Torsdag 22 februari

Tema: Studentspecial

Arbetsgivarnas råd till studenter

Bra kollegor, gott ledarskap och trygga villkor. Det letar nyutexade efter när de söker jobb. Karriär frågade tre populära arbetsgivare vad de, å sin sida, letar efter när de rekryterar.  
– Vi bryr oss inte så himla mycket om ditt CV. Vi är mer intresserade av vad du står för, säger Karin Bergman, HR-chef på Ikea Sverige.

Kollegorna, chefen, arbetsvillkor och bra värderingar rankas högre än lön och status bland nyutexaminerade studenter. Det visar en undersökning som Jusek har gjort. Över hälften tycker att bra kollegor är helt avgörande. Fyra av tio anser att gott ledarskap är viktigt när det gäller  vilken arbetsgivare de söker sig till. 

Hur ser då arbetsgivarnas kravprofil ut? Karriär frågade tre arbetsgivare som många Jusek-medlemmar söker sig till. Möbeljätten Ikea är en av de mest attraktiva arbetsgivarna bland studenter, enligt flera rankingar. Karin Bergman, som är HR-chef för Ikea Sverige, säger att bolaget inte lägger så stor vikt vid betyg och formella meriter i rekryteringen.
– Vi bryr oss inte så himla mycket om ditt CV och vad du har gjort. Vi är mer intresserade av vad du står för, dina värderingar. Kompetens och erfarenhet kan vi fixa på vägen, säger hon. 

Enligt Karin Bergman börjar en rekrytering hos Ikea alltid med värderingarna. Att personen som söker tjänsten delar företagets humanistiska värdegrund är centralt. Människor som verkar attraherade av fina titlar och status går bort. 
– Ett tips till en student som ska komma till Ikea är att reflektera över vad du står för, vem du är och vilka värderingar du har. Vad kan du bidra med, vad ger dig energi? Frågor som handlar mer om värderingar än ren kunskap, säger Karin Bergman. 

Också hos PR-byrån Westander är personligheten viktig. Byråchefen Johanna Look säger att företaget letar efter personer med god självkänsla, människor som är medvetna om både sina förtjänster och brister. 
– Personer med god självkänsla har lättare att hantera återkoppling och är bättre på att samarbeta prestigelöst. Det är väldigt viktigt för oss som konsulter, säger hon.
Westander anställer nästan uteslutande personer med flera års arbetslivserfarenhet från kommunikation, PR eller journalistik. En förutsättning för att få jobb på byrån är att ha ett engagemang i botten – en vilja att förändra samhället.
Johanna Looks tips till studenter är att arbeta ideellt i en förening under de pågående studierna.
– Engagemang i en förening är ofta viktigare än att få VG på tentan. För egen del tror jag att mitt engagemang i studentkåren och extrajobbet på Ikea har gett lika mycket som studierna, säger hon.

Regeringskansliet är med 4 500 anställda en av Sveriges största arbetsplatser. På de olika departementen hanteras viktiga frågor inom en rad olika samhällssektorer. I flertalet tjänster krävs akademisk utbildning och oftast behövs också flera års arbetslivserfarenhet, gärna på en myndighet.
– Utlandserfarenhet i någon form är positivt för de flesta roller. Det är inte så många som är utlandsstationerade, men nästan alla har internationellt perspektiv på sina frågor, säger Gabriella Uddenberg som är personalstrateg på Regeringskansliet.
Ett annat sätt att skaffa sig erfarenhet är att söka praktik, konstaterar hon.
– Vi erbjuder många praktikplatser hos oss. Det är värdefullt både för oss och för de studenter som kommer hit.
Även Regeringskansliet tittar en hel del på personligheten under rekryteringsprocessen. Ansvarstagande, gott omdöme och servicekänsla är viktiga egenskaper för alla medarbetare. I övrigt måste en anställd vara både en sprinter och maratonlöpare.
– I de allra flesta roller förväntas man kunna leverera och byta fokus snabbt. Men man behöver också vara uthållig, eftersom det kan vara omfattande beslutsprocesser, säger hon.  

Nyutexaminerade studenter är ofta väldigt hungriga och beredda att arbeta hårt. Johanna Look på Westander råder unga att inte gå upp i jobbet helt.  
– När man väl börjar jobba måste man ha ett liv vid sidan av, det är en förutsättning för att kunna prestera på jobbet över lång tid, säger hon.
– Så se till att gå hem i tid och ha ett liv vid sidan av. 


Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter