Onsdag 21 mars

Tema: Allt om din lön

Så sätts din lön

Individanpassad lön ger medarbetaren möjlighet att påverka lönen utifrån sin arbetsinsats. Men det ställer inte bara krav på den enskilda individen, utan även på chefen, den fackliga lokalföreningen och arbetsgivaren. Vi bad Marie Thuresson, biträdande förhandlingschef på Jusek, att förklara löneprocessen.

Foto: Shutterstock

Under de senaste årtiondena har så gott som samtliga medlemmar i Jusek kommit att omfattas av individuell lönesättning. Många berörs även av tillsvidareavtal utan angiven löneökningsnivå, vilket kan ge dem större möjlighet att påverka löneökningen utifrån arbetsinsatsen.

Olika kartläggningar som Jusek har gjort visar på att allt fler också är positivt inställda till lönesystemet med sifferlösa avtal och individuell lön.

– Lönen ska vara individuell och differentierad i förhållande till övriga arbetstagare på arbetsplatsen, men det ställer krav på hur den lokala löneprocessen fungerar. Har man en väl fungerande process så är det inte enbart medarbetarens ansvar att prata om sin lön, säger Marie Thuresson, biträdande förhandlingschef på Jusek.

I det förberedande arbetet kan arbetsgivare och lokala företrädare för Juseks medlemmar planera inför lönesamtalen, bland annat genom att se över lönestrukturen och komma överens om vilka särskilda satsningar som behöver göras på arbetsplatsen. När det arbetet fungerar som det ska kan man säga att man ”krattar gången” före den enskilda individens lönesamtal, förklarar Marie Thuresson.

– Men det här är den svåra delen av det lokala arbetet, det är inte alltid det fungerar fullt ut och det är en uppgift som vi jobbar mycket med, säger hon.

Det är allt för ofta som arbetsgivaren tittar på normerande siffror på arbetsmarknaden och fördelar löneutrymmet jämnt mellan medarbetarna, i stället för att titta på de enskilda arbetsinsatserna, konstaterar hon. 

– Arbetsgivaren måste vara noga med att koppla lönesättningen till enskilda prestationer och inte sprida ut löneökningar jämnt i organisationen som om man vattnar en gräsmatta.

Det är inte alla som har rätt till ett årligt lönesamtal. Om din arbetsgivare inte omfattas av kollektivavtal till exempel, såvida du inte har skrivit in det i ditt enskilda anställningsavtal. Arbetsgivaren kan dock ha en policy på arbetsplatsen att lönen ska revideras årligen, men utan kollektivavtal är det inget du kan kräva. 

Det är dock en hel del som du som medarbetare kan tänka på innan du går in i lönesamtalet.

 – Det är bra att ha koll på vilka lönekriterier som arbetsgivaren och chefen värdesätter, säger Marie Thuresson och delar upp generella lönekriterier i olika beståndsdelar:

 • En del ligger inom ramen för din skicklighet, din erfarenhet och ditt bidrag till verksamheten.
 • En andra del handlar om huruvida du har fått större ansvar eller om svårighetsgraden har ökat i det arbete som du utför.
 • En tredje är andra mål som du och din chef kan ha kommit överens om.

Även marknadsfaktorer, det vill säga hur stor konkurrens det är om den kompetens som du har, kan påverka din lön.

Jusek har en stor lönedatabas, Saco Lönesök, som alla medlemmar har tillgång till så att du kan gå in väl förberedd till lönesamtalet.

– Det krävs en löpande dialog mellan medarbetarna och arbetsgivaren under hela året för att det ska bli ett bra lönesamtal, säger Marie Thuresson.

Det ska inte komma som en överraskning för medarbetaren vilken feedback som kan väntas från arbetsgivaren:

– För det är ju prestationerna under hela året som ska bedömas och ligga till grund för samtalet, säger hon och betonar samtidigt vikten av att inte bara se bakåt utan också blicka framåt.

– Det är viktigt för utvecklingen, för att medarbetaren ska veta vilka andra arbetsuppgifter han eller hon kan, eller förväntas, ta på sig eller släppa. 

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter