Onsdag 21 mars

Tema: Allt om din lön

Kommunikation viktigast för nöjda medarbetare

Chefen har en avgörande roll i löneprocessen. Nyckeln är bland annat kommunikation och öppenhet. Så, hur får man till en bra dialog runt lönesättningen?

Foto: Shutterstock

Även om lönesättning används för att skapa motivation, visar forskning att löneprocesser kan ge både nöjda och besvikna medarbetare.

– Och då måste vi ju titta på vilka förutsättningar chefen har för att skapa en bra löneprocess, säger Karin Karlström, utredare i chefs- och ledarskapsfrågor på Saco, som tillsammans med Håkan Regnér skrivit rapporten Att ge lön för mödan.

Den visar att den lönesättande chefen behöver ett tydligt stöd och en kontinuerlig dialog med andra chefer och arbetsgivaren. Inte minst för att tillsammans kunna diskutera igenom lönebildningsarbetet, både på lång och kort sikt. 

Syftet med dialogen är att förvalta de behov och erfarenheter som finns i verksamheten och att öka förståelsen hos medarbetarna för nödvändiga prioriteringar, skriver Peter Henriksson, Jusek, och Susanne Lavemark, SKL, i rapporten Chefens roll i lönebildningen.

– Många chefer upplever att det är värdefullt att ha ett bollplank, man vill ha lite praktisk hjälp från till exempel en HR-funktion, säger Karin Karlström och förespråkar också utbildning i samtalsmetodik.

Det är viktigt att chefer i individuella samtal med sina medarbetare pratar om verksamhetsmål, budget och kopplingen till lön. Medarbetaren ska helst redan innan samtalet ha kunskap om organisationens budget och hur stor pott som ska fördelas.

”En kontinuerlig dialog om hur verksamhetens mål, budget och lön hänger samman möjliggör medarbetarens förståelse och acceptans för de ställningstaganden arbetsgivaren gör”, skriver Peter Henriksson och Susanne Lavemark i sin rapport.

– Transparens och dialog, både uppifrån och nedifrån, och att medarbetarna vet hur löneutrymmet ser ut, underlättar för att få medarbetaren att förstå varför man fördelar löneökningen som man gör, säger Karin Karlström.

Det ökar också förståelsen för vilka prestationer som prioriteras i verksamheten.

Vad gäller själva samtalet behövs grundläggande förutsättningar som god tid och en avskild plats för att det ska bli avslappnat.

Hur innehållet utformas finns det ingen färdig agenda för, men på en del arbetsplatser har man delat upp lönesamtalet i två möten. Ett första där chefen och medarbetaren diskuterar medarbetarens prestation och resultat med lönekriterierna som utgångspunkt. Vid det andra mötet diskuteras lönen. 

I sin forskning lyfter Magnus Sverke, professor i arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet, ”upplevd rättvisa”, det vill säga att medarbetaren upplever att fördelningen var rättvis oavsett vad den personliga löneförhöjningen blev.

– Där är det viktigt att informationen om lönesättningen har gått ut i rätt tid, att den har varit tillräcklig, och att medarbetaren blir bra bemött och känner att arbetsgivaren är lyhörd. Det är några viktiga förutsättningar för att medarbetaren ändå ska uppleva lönesättningen som rättvis, säger han och betonar att återkoppling, eller feedback, också är avgörande.

– Återkoppling under hela året, inte bara vid det årliga lönesamtalet, är oerhört viktigt, förklarar han.

Dialogklimatet i en organisation sägs ofta avspegla hur bra löneförhandlingarna kommer att gå. Och där ingår att följa upp tidigare mål och att flera gånger under året ge både positiv och negativ kritik.

– Det är viktigt ur ett medarbetarperspektiv, ”min chef ser mig och kan göra en rimlig bedömning av hur jag faktiskt presterar på mitt jobb”, säger Magnus Sverke.

Vid en studie över hur nöjda medarbetare var med sin lön visade det sig att feedbacken var avgörande.

– Om man tjänar mer och får dålig feedback så var man inte lika nöjd som de med samma eller mindre lön men med mer feedback, säger han.

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter