Fredag 20 april

Tema: Framtidsspaning

Arbetslivet. Hur lever vi på och med jobbet?

Nu som då, när förbundet grundades för 80 år sedan, är arbetstiden en stor fråga.
– I framtiden behöver vi jobba mer, Sverige behöver producera fler arbetade timmar för att klara välfärden, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek.
– Men inte per individ, tillägger han.

Illustration: Björn Öberg

– Vi behöver få in de unga tidigare och förlänga arbetslivet. Då behövs ett arbetsliv där man både kan och vill jobba längre, säger Daniel Lind. 

Ett av dagens strukturella arbetsmarknadsproblem är den uppdelade arbetsmarknaden, säger Ulf Boman, framtidsstrateg på Kairos Future:

– Vi som har jobb, jobbar ihjäl oss och de som inte har jobb får inte heller något. Vi ställer väldigt höga krav på oss själva, vilket gör att människor går in i väggen.

I takt med digitaliseringen har ansvaret för att sätta gränserna kring arbetslivet och övriga livet övergått allt mer till individen själv.

– Vi har inte lärt oss hantera det än, säger Ulf Boman.

– Men vi håller på med det, det pågår många samtal bland människor: Gör vi rätt när vi jobbar ”på fritiden”, mot oss själva, mot barnen? En medvetenhet håller på att växa fram.

Än har vi inte heller kommit över globaliseringen. Den strukturella rasismen på arbetsmarknaden visar att vi fortfarande dras med en rädsla att människor från andra länder, språk och kulturer ”tar våra jobb”, inte klarar av uppgifterna eller är allmänt obekväma att ha på arbetsplatsen. 

Vi gör bäst i att ta oss an den utmaningen redan nu. Snart får vi vänja oss vid att ha robotar och artificiella intelligenser som arbetskamrater. Det kan man kalla en ny mångfaldsutmaning.

– Precis som när människorna gick in i fabrikerna i slutet av 1800-talet måste vi lära oss att umgås och samarbeta på ett nytt sätt, också med maskiner. Vill du ha en AI som chef? frågar Ulf Boman retoriskt.

Redan i dag görs sånt vi tidigare trott kräver mänskliga hjärnor av dataprogram: SEB är inte ensamma om att ha en robot, Amelia, i kundtjänsten; hos IBM Health ställer dr Watson diagnoser; nyhetsartiklar skrivs av datorer. Mycket av det människor gör i dag kommer maskiner att sköta i framtiden. 

Men nya jobb kommer. Vilka är svårt att säga, men Ulf Boman tror att de arbeten människor har i framtiden är sådana som gör både människor och maskiner bättre: ledarutvecklare, coacher, omvårdnadsjobb av olika slag. Han jämför med när idrott professionaliserades för 50 år sedan.

– Det har växt upp en hel stab av specialister som alla ska få Charlotte Kalla att prestera sitt bästa; massörer, vallare, dietister och så vidare. Sådant stöd behöver kanske specialister i arbetslivet generellt.

Yrken som förbättrar människors och maskiners kommunikation tror Ulf Boman också på. Vilka är svårt att säga, för 20 år sedan visste ingen vad en UXdesigner var, kanske finns det något som heter ”kalibrerare” i utbildningskatalogerna om 20 år?

Han tror också att vi måste jobba längre och gå i pension senare. Några av oss i alla fall. Han tror på en mer spridd pensionsålder utifrån både yrke och individ:

– Vissa jobb är fortfarande tunga. Vi behöver kunna omskola oss för att jobba längre. Men det kräver också en mental och praktisk omställning hos arbetsgivare. Att de vågar anställa människor som är 55 och 61 år.

Även Daniel Lind ser att ett hållbart arbetsliv kräver att vi sprider ut livets arbetsinsats på ett annat sätt än i dag. Att jobba mer längre upp i åldrarna och mindre under de hektiska föräldraintensiva åren.

På samma sätt förändras utbildningarna. Det blir allt viktigare med kunskap, allt mindre viktigt med långa utbildningar och en examen. I stället grundutbildar man sig, men börjar arbeta parallellt med att man fortsätter sin utbildning i specialiseringar och ”uppdateringar”. Hela sitt arbetsliv.

– Jag tror att framtidens utbildningar i större utsträckning byggs i moduler som läses växelvis med jobb, säger Sofia Hylander, opinionsbildare på Jusek.

– Först ut är sannolikt IT-sektorn. Redan i dag kan det studenter läser på en flerårig utbildning vara inaktuellt när de kommer ut.

Samtidigt måste allt fler, för att inte säga alla, kunna mycket mer om IT.

– Det är i gränslandet mellan den egna professionen och IT det nya finns, säger Christian Sandström. Han är docent vid Chalmers och Ratio, och forskar på digitalisering av näringslivet. I våras skrev han en rapport för Konkurrensverket där han bland annat tar upp hur AI, artificiell intelligens, påverkar juristernas yrkesliv. 

Att AI i sig påverkar många yrken är otvetydigt, mer om det senare, men rent allmänt kan man säga att det ställer högre krav på grundläggande IT-kompetens hos alla och på ständig vidareutbildning.

Darja Isaksson håller med och ser fram emot den tid när vi lyckats utjämna dagens puckel i arbetslivet där allt ska hinnas med mellan 30 och 55.

– Vi vet ju att det inte är hållbart. Att först plugga fem–sex år, vara ”klar” och gå ut och jobba ... Those days are over! säger hon.

Vikten av kunskap och ständigt lärande ökar. Men vi behöver ett nytt system för att validera det:

– Betyg främjar inte lärande. Frågan är i stället hur vi skapar en lärande inställning hos människor. Där behöver även vi vuxna lära om en hel del, resonerar hon.

Del 2: Arbetsplatsen. 

Foto: Shutterstock

Fler kvinnor än män får högre lön på nytt jobb

21 procent fler kvinnor än män höjer sin lön när de byter jobb enligt nya siffror från Trygghetsrådet. "Löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut", säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström.

 • 19 april

Saco-S vill förhandla om villkor vid omlokaliseringar

De statliga förhandlingsorganisationerna har lämnat in en framställan om förhandling till Arbetsgivarverket. Saco-S, Seko och OFR/S, P, O efterlyser en större förståelse för medarbetare när myndigheter omlokaliseras.

 • 18 april

Annons

Foto: Shutterstock/Jusek

Vårbudget: Jusek efterlyser mer pengar till rättsväsendet

Polisen får 200 miljoner extra för att bekämpa organiserad brottslighet och terror i regeringens vårbudget. Bra, men inte bra nog, menar Juseks ordförande Sofia Larsen.

 • 16 april
Foto: Shutterstock

Blandade känslor för aktivitetsbaserat kontor

För att trivas i ett aktivitetsbaserat kontor utan fasta platser ska man vara chef, arbeta mycket i grupp eller ha arbetsuppgifter som inte kräver så mycket koncentration. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • 13 april

Annons

Foto: Shutterstock

Lyckoforskningen kan ge nya perspektiv på välfärden

Att komplettera de traditionella, ekonomiska måtten med subjektivt välbefinnande har varit på tapeten i flera länder – bland annat i Sverige. Så, varför börjar blickarna att riktas mot lyckoforskningen – och vad kan vi lära av den? 

 • 12 april
Foto: Jusek

Jusek lanserar handbok om mentorskapsprogram

I dag släpps Kliv in – handbok för mentorskapsprogram för utrikesfödda, i vilken Juseks erfarenheter av att jobba med mentorskap samlas. "Vi vill med handboken underlätta för, och inspirera fler, arbetsgivare och organisationer att starta mentorskapsprogram för nyanlända", säger Charlotte Tarschys, biträdande samhällspolitisk chef på Jusek.

 • 10 april

Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. "Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan", säger han till TT.

 • 9 april
Foto: Pressbild

"Mitt samvete är min motor"

I snart tjugo år har hon varit verksam inom frågor som rör mänskliga rättigheter och CSR. Men Parul Sharma, rektor och vd för The Academy for Human Rights in Business, har inga planer på att sakta ned – snarare tvärtom. 

 • 5 april

Liten ökning för flexibla anställningar

Utvecklingen på arbetsmarknaden rör sig mot mer flexibla och uppdragsbaserade anställningar – men än dröjer det innan gigekonomin tar över. Det konstaterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet i en ny rapport.

 • 4 april
Foto: Shutterstock/pressbild

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

 • 3 april

Balans & livsstil : Återhämtning

Foto: Olof Holdar

"Ni hittar svar utanför policy och värdegrund"

Det här är min sista artikel i formatet Balans & livsstil i Jusektidningen Karriär. Jag vill därför ta tillfället i akt att inte ge er en mängd konkreta tips utan i stället reflektera kring bristen av återhämtning för hjärnan. Det är ett centralt problem i dagens diskussion om stress och psykisk ohälsa, skriver Fredrik Grythberg. 

 • 23 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter