Torsdag 22 februari

Tema: Studentspecial

Så slipper du studiestressen

Tre av tio studenter upplever att hälsan försämrats sedan de började plugga. Det vanligaste problemet är stress. 
– Att kroppen reagerar på stress är helt normalt, säger Kerstin Jeding, psykolog och vice vd på Stressmottagningen. 

Illustration: Team Hawaii

Majoriteten av studenterna som tillhör Juseks yrkesgrupper får jobb före, eller strax efter examen. Det visar en undersökning som genomfördes under våren. Hela 31 procent uppger att de fick jobb redan före sista dagen på studierna, medan 37 procent skrev på ett anställningsavtal inom en till tre månader därefter. 

Men trots att siffrorna målar upp en ljus bild är det många studenter som känner sig stressade, visar statistik från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Inte så konstigt kanske. Att börja studera på ett universitet eller en högskola innebär mycket nytt för de flesta. Högskolestudierna kräver mer eget ansvar än gymnasiet. Många flyttar dessutom hemifrån för första gången, ofta till en stad långt bort ifrån vänner och familj. Ekonomin är heller inget att jubla åt för flertalet. Till det kommer förväntningar och prestationskrav som många känner, främst från sig själva men också från omgivningen. 

Stress är det absolut vanligaste hälsobesväret som studenter upplever, visar den senaste genomgången av hälsoläget bland studenter som CSN gjorde 2015. Tre fjärdedelar av högskolestudenterna uppger att de känner sig stressade. Många, 65 procent, känner sig trötta eller hängiga och 54 procent svarar att de har svårt att slappna av.

Totalt uppger 28 procent av dem som studerar på eftergymnasial nivå att deras hälsa försämrats sedan de började plugga. Yngre studenter mår sämre än de äldre. De flesta studenter mår dock bra, även de som känner sig stressade.
Kerstin Jeding på Stressmottagningen i Stockholm tycker att nya studenter som känner sig stressade ändå ska se tiden an med tillförsikt.
– Det är överväldigande att lämna en organiserad tillvaro hemma och bryta sociala nätverk för att flytta någon annanstans. Att känna sig stressad då är helt naturligt, säger hon. 

Ett sätt att undvika den första chocken är att räkna med att det kan bli jobbigt, både med studierna och med allt det nya i livet. 
– Det är normalt att reagera när man kastas in i något nytt. Kroppen gör vad den ska när den reagerar på den här belastningen, säger hon. 

CSN-studien visar att problemen upplevs som större bland de studenter som är missnöjda med sin studiesituation. Det förvånar inte Kerstin Jeding det minsta.
– Är man motiverad är det mycket lättare att stå ut med att det inte är så lätt hela tiden. Det är mycket svårare om man inte vet riktigt varför man pluggar och inte känner att man styr över sin situation, säger hon. 
Därför kan det vara en god idé att rannsaka sina egna motiv. Studerar man för sin egen skull, för att kompisarna gör det, eller kanske för att föräldrarna trycker på? Att veta att man verkligen är där man vill vara är mycket värt. Ifall man är osäker på om man valt rätt är Kerstin Jedings råd att skapa delmål som hanteras efterhand.
– Det är bättre att lösa små konkreta problem som nästa tenta och att klara terminen i stället för att ha den här stora odefinierade oron. 

Att känna sig stressad en period är inte farligt, om man sedan har möjlighet till återhämtning. Varningssignaler som ont i magen eller sömnproblem bör man ta på allvar, och förändra situationen om de varar flera månader i streck.  
– Folk är generellt otroligt bra på att lösa sina problem. Vi hjälper främst de som fastnat. Många som kommer till oss har varit överbelastade i åratal. 

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter