Lördag 16 december

Tema: Framtidsspaning

Arbetslivet. Hur lever vi på och med jobbet?

Nu som då, när förbundet grundades för 80 år sedan, är arbetstiden en stor fråga.
– I framtiden behöver vi jobba mer, Sverige behöver producera fler arbetade timmar för att klara välfärden, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek.
– Men inte per individ, tillägger han.

Illustration: Björn Öberg

– Vi behöver få in de unga tidigare och förlänga arbetslivet. Då behövs ett arbetsliv där man både kan och vill jobba längre, säger Daniel Lind. 

Ett av dagens strukturella arbetsmarknadsproblem är den uppdelade arbetsmarknaden, säger Ulf Boman, framtidsstrateg på Kairos Future:

– Vi som har jobb, jobbar ihjäl oss och de som inte har jobb får inte heller något. Vi ställer väldigt höga krav på oss själva, vilket gör att människor går in i väggen.

I takt med digitaliseringen har ansvaret för att sätta gränserna kring arbetslivet och övriga livet övergått allt mer till individen själv.

– Vi har inte lärt oss hantera det än, säger Ulf Boman.

– Men vi håller på med det, det pågår många samtal bland människor: Gör vi rätt när vi jobbar ”på fritiden”, mot oss själva, mot barnen? En medvetenhet håller på att växa fram.

Än har vi inte heller kommit över globaliseringen. Den strukturella rasismen på arbetsmarknaden visar att vi fortfarande dras med en rädsla att människor från andra länder, språk och kulturer ”tar våra jobb”, inte klarar av uppgifterna eller är allmänt obekväma att ha på arbetsplatsen. 

Vi gör bäst i att ta oss an den utmaningen redan nu. Snart får vi vänja oss vid att ha robotar och artificiella intelligenser som arbetskamrater. Det kan man kalla en ny mångfaldsutmaning.

– Precis som när människorna gick in i fabrikerna i slutet av 1800-talet måste vi lära oss att umgås och samarbeta på ett nytt sätt, också med maskiner. Vill du ha en AI som chef? frågar Ulf Boman retoriskt.

Redan i dag görs sånt vi tidigare trott kräver mänskliga hjärnor av dataprogram: SEB är inte ensamma om att ha en robot, Amelia, i kundtjänsten; hos IBM Health ställer dr Watson diagnoser; nyhetsartiklar skrivs av datorer. Mycket av det människor gör i dag kommer maskiner att sköta i framtiden. 

Men nya jobb kommer. Vilka är svårt att säga, men Ulf Boman tror att de arbeten människor har i framtiden är sådana som gör både människor och maskiner bättre: ledarutvecklare, coacher, omvårdnadsjobb av olika slag. Han jämför med när idrott professionaliserades för 50 år sedan.

– Det har växt upp en hel stab av specialister som alla ska få Charlotte Kalla att prestera sitt bästa; massörer, vallare, dietister och så vidare. Sådant stöd behöver kanske specialister i arbetslivet generellt.

Yrken som förbättrar människors och maskiners kommunikation tror Ulf Boman också på. Vilka är svårt att säga, för 20 år sedan visste ingen vad en UXdesigner var, kanske finns det något som heter ”kalibrerare” i utbildningskatalogerna om 20 år?

Han tror också att vi måste jobba längre och gå i pension senare. Några av oss i alla fall. Han tror på en mer spridd pensionsålder utifrån både yrke och individ:

– Vissa jobb är fortfarande tunga. Vi behöver kunna omskola oss för att jobba längre. Men det kräver också en mental och praktisk omställning hos arbetsgivare. Att de vågar anställa människor som är 55 och 61 år.

Även Daniel Lind ser att ett hållbart arbetsliv kräver att vi sprider ut livets arbetsinsats på ett annat sätt än i dag. Att jobba mer längre upp i åldrarna och mindre under de hektiska föräldraintensiva åren.

På samma sätt förändras utbildningarna. Det blir allt viktigare med kunskap, allt mindre viktigt med långa utbildningar och en examen. I stället grundutbildar man sig, men börjar arbeta parallellt med att man fortsätter sin utbildning i specialiseringar och ”uppdateringar”. Hela sitt arbetsliv.

– Jag tror att framtidens utbildningar i större utsträckning byggs i moduler som läses växelvis med jobb, säger Sofia Hylander, opinionsbildare på Jusek.

– Först ut är sannolikt IT-sektorn. Redan i dag kan det studenter läser på en flerårig utbildning vara inaktuellt när de kommer ut.

Samtidigt måste allt fler, för att inte säga alla, kunna mycket mer om IT.

– Det är i gränslandet mellan den egna professionen och IT det nya finns, säger Christian Sandström. Han är docent vid Chalmers och Ratio, och forskar på digitalisering av näringslivet. I våras skrev han en rapport för Konkurrensverket där han bland annat tar upp hur AI, artificiell intelligens, påverkar juristernas yrkesliv. 

Att AI i sig påverkar många yrken är otvetydigt, mer om det senare, men rent allmänt kan man säga att det ställer högre krav på grundläggande IT-kompetens hos alla och på ständig vidareutbildning.

Darja Isaksson håller med och ser fram emot den tid när vi lyckats utjämna dagens puckel i arbetslivet där allt ska hinnas med mellan 30 och 55.

– Vi vet ju att det inte är hållbart. Att först plugga fem–sex år, vara ”klar” och gå ut och jobba ... Those days are over! säger hon.

Vikten av kunskap och ständigt lärande ökar. Men vi behöver ett nytt system för att validera det:

– Betyg främjar inte lärande. Frågan är i stället hur vi skapar en lärande inställning hos människor. Där behöver även vi vuxna lära om en hel del, resonerar hon.

Del 2: Arbetsplatsen. 

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter