Torsdag 22 februari

Tema: Framtidsspaning

Arbetslivet. Hur lever vi på och med jobbet?

Nu som då, när förbundet grundades för 80 år sedan, är arbetstiden en stor fråga.
– I framtiden behöver vi jobba mer, Sverige behöver producera fler arbetade timmar för att klara välfärden, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek.
– Men inte per individ, tillägger han.

Illustration: Björn Öberg

– Vi behöver få in de unga tidigare och förlänga arbetslivet. Då behövs ett arbetsliv där man både kan och vill jobba längre, säger Daniel Lind. 

Ett av dagens strukturella arbetsmarknadsproblem är den uppdelade arbetsmarknaden, säger Ulf Boman, framtidsstrateg på Kairos Future:

– Vi som har jobb, jobbar ihjäl oss och de som inte har jobb får inte heller något. Vi ställer väldigt höga krav på oss själva, vilket gör att människor går in i väggen.

I takt med digitaliseringen har ansvaret för att sätta gränserna kring arbetslivet och övriga livet övergått allt mer till individen själv.

– Vi har inte lärt oss hantera det än, säger Ulf Boman.

– Men vi håller på med det, det pågår många samtal bland människor: Gör vi rätt när vi jobbar ”på fritiden”, mot oss själva, mot barnen? En medvetenhet håller på att växa fram.

Än har vi inte heller kommit över globaliseringen. Den strukturella rasismen på arbetsmarknaden visar att vi fortfarande dras med en rädsla att människor från andra länder, språk och kulturer ”tar våra jobb”, inte klarar av uppgifterna eller är allmänt obekväma att ha på arbetsplatsen. 

Vi gör bäst i att ta oss an den utmaningen redan nu. Snart får vi vänja oss vid att ha robotar och artificiella intelligenser som arbetskamrater. Det kan man kalla en ny mångfaldsutmaning.

– Precis som när människorna gick in i fabrikerna i slutet av 1800-talet måste vi lära oss att umgås och samarbeta på ett nytt sätt, också med maskiner. Vill du ha en AI som chef? frågar Ulf Boman retoriskt.

Redan i dag görs sånt vi tidigare trott kräver mänskliga hjärnor av dataprogram: SEB är inte ensamma om att ha en robot, Amelia, i kundtjänsten; hos IBM Health ställer dr Watson diagnoser; nyhetsartiklar skrivs av datorer. Mycket av det människor gör i dag kommer maskiner att sköta i framtiden. 

Men nya jobb kommer. Vilka är svårt att säga, men Ulf Boman tror att de arbeten människor har i framtiden är sådana som gör både människor och maskiner bättre: ledarutvecklare, coacher, omvårdnadsjobb av olika slag. Han jämför med när idrott professionaliserades för 50 år sedan.

– Det har växt upp en hel stab av specialister som alla ska få Charlotte Kalla att prestera sitt bästa; massörer, vallare, dietister och så vidare. Sådant stöd behöver kanske specialister i arbetslivet generellt.

Yrken som förbättrar människors och maskiners kommunikation tror Ulf Boman också på. Vilka är svårt att säga, för 20 år sedan visste ingen vad en UXdesigner var, kanske finns det något som heter ”kalibrerare” i utbildningskatalogerna om 20 år?

Han tror också att vi måste jobba längre och gå i pension senare. Några av oss i alla fall. Han tror på en mer spridd pensionsålder utifrån både yrke och individ:

– Vissa jobb är fortfarande tunga. Vi behöver kunna omskola oss för att jobba längre. Men det kräver också en mental och praktisk omställning hos arbetsgivare. Att de vågar anställa människor som är 55 och 61 år.

Även Daniel Lind ser att ett hållbart arbetsliv kräver att vi sprider ut livets arbetsinsats på ett annat sätt än i dag. Att jobba mer längre upp i åldrarna och mindre under de hektiska föräldraintensiva åren.

På samma sätt förändras utbildningarna. Det blir allt viktigare med kunskap, allt mindre viktigt med långa utbildningar och en examen. I stället grundutbildar man sig, men börjar arbeta parallellt med att man fortsätter sin utbildning i specialiseringar och ”uppdateringar”. Hela sitt arbetsliv.

– Jag tror att framtidens utbildningar i större utsträckning byggs i moduler som läses växelvis med jobb, säger Sofia Hylander, opinionsbildare på Jusek.

– Först ut är sannolikt IT-sektorn. Redan i dag kan det studenter läser på en flerårig utbildning vara inaktuellt när de kommer ut.

Samtidigt måste allt fler, för att inte säga alla, kunna mycket mer om IT.

– Det är i gränslandet mellan den egna professionen och IT det nya finns, säger Christian Sandström. Han är docent vid Chalmers och Ratio, och forskar på digitalisering av näringslivet. I våras skrev han en rapport för Konkurrensverket där han bland annat tar upp hur AI, artificiell intelligens, påverkar juristernas yrkesliv. 

Att AI i sig påverkar många yrken är otvetydigt, mer om det senare, men rent allmänt kan man säga att det ställer högre krav på grundläggande IT-kompetens hos alla och på ständig vidareutbildning.

Darja Isaksson håller med och ser fram emot den tid när vi lyckats utjämna dagens puckel i arbetslivet där allt ska hinnas med mellan 30 och 55.

– Vi vet ju att det inte är hållbart. Att först plugga fem–sex år, vara ”klar” och gå ut och jobba ... Those days are over! säger hon.

Vikten av kunskap och ständigt lärande ökar. Men vi behöver ett nytt system för att validera det:

– Betyg främjar inte lärande. Frågan är i stället hur vi skapar en lärande inställning hos människor. Där behöver även vi vuxna lära om en hel del, resonerar hon.

Del 2: Arbetsplatsen. 

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter