Söndag 24 september

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Tema: Studentspecial

Arbetsgivarnas råd till studenter

Bra kollegor, gott ledarskap och trygga villkor. Det letar nyutexade efter när de söker jobb. Karriär frågade tre populära arbetsgivare vad de, å sin sida, letar efter när de rekryterar.  
– Vi bryr oss inte så himla mycket om ditt CV. Vi är mer intresserade av vad du står för, säger Karin Bergman, HR-chef på Ikea Sverige.

Kollegorna, chefen, arbetsvillkor och bra värderingar rankas högre än lön och status bland nyutexaminerade studenter. Det visar en undersökning som Jusek har gjort. Över hälften tycker att bra kollegor är helt avgörande. Fyra av tio anser att gott ledarskap är viktigt när det gäller  vilken arbetsgivare de söker sig till. 

Hur ser då arbetsgivarnas kravprofil ut? Karriär frågade tre arbetsgivare som många Jusek-medlemmar söker sig till. Möbeljätten Ikea är en av de mest attraktiva arbetsgivarna bland studenter, enligt flera rankingar. Karin Bergman, som är HR-chef för Ikea Sverige, säger att bolaget inte lägger så stor vikt vid betyg och formella meriter i rekryteringen.
– Vi bryr oss inte så himla mycket om ditt CV och vad du har gjort. Vi är mer intresserade av vad du står för, dina värderingar. Kompetens och erfarenhet kan vi fixa på vägen, säger hon. 

Enligt Karin Bergman börjar en rekrytering hos Ikea alltid med värderingarna. Att personen som söker tjänsten delar företagets humanistiska värdegrund är centralt. Människor som verkar attraherade av fina titlar och status går bort. 
– Ett tips till en student som ska komma till Ikea är att reflektera över vad du står för, vem du är och vilka värderingar du har. Vad kan du bidra med, vad ger dig energi? Frågor som handlar mer om värderingar än ren kunskap, säger Karin Bergman. 

Också hos PR-byrån Westander är personligheten viktig. Byråchefen Johanna Look säger att företaget letar efter personer med god självkänsla, människor som är medvetna om både sina förtjänster och brister. 
– Personer med god självkänsla har lättare att hantera återkoppling och är bättre på att samarbeta prestigelöst. Det är väldigt viktigt för oss som konsulter, säger hon.
Westander anställer nästan uteslutande personer med flera års arbetslivserfarenhet från kommunikation, PR eller journalistik. En förutsättning för att få jobb på byrån är att ha ett engagemang i botten – en vilja att förändra samhället.
Johanna Looks tips till studenter är att arbeta ideellt i en förening under de pågående studierna.
– Engagemang i en förening är ofta viktigare än att få VG på tentan. För egen del tror jag att mitt engagemang i studentkåren och extrajobbet på Ikea har gett lika mycket som studierna, säger hon.

Regeringskansliet är med 4 500 anställda en av Sveriges största arbetsplatser. På de olika departementen hanteras viktiga frågor inom en rad olika samhällssektorer. I flertalet tjänster krävs akademisk utbildning och oftast behövs också flera års arbetslivserfarenhet, gärna på en myndighet.
– Utlandserfarenhet i någon form är positivt för de flesta roller. Det är inte så många som är utlandsstationerade, men nästan alla har internationellt perspektiv på sina frågor, säger Gabriella Uddenberg som är personalstrateg på Regeringskansliet.
Ett annat sätt att skaffa sig erfarenhet är att söka praktik, konstaterar hon.
– Vi erbjuder många praktikplatser hos oss. Det är värdefullt både för oss och för de studenter som kommer hit.
Även Regeringskansliet tittar en hel del på personligheten under rekryteringsprocessen. Ansvarstagande, gott omdöme och servicekänsla är viktiga egenskaper för alla medarbetare. I övrigt måste en anställd vara både en sprinter och maratonlöpare.
– I de allra flesta roller förväntas man kunna leverera och byta fokus snabbt. Men man behöver också vara uthållig, eftersom det kan vara omfattande beslutsprocesser, säger hon.  

Nyutexaminerade studenter är ofta väldigt hungriga och beredda att arbeta hårt. Johanna Look på Westander råder unga att inte gå upp i jobbet helt.  
– När man väl börjar jobba måste man ha ett liv vid sidan av, det är en förutsättning för att kunna prestera på jobbet över lång tid, säger hon.
– Så se till att gå hem i tid och ha ett liv vid sidan av. 


Foto: Shutterstock

Ledarskapet påverkas mer av ålder än kön

Det är betydligt större skillnad mellan yngre och äldre chefer, än mellan manliga och kvinnliga. Däremot skiljer sig de bakomliggande drivkrafterna åt, visar en studie från Göteborgs universitet.

 • 21 september

Fler än tidigare vill byta jobb

Intresset för att byta jobb har ökat under de senaste åren. I dag vill 71 procent av svenskarna som är mellan 40 och 55 år byta arbetsgivare eller yrkesroll, visar Folkuniversitetets Mitt-i-karriären Barometer.

 • 21 september

Annons

Ledarskap : Prata pengar

Foto: Susanne Kronholm

Konsten att prata pengar och prestation

Nöjd med lönen kan medarbetare vara utan att den är speciellt hög, visar en rapport från Jusek. Nyckeln är bland annat kommunikation och öppenhet. "Dialog på en arbetsplats är ovärderligt", säger Helena Wingemo, HR-chef på Ekonomistyrningsverket.

 • 18 september
Foto: Shutterstock

Få koll på inkorgen

Tar mejlen för mycket arbetstid i anspråk, eller svämmar den kanske helt enkelt över? Kristin Öster, psykologkandidat och tidigare ordförande i Sacos ungdomsförbund, ger sina bästa tips för en välfungerande inkorg.

 • 15 september

Annons

Foto: Shutterstock

Utbildning kan vara en förlustaffär

Av de länder som den internationella samarbetsorganisationen OECD granskar har Sverige lägst utbildningspremie. Det gör oss till ett av de länder där vidareutbildning är minst gynnsamt.

 • 14 september

Livet bakom fasaden : WE EFFECT

Foto: Dave Lemke

Han bistår i Vietnam

För fyra år sedan bestämde biståndsorganisationen We Effect att deras regionkontor för Asien skulle flyttas från Sverige till Vietnam. Magnus Persson fick ansvaret att dra igång det. Tillsammans med sina kollegor hjälper organisationen människor i fattigdom till ett bättre liv.

 • 12 september

Personal på Migrationsverket hotas under asylprocessen

Migrationsverkets personal i Stockholm utsätts för hot i sitt arbete, rapporterar SVT Nyheter som har gått igenom det senaste årets incidentrapporter. "Det vi ser en ökning av nu är en annan typ av hot mot medarbetare", säger huvudskyddsombudet Helena Liss till SVT.

 • 12 september

Oklart hur anställda berörs av Nordeas flytt

Det står nu klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Finland. Men exakt vad det betyder för de anställda är i nuläget för tidigt att avgöra.

 • 8 september

Arbetsmiljömyndighet ska inrättas i Gävle

En ny myndighet för arbetsmiljökunskap ska öppna 2018, det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om under budgetförhandlingarna. Ambitionen är att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet.

 • 8 september

Lösningen : Spetskompetens

Illustration: Jens Magnusson

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

 • 28 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb med likvärdigt ansvar, men med mer betalt och större möjlighet till utveckling. Egentligen vill jag stanna kvar där jag är eftersom jag trivs bra. Hur ska jag tänka – och hur tar jag upp det med min chef för att se om de kan matcha erbjudandet?

KRÖNIKAN

Det löste sig, trots allt

Mitt första möte med den akademiska världen var hetsigt. I alla fall från mitt håll. Även om jag hade extremt goda marginaler halvsprang jag från närmaste tunnelbanestation för att komma i tid till uppropet.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter