Fredag 20 april

Tema: Framtidsspaning

Arbetsplatsen. I rummet, på internet, mentalt?

– Förr betydde en juristexamen fixed for life. Så är det inte längre. I framtiden har en utbildning fem års hållbarhet. Max. Vi kommer att byta jobb kanske 20 gånger under ett arbetsliv, vidareutbilda oss hela tiden och byta verksamhet, göra helt andra saker än vi tidigare gjort, säger Mattias Hansson. 

Illustration: Björn Öberg

Han är Sverigechef på Epicenter, ett så kallat co-working center på 30 000 kvadratmeter i centrala Stockholm där 300 bolag och 3 500 personer har sin arbetsplats. Men han vill hellre kalla det ett digitalt innovationshus, en medlemsklubb för ”snabbväxande digitala bolag på en global marknad”.

Det där med plats är också ett relativt begrepp i framtiden. Vi lever i dag dels i en fysisk värld, dels i en digital. En arbetsplats kan vara ett utrymme på en server, ett chattrum, ett mejlkonto. 

– Epicenter (och andra liknande kontor reds. anm.) är svaret på ett behov av flexibilitet hos många växande företag med liknande grundbehov och utmaningar, säger han. 

Hos Epicenter kan företag av olika storlek ha kontorsrum, men också enskilda arbetsplatser, tillgång till eventarenor för sina evenemang, konferensrum, bibliotek, IT-lösningar, yoga, massage. Huset är dygnet runt-öppet och du kan låsa upp dörren med ett inopererat chip i handen. Epicenter är mån om att ligga i framkant, som det heter. För allt detta betalar man inte hyra, utan en medlems-avgift, beroende på vad man utnyttjar.

– Tak över huvudet är en sak, men det folk söker hos oss är en innovativ miljö, säger Mattias Hansson, som menar att en kreativ arbetsplats skapas av de som jobbar där – inte av pingisbord, lianer och flipperspel.

– Det som händer vid kaffemaskinen är viktigare än man tror. Videokonferenser i all ära, men det är i de fysiska 
mötena mellan människor som innovation och tillväxt sker. Det ser vi jättetydligt, säger han.

Precis som tiden blir alltså även platsen ett allt mer flytande begrepp som i allt högre utsträckning ska regleras av individen. Det ställer nya krav på oss.

– Vi behöver träffas, men begreppet kontor blir lösare i kanterna. I dag umgås barn och unga människor allt mer i spel och via Facetime, jag tror inte de kommer att knyta arbetet till en konkret plats på samma sätt som vi gör i dag, säger Sofia Hylander på Jusek.

Att jobba hemma emellanåt ses i dag som en närmast självklar rättighet. Men vilket ansvar har arbetsgivaren för till exempel ergonomi i hemmet? undrar Sofia Hylander. 

Frågan blir allvarligare när allt fler arbetsgivare inför aktivitetsbaserade kontor utan fasta platser där medarbetarna ska välja en plats utifrån vad man har för uppgifter just den dagen. I stora organisationer finns inte ens plats till alla, arbetsgivaren räknar med att en viss procent av medarbetarna jobbar hemma, på ett fik eller någon annanstans.

– Den ökande flexibiliteten måste in i lagar och avtal. Friheten ställer nya krav både på välfärdssamhället och arbetsmarknadens parter, säger Sofia Hylander, som inte tror att flexibiliteten i sig är stressande.

Men otydlighet stressar. Tydliga förväntningar är avgörande för en hälsosam arbetssituation i framtiden.

– Det brottas vi redan i dag med. Förväntas man till exempel ha koll på mejlen när man är ledig? tar hon som ett exempel.

Även Christian Sandström på Chalmers ser lösningen som en tillitsfråga:

– Det blir allt större möjligheter att sköta jobbet från fler platser. Om vi klarar av att bygga tilliten som krävs.

Del 3. Organisation.

Foto: Shutterstock

Fler kvinnor än män får högre lön på nytt jobb

21 procent fler kvinnor än män höjer sin lön när de byter jobb enligt nya siffror från Trygghetsrådet. "Löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut", säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström.

 • 19 april

Saco-S vill förhandla om villkor vid omlokaliseringar

De statliga förhandlingsorganisationerna har lämnat in en framställan om förhandling till Arbetsgivarverket. Saco-S, Seko och OFR/S, P, O efterlyser en större förståelse för medarbetare när myndigheter omlokaliseras.

 • 18 april

Annons

Foto: Shutterstock/Jusek

Vårbudget: Jusek efterlyser mer pengar till rättsväsendet

Polisen får 200 miljoner extra för att bekämpa organiserad brottslighet och terror i regeringens vårbudget. Bra, men inte bra nog, menar Juseks ordförande Sofia Larsen.

 • 16 april
Foto: Shutterstock

Blandade känslor för aktivitetsbaserat kontor

För att trivas i ett aktivitetsbaserat kontor utan fasta platser ska man vara chef, arbeta mycket i grupp eller ha arbetsuppgifter som inte kräver så mycket koncentration. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • 13 april

Annons

Foto: Shutterstock

Lyckoforskningen kan ge nya perspektiv på välfärden

Att komplettera de traditionella, ekonomiska måtten med subjektivt välbefinnande har varit på tapeten i flera länder – bland annat i Sverige. Så, varför börjar blickarna att riktas mot lyckoforskningen – och vad kan vi lära av den? 

 • 12 april
Foto: Jusek

Jusek lanserar handbok om mentorskapsprogram

I dag släpps Kliv in – handbok för mentorskapsprogram för utrikesfödda, i vilken Juseks erfarenheter av att jobba med mentorskap samlas. "Vi vill med handboken underlätta för, och inspirera fler, arbetsgivare och organisationer att starta mentorskapsprogram för nyanlända", säger Charlotte Tarschys, biträdande samhällspolitisk chef på Jusek.

 • 10 april

Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. "Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan", säger han till TT.

 • 9 april
Foto: Pressbild

"Mitt samvete är min motor"

I snart tjugo år har hon varit verksam inom frågor som rör mänskliga rättigheter och CSR. Men Parul Sharma, rektor och vd för The Academy for Human Rights in Business, har inga planer på att sakta ned – snarare tvärtom. 

 • 5 april

Liten ökning för flexibla anställningar

Utvecklingen på arbetsmarknaden rör sig mot mer flexibla och uppdragsbaserade anställningar – men än dröjer det innan gigekonomin tar över. Det konstaterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet i en ny rapport.

 • 4 april
Foto: Shutterstock/pressbild

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

 • 3 april

Balans & livsstil : Återhämtning

Foto: Olof Holdar

"Ni hittar svar utanför policy och värdegrund"

Det här är min sista artikel i formatet Balans & livsstil i Jusektidningen Karriär. Jag vill därför ta tillfället i akt att inte ge er en mängd konkreta tips utan i stället reflektera kring bristen av återhämtning för hjärnan. Det är ett centralt problem i dagens diskussion om stress och psykisk ohälsa, skriver Fredrik Grythberg. 

 • 23 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter