Torsdag 23 november

Tema: Studentspecial

Arbetsgivarnas råd till studenter

Bra kollegor, gott ledarskap och trygga villkor. Det letar nyutexade efter när de söker jobb. Karriär frågade tre populära arbetsgivare vad de, å sin sida, letar efter när de rekryterar.  
– Vi bryr oss inte så himla mycket om ditt CV. Vi är mer intresserade av vad du står för, säger Karin Bergman, HR-chef på Ikea Sverige.

Kollegorna, chefen, arbetsvillkor och bra värderingar rankas högre än lön och status bland nyutexaminerade studenter. Det visar en undersökning som Jusek har gjort. Över hälften tycker att bra kollegor är helt avgörande. Fyra av tio anser att gott ledarskap är viktigt när det gäller  vilken arbetsgivare de söker sig till. 

Hur ser då arbetsgivarnas kravprofil ut? Karriär frågade tre arbetsgivare som många Jusek-medlemmar söker sig till. Möbeljätten Ikea är en av de mest attraktiva arbetsgivarna bland studenter, enligt flera rankingar. Karin Bergman, som är HR-chef för Ikea Sverige, säger att bolaget inte lägger så stor vikt vid betyg och formella meriter i rekryteringen.
– Vi bryr oss inte så himla mycket om ditt CV och vad du har gjort. Vi är mer intresserade av vad du står för, dina värderingar. Kompetens och erfarenhet kan vi fixa på vägen, säger hon. 

Enligt Karin Bergman börjar en rekrytering hos Ikea alltid med värderingarna. Att personen som söker tjänsten delar företagets humanistiska värdegrund är centralt. Människor som verkar attraherade av fina titlar och status går bort. 
– Ett tips till en student som ska komma till Ikea är att reflektera över vad du står för, vem du är och vilka värderingar du har. Vad kan du bidra med, vad ger dig energi? Frågor som handlar mer om värderingar än ren kunskap, säger Karin Bergman. 

Också hos PR-byrån Westander är personligheten viktig. Byråchefen Johanna Look säger att företaget letar efter personer med god självkänsla, människor som är medvetna om både sina förtjänster och brister. 
– Personer med god självkänsla har lättare att hantera återkoppling och är bättre på att samarbeta prestigelöst. Det är väldigt viktigt för oss som konsulter, säger hon.
Westander anställer nästan uteslutande personer med flera års arbetslivserfarenhet från kommunikation, PR eller journalistik. En förutsättning för att få jobb på byrån är att ha ett engagemang i botten – en vilja att förändra samhället.
Johanna Looks tips till studenter är att arbeta ideellt i en förening under de pågående studierna.
– Engagemang i en förening är ofta viktigare än att få VG på tentan. För egen del tror jag att mitt engagemang i studentkåren och extrajobbet på Ikea har gett lika mycket som studierna, säger hon.

Regeringskansliet är med 4 500 anställda en av Sveriges största arbetsplatser. På de olika departementen hanteras viktiga frågor inom en rad olika samhällssektorer. I flertalet tjänster krävs akademisk utbildning och oftast behövs också flera års arbetslivserfarenhet, gärna på en myndighet.
– Utlandserfarenhet i någon form är positivt för de flesta roller. Det är inte så många som är utlandsstationerade, men nästan alla har internationellt perspektiv på sina frågor, säger Gabriella Uddenberg som är personalstrateg på Regeringskansliet.
Ett annat sätt att skaffa sig erfarenhet är att söka praktik, konstaterar hon.
– Vi erbjuder många praktikplatser hos oss. Det är värdefullt både för oss och för de studenter som kommer hit.
Även Regeringskansliet tittar en hel del på personligheten under rekryteringsprocessen. Ansvarstagande, gott omdöme och servicekänsla är viktiga egenskaper för alla medarbetare. I övrigt måste en anställd vara både en sprinter och maratonlöpare.
– I de allra flesta roller förväntas man kunna leverera och byta fokus snabbt. Men man behöver också vara uthållig, eftersom det kan vara omfattande beslutsprocesser, säger hon.  

Nyutexaminerade studenter är ofta väldigt hungriga och beredda att arbeta hårt. Johanna Look på Westander råder unga att inte gå upp i jobbet helt.  
– När man väl börjar jobba måste man ha ett liv vid sidan av, det är en förutsättning för att kunna prestera på jobbet över lång tid, säger hon.
– Så se till att gå hem i tid och ha ett liv vid sidan av. 


Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter