Torsdag 23 november

Tema: Studentspecial

Så slipper du studiestressen

Tre av tio studenter upplever att hälsan försämrats sedan de började plugga. Det vanligaste problemet är stress. 
– Att kroppen reagerar på stress är helt normalt, säger Kerstin Jeding, psykolog och vice vd på Stressmottagningen. 

Illustration: Team Hawaii

Majoriteten av studenterna som tillhör Juseks yrkesgrupper får jobb före, eller strax efter examen. Det visar en undersökning som genomfördes under våren. Hela 31 procent uppger att de fick jobb redan före sista dagen på studierna, medan 37 procent skrev på ett anställningsavtal inom en till tre månader därefter. 

Men trots att siffrorna målar upp en ljus bild är det många studenter som känner sig stressade, visar statistik från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Inte så konstigt kanske. Att börja studera på ett universitet eller en högskola innebär mycket nytt för de flesta. Högskolestudierna kräver mer eget ansvar än gymnasiet. Många flyttar dessutom hemifrån för första gången, ofta till en stad långt bort ifrån vänner och familj. Ekonomin är heller inget att jubla åt för flertalet. Till det kommer förväntningar och prestationskrav som många känner, främst från sig själva men också från omgivningen. 

Stress är det absolut vanligaste hälsobesväret som studenter upplever, visar den senaste genomgången av hälsoläget bland studenter som CSN gjorde 2015. Tre fjärdedelar av högskolestudenterna uppger att de känner sig stressade. Många, 65 procent, känner sig trötta eller hängiga och 54 procent svarar att de har svårt att slappna av.

Totalt uppger 28 procent av dem som studerar på eftergymnasial nivå att deras hälsa försämrats sedan de började plugga. Yngre studenter mår sämre än de äldre. De flesta studenter mår dock bra, även de som känner sig stressade.
Kerstin Jeding på Stressmottagningen i Stockholm tycker att nya studenter som känner sig stressade ändå ska se tiden an med tillförsikt.
– Det är överväldigande att lämna en organiserad tillvaro hemma och bryta sociala nätverk för att flytta någon annanstans. Att känna sig stressad då är helt naturligt, säger hon. 

Ett sätt att undvika den första chocken är att räkna med att det kan bli jobbigt, både med studierna och med allt det nya i livet. 
– Det är normalt att reagera när man kastas in i något nytt. Kroppen gör vad den ska när den reagerar på den här belastningen, säger hon. 

CSN-studien visar att problemen upplevs som större bland de studenter som är missnöjda med sin studiesituation. Det förvånar inte Kerstin Jeding det minsta.
– Är man motiverad är det mycket lättare att stå ut med att det inte är så lätt hela tiden. Det är mycket svårare om man inte vet riktigt varför man pluggar och inte känner att man styr över sin situation, säger hon. 
Därför kan det vara en god idé att rannsaka sina egna motiv. Studerar man för sin egen skull, för att kompisarna gör det, eller kanske för att föräldrarna trycker på? Att veta att man verkligen är där man vill vara är mycket värt. Ifall man är osäker på om man valt rätt är Kerstin Jedings råd att skapa delmål som hanteras efterhand.
– Det är bättre att lösa små konkreta problem som nästa tenta och att klara terminen i stället för att ha den här stora odefinierade oron. 

Att känna sig stressad en period är inte farligt, om man sedan har möjlighet till återhämtning. Varningssignaler som ont i magen eller sömnproblem bör man ta på allvar, och förändra situationen om de varar flera månader i streck.  
– Folk är generellt otroligt bra på att lösa sina problem. Vi hjälper främst de som fastnat. Många som kommer till oss har varit överbelastade i åratal. 

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter