Fredag 19 januari

Tema: Framtidsspaning

Arbetsplatsen. I rummet, på internet, mentalt?

– Förr betydde en juristexamen fixed for life. Så är det inte längre. I framtiden har en utbildning fem års hållbarhet. Max. Vi kommer att byta jobb kanske 20 gånger under ett arbetsliv, vidareutbilda oss hela tiden och byta verksamhet, göra helt andra saker än vi tidigare gjort, säger Mattias Hansson. 

Illustration: Björn Öberg

Han är Sverigechef på Epicenter, ett så kallat co-working center på 30 000 kvadratmeter i centrala Stockholm där 300 bolag och 3 500 personer har sin arbetsplats. Men han vill hellre kalla det ett digitalt innovationshus, en medlemsklubb för ”snabbväxande digitala bolag på en global marknad”.

Det där med plats är också ett relativt begrepp i framtiden. Vi lever i dag dels i en fysisk värld, dels i en digital. En arbetsplats kan vara ett utrymme på en server, ett chattrum, ett mejlkonto. 

– Epicenter (och andra liknande kontor reds. anm.) är svaret på ett behov av flexibilitet hos många växande företag med liknande grundbehov och utmaningar, säger han. 

Hos Epicenter kan företag av olika storlek ha kontorsrum, men också enskilda arbetsplatser, tillgång till eventarenor för sina evenemang, konferensrum, bibliotek, IT-lösningar, yoga, massage. Huset är dygnet runt-öppet och du kan låsa upp dörren med ett inopererat chip i handen. Epicenter är mån om att ligga i framkant, som det heter. För allt detta betalar man inte hyra, utan en medlems-avgift, beroende på vad man utnyttjar.

– Tak över huvudet är en sak, men det folk söker hos oss är en innovativ miljö, säger Mattias Hansson, som menar att en kreativ arbetsplats skapas av de som jobbar där – inte av pingisbord, lianer och flipperspel.

– Det som händer vid kaffemaskinen är viktigare än man tror. Videokonferenser i all ära, men det är i de fysiska 
mötena mellan människor som innovation och tillväxt sker. Det ser vi jättetydligt, säger han.

Precis som tiden blir alltså även platsen ett allt mer flytande begrepp som i allt högre utsträckning ska regleras av individen. Det ställer nya krav på oss.

– Vi behöver träffas, men begreppet kontor blir lösare i kanterna. I dag umgås barn och unga människor allt mer i spel och via Facetime, jag tror inte de kommer att knyta arbetet till en konkret plats på samma sätt som vi gör i dag, säger Sofia Hylander på Jusek.

Att jobba hemma emellanåt ses i dag som en närmast självklar rättighet. Men vilket ansvar har arbetsgivaren för till exempel ergonomi i hemmet? undrar Sofia Hylander. 

Frågan blir allvarligare när allt fler arbetsgivare inför aktivitetsbaserade kontor utan fasta platser där medarbetarna ska välja en plats utifrån vad man har för uppgifter just den dagen. I stora organisationer finns inte ens plats till alla, arbetsgivaren räknar med att en viss procent av medarbetarna jobbar hemma, på ett fik eller någon annanstans.

– Den ökande flexibiliteten måste in i lagar och avtal. Friheten ställer nya krav både på välfärdssamhället och arbetsmarknadens parter, säger Sofia Hylander, som inte tror att flexibiliteten i sig är stressande.

Men otydlighet stressar. Tydliga förväntningar är avgörande för en hälsosam arbetssituation i framtiden.

– Det brottas vi redan i dag med. Förväntas man till exempel ha koll på mejlen när man är ledig? tar hon som ett exempel.

Även Christian Sandström på Chalmers ser lösningen som en tillitsfråga:

– Det blir allt större möjligheter att sköta jobbet från fler platser. Om vi klarar av att bygga tilliten som krävs.

Del 3. Organisation.

Foto: Privat

Från chef till skibum – vad hände sen?

En av de gångna årets mest lästa artiklar på tidningenkarriar.se handlade om Mats Erwald som bytte ut toppjobbet mot alptoppar och livet som skibum. Nu är han hemma igen. Karriär ställde frågan: hur gick det?

 • 18 januari

Jusek: Blåljusutredningen missar viktiga grupper

Yrkesgrupper med en avgörande funktion för rättssäkerheten lämnas utanför i blåljusutredningens förslag att införa blåljussabotage som ett nytt brott, menar förbundet. 

 • 18 januari

Annons

Förslag: Skärpt straff för grovt våld eller hot mot tjänsteman

I blåljusutredningens delbetänkande föreslås bland annat att blåljussabotage ska bli ett nytt brott. Samt att det lägsta straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.  

 • 17 januari

Min karriär : Mikael Ribbenvik

Foto: Pressbild

”Jobbet är ett av de mest stimulerande som finns”

I dag är han Migrationsverkets generaldirektör. Men karriären hade kunnat få ett abrupt slut när en nyanställd och nervös Mikael Ribbenvik råkade köra in i en betongvägg med myndighetens buss. Första dagen på jobbet.

 • 16 januari

Annons

Foto: Pressbild

”Intresset för Justitiapriset har blivit större”

Den 3 maj avgörs årets upplaga av Justitiapriset, som efter #metoo lägger större vikt vid de tävlande advokatbyråernas arbete mot sexuella trakasserier. "#Metoo har satt fokus på ett grundläggande problem i samhället", säger prisets grundare Louise Meijer. 

 • 12 januari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Ny omgång av Justitiapriset

Justitiapriset delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som jobbar bäst med jämställdhet. Nu har anmälan till årets upplaga öppnat.  

 • 9 januari
Foto: Shutterstock

Mest klickat under 2017

Nyutexaminerades löner, karriärbyten och myndighetsflyttar. Det är dags att se tillbaka på 2017. Här är några av de mest lästa artiklarna från Jusektidningen Karriärs arkiv. 

 • 8 januari

Mitt första jobb : Sunit Mehrotra

Foto: Privat

”Då lärde jag mig att sätta kunden i första rummet”

Sunit Mehrotra är grundare av reklambyrån King. Men karriären började som säljare på skidbutiken Reddevil. Här berättar han om tidiga minnen – och lärdomar – från arbetslivet. 

 • 22 december
Foto: Stressmottagningen / Shutterstock

Psykologen: Så laddar du om under ledigheten

Hur bär man sig åt för att komma tillbaka med nytt bränsle efter bara några veckors ledighet? Är det ens möjligt? Vi ställde frågan till Kerstin Jeding, legitimerad psykolog på Stressmottagningen. 

 • 21 december

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag arbetar sedan flera år på ett kommunalt bolag. I dagsläget är min fru hemma på föräldraledighet med vårt tredje barn. Tyvärr har hon blivit sjuk och har ibland inte möjlighet att vara själv hemma. För att klara vardagen måste jag vabba ibland ...

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter