock ett problem med att enklare tjänster försvinner:

– Hur blir man senior och duktig expert om man aldrig fått vara junior i sitt jobb? Det finns en risk att vi tappar lärande längs vägen här.

Rädslan för att tappa något är dock något vi behöver släppa, menar Darja Isaksson. Men lätt är det inte, det håller hon med om. Vi har ett nedärvt biologiskt behov av säkerhet och trygghet som kommer att utmanas rejält i framtiden. Kontrollbehovet är helt enkelt en del av människan.

– Vi måste omvärdera begreppet kontroll, säger hon och påpekar att människorna inte hade mer kontroll förr, då man valde att få fler barn som en pensionsförsäkring.

Den agila arbetsmetoden ser hon som ett sätt att ta kontroll.

– Man får acceptera att man inte kan ha kontroll med en grymt genomtänkt specifikation. 

Kontrollen skaffar man sig i stället genom att utveckla i små steg och justera ofta, så att man kan anpassa produkten eller tjänsten utifrån den pågående förändringen. Specifikation och projektplan ersätts av målsättning, syfte och ständigt lärande. På samma sätt kan man lägga undan karriärplanen och slutexamen till förmån för grundläggande värderingar och ett eget livsvärv. 

– Och fråga sig någorlunda regelbundet: Sysslar jag med det? resonerar Darja Isaksson.

Helt avgörande för framtidens demokrati och välfärd blir om vi lyckas bygga om samhällets strukturer och institutioner utifrån villkoren i en digitaliserad värld; utbildningssystemet,pensionssystemet, arbetsmarknadslagarna, socialförsäkringssystemet, med mera. Den orolige kan trösta sig med att i stället kavla upp ärmarna: Det finns mycket att göra för Juseks yrkesgrupper framöver.

Foto: Shutterstock

Fler kvinnor än män får högre lön på nytt jobb

21 procent fler kvinnor än män höjer sin lön när de byter jobb enligt nya siffror från Trygghetsrådet. "Löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut", säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström.

 • 19 april

Saco-S vill förhandla om villkor vid omlokaliseringar

De statliga förhandlingsorganisationerna har lämnat in en framställan om förhandling till Arbetsgivarverket. Saco-S, Seko och OFR/S, P, O efterlyser en större förståelse för medarbetare när myndigheter omlokaliseras.

 • 18 april

Annons

Foto: Shutterstock/Jusek

Vårbudget: Jusek efterlyser mer pengar till rättsväsendet

Polisen får 200 miljoner extra för att bekämpa organiserad brottslighet och terror i regeringens vårbudget. Bra, men inte bra nog, menar Juseks ordförande Sofia Larsen.

 • 16 april
Foto: Shutterstock

Blandade känslor för aktivitetsbaserat kontor

För att trivas i ett aktivitetsbaserat kontor utan fasta platser ska man vara chef, arbeta mycket i grupp eller ha arbetsuppgifter som inte kräver så mycket koncentration. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • 13 april

Annons

Foto: Shutterstock

Lyckoforskningen kan ge nya perspektiv på välfärden

Att komplettera de traditionella, ekonomiska måtten med subjektivt välbefinnande har varit på tapeten i flera länder – bland annat i Sverige. Så, varför börjar blickarna att riktas mot lyckoforskningen – och vad kan vi lära av den? 

 • 12 april
Foto: Jusek

Jusek lanserar handbok om mentorskapsprogram

I dag släpps Kliv in – handbok för mentorskapsprogram för utrikesfödda, i vilken Juseks erfarenheter av att jobba med mentorskap samlas. "Vi vill med handboken underlätta för, och inspirera fler, arbetsgivare och organisationer att starta mentorskapsprogram för nyanlända", säger Charlotte Tarschys, biträdande samhällspolitisk chef på Jusek.

 • 10 april

Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. "Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan", säger han till TT.

 • 9 april
Foto: Pressbild

"Mitt samvete är min motor"

I snart tjugo år har hon varit verksam inom frågor som rör mänskliga rättigheter och CSR. Men Parul Sharma, rektor och vd för The Academy for Human Rights in Business, har inga planer på att sakta ned – snarare tvärtom. 

 • 5 april

Liten ökning för flexibla anställningar

Utvecklingen på arbetsmarknaden rör sig mot mer flexibla och uppdragsbaserade anställningar – men än dröjer det innan gigekonomin tar över. Det konstaterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet i en ny rapport.

 • 4 april
Foto: Shutterstock/pressbild

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

 • 3 april

Balans & livsstil : Återhämtning

Foto: Olof Holdar

"Ni hittar svar utanför policy och värdegrund"

Det här är min sista artikel i formatet Balans & livsstil i Jusektidningen Karriär. Jag vill därför ta tillfället i akt att inte ge er en mängd konkreta tips utan i stället reflektera kring bristen av återhämtning för hjärnan. Det är ett centralt problem i dagens diskussion om stress och psykisk ohälsa, skriver Fredrik Grythberg. 

 • 23 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter