Onsdag 21 mars

Tema: Säkra pensionen

När pensionen närmar sig: Tid för förberedelse och reflektion

I 55-årsåldern är det dags att börja fundera på hur livet som pensionär ska bli. 
– Då hinner man förstå och ta reda på allt i god tid, säger Åsa Harvig Göthberg på Jusek. 

Illustration: Robert Hilmersson

Efter 50-årsdagen står många på toppen av karriären. Lönen har stigit efter många år i arbetslivet. Men det räcker med att se sig om bland kollegorna på arbetsplatsen för att inse att man är långt ifrån yngst längre. Utan tvekan ser man fler jobbår i backspegeln än framför sig. 

De experter Karriär talat med tycker att 55-årsdagen är en bra tidpunkt att börja fundera på livet som pensionär. Då har man god tid på sig att förstå och analysera sin situation.
– Hur ser livsdrömmen ut för tiden efter yrkeslivet, hur vill man leva? Det ska avgöra hur mycket pengar som behövs, menar Anna Allerstrand på PTK. 

För den som i sista stund vill öka sin pension finns det några knep. Ett är att se över eventuella efterlevandeskydd. Om barnen är utflugna och man har en partner som inte är sjuk eller har väldigt låg inkomst är behovet av extra skydd begränsat.
– Vill man maxa sin pension är det bättre att ta bort onödiga efterlevandeskydd än att leta fonden med bäst avkastning. Det kan ge 10–15 procent högre tjänstepension, säger Anna Allerstrand. 

Att ta bort förmåner som påverkar den framtida pensionen kan vara bra att fundera över.
– Efter 60-årsdagen ska man kanske inte ha tjänstebil, säger Åsa Harvig Göthberg. 

Att fortsätta jobba efter 65-årsdagen ger också stor effekt på pensionen. Sedan några år tillbaka har alla rätt att jobba kvar på sin arbetsplats till och med 67-årsdagen.
– För varje år man jobbar ger det ungefär 7–8 procent mer i den allmänna pensionen, säger hon.
I slutet av yrkeslivet kan det också finnas skäl att ställa om sparandet. Kanske ha lite säkrare alternativ i både PPM-fonderna och det privata sparandet. 

För många är det aktuellt att gå ner i tid under de sista åren på jobbet. Innan man tar ett sådant beslut är det dock klokt att noga analysera hur det påverkar.
– I de äldre pensionsplanerna är det slutlönen som avgör pensionen. Så går man ner i tid och får lägre lön kan det påverka pensionen rejält. Det bör man kolla upp, säger Anna Allerstrand. 

Sedan inställer sig också frågan om i vilken takt tjänstepensionen ska betalas ut. Räkna med ett långt liv. Statistiken talar för det, menar hon:
– Många tar ut allt så fort som möjligt, men de flesta överlever sin 70-årsdag med råge. Om du inte har skäl att tro något annat ska du planera för ett långt liv. 

Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars
Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Annons

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars
Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Annons

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Shutterstock

Tänk på det här om du vabbar

Vad gäller egentligen vid vård av sjukt barn och vad är viktigt att ha i åtanke vid "vobbande"? Juseks ombudsman Emma Ehnmark Olséni tipsar och ger råd.

 • 2 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter